Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Συντονίζονται πανελλαδικά τα σωματεία

Με την εκλογή Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,έληξαν οι διαδικασίες της πανελλαδικής σύσκεψης από πρωτοβάθμια σωματεία του Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη σύσκεψη πήραν μέρος 17 Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, καθώς και επιχειρησιακά σωματεία. Από τη σύσκεψη ήδη καθορίστηκε πανελλαδική εξόρμηση στους χώρους δουλιάς, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, για τις 14 του Μάη, ενώ στις 21 του Μάη θα γίνει νέα εξόρμηση με θέμα το ασφαλιστικό.

Επίσης τα σωματεία κατέληξαν στα παρακάτω:

  • Πανελλαδική κινητοποίηση όλων των ΔΣ των σωματείων έξω από το χώρο που θα γίνει η επόμενη συνάντηση Ομοσπονδίας - εργοδοτικών οργανώσεων για τη διαπραγμάτευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.
  • Συντονισμένος αγώνας που σε πρώτη φάση θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι τον Οκτώβρη, με άξονα τα κοινά προβλήματα, όπως το ωράριο, τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, το ασφαλιστικό κ. ά.
  • Καθορισμός πλάνου νέων εγγραφών στα σωματεία και διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.
  • Εκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα βασικότερα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη σύσκεψη - σύμφωνα με το ψήφισμα - ήταν ότι η επίθεση που δέχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους είναι επίθεση στα πλαίσια των απαιτήσεων της ΟΝΕ που έχουν καθορίσει τα διεθνή μονοπώλια, με τη συμβολή πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων. Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι θα υπερασπιστούν το θεσμό, δε θα αποδεχτούν τις ατομικές συμβάσεις και θα αντιπαλέψουν τα ΤΣΑ, μέσα από τα οποία επιχειρείται το χτύπημα των Συμβάσεων.

Για τις εργασιακές σχέσεις διαμήνυσαν: "Δεν αποδεχόμαστε την ταυτότητα του απασχολήσιμου, αντιπαλεύουμε όλες εκείνες τις διατάξεις που επιτρέπουν την 4ωρη και 5ωρη απασχόληση, δε θα αποδεχτούμε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οποιασδήποτε μορφής".

Για το ωράριο τονίζεται: "Είμαστε ενάντια στο απελευθερωμένο ωράριο και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και των αργιών των εορτών". Τέλος, για το ασφαλιστικό επισημαίνεται: "Αντιπαλεύουμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους του 1990 και 1992 και την προσπάθεια εργοδοτών και κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας και κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας είναι μια μάχη που βρίσκεται μπροστά μας! (2017-11-01 00:00:00.0)
Συντονίζονται και κλιμακώνουν για την Κυριακή αργία (2012-12-18 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι υψώνουν αγωνιστικό τείχος (2005-01-28 00:00:00.0)
Κοινή δράση πανελλαδικά (2000-06-21 00:00:00.0)
Συντονισμός δράσης (2000-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ