ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αναξιοποίητη μια σημαντική υποδομή

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλου προς τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Οικονομικών

Με πολλά προβλήματα λειτουργεί το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) στο Δήμο Ιλίου. Η υποδομή του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων και ιδιαίτερα οι κτιριακές του εγκαταστάσεις είναι σημαντικές. Ωστόσο, όχι μόνο δεν αξιοποιούνται εξυπηρετώντας ανάλογο αριθμό ασθενών, αλλά γίνονται και σκέψεις για αλλαγή του σκοπού της χρήσης τους. Ηδη οι πισίνες του Κέντρου διατίθενται στο δήμο και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας της νεολαίας της περιοχής.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το εργαστήριο κατασκευής ορθοπεδικών μηχανημάτων του Κέντρου, οδηγήθηκε σε υπολειτουργία, αφού σήμερα εργάζονται σ' αυτό μόνο τρεις τεχνίτες, μολονότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες διότι τα ορθοπεδικά μηχανήματα είναι απαραίτητα και τα προμηθεύονται σχεδόν όλοι οι νοσηλευόμενοι. Οταν το εργαστήριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη ζήτηση, οι νοσηλευόμενοι αναγκαστικά στρέφονται προς τον "ανταγωνιστικό" ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές. Σήμερα ένα ορθοπεδικό καρότσι κοστίζει πάνω από ένα εκατομμύριο δραχμές.

Μια ολόκληρη πτέρυγα που σήμερα διαθέτει τον κατάλληλο βασικό εξοπλισμό, μια πτέρυγα που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει άλλους 60 ασθενείς, να περιορίσει τη "λίστα" αναμονής σε ανεκτά επίπεδα, να διευκολύνει ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα τα έκτακτα εξωτερικά περιστατικά - που σήμερα οδηγούνται σε αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα - εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.Τα εργαστήρια φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας λειτουργούν με ελλιπές προσωπικό για τις σημερινές ανάγκες και βασίζονται στο φιλότιμο και τις υπερπροσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η "λίστα" αναμονής στα χρόνια περιστατικά για ασκήσεις αποθεραπείας φτάνει μέχρι και τους δύο μήνες.

Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου λειτουργούν γενικό γυμνάσιο, λύκειο και οικοτροφείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, με μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας και πρόνοιας. "Οι ανάγκες συνεχώς μεγαλώνουν- συνεχίζουν - γιατί δυστυχώς η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό "ρεκόρ" να είναι πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ατυχήματα (εργατικά, τροχαία κλπ.) και ταυτόχρονα να έχει και πολύ υψηλά ποσοστά αγγειακών παθήσεων (εγκεφαλικά επεισόδια κλπ.). Αρα θα έπρεπε να διευρύνεται ο δημόσιος τομέας της αποκατάστασης, με αναβαθμισμένο ΕΙΑΑ, με δημιουργία αντίστοιχων Κέντρων και σε άλλα μέρη της χώρας και πολλά άλλα μέτρα".

Οι βουλευτές Ορ. Κολοζώφ και Μ. Κωστόπουλος ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης η παραπέρα ανάπτυξη του ΕΙΑΑ και η αναβάθμιση των υπηρεσιών περίθαλψης και φυσικής αποκατάστασης που σήμερα προσφέρει σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα;
  • Σχεδιάζει την ίδρυση άλλων αντίστοιχων κέντρων σε άλλες περιοχές της χώρας;
  • Θα καλυφθούν και πότε οι συγκεκριμένες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η λειτουργία του εργαστηρίου φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας που σήμερα λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού;
  • Θα προσληφθεί και πότε προσωπικό για να λειτουργήσει και η τρίτη πτέρυγα, δυναμικότητας περίπου 60 κλινών;
  • Θα καλυφθούν και πότε οι ελλείψεις σε διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό σε γυμνάσιο και λύκειο που λειτουργεί εντός του Κέντρου για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες;
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για την ανάπτυξη του εργαστηρίου κατασκευής ορθοπεδικών μηχανημάτων προσλαμβάνοντας το κατάλληλο τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό και ενισχύοντας την υποδομή του, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των νοσηλευομένων και ταυτόχρονα να τους προστατεύει από την κερδοσκοπική ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα;
Η αύξηση των προσφύγων μειώνει τη χορήγηση ασύλου

Πόλεμοι, παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εθνικιστικές συγκρούσεις και οικονομική εξαθλίωση έχουν τινάξει στα ύψη τον αριθμό των προσφύγων σε όλο τον κόσμο. Η πολιτική των κυβερνήσεων, που καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, οδηγεί σε όλο και λιγότερες εγκρίσεις χορήγησης ασύλου

"Νέο κύμα εκτοπισμένων φτάνει στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν", "Πρόσφυγες από τη Ρουάντα πεθαίνουν στο Κισανγκάνι", "Το Χονγκ - Κονγκ υποχρεώνει και άλλους ανθρώπους πλοιαρίων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους", "Χιλιάδες οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των βιαιοτήτων στην Κολομβία", "Στρατιωτική επέμβαση για την αναχαίτιση της εξόδου των Αλβανών", "Η Υπατη Αρμοστεία λέει ότι απειλείται το άσυλο στην Ευρώπη"...

Οι παραπάνω τίτλοι είναι μερικοί μόνο απ' αυτούς που δημοσιεύτηκαν, μέσα σε μία μόνο εβδομάδα του Απρίλη του 1997. Τίτλοι που μαρτυρούν έκδηλα την ανησυχία και τον προβληματισμό όλου του κόσμου για την αναγκαστική μετακίνηση των πληθυσμών - ως αποτέλεσμα διώξεων, ενόπλων συρράξεων και βίας- όταν απειλείται η ελευθερία ή ακόμα και η ζωή τους.

Εναν μόλις χρόνο μετά κι αυτή η ανησυχία, αυτός ο προβληματισμός έχει δώσει στη χώρα μας τη θέση του σ' ένα πρωτοφανές και αδικαιολόγητο "ανάθεμα" από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Ετσι, θύματα αυτής της επικίνδυνης ανάπτυξης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας πέφτουν και οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι δικαιούνται την ηθική και οικονομική προστασία της κυβέρνησης. Γιατί ας μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα είναι μία απ' τις χώρες που υπέγραψαν πριν 50 χρόνια την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου...

Τρομακτικοί αριθμοί

Κι αν σχεδόν πάντα οι εικόνες σοκάρουν (συνθήκες διαβίωσης σε προσφυγικούς καταυλισμούς, υποσιτισμένα παιδιά, κονβόι προσφύγων κλπ), υπάρχουν φορές που και οι αριθμοί το ίδιο συναίσθημα δημιουργούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες - που ανακοινώθηκαν χτες στην παρουσίαση του βιβλίου της "Οι πρόσφυγες του κόσμου 1997 - 1998" - ένας στους 120 ανθρώπους στη Γη έχει εξαναγκαστεί σε φυγή. Ο αριθμός των ξεριζωμένων ατόμων σήμερα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και όλων των εκτοπισμένων μέσα στις ίδιες τους τις χώρες, φθάνει τα 50 εκατομμύρια!

Η Αφρική κατέχει τα σκήπτρα της προσφυγιάς με 4.341.000 πρόσφυγες και με 2.058.000 Εσωτερικά Εκτοπισμένα Ατομα (ΕΕΑ). Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η Ασία με 4.809.000 πρόσφυγες και 1.719.000 ΕΕΑ, ενώ τρομακτική αύξηση της προσφυγιάς σημειώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ευρώπη, η οποία πλέον αριθμεί 3.166.000 πρόσφυγες και 1.066.000 ΕΕΑ. Το Αφγανιστάν, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Ιράκ, η Λιβερία, η Σομαλία, το Σουδάν, η Ερυθραία, η Ανγκόλα, η Σιέρα Λεόνε και η Ρουάντα είναι οι δέκα κορυφαίες χώρες "εξαγωγής" προσφύγων.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στις 31 Δεκέμβρη 1997 ο συνολικός προσφυγικός πληθυσμός έφτανε τα 5.859 άτομα. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει τα άτομα στα οποία έχει αναγνωριστεί το προσφυγικό καθεστώς στην Ελλάδα από το 1980. Απ' αυτούς το 52% είναι άνδρες, το 25% γυναίκες και το 23% παιδιά.

Συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1/1/91 - 31/12/97, χορηγήθηκε άσυλο σε 743 άτομα από τις ελληνικές αρχές. Οι κύριες ομάδες προέρχονταν από την Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν. Από τα 1.575 άτομα που έκαναν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα το 1996, ο αριθμός τους έφτασε τα 4.367 άτομα το 1997. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο ήταν Ιρακινοί Κούρδοι. Πρέπει πάντως να τονιστεί πως παρά την αύξηση των προσφύγων στη χώρα μας, δε σημειώθηκε παρόμοια αύξηση και στα κέντρα υποδοχής - μιας και στην Ελλάδα υπάρχει μόνο το Κέντρο Υποδοχής για αιτούντες άσυλο, στο Λαύριο, δυναμικότητας μόλις 300 ατόμων.

Κινδυνεύει ο θεσμός του ασύλου

"Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί πρόσφυγες σήμερα;", ήταν το ερώτημα που έθεσαν και απάντησαν ταυτόχρονα, χτες, όλοι οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών που συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου. "Μα γιατί οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απειλούνται από ένα εκρηκτικό μείγμα παραγόντων: Πόλεμοι, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικιστικές συγκρούσεις και οικονομική εξαθλίωση, ενώ αντιμετωπίζουν παράλληλα όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες για να ξεφύγουν απ' αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις", ήταν η απάντηση.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα προβλήματα των προσφύγων θα συνεχιστούν να υφίστανται και στον 21ο αιώνα. Αλλά φαίνεται ότι θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους πρόσφυγες να βρίσκουν άσυλο", επισήμανε η Τζούντιθ Καμίν, προϊσταμένη του τμήματος πληροφόρησης και εκπρόσωπος Τύπου των κεντρικών γραφείων της ΥΑ στη Γενεύη.

Το ζήτημα της ολοένα και πιο δύσκολης χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες, είναι ένα θέμα που όλο και πιο συχνά θέτει ο ΟΗΕ. Είναι ενδεικτικό πως το 1997 κατατέθηκαν συνολικά 240.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε όλες τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης - σχεδόν οι μισές μόνο στη Γερμανία. Ωστόσο, μέσα στο 1997 μόνο στο 14% όσων έκαναν αίτηση παραχωρήθηκε άσυλο, ενώ στο 10% επιτράπηκε να μείνει για "ανθρωπιστικούς λόγους".

Οσο για τους λόγους που έχουν προκαλέσει αυτό το φαινόμενο η Τζ. Καμίν ήταν σαφής: "Πολλά άτομα που έχουν αντικειμενικά ανάγκη προστασίας, δυστυχώς δεν αναγνωρίζονται επίσημα ως πρόσφυγες από ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, επειδή αυτές οι χώρες διέπονται από μια πολύ αυστηρή ερμηνεία του όρου "πρόσφυγας". Επίσης η τάση αρκετών πολιτικών και δημοσιογράφων σε όλη την Ευρώπη, να βάζουν ταμπέλες σε όσους ζητούν άσυλο, έχει φέρει επικίνδυνα αποτελέσματα στην κοινή γνώμη και έχει προκαλέσει ξενοφοβία σε τέτοιο βαθμό, που ο θεσμός του ασύλου στον πλανήτη κινδυνεύει...".

Την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου άνοιξε ο υπουργός ΕξωτερικώνΘ. Πάγκαλος,ενώ μίλησαν ακόμα ο Θ. Κουλουμπής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Μ. Σταυροπούλου υπεύθυνη νομικής προστασίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μπέρρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Ενδιαφέρουν τα νούμερα και όχι η υγεία!

Καταπληκτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο σπουδαιότερο αγαθό του ανθρώπου

Ακαρπες απέβησαν οι δύο τελευταίες συναντήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και τον υφυπουργό Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Αυτό διαπιστώνει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς - όπως αναφέρει - υπήρξε απόρριψη των θεσμικών και οικονομικών της διεκδικήσεων.

Σημειώνεται ότι στην προχτεσινή συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον υφυπουργό Οικονομικών, ο Ν. Χριστοδουλάκης ήταν σαφής: Η κυβέρνηση επιδιώκει με κάθε θυσία τη μείωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, τόνισε στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ότι δεν τον απασχολεί το θέμα των εργασιακών σχέσεων, παρά μόνο οι δαπάνες.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε στην ΠΟΕΔΗΝ ότι ο χώρος της υγείας είναι προνομιακός, από πλευράς μισθών και προσλήψεων και τα Νοσοκομεία είναι επίσης προνομιακός χώρος για να εξοικονομηθούν χρήματα. Στο αίτημα της Ομοσπονδίας για 4.000 προσλήψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ο Ν. Χριστοδουλάκης είπε χαρακτηριστικά: "Επειδή λείπει ένας οδηγός δε θα ανοίξουμε φάμπρικα προσλήψεων. Εξάλλου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στα Νοσοκομεία και για το λόγο αυτό θα γίνουν οι συγχωνεύσεις".

Αναφερόμενος σε άλλο αίτημα της Ομοσπονδίας, που στάθηκε η αφορμή έναρξης κινητοποιήσεων σε πολλά Νοσοκομεία και αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων από υπερωριακή απασχόληση, αργίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα, απάντησε ότι: για την καταβολή των δεδουλευμένων από υπερωριακή απασχόληση δεν έχουν σταλεί έγγραφα, από το υπουργείο Υγείας, για να υπογραφούν. Αντίθετα, εγκρίθηκε (σ.σ. υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση) η καταβολή των δεδουλευμένων από νυχτερινά, αργίες και εξαιρέσιμα.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας συνεδρίασε χτες και εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο δίμηνο. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ θα συνεδριάσει μετά το Πάσχα.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα σωματεία των δημοσίων νοσοκομείων να πάρουν μέρος μαζικά στα κατά τόπους συλλαλητήρια και πορείες που διοργανώνονται σήμερα στα πλαίσια της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Με "τραύματα" που δεν επουλώνονται

"Το τραύμα μας δεν επουλώθηκε τη στιγμή που έπεσε και η τελευταία σφαίρα... ".

Ηταν τα λόγια που χρησιμοποίησε μια γυναίκα της Βοσνίας όταν της ζητήθηκε να περιγράψει την κατάσταση των γυναικών προσφύγων.

"Πολλές γυναίκες που έχασαν τα πάντα και για πρώτη φορά είναι υπεύθυνες για ολόκληρη την οικογένειά τους, αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της στήριξης της ζωής τους και των παιδιών τους, ένα έργο που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη μη προνομιακή τους θέση ως γυναίκες", επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Περισσότερο από το μισό του πληθυσμού των προσφύγων, σε όλο τον κόσμο, είναι γυναίκες. Εκτιμάται πως το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, συνήθως γυναίκες που έχουν αφήσει πίσω τους πατεράδες, συζύγους, αδελφούς - στο μέτωπο, στη φυλακή ή ακόμα και θαμμένοι σε κάποιο νεκροταφείο.

H μοίρα είναι συχνά σκληρή γι' αυτές, ιδιαίτερα για εκείνες των οποίων ο σύζυγος ή ο πατέρας έχει πεθάνει ή αγνοείται. Η διάλυση της οικογένειας αφήνει τις γυναίκες και τις νεαρές κοπέλες ιδιαίτερα ευπρόσβλητες στη βία, στον εκφοβισμό και στη σεξουαλική κακοποίηση. Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουν μια εμπόλεμη ζώνη, κινδυνεύουν να βιαστούν ή να κακοποιηθούν από στρατιώτες ή φύλακες. Με την άφιξή τους σ' ένα στρατόπεδο προσφύγων πολλές φορές βιάζονται ή κακοποιούνται από το προσωπικό της τοπικής ασφάλειας ή από άλλους πρόσφυγες. Είναι ενδεικτικό πως στη Ρουάντα, μετά τη γενοκτονία του 1994, περίπου 5.000 γυναίκες - θύματα βιασμών έφεραν στον κόσμο παιδιά!

Ταυτόχρονα οι γυναίκες πρόσφυγες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την επιβίωση των παιδιών τους, σε μια περίοδο όπου είναι αδύναμες για να κουβαλήσουν ένα τόσο μεγάλο βάρος και όπου η ίδια τους η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος θανάτου ή καταδίωξης, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν είναι ιδιαίτερα σκληρές. Κάθε μέρα είναι μια πρόκληση. Κι όταν η γυναίκα πρόσφυγας αρρωστήσει, πράγμα που συχνά συμβαίνει, δεν πηγαίνει να ζητήσει ιατρική βοήθεια γιατί... ποιος θα ασχοληθεί με τα παιδιά της κατά τη διάρκεια της απουσίας της;

Τα προβλήματά της είναι άπειρα και οι επιλογές της σχεδόν ανύπαρκτες.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και οι φορείς της Σκοπέλου από την ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Για το Κέντρο Υγείας, που εξυπηρετεί δύο δήμους, δύο κοινότητες και χιλιάδες τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής.

Αμεση θεωρείται η ανάγκη προκήρυξης και πλήρωσης της δεύτερης θέσης παιδιάτρου που προβλέπεται για το Κέντρο Υγείας, καθώς η μοναδική παιδίατρος αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Είναι φυσικό να απουσιάζει - όπως νόμιμα δικαιούται - Σαββατοκύριακα, μέρες αδείας, αναρρωτικές, εκπαιδευτικές, γονικές. Η κατάσταση αυτή ενισχύει τους κινδύνους όσον αφορά την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών. Τη θερινή περίοδο οι ανάγκες και τα περιστατικά θα πολλαπλασιαστούν, χωρίς το Κέντρο Υγείας να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στοιχειωδώς.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Κ. Γείτονα, τι μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου με ιατρικό προσωπικό.

Ημερίδα για τα ναρκωτικά

Ημερίδα για τα ναρκωτικά, πλαισιωμένη από θεατρική παράσταση και έκθεση ζωγραφικής, οργανώνει το Σάββατο, 11 του Απρίλη, ο Σύλλογος Γυναικών Κάτω Πατησίων - Θυμαρακίων. Η ημερίδα και οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην αίθουσα του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης, Στρατηγού Καλλάρη και Κουρτίδου, στις Τρεις Γέφυρες, στις 5.30 μ.μ. Μετά το τέλος της ημερίδας, θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας του "18 Ανω", "Καταθέσεις Ψυχής", ενώ στο χώρο της αίθουσας νέοι του Κέντρου Αποκατάστασης "Στροφή" θα εκθέσουν δικά τους έργα ζωγραφικής.

ενθετη στο 1ο} Ο μελαψός επιβάτης

Χτες το βράδυ το ρολόι της Αγίας Βαρβάρας στο τέρμα Πατησίων σήμανε εφτά. Εμοιαζε με σήμαντρο. Κάποιοι στο σταθμό, που περίμεναν το τρένο, έκαναν και το σταυρό τους.

Την ίδια ώρα το υπόγειο του σταθμού ήταν "κατειλημμένο" από Ειδικές Αστυνομικές Δυνάμεις. Εκαναν επιχείρηση - "σκούπα". Ενας με πολιτικά, προφανώς ο επικεφαλής, ζητούσε "διαβατήριο ή ταυτότητα" ή "πασπόρτ ή καρτ" - την άσπρη κάρτα δηλαδή.

Κατέβηκε ένας μελαψός επιβάτης. Και στο αίτημα των αστυνομικών για τα πιστοποιητικά, αυτός τούς έδινε το ακυρωμένο εισιτήριό του. Οτι, δηλαδή, είχε πληρώσει για τη διαδρομή και δεν ήταν τζαμπατζής.

Εδειχνε να μη γνωρίζει ούτε λέξη Ελληνικά.

Οι αστυνομικοί τον κράτησαν στην άκρη.

Στεκόταν ανέκφραστος. Κοιτούσε κάπου μακριά. Και στο βλέμμα του ήταν αποτυπωμένο, το μεγάλο και πελώριο "Γιατί; ".

Γ.

Ο Ορ. Κολοζώφ έκανε περιοδεία στο ΕΙΑΑ στις 23.3.1998



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ