Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Eκβιαστικές κάλπες

Η επιχείρηση καλεί τους εργαζόμενους να επιλέξουν απολύσεις ή ελαστικό ωράριο, μπροστά στην αντίσταση που εκδηλώνεται στα σχέδιά της

Το κατάπτυστο ...ψηφοδέλτιο της εταιρίας
Το κατάπτυστο ...ψηφοδέλτιο της εταιρίας
Με αποφασιστικότητα αντιστέκονται οι 460 εργαζόμενοι στο μπαράζ εκβιασμών και απειλών, που έχει εξαπολύσει η γερμανική πολυεθνική επιχείρηση ιματισμού «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» στην Καβάλα, προκειμένου να επιβάλει κατάργηση του 8ωρου και ελαστικό ωράριο εργασίας, ανάλογο κάθε φορά με τις επιθυμίες της.

Στη συνέλευση, που συγκάλεσε το σωματείο την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι για πολλοστή φορά απέρριψαν ομόφωνα τις αντεργατικές προτάσεις της διεύθυνσης. Ομως, η εταιρία επανέρχεται δριμύτερη και σήμερα προτίθεται να στήσει κάλπες στο εργοστάσιο, με το εκβιαστικό δίλημμα ή 85 απολύσεις ή διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Μάλιστα, την επιχείρηση κατάργησης του 8ωρου ανέλαβαν πλέον Γερμανοί, που ήρθαν εσπευσμένα γι' αυτό το σκοπό από τη μητρική πολυεθνική και οι οποίοι έχουν συντάξει ένα «σημείωμα συγκατάθεσης», στο οποίο οι εργαζόμενοι καλούνται να βάλουν «Χ» σε μια από τις δυο επιλογές: «1) Ομαδική ή τμηματική απόλυση εργαζομένων (μέχρι 375) χωρίς μείωση του χρόνου απασχόλησης. 2) Μείωση του χρόνου απασχόλησης κατά 15% (από 8 ώρες σε 6,8)».

Επιπλέον, ο εργαζόμενος - με βάση το σημείωμα - θα πρέπει, αν αποδεχτεί τη διευθέτηση, να επιλέξει τρόπο πληρωμής. Δηλαδή αν οι αποδοχές του θα υπολογίζονται σε ετήσια βάση ή αν θα καταβάλλονται με βάση τον ημερήσιο χρόνο εργασίας. «8 ώρες εργασίας - αναφέρει χαρακτηριστικά - 8 ώρες αποδοχές, 5,5 ώρες εργασίας 5,5 ώρες αποδοχές, 0 ώρες εργασίας 0 αποδοχές»!!!

Η αντεργατική προσπάθεια της εταιρίας έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλη, όταν κάλεσε το σωματείο και του ζήτησε να προσυπογράψει πρακτικό συμφωνίας. Στο πρακτικό ανέφερε πως «η ετήσια απασχόληση θα είναι ίση με το 85% της ετήσιας πλήρους απασχόλησης και θα παρέχεται με το σύστημα της διευθέτησης του χρόνου απασχόλησης, δηλαδή με ελαστικό ωράριο που θα καθορίζεται σύμφωνα με την εποχικότητα της κάλυψης του εργοστασίου»!!! Το πρακτικό προέβλεπε ανάλογη μείωση δώρων, επιδομάτων κλπ.

Η διοίκηση του σωματείου το απέρριψε και σε γενική συνέλευση που ακολούθησε ομόφωνα επίσης απορρίφθηκε. Στη συνέχεια η εταιρία άρχισε να απειλεί εργαζόμενους, ακόμα και την πρόεδρο του σωματείου, Θ. Δερμεντζή. Η διεύθυνση συγκάλεσε συνέλευση των εργαζομένων, όπου με την απειλή των απολύσεων ζητούσε να αποδεχτούν την ελαστικοποίηση, όμως και πάλι οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν. Στελέχη της εταιρίας στη συνέχεια ζητούσαν από έναν έναν εργαζόμενο να υπογράψει αν θέλει απολύσεις ή ελαστικό ωράριο, και πάλι δεν πέρασε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ