Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Αντιδράσεις για τις απολύσεις!

Τη  συρρίκνωση προσωπικού καταγγέλλει το σωματείο της ΕΒΙΕΣΚ, στο Βόλο. Σε αγώνα κάλεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής

Τις έντονες αντιδράσεις των 770 εργαζομένων του εργοστασίου του Ομίλου ΑΓΕΤ στο Βόλο και των 250 συναδέλφων τους στην ΕΒΙΕΣΚ, (θυγατρικής), προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης να επιβάλει εκβιαστικό «πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η υλοποίηση του προγράμματος, σημαίνει για πολλούς ανεργία, αλλά και περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Ηδη τα τελευταία χρόνια έχει επιβληθεί στα εργοστάσια καθεστώς εντατικοποίησης της εργασίας με κατάργηση ρεπό και αδειών.

Στο Βόλο, από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπούλησε την ΑΓΕΤ στην «Καλτσεστρούτσι», το προσωπικό του εργοστασίου μειώθηκε κατά 280 εργαζόμενους στα πλαίσια παρόμοιου προγράμματος «οικειοθελών αποχωρήσεων». Σήμερα, η αγγλική εταιρία «BLYE CIRCLE», στην οποία με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πουλήθηκε η επιχείρηση, στοχεύει με το «παραμύθι» των «οικειοθελών αποχωρήσεων» και των δήθεν κινήτρων, να διώξει και άλλους εργαζόμενους, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι έχει προηγηθεί σχετική συζήτηση με τα συνδικάτα.

Τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας περί συζήτησης για τη συρρίκνωση προσωπικού, καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στην ΕΒΙΕΣΚ, με επιστολή του προς τη διοίκηση της ΑΓΕΤ, στην οποία αναφέρει: «Κάνουμε γνωστό σε όλους ότι η διοίκηση του Σωματείου της ΕΒΙΕΣΚ δεν έχει συζητήσει, ούτε έχει συμφωνήσει με κανέναν από πλευράς εταιρίας, αλλά και ομίλου γι' αυτά τα προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων. Επίσης, κάνουμε γνωστό ότι δε θα επιτρέψουμε την ανάρτηση της ανακοίνωσης (περί «οικειοθελών αποχωρήσεων») στους χώρους εργασίας της ΕΒΙΕΣΚ, αν και εφ' όσον δεν αναγραφεί ότι αυτά τα προγράμματα δεν έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί με τη διοίκηση του σωματείου, αλλά είναι μόνο ενημέρωση της εταιρίας προς τους εργαζόμενους, μονομερώς, και έχουν συζητηθεί με άλλα Σωματεία». Το σωματείο προσθέτει:«Καταγγέλλουμε τα προγράμματα αυτά σαν κανονικές απολύσεις των εργαζομένων και ζητάμε μετά τις επανειλημμένες επιστολές που έχουμε στείλει, να καθοριστεί συνάντηση για να συζητηθεί τόσο η πορεία της εταιρίας, όσο και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το έτος 2000».

Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο της ΕΒΙΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και τις διοικήσεις των σωματείων του ομίλου σε συντονισμό, για κοινή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του σωματείου δεν μπορεί να είναι άλλη, απ' αυτή των προσλήψεων προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας που χάθηκαν μετά από τις οικειοθελείς αποχωρήσεις των εργαζομένων, το 1993.

Την απόφαση της ΑΓΕΤ, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Βόλο. Συζητώντας με τους εργαζόμενους τόνισε ότι αυτή η απόφαση είναι απόρροια της αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Επισήμανε, δε, ότι η μόνη διέξοδος για την επίλυση των προβλημάτων τους βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα και στο συντονισμό της δράσης όλων των εργαζομένων της ΑΓΕΤ, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά σχέδια της διοίκησης του Ομίλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ