Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο Σύνταγμα ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Στο πλαίσιο γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Εργατικής Τάξης, κατέληξε χτες το βράδυ, σε σύσκεψη, η Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών για τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Στην πλατεία Συντάγματος, με μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί,αποφάσισε να τιμήσει την 1η Μάη,η Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών για τον αγωνιστικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς,σε σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες το απόγευμα στην κατάμεστη από εκπροσώπους δεκάδων σωματείων αίθουσα της Ενωσης Λογιστών. Βασικοί άξονες του διεκδικητικού πλαισίου της απεργιακής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς είναι η υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις, ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο, αποχώρηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τον καταστροφικό "κοινωνικό διάλογο".

Μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη η Χριστίνα Τσεντούρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης, τόνισε: "Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με την περίοδο της πιο αδίστακτης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι που πρωτοβγαίνουν στη δουλιά, αλλά και άλλα στρώματα του λαού μας. Αυτή η επίθεση προέρχεται από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση και έχει μέσα της όλη την αγριότητα που έχει το κεφάλαιο απέναντι στην εργατική τάξη".

"Συμπίπτει - συνέχισε - με το σάρωμα θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό του 8ωρου, που είναι ταυτισμένα με την ηρωική εξέγερση των πρωτοπόρων εργατών του Σικάγου". Η συνδικαλίστρια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως η μείωση αποδοχών με την υποτίμηση, η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής ασφάλισης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κ.ά.

Ο "κοινωνικός διάλογος" χαρακτηρίστηκε ως "το ιδεολογικό εργαλείο και μέσο για να κάνουν τους εργαζόμενους άκριτους και παθητικούς αποδέκτες των επιλογών και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Μιλώντας για τη στάση των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σημείωσε: "Δεν εμπιστευόμαστε το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς σ' αυτές τις ηγεσίες κι έτσι παίρνουμε την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουμε την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με περιεχόμενο και κατεύθυνση που να ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές παραδόσεις της τάξης μας και στις ανάγκες της εποχής".

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής καλούνται τα σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι να συμμετάσχουν σ' αυτήν την πρωτοβουλία και να στείλουν το μήνυμα: "Δεν παραδινόμαστε. Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας. Δεν εξουσιοδοτούμε κανένα να εκχωρήσει τα δικαιώματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, ενάντια σ' αυτήν την πολιτική".

Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της, κάνει εκτεταμένη αναφορά στη σφοδρή επίθεση που δέχονται σήμερα τα δικαιώματα των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι "οι εξελίξεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, το έδαφος προετοιμάστηκε συστηματικά με την καλλιέργεια και αποδοχή του ευρωπαϊκού μονόδρομου, με την υποταγή των πάντων στην επίτευξη των στόχων ένταξης στην ΟΝΕ και των προγραμμάτων σύγκλισης".

Τέλος, επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ενώ τονίζει ότι μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση "απαιτείται άμεση οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλιάς, ο συντονισμός του αγώνα και η ανάπτυξη ενός πανεργατικού πανελλαδικού κινήματος και μετώπου αντίστασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την αναχαίτιση της επίθεσης και την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, απαιτείται η αλλαγή προσανατολισμού στις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ