Τρίτη 6 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ»
Η χλιδή απέναντι από τα συσσίτια

Επίδειξη πλούτου και ισχύος από τους εφοπλιστές, ενώ οι ναυτεργάτες πλήττονται από την πολιτική που ασκείται

Ο αμύθητος πλούτος που έχουν συσσωρεύσει οι εφοπλιστές, και ειδικά οι Ελληνες, «εκτίθεται» από χτες στο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ στην Ακτή Μιαούλη και... συμπτωματικά ακριβώς απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που διοργανώνει συσσίτια για τους άνεργους Ελληνες ναυτεργάτες... Ο λόγος για τη διεθνή 17η ναυτιλιακή έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» που άνοιξε τις πύλες της χτες το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή. Στην έκθεση, που γίνεται στην Ελλάδα κάθε δύο χρόνια, φέτος θα πάρουν μέρος πάνω από 1.550 εταιρίες από 70 περίπου χώρες. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 21 εθνικές συμμετοχές από χώρες που συμμετέχουν για πρώτη φορά στην έκθεση όπως η Λιβερία, η Τουρκία και η Ρωσία. Πρόκειται, σύμφωνα με τους διοργανωτές για αριθμούς «ρεκόρ» σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις.

Την «κορδέλα» των εγκαινίων έκοψε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, που δήλωσε ότι οι Ελληνες εφοπλιστές «συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση όρων και συνθηκών ασφαλείας για το διεθνές εμπόριο μέσω της θάλασσας» και ότι η κυβέρνηση έχει σαν «πρωταρχικό στόχο της πολιτικής της» τη «συνεχή ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας και την απρόσκοπτη λειτουργία των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών».

Στα εγκαίνια χαιρέτισαν ο Γιαν. Λύρας, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο δήμαρχος Πειραιά Ν. Αγραπίδης και άλλοι, ενώ παρών ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ Ν. Μπερνς. Προηγουμένως, ο πρέσβης είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, συνοδεύοντας τον εκπρόσωπο, για τη ναυτιλία, του αμερικανικού Κογκρέσου, ο οποίος επισκέπτεται τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ».

Η έκθεση αφορά κάθε τομέα που έχει σχέση με τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Δηλαδή ναυπηγεία, επισκευές, κατασκευές, εξοπλισμό, διοίκηση λιμένων, νηογνώμονες, υπηρεσίες πλοίων, τεχνολογία πληροφοριακών συστημάτων και επικοινωνίας, χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές εταιρίες. Διοργανώνεται από την εταιρία «Εκθέσεις ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ ΑΕ» και υπό την αιγίδα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όλων των εφοπλιστικών Ενώσεων με πρώτη την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Τα «μεγάλα αφεντικά» στην έκθεση είναι οι Ελληνες εφοπλιστές. Αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες κατά την καθιερωμένη δεξίωση που προσφέρεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι Ελληνες εφοπλιστές διαθέτουν το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο με 4.000 περίπου πλοία. Κάθε χρόνο, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, δαπανούν 4 δισ. δολάρια(!) για συντήρηση και ανανέωση του στόλου τους, εξοπλισμό και άλλα. Ομως τα τεράστια υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει οι Ελληνες εφοπλιστές από το «ξεζούμισμα» των ναυτεργατών και το σκανδαλώδες θεσμικό πλέγμα που τους παρείχαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις όπως και η σημερινή, αποδεικνύονται και από ένα ακόμα στοιχείο: Οι παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών στα τέλη του 1999 σε ναυπηγεία από όλο τον κόσμο για 230 πλοία όλων των τύπων έχουν αξία 8,5 δισ. δολάρια, δύο φορές δηλαδή τον προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ