Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ
Κοινή δράση πανελλαδικά

Συστήθηκε Πανελλαδική Γραμματεία σωματείων του εμπορίου και των ιδιωτικών υπαλλήλων, την Κυριακή σε σύσκεψη στην Αθήνα

Η ανάγκη συντονισμού των εργαζομένων στο εμπόριο και στις υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, για κοινή δράση στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, του ωραρίου, του ασφαλιστικού, αλλά και των συλλογικών συμβάσεων, εκφράστηκε την περασμένη Κυριακή, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλωνκαι στο οποίο πήραν μέρος δεκαεννιά σωματεία από όλη τη χώρα. Στη σύσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό και ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μέσα από τη σύσκεψη, εκλέχτηκε Πανελλαδική Γραμματεία, που θα συντονίζει όλα τα σωματεία. Αρχικά, η Γραμματεία προσανατολίζεται μέσα στο καλοκαίρι σε ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου, ενώ από το Σεπτέμβρη αναμένεται να προχωρήσει και στη διοργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στην κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την αργία της Κυριακής, αναφέρθηκε η Μαρία Τσαγκατάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η οποία σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν «καθημερινά την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, το ωρομίσθιο, τη μερική απασχόληση, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, δηλαδή την καταστρατήγηση, κατ' ουσία, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, την κατάργηση του 8ωρου, την πολυειδικότητα, όπου ο εργαζόμενος προσλαμβάνεται για μια δουλιά, αλλά κάνει τέσσερις και πέντε δουλιές». Για την αργία της Κυριακής, η Μ. Τσαγκατάκη κατήγγειλε την κυβέρνηση, που «με έμμεσο τρόπο καθοδηγεί νομάρχες ή και δημάρχους να καταργούν την Κυριακή αργία με δική τους απόφαση, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και αλλού».

Στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην κοινωνική ασφάλιση και στις κατευθύνσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, οι οποίες θα οδηγήσουν στη διάλυσή της, αναφέρθηκε ο Θωμάς Κακαβάς, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΙΚΑ.Οπως τόνισε, οι κατευθύνσεις είναι να μετατεθεί η ευθύνη για την παροχή κοινωνικής προστασίας στους ίδιους τους εργαζόμενους, να μειωθούν οι συντάξεις, να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μειωθεί το «κόστος εργασίας», να επικρατήσουν οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, να συμμετέχουν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι στις δαπάνες υγείας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι, προκειμένου να εξυγιανθεί και να ανορθωθεί η κοινωνική ασφάλιση, χρειάζεται ο χαρακτήρας της να είναι κοινωνικός και δημόσιος. «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι αντίθετο σε κάθε λογική ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο του κλάδου συντάξεως, όσο και του κλάδου υγείας. Επιπλέον, επιβάλλεται η ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων και μια στοιχειώδης κάλυψη για τον ελάχιστα ή μη απασχολούμενο πληθυσμό», τόνισε ο Θ. Κακαβάς και συνέχισε: «Η κοινωνική ασφάλιση δικαιώνει το ρόλο της, όταν διασφαλίζει τις λεγόμενες βασικές θεσμικές ρυθμίσεις των κατώτερων ορίων συντάξεων, ενώ για την οικονομική στήριξή της πρέπει να θεσμοθετηθεί η τριμερής χρηματοδότηση».

Την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία την υπόθεση των Συλλογικών Συμβάσεων στα χέρια τους, υπογράμμισε ο Γ. Κομνηνός, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που χειρίζεται τα ζητήματα των συμβάσεων, δεν έχει πάρει υπόψη τα αιτήματα των σωματείων, αλλά και δεν προβάλλει συγκεκριμένα ποσοστά αύξησης, ενώ την ίδια ώρα άλλες συμβάσεις τις έχει στείλει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Καταλήγοντας, κάλεσε τα σωματεία που παρευρίσκονταν στη σύσκεψη να κάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στους κατά τόπους εργοδοτικούς φορείς μαζί με τους εργαζόμενους και να ενεργοποιήσουν σε αυτή την κατεύθυνση την παρέμβαση και των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ