Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ
Συντονισμός δράσης

Κοινή πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων για κοινή δράση, την Κυριακή 11 Ιούνη

Με αφορμή τα προβλήματα στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών που συνεχώς οξύνονται, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα πραγματοποιήσουν κοινή Πανελλαδική Σύσκεψη την Κυριακή 18 Ιούνη στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Σε κοινή ανακοίνωση των σωματείων τονίζεται ότι «ζητήματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, το ωράριο, το ασφαλιστικό, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα μας απασχολήσουν εντονότερα στο επόμενο χρονικό διάστημα μετά και από τις δηλώσεις της κυβέρνησης για μια σειρά ακόμα πιο αντεργατικά μέτρα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση"».

«Η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές σχεδιάζουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, την επέκταση της "ευελιξίας στην αγορά εργασίας" (δηλ. επέκταση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης), την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ανατροπή του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, ταυτόχρονη αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, την ιδιωτικοποίηση του τομέα της υγείας», καταγγέλλουν τα σωματεία.

Μέσα από την ανακοίνωση καλούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία σε ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό δράσης ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού με το δικό τους ενιαίο μέτωπο την επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - πολυεθνικών - ΕΕ.

Στη συνοπτική παρουσίαση των θέσεών τους, τα σωματεία επισημαίνουν ότι διεκδικούν: Κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση των αποδοχών και των κοινωνικών παροχών, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Επίσης, 35 χρόνια εργασίας για πλήρη σύνταξη ανεξάρτητα από όριο ηλικίας, τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης (κράτος - εργοδότες - εργαζόμενοι), δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, μείωση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τα σωματεία ζητούν κατώτερο μεροκάματο στις 10.000 δρχ., κατώτερο μισθό 250.000 δρχ., κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ