ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Εξω ο 6ος Στόλος από τον Πειραιά και την Ελλάδα

Ανακοίνωση - κάλεσμα στο παλλαϊκό συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μμ, στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί όλους τους φίλους τους ειρήνης και κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και καταγγελίας της "επίσκεψης" του αμερικανικού αντιτορπιλικού του 6ου Στόλου στο λιμάνι του Πειραιά, αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μμ στην πλατεία Κοραή (Δημοτικού Θεάτρου).

Με χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της, η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει:

"Αυτές τις μέρες, από 10-14 Απρίλη, "επισκέπτεται" τον Πειραιά το υπερσύγχρονο αμερικανικό αντιτορπιλικό πλοίο του 6ου Στόλου "Λαμπούν" για να... "ψυχαγωγηθεί το πλήρωμά του".

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί άλλη μια πρόκληση για το λαό μας, αλλά και για τους λαούς της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής, που πάντα αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμα και με αίμα την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται όμως, για ένα μεμονωμένο γεγονός. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες της προκλητικής και απαράδεκτης συμπεριφοράς του Αμερικανού πρεσβευτή κ. Μπερνς, ο οποίος έκανε προσβλητικές για την ιστορία μας δηλώσεις, "οργώνει" την Ελλάδα, επιθεωρεί τον στρατό, την αστυνομία, σαν να βρίσκεται σε αμερικανική αποικία.

Δυστυχώς αντί η ελληνική κυβέρνηση "να τον μαζέψει" όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, εξωραϊζει αυτή του τη στάση, κάτω από το ψεύτικο επιχείρημα του "ενδιαφέροντος" και τον τάχα φιλελληνισμό του κ. Μπερνς.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • Εφεραν την 7χρονη δικτατορία.
  • Ενθάρρυναν και συγκάλυψαν την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.
  • Χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν την Ελλάδα, με τις βάσεις τους, στα πολεμικά τους σχέδια.
  • Διαμελίζουν το Αιγαίο, υποκινούν τις τουρκικές διεκδικήσεις.
  • Αναψαν τη φωτιά του πολέμου στα Βαλκάνια.
  • Πυροδοτούν νέα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο, νέες διαιρέσεις των λαών.
  • Δε διστάζουν να δολοφονούν παιδιά με τα απάνθρωπα εμπάργκο που επιβάλλουν.

Γι' αυτό και το σύνθημα "ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ" αντηχεί σε όλες τις λαϊκές διαδηλώσεις στη χώρα μας".

Τέλος, η ΕΕΔΥΕ καλώντας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή, υπογραμμίζει: "Ας μη χάνουμε την ανθρωπιά μας. Ας μην "προσαρμοστούμε" στην ιδέα της απάθειας και αδιαφορίας απέναντι σ' αυτούς που προσπαθούν να μας υποτάξουν στη Βαρβαρότητα.

Εκεί που η κυβέρνηση και οι άλλοι σιωπούν, ο περήφανος και φιλειρηνικός λαός μας και αυτή τη φορά πρέπει να ΥΨΩΣΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ. Να απαντήσει στους ιμπεριαλιστές και τρομοκράτες της ανθρωπότητας:

  • Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ - ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • ΕΞΩ Ο 6ος ΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΛΙΜΑΝΙ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΡΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΥΡΙΑΝΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ".
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

Απέρριψαν πρόταση της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" να κηρυχτεί ανεπιθύμητο για την πόλη το αμερικανικό αντιτορπιλικό

Εφαρμόζοντας πιστά τη δουλική απέναντι στις ΗΠΑ πολιτική της κυβέρνησης, οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ δημοτικοί σύμβουλοι του Πειραιά απέρριψαν την πρόταση του δημοτικού συμβούλου της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση" Κώστα Τζατζάνη,το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσει ψήφισμα που να δηλώνει ότι είναι ανεπιθύμητο στην πόλη το αντιτορπιλικό του 6ου αμερικάνικου στόλου "Λαμπούν" το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει την Παρασκευή. Σκοπός της "επίσκεψης" αυτής είναι να ξαποστάσουν οι "Ράμπο" του αμερικανικού στρατού προτού συνεχίσουν τις υπονομευτικές για την ειρήνη επιχειρήσεις τους στην περιοχή. Συνυπεύθυνοι με τους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ είναι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΝΔ και του ΣΥΝ, που με τη σιωπή τους αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την πρόταση του Κ. Τζατζάνη, ερχόμενοι έτσι σε ευθεία αντίθεση με τα φιλειρηνικά αισθήματα του πειραιώτικου λαού, που θέλει ο Πειραιάς να παραμείνει "Λιμάνι της Ειρήνης", όπως στο παρελθόν έχει ονομαστεί.

Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας των Αμερικανών για το πώς αντιλαμβάνονται την παρουσία τους στη χώρα μας, είναι ότι ο δήμαρχος της πόλης δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για την άφιξη του πλοίου. Οπως δήλωσε ο Στέλιος Λογοθέτης,τη σχετική είδηση την έμαθε από το "Ριζοσπάστη". Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Πειραιά, παρότι στα λόγια εξέφρασε την αντίθεσή του στην αμερικανική πολιτική, δεν είπε τίποτα για την έμπρακτη εκδήλωση αυτής της διάθεσής του, έστω και με την έγκριση σχετικού ψηφίσματος.

Ανάλογη εξάλλου ήταν και η στάση του δημάρχου Νίκαιας, Βασίλη Τράπαλη,όταν το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", Βέρα Νικολαϊδου.Ο Β. Τράπαλης είπε ότι είναι γνωστά τα αντιαμερικανικά του αισθήματα, δε θέλησε όμως αυτά να εκφραστούν και ως ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

"Ο πρόεδρος της Βουλής ξύπνησε λίγο το ελληνικό φιλότιμο", είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά ο Κ. Τζατζάνης, τονίζοντας ακολούθως ότι ο πειραϊκός λαός δεν ξεχνά τα δεινά που έχουν φέρει οι Αμερικάνοι, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και της Μέσης Ανατολής. "Στις δύσκολες αυτές στιγμές για την ειρήνη οι λαοί πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους για τους ίδιους και τα παιδιά τους", υπογράμμισε ο Κ. Τζατζάνης, προσθέτοντας ότι είναι θετικό το ότι ο δήμαρχος παίρνει κάποιες αποστάσεις, αλλά αυτό δεν αρκεί. "Οι Αμερικανοί κάνουν επέμβαση στο μοναδικό μέρος της Ευρώπης που η πλειοψηφία του λαού εξακολουθεί να έχει έντονα αντιαμερικανικά, αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά αισθήματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά πρέπει να εκδώσει ψήφισμα που να δηλώνει ότι δε θέλουμε την παρουσία στην πόλη μας αυτών που υποδαυλίζουν τον πόλεμο", κατέληξε ο Κ. Τζατζάνης.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα

Με ανακοίνωσή της εξάλλου η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" και ο επικεφαλής της Παναγιώτης Σαλπέας καλεί το λαό να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" καταγγέλλει στον πειραϊκό λαό την επίσκεψη του αμερικανικού αντιτορπιλικού του 6ου Στόλου στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να "ψυχαγωγηθεί" το πλήρωμά του. Η "επίσκεψη" αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να αμβλυνθούν τα αντιαμερικανικά αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντι στους υπονομευτές της ειρήνης και στις αντίστοιχες ενέργειες του Αμερικανού πρέσβη, που προκάλεσαν την οργή του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση όμως αντί να "μαζέψει" τον Ν. Μπερνς, "αμολά" στο Λιμάνι της Ειρήνης, όπως παλιότερα είχε ονομαστεί ο Πειραιάς, τους Αμερικανούς χωροφύλακες, που μεταξύ δύο τρομοκρατικών για τους λαούς επιχειρήσεών τους στον Περσικό ή στα Βαλκάνια, έρχονται για "ξεκούραση" στην πατρίδα μας.

Ο πειραϊκός λαός δεν ξεχνά. Γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο των Αμερικανών. Είναι αυτοί που ευθύνονται για την επτάχρονη χούντα, το διαμελισμό της Κύπρου, τη διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την καταδίκη σε πείνα του περήφανου κουβανικού λαού. Δε θα επιτρέψει να μολυνθεί ξανά το χώμα του Πειραιά, όπως επί χούντας, από τις αμερικανικές αρβύλες.

Η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση" συντονίζει τα βήματά της με τα βήματα όλων των φίλων της Ειρήνης και καλεί το λαό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει την Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.Ταυτόχρονα από την Παρασκευή που θα έρθει το αμερικάνικο πολεμικό έως την Τρίτη που θα φύγει θα είναι σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα. Τέλος καταγγέλλει όσους φορείς της πόλης θελήσουν να πάρουν μέρος στις ετοιμαζόμενες φιέστες σαν συνεργούς στην προσβολή της περηφάνιας και αξιοπρέπειας του πειραϊκού λαού".

Πρόκληση πρώτου μεγέθους

Αντιδράσεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ευρύτερου χώρου του Πειραιά

"Οι Αμερικανοί δολοφόνοι των λαών είναι ανεπιθύμητοι", τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,καλώντας τους κατοίκους του Περάματος να συμμετάσχουν στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο της Παρασκευής. Οι εργαζόμενοι θα υψώσουν το δικό τους ανάστημα, χαλώντας τα σχέδια των Αμερικανών και της κυβέρνησης που υποκλίνεται στους νέους κατακτητές, παραδίδοντας όλη τη χώρα στη διάθεση των ιμπεριαλιστών, υπογραμμίζει ο δήμαρχος Περάματος, προσθέτοντας ότι η παρουσία του πλοίου στον Πειραιά αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. "Οι πόλεις μας δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αναψυκτήρια για τους "Ράμπο" του 6ου Στόλου, όπως επί Χούντας", καταλήγει ο δήμαρχος Περάματος.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκαιας Βέρα Νικολαϊδου,Κερατσινίου Ελένη Παπαδοπούλου,Κορυδαλλού Νίκος Θεμελής και Δραπετσώνας Νίκος Μπεάζογλου και η επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη με δήλωσή τους καταδικάζουν την επίσκεψη του πλοίου. Η δήλωση έχει ως ακολούθως:

"Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση τόσο στις επαίσχυντες δηλώσεις του κ. Μπερνς, όσο και στην επίσκεψη του αντιτορπιλικού "Λαμπούν". Και αν η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς αιδώ, μετέτρεψε τη χώρα σε προτεκτοράτο των Αμερικανών, είναι βέβαιο πως ο ελληνικός λαός δε θα το επιτρέψει, όπως χρόνια τώρα έχει αποδείξει.

Καλούμε τους δημότες να διαμαρτυρηθούν για τη νέα αυτή πρόκληση, παίρνοντας μέρος στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Παρασκευή, καταδικάζοντας αυτούς που έφεραν την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, αυτούς που προχωρούν στο διαμελισμό του Αιγαίου, αυτούς που αιματοκυλούν και διαμελίζουν τους λαούς σε όλο τον κόσμο.

Καλούμε το δήμαρχο Πειραιά να μην επιτρέψει την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι, όπως το 1964 έκανε ο αείμνηστος αντιδήμαρχος τότε Γιάννης Φραγκούλης".

Πούλμαν για τον Πειραιά

Η Επιτροπή Ειρήνης Βύρωνα και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλούν το φιλειρηνικό λαό του Βύρωνα να συμμετάσχει μαζικά στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, αύριο Παρασκευή, 10 Απρίλη, 6.30 μμ στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στην "επίσκεψη" του αμερικανικού αντιτορπιλικού.

Για το λόγο αυτό, θα αναχωρήσουν για τον Πειραιά, πούλμαν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου) στις 5.30 μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ