ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσει ο αυταρχισμός στα σχολεία
  • Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας
  • Αθωώθηκαν χτες οι οχτώ μαθητές στην Τρίπολη που είχαν συλληφθεί στην κατάληψη του σχολείου τους

Αθωώθηκαν οι οχτώ μαθητές του Πολυκλαδικού Λυκείου της Τρίπολης, που είχαν συλληφθεί την περασμένη Κυριακή στο υπό κατάληψη σχολείο τους. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών για δημόσια και δωρεάν παιδεία, εξέφρασε χτες πλήθος πολιτών και μαθητών, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε έξω από τα δικαστήρια η Επιτροπή Αλληλεγγύης, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τα κρούσματα αυταρχισμού και τρομοκρατίας.

Οι μαθητές κατηγορούνταν για φθορά περιουσίας του Δημοσίου. Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωσή τους, αλλά φρόντισε να πει ότι δεν έπρεπε να δικαστούν για φθορά δημόσιας περιουσίας, αλλά για την "παράνομη" πράξη τους, την κατάληψη.

Με αφορμή τη σύλληψη και τον προπηλακισμό των μαθητών του ΕΠΛ Τρίπολης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας. "Σε έναν από τους πυλώνες της "επανάστασης στην Παιδεία" της κυβέρνησης, αναδεικνύεται η Αστυνομία, καθώς πληθαίνουν οι αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των μαθητών, οι οποίοι αναπτύσσουν τη μαζική τους πάλη κόντρα στην κυβερνητική αντιεκπαιδευτική πολιτική" αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση. "Το ζήτημα είναι ότι ολοένα και πιο συχνά η Αστυνομία αναλαμβάνει "παιδαγωγικά" καθήκοντα μετά από πρωτοβουλίες διευθυντών ή καθηγητών των σχολείων, καθώς και "αγανακτισμένων" γονιών. "Συμπτωματικά" τις περισσότερες φορές πρόκειται για τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, μετά τους μαθητές της Κέρκυρας, του Πειραιά, της Σύρου, της Καλαμάτας κτλ. ήταν η σειρά των μαθητών του Πολυκλαδικού Λυκείου της Τρίπολης να γνωρίσουν την αστυνομική "παιδαγωγική", επειδή "τόλμησαν" ν' ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να διεκδικήσουν καλύτερη Παιδεία με κατάληψη του σχολείου τους: Ο λυκειάρχης κάλεσε την Αστυνομία, η οποία την περασμένη Κυριακή το βράδυ συνέλαβε 8 μαθητές και τους κράτησε όλη τη νύχτα στο κρατητήριο, τους προπηλάκισε και τους παρέπεμψε στο Δικαστήριο με τη διαδικασία του αυτόφωρου".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Παιδείας αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης:

  • Να σταματήσει επιτέλους τον αυταρχικό της κατήφορο, να περιορίσει την Αστυνομία στα αυστηρώς αστυνομικά της καθήκοντα και να μην τη χρησιμοποιεί στα σχολεία, προκαλώντας σοβαρότατες αντιπαιδαγωγικές, αλλά και αντιδημοκρατικές παρενέργειες.
  • Να αφήσει τη σχολική ζωή να αναπτύσσεται φυσιολογικά, αποφεύγοντας ενέργειες όπως η εγκύκλιος για την περικοπή των μαθητικών εκδρομών και διασφαλίζοντας την ελεύθερη συνδικαλιστική δραστηριότητα, μη επιτρέποντας την ύπαρξη εμποδίων, όπως αυτά που αντιμετώπισαν οι σπουδαστές των ιδιωτικών ΙΕΚ κατά τις πρόσφατες εκλογές του συλλόγου τους.
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τον Ιούνη στη Βουλή άλλη μια ληστρική σύμβαση

Μετά το "πράσινο φως" που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τη δεύτερη ανάδοχο, τη γαλλικών συμφερόντων εταιρία "Μπουίγκ", πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που άρχισε η δημοπρασία του έργου. Οπως τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, οι διαπραγματεύσεις αυτές ελπίζει να τελειώσουν τον Ιούνιο και στη συνέχεια η σύμβαση παραχώρησης θα κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή. Θα ακολουθήσει δηλαδή τη γνωστή διαδικασία του "ξεπλύματος" στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, όπως έκανε η κυβέρνηση και με τις άλλες αμαρτωλές συμβάσεις μεγάλων έργων. Αμέσως μετά θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χορήγηση δανείου και θα αρχίσουν οι πρόδρομες εργασίες, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου σε πέντε χρόνια από την έναρξη κατασκευής.

Στο ερώτημα γιατί υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση μέχρι τώρα, ο υπουργός απάντησε ότι το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και ότι υπήρξαν ενστάσεις από τον πρώτο ανάδοχο, την κοινοπραξία "Μακεδονικό Μετρό", της οποίας ηγείται η εταιρία "Μηχανική". Πρόσθεσε, πάντως, ότι ανησυχεί μήπως η σύμβαση δεν κυρωθεί από τη Βουλή, όπως έγινε με τη σύμβαση Ρίου - Αντιρρίου, και έτσι υπάρξει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που έδωσε.

Σημειώνεται ότι ο επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Μάριο Μόντι δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι υπήρξαν παραβιάσεις στη διαδικασία ανάθεσης του έργου. Ερωτηθείς ο υπουργός πάνω σ' αυτό απάντησε ότι "καμία παραβίαση δεν υπάρχει".

Σύμφωνα ακόμη με πληροφορίες από τη γερμανική εταιρία ABB - DAIMLER ΒΕΝΖ TRANSPORT, η οποία συμμετείχε με τη "Μηχανική" στην κοινοπραξία "Μακεδονικό Μετρό", γίνεται λόγος για αιφνίδια στάση της κοινοτικής επιτροπής και τονίζεται ότι σε ανάλογη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής την περασμένη Πέμπτη η αναλογία ήταν 16-4 υπέρ της ένστασης του "Μακεδονικού Μετρό". Το παιχνίδι όμως μεταξύ Γάλλων και Γερμανών για το μοίρασμα της "πίτας" των μεγάλων έργων στην Ελλάδα το κέρδισαν αυτή τη φορά οι Γάλλοι...

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η επιστολή της ΕΕ προς τον Κ. Λαλιώτη, η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, θα ζητά από την κυβέρνηση να κάνει στο εξής τις αναθέσεις έργων με απόλυτο σεβασμό του Κοινοτικού Δικαίου.

Να σημειώσουμε ότι το κόστος του έργου έχει εκτιναχτεί σε σημερινές τιμές στα 220 δισ. δρχ. περίπου, από 120 που ήταν το 1993. Το 20% του κόστους αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο, το 60% είναι από δάνεια που θα δοθούν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και το υπόλοιπο υποτίθεται πως θα είναι η συμμετοχή των εργολάβων, που θα εκμεταλλεύονται το έργο για παραπάνω από 20 χρόνια.

Διαφθορά σπέρνει η ιδιωτικοποίηση των δημοσίων έργων

H ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση του τομέα των δημοσίων έργων βρέθηκε χτες στο στόχαστρο στο επίκεντρο του συνεδρίου με θέμα "Δημόσια Εργα στην Ελλάδα" που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΤΕΕ και η Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ).

Στις τοποθετήσεις τους οι μηχανικοί στελέχη της δημόσιας διοίκησης, αλλά και μηχανικοί εκτός δημοσίου τομέα άσκησαν σκληρή κριτική στην πρακτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση, η οποία συστηματικά καταφεύγει στη συγκρότηση ανωνύμων εταιριών για τη διαχείριση κάθε μεγάλου έργου. Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Σαββίδης σημείωσε ότι το κόστος των ΑΕ είναι μεγάλο και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι λειτουργικές δαπάνες της ΕΓΝΑΤΙΑ Α. Ε. έχουν ξεπεράσει το 20% των πιστώσεων, σε αντιδιαστολή με το 5% που είναι οι αντίστοιχες δαπάνες για μια αντίστοιχη υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης επέκρινε την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για αδιαφανείς όρους ή φωτογραφικές διατάξεις που συμπεριλαμβάνει στις διακηρύξεις διαγωνισμών και έθεσε το ερώτημα: τι είδους Ανώνυμες Εταιρίες μπορούν να θεωρούνται όλες αυτές που συγκροτήθηκαν για να αναλάβουν μεγάλα έργα, όταν υπάρχει μια μετοχή και αυτή ανήκει στο δημόσιο;

Η Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γ. Κωτίδου υπογράμμισε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς μια ισχυρή δημόσια διοίκηση και πρόσθεσε ότι "η διαφαινόμενη μεγάλη ιδιωτικοποίηση μάς βρίσκει αντίθετους".

Αναξιοκρατία και αδιαφάνεια

Στο χαιρετισμό του από μέρους του ΚΚΕ ο Κ. Κατσιάβαλος, μέλος της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επισήμανε το γεγονός ότι η νέα μέθοδος ανάθεσης μελετών και κατασκευής των έργων, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην περίπτωση της Πολιτιστικής ΑΕ (ΟΠΠΕΘ) οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με σοβαρότατες συνέπειες, όσον αφορά τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τον έλεγχο, τις ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους του έργου. "Δημιουργεί την εντύπωση ότι η εισαγωγή του Τεχνικού Υπεύθυνου Εργων, σε συνδυασμό με το ρουσφέτι, κύρια το κομματικό αλλά και των διαπλεκομένων συμφερόντων που επικρατούν και κυριαρχούν στη χώρα μας, δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να πολλαπλασιάζει τις αποδοχές των "ημετέρων" της που ορίζει σε διευθυντικές θέσεις, εξασφαλίζοντάς τους, πέρα από τους παχυλούς μισθούς, σημαντικότατες πρόσθετες αποδοχές για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές Ανάθεσης", σημείωσε ο Κ. Κατσιάβαλος και πρόσθεσε:

"Η αναξιοκρατία και η αδιαφάνεια με όλες τις δυσμενείς για τον τόπο επιπτώσεις βρίσκεται σ' όλο της το μεγαλείο, ενώ παρατηρείται μια ασυνέπεια αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια κατάσταση διοικητικής σήψης, διαφθοράς, αδιαφορίας, εξαγοράς συνειδήσεων και ασύδοτης κατασπατάλησης από τους ιδιώτες, ντόπιους και ξένους, του δημοσίου χρήματος που με τόσες θυσίες στερείται ο ελληνικός λαός".

ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Συγκέντρωση και πορεία σήμερα

Με πορεία στο κέντρο του Περιστερίου κορυφώνονται σήμερα οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97, των φορέων που συγκροτούν το Μέτωπο Παιδείας Περιστερίου. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα, στην πλατεία του Αγίου Αντωνίου, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία και συμβολικό κλείσιμο της εισόδου του Περιστερίου στην Κολοκυνθού.

Το Μέτωπο Παιδείας Περιστερίου απαιτεί την άμεση κατάργηση του νόμου 2525/97, αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, άμεση επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του δήμου, ανέγερση σύγχρονων σχολείων, μείωση μαθητών ανά τμήμα, άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών με επαναφορά της επετηρίδας, ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο.

Κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο της Αθήνας σπουδαστές της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών μαζί με φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης ενάντια στο νόμο 2525. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πορεύτηκαν στο υπουργείο Παιδείας, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία για δύο ώρες περίπου. Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, που από τις 23 του Φλεβάρη ξεκίνησαν κατάληψη του ιδρύματος, αντιδρούν στην ίδρυση Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, τα οποία - όπως έχουν καταγγείλει - προσπάθησαν κυβέρνηση και πρυτανεία να επιβάλουν με αδιαφανείς, αντιδημοκρατικές διαδικασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ