Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Αγοραπωλησίες σε τιμές ευκαιρίας!..

Του Χρήστου ΚΟΦΦΑ*

"Πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ θαρραλέα βήματα στις ιδιωτικοποιήσεις. Μην επιμένουμε σε πρότυπα και δογματισμούς του παρελθόντος". Γ. Παπαντωνίου

5ο Βαλκανικό Φόρουμ "Η αναδυόμενη αγορά της ΝΑ Ευρώπης"

Η παραγωγική βάση της Θεσσαλονίκης δέχεται ολομέτωπη επίθεση. ΑΓΝΟ, ΒΑΛΚΑΝ, ΟΥΘ, ΟΑΘ, Λιμάνι, ΔΕΘ, Λαχαναγορά, βγαίνουν στο σφυρί. Ξεπουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας, είτε με τη μέθοδο της μετοχοποίησης, είτε με τη μετατροπή τους σε ΑΕ. Η κυβέρνηση πολιτεύεται σαν τσιφλικάς. Ηταν πολύ εύστοχο το σύνθημα στη συγκέντρωση των εργαζομένων στην πλατεία της ΧΑΝΘ "Το λιμάνι είναι εθνικό και όχι τσιφλίκι σημιτικό".

Μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό, η περίπτωση της ΒΑΛΚΑΝ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί το ξεπούλημα γίνεται με πρωτοβουλία και ευθύνη του προέδρου του σωματείου, ο οποίος, ταυτόχρονα, είναι και μέλος του ΔΣ της εταιρίας. Στην περίπτωση της ΒΑΛΚΑΝ, οι καπιταλιστές πέτυχαν "μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Κατά πρώτο, δε φαίνεται πως αναλαμβάνουν οι ίδιοι ευθύνες και, κατά δεύτερο, δρομολογούνται οι λύσεις που οι ίδιοι επιθυμούν. Στη ΒΑΛΚΑΝ φαίνεται πολύ καθαρά ότι οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν όρια στο πού μπορεί να φτάσουν. Είναι καιρός οι εργαζόμενοι να το συνειδητοποιήσουν αυτό. Στο χέρι τους είναι να τις απομακρύνουν.

Ως γνωστόν, τη ΒΑΛΚΑΝ λόγω "χρηστής διαχείρισης" που άσκησαν οι ιδιώτες, που είχαν την ευθύνη λειτουργίας της, τη μετέτρεψαν ξανά σε μια υπερχρεωμένη επιχείρηση. Αφού τη χρέωσαν μέχρι το λαιμό, παραιτήθηκαν από το ΔΣ και ανέδειξαν σ' αυτό τους καπιταλιστές - "μαϊμούδες". Τα νέα αφεντικά, στο όνομα του να βγει η επιχείρηση από τα αδιέξοδα, απαίτησαν από τους εργαζόμενους να δεχτούν περικοπή στις αμοιβές τους και σε άλλα κατακτημένα δικαιώματα. Παρά τις θυσίες, η επιχείρηση εξακολουθεί να είναι χρεωμένη και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες.

Οι καπιταλιστές - "μαϊμούδες" προχτές προχώρησαν παραπέρα. Ενώ τα χρέη αυξάνουν, συνομολόγησαν στην πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει να σώσει την εταιρία. Μηνιαία αποζημίωση 10.000.000 δρχ. και επιπλέον ποσοστό 10% επί των καθαρών κερδών. Σε περίπτωση σύναψης δανείου, προμήθεια 4%. Σε περίπτωση πώλησης της επιχείρησης, προμήθεια 4% στην τιμή πώλησης. Η σύμβουλος για να προχωρήσει τη δουλιά θα προσλάβει γενικό διευθυντή, διευθυντή Μάρκετινγκ και πωλήσεων. Η απαίτηση του γκαουλάιτερ των ΗΠΑ στην Ελλάδα πρεσβευτή Μπερνς στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς", για άμεσες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα, στη ΒΑΛΚΑΝ βρήκε άμεση ανταπόκριση. Οι παραπάνω προσλαμβανόμενοι πρέπει να έχουν τίτλους αμερικάνικων πανεπιστημίων. Σ' όλη αυτή την εξέλιξη, εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η σιωπή των μετόχων της ΒΑΛΚΑΝ. Δεν ενδιαφέρονται αυτοί για τα κέρδη τους; Είναι βέβαιο ότι αυτό σύντομα θα ξεκαθαρίσει. Οι κομμουνιστές στη ΒΑΛΚΑΝ αντιστάθηκαν σ' αυτές τις λογικές και αντιπρότειναν τη λύση που θα επιτρέψει στη ΒΑΛΚΑΝ να γίνει βιώσιμη και να αναπτυχθεί. Να υπαχθεί στον Ενιαίο Φορέα Ξύλου και Χάρτου με την ευθύνη του κράτους.

Σύντομα θα φανεί ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, εξελίξεις είχαμε και στη συνεταιριστική ΑΓΝΟ. Στην ΑΓΝΟ, με απόφαση του ΔΣ, γίνεται πρόσληψη νέου γενικού διευθυντή και αναπληρωτή γενικού διευθυντή. Εδώ οι αμοιβές είναι σαφώς μικρότερες από τις αντίστοιχες της ΒΑΛΚΑΝ. Στην ΑΓΝΟ όμως, παραχωρούνται στον γενικό διευθυντή πολύ αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπως: "Ο γενικός διευθυντής αποφασίζει για ομαδικές απολύσεις προσωπικού, παροχή κινήτρων εθελούσιας εξόδου προσωπικού από την υπηρεσία... σταμάτημα ή έναρξη παραγωγής νέων προϊόντων κλπ.".

Μπορεί, και δικαιολογημένα, η "Ολυμπιακή" τούτη την ώρα να είναι στο προσκήνιο. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι ενώ η ΒΑΛΚΑΝ και η ΑΓΝΟ είναι για τους εργαζόμενους πτωχευμένες, από την άλλη, αποδεικνύονται αρκετά χρυσοφόρες για γενικούς συμβούλους, μάνατζερ και άλλους ειδικούς, καθώς και για τους κεφαλαιοκράτες, που σύντομα θα σπεύσουν να τις ...σώσουν για μια ακόμα φορά.

Για τους εργαζόμενους, δεν υπάρχει άλλη λύση: Ο ενωμένος ταξικός αγώνας ενάντια στις 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ, ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργατικής δύναμης. Διαφορετικά, οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που έχουν τη στήριξη της ΝΔ, του ΣΥΝ και των πάσης φύσεως "εκσυγχρονιστών", "διαφωνούντων", "προεδρικών" θα προχωρούν απρόσκοπτα σε βάρος των εργαζομένων, υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού.

* Ο Χρήστος ΚΟΦΦΑΣ είναι γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ