ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο Σύνταγμα ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Στο πλαίσιο γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Εργατικής Τάξης, κατέληξε χτες το βράδυ, σε σύσκεψη, η Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών για τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Στην πλατεία Συντάγματος, με μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί,αποφάσισε να τιμήσει την 1η Μάη,η Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών για τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς,σε σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στην κατάμεστη από εκπροσώπους δεκάδων σωματείων αίθουσα της Ενωσης Λογιστών. Βασικοί άξονες του διεκδικητικού πλαισίου της απεργιακής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς είναι η υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, αποχώρηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τον καταστροφικό "κοινωνικό διάλογο".

Μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη η Χριστίνα Τσεντούρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης, τόνισε: "Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με την περίοδο της πιο αδίστακτης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι που πρωτοβγαίνουν στη δουλιά, αλλά και άλλα στρώματα του λαού μας. Αυτή η επίθεση προέρχεται από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση και έχει μέσα της όλη την αγριότητα που έχει το κεφάλαιο απέναντι στην εργατική τάξη".

"Συμπίπτει - συνέχισε - με το σάρωμα θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό του 8ωρου, που είναι ταυτισμένα με την ηρωική εξέγερση των πρωτοπόρων εργατών του Σικάγου". Η συνδικαλίστρια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως η μείωση αποδοχών με την υποτίμηση, η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής ασφάλισης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.ά.

Ο "κοινωνικός διάλογος" χαρακτηρίστηκε ως "το ιδεολογικό εργαλείο και μέσο για να κάνουν τους εργαζόμενους άκριτους και παθητικούς αποδέκτες των επιλογών και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Μιλώντας για τη στάση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σημείωσε: "Δεν εμπιστευόμαστε το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς σ' αυτές τις ηγεσίες κι έτσι παίρνουμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με περιεχόμενο και κατεύθυνση που να ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές παραδόσεις της τάξης μας και στις ανάγκες της εποχής".

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής καλούνται τα σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σ' αυτήν την πρωτοβουλία και να στείλουν το μήνυμα: "Δεν παραδινόμαστε. Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Δεν εξουσιοδοτούμε κανένα να εκχωρήσει τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, ενάντια σ' αυτήν την πολιτική".

Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, κάνει εκτεταμένη αναφορά στη σφοδρή επίθεση που δέχονται σήμερα τα δικαιώματα των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι "οι εξελίξεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, το έδαφος προετοιμάστηκε συστηματικά με την καλλιέργεια και αποδοχή του ευρωπαϊκού μονόδρομου, με την υποταγή των πάντων στην επίτευξη των στόχων ένταξης στην ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης".

Τέλος, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ τονίζει ότι μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση "απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλιάς, ο συντονισμός του αγώνα και η ανάπτυξη ενός πανεργατικού πανελλαδικού κινήματος και μετώπου αντίστασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την αναχαίτιση της επίθεσης και την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, απαιτείται η αλλαγή προσανατολισμού στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εμπλοκή στη σύμβαση

Ολοκληρωμένη πρόταση της ΔΑΣ απορρίφθηκε από την πλειοψηφία

Απορρίφτηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων και τη ματαίωση του ξεπουλήματος επιχειρήσεων του ΕΟΤ, που κατέθεσε στη χτεσινή έκτακτη Ολομέλεια της διοίκησης η ΔΑΣ.Ετσι, η πλειοψηφία γενικά και αόριστα αποφάσισε απεργιακή κινητοποίηση μέχρι τις 10 του Ιούνη.

Η Ολομέλεια της διοίκησης συγκλήθηκε χτες προκειμένου να αποφασιστεί η από δω και πέρα πορεία της Ομοσπονδίας μετά την άρνηση του ΟΜΕΔ - στον οποίο είχε παραπεμφθεί από την Ομοσπονδία με συνοπτικές διαδικασίες η σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων - να ασχοληθεί με τη σύμβαση, επικαλούμενος τυπικές παραλείψεις στη διαδικασία!

Στα θέματα της χτεσινής Ολομέλειας ήταν και το ξεπούλημα της περιουσίας του ΕΟΤ, θέμα που θα απασχολήσει και σύσκεψη εργατικών σωματείων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ΕΟΤ, την Τετάρτη 22 του μήνα και παράσταση διαμαρτυρίας στην υπουργό Ανάπτυξης, καθώς και η ευθεία βολή κυβέρνησης και εργοδοσίας σε όλο των πλέγμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η ΔΑΣ, που από την αρχή είχε διαφωνήσει με την παραπομπή της σύμβασης στον ΟΜΕΔ, πρότεινε χτες την απεμπλοκή από τον Οργανισμό και τη διμερή υπογραφή της. Για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης πρότεινε πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει: Γενικές συνελεύσεις όλων των σωματείων μέχρι το τέλος Απρίλη με αντικείμενο συζήτησης το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις, την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου τομέα του τουρισμού, το ασφαλιστικό και την πορεία των συμβάσεων. Επιπλέον, η απεργία της Πρωτομαγιάς να πάρει έντονα διεκδικητικό χαρακτήρα, περιφερειακές συσκέψεις μέχρι τις 10 του Μάη, συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα μέχρι τις 15 του Μάη, καθώς και 24ωρη προειδοποιητική απεργία μέχρι τις 25 του Μάη. Τέλος, πρότεινε να συγκληθεί η Ολομέλεια εκ νέου στα τέλη του Μάη για να αποφασίσει νέο πρόγραμμα αγωνιστικών εκδηλώσεων από τις αρχές του Ιούνη, το οποίο να κορυφωθεί με 48ωρη απεργία μέχρι τις 20 του Ιούνη.

Το ξεπούλημα δεν είναι μονόδρομος

Ανακοίνωση της ΚΟ εργατοϋπαλλήλων της ΑΓΝΟ του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την κυβέρνηση που ξεπουλάει την παραγωγική βάση της χώρας (μέσα σ' αυτή και την ΑΓΝΟ), στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης", καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Εργατοϋπαλλήλων "ΑΓΝΟ" του ΚΚΕ και καλεί παραγωγούς, εργαζόμενους και μικροεπαγγελματίες συσπειρωμένοι να αντιδράσουν στο ξεπούλημα και την παράδοσή της στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Επίσης, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση έχουν και οι διοικήσεις της εταιρίας, οι αγροτοπατέρες που συμβιβάστηκαν με την πολιτική αυτή και χρησιμοποίησαν τις καρέκλες τους για προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες.

"Η εξαγορά όμως, σημειώνεται, δε σημαίνει και ανάπτυξη με κέρδη των παραγωγών και των εργαζόμενων. Σημαίνει μείωση παραγωγικών δραστηριοτήτων, σκληρή εκμετάλλευση των παραγωγών, απολύσεις των εργαζομένων".

"Η ιδιωτικοποίηση, μετοχοποίηση, με άλλα λόγια το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ, δεν είναι μονόδρομος. Μονόδρομος είναι η συσπείρωση παραγωγών, εργαζομένων, μικροεπαγγελματιών, που έχουν κοινά συμφέροντα, ώστε να διατηρηθεί και αναπτυχθεί η ΑΓΝΟ", τονίζεται.

Οι στόχοι πάλης που προτείνουν οι κομμουνιστές στους εργαζόμενους, είναι:

- Να σταματήσει το μεθοδευμένο ξεπούλημα με κάθε μορφή.

- Ρύθμιση χρεών, με τρόπο που θα οδηγεί στην ανάπτυξη της Οργάνωσης. Η κυβέρνηση με την ΑΤΕ να σταματήσουν την τοκογλυφική πολιτική.

- Αμεση, επαρκής και χαμηλότοκη χρηματοδότηση για τις δραστηριότητες και την κάλυψη των υποχρεώσεών της.

- Να λειτουργήσουν όλα τα παραγωγικά τμήματα.

- Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι.

- Να αξιοποιηθεί το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό με αξιοκρατικά κριτήρια. Να απομακρυνθούν οι τοποτηρητές της ΑΤΕ που αμείβονται πλουσιοπάροχα.

- Να γίνει διαχειριστικός έλεγχος με τη συμμετοχή των εργαζομένων και να αποδοθούν οι ευθύνες που υπάρχουν.

"Η ΑΓΝΟ και οι άλλοι συνεταιρισμοί - τονίζεται - μπορούν να αναπτυχθούν με άλλη πολιτική. Πολιτική που θα έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, που θα στηρίζει τον παραγωγικό συνεταιρισμό και το μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτροφικό νοικοκυριό και τους εργαζόμενους".

"Απάντηση - καταλήγει η ανακοίνωση - στο μέτωπο της αντίδρασης πρέπει να είναι η δημιουργία του μετώπου της εργατικής τάξης, των αγροτοκτηνοτρόφων, των λαϊκών στρωμάτων, σε αντιμονοπωλιακή, δημοκρατική κατεύθυνση".

Σε συντονισμένο αγώνα καλεί η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ

Την προκλητική στάση της υφυπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ για το λόγο ότι στην τελευταία συνάντηση που είχε με το σωματείο της επιχείρησης, ενώ ουσιαστικά ανακοίνωνε την παραπέρα συρρίκνωση της επιχείρησης, ή ακόμα και το κλείσιμό της, κάλεσε και τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται!

Στην ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται πως "αποδείχτηκε πλέον περίτρανα ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, που δρομολόγησε η κυβέρνηση με τη συναίνεση της πλειοψηφίας του ΔΣ του σωματείου (παλιάς και νέας), οδηγεί τους εργαζόμενους στην ανεργία και καταστρέφει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της πατρίδας μας".

Για την περαιτέρω μείωση του προσωπικού (ήδη έχουν φύγει 550) που απαιτούν οι τιμητές και που θα στοιχίσει τη δουλιά, στην "καλύτερη" περίπτωση, σε ακόμα 400 εργαζόμενους, η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ τονίζει ότι "το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αρπάξουν το κομμάτι της αγοράς που έχει η ΣΟΦΤΕΞ, αδιαφορώντας για το ξεκλήρισμα της ελληνικής βιομηχανίας". "Το ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ - συνεχίζει - θα έχει τεράστιες συνέπειες για την εθνική οικονομία και γενικότερα στον ελληνικό λαό, αφού θα πληγούν τόσο οι επαγγελματοβιοτέχνες του κλάδου, αλλά και οι γονείς και μαθητές, αφού η επιχείρηση είναι ο κύριος προμηθευτής του Οργανισμού Βιβλίων".

Καταλήγοντας, η ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ καλεί όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να συντονιστούν με τους εργαζομένους όλης της χώρας, ώστε να αποκρούσουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς επίσης και το σωματείο να καταγγείλει στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα την απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει ούτε δραχμή αύξηση στους εργαζόμενους, με το πρόσχημα ότι θα μειωθεί το τίμημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ