ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Πολλαπλά ζημιωμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης

Η ΑΤΤΙΚ χρωστάει ακόμα 960 εκατομ. δραχμές για το 1996 και επιπλέον δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να μείνουν απούλητα τα καπνά που "έκλεισε" για το 1997 και να χαθεί και το πριμ

Αλλη μια υπόσχεση έδωσε, σε πρόσφατη σύσκεψη, ο υπουργός Γεωργίας σχετικά με την πληρωμή των καπνοπαραγωγών για τα καπνά εσοδείας 1996, που έχει ακόμα απλήρωτα ο πολιτικός και προσωπικός του φίλος Γ. Χαρδαλιάς και η εταιρία Πετρίδου. Υπόσχεση, που, για να υλοποιηθεί, προϋποθέτει την απελευθέρωση των συμβολαίων από την Εθνική Τράπεζα, η οποία δεν παρευρισκόταν στη σύσκεψη για να δεσμευτεί.

Με τις παραπομπές "από τον Αννα στον Καϊάφα" πέρασε πάνω από ένας χρόνος, χωρίς οι καπνοπαραγωγοί να πάρουν τα 960 εκατομμύρια δραχμές που τους οφείλουν οι καπνέμποροι, με αποτέλεσμα να τρέχουν οι τόκοι υπερημερίας στα ανεξόφλητα καλλιεργητικά δάνεια των απλήρωτων καπνοπαραγωγών. Τους τόκους αυτούς που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δραχμές τους έκανε "γαργάρα" και ο υπουργός Γεωργίας που κατά τ' άλλα κοστολογεί μέχρι δεκάρας τα αιτήματα των αγροτών.

Το πιο σοβαρό όμως θέμα που αναδείχτηκε από τη σύσκεψη αυτή, είναι ο υπαρκτός πια κίνδυνος οι καπνοπαραγωγοί, που υπέγραψαν συμβόλαια για τα καπνά εσοδείας 1997 με την ΑΤΤΙΚ του Γ. Χαρδαλιά, να χάσουν και τις επιδοτήσεις, γιατί μένουν μόνο 15 εργάσιμες μέρες πριν τη λήξη της εμπορικής περιόδου και η εταιρία δεν έχει αγοράσει ούτε κιλό, ενώ αδυνατεί να υλοποιήσει τα συμβόλαια 10.000 τόνων που έχει υπογράψει με τους καπνοπαραγωγούς.

Την αδυναμία αυτή, αλλά και τα στενά χρονικά περιθώρια, εκμεταλλεύονται οι υπόλοιποι καπνέμποροι, για να αγοράσουν κοψοχρονιάς τα καπνά της ΑΤΤΙΚ και ειδικά τα "τσεμπέλια" σε τιμές φθηνότερες κατά 100 δραχμές / κιλό περίπου, από τις τιμές του 1995.

Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα αποκλειστικές είναι οι ευθύνες του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος μπορούσε να κατοχυρώσει την υλοποίηση των συμβολαίων πώλησης των καπνών με τραπεζικές εγγυητικές των καπνεμπόρων όπως γίνεται και με τους εκκοκκιστές βαμβακιού. Και ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία όχι μόνο για να προστατέψει τους καπνοπαραγωγούς, ειδικά από τον κ. Χαρδαλιά που ήταν υπότροπος, αλλά γιατί η υλοποίηση των συμβολαίων σχετίζεται άμεσα με την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούνται οι καπνοπαραγωγοί. Δεν το έκανε όμως για χάρη του φίλου του κ. Χαρδαλιά, ο οποίος αδυνατούσε να εξασφαλίσει και να καταβάλει τέτοια εγγυητική και για να συγκαλύψει τις ευθύνες του το παίζει Πόντιος Πιλάτος.

Την ίδια τακτική ο υπουργός Γεωργίας εφαρμόζει και στους καπνοπαραγωγούς του νομού Σερρών στους οποίους η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 20% στις επιδοτήσεις, γιατί δεν υπέγραψαν έγκαιρα τα συμβόλαια. Γνωρίζει, όμως, ο υπουργός Γεωργίας ότι η σύνδεση των συμβολαίων με τις επιδοτήσεις είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των καπνεμπόρων, για να επιβάλουν απαράδεκτους όρους στους καπνοπαραγωγούς γι' αυτό έχει ευθύνη και υποχρέωση ταυτόχρονα να αποδεσμεύσει παντελώς τις επιδοτήσεις από τους καπνεμπόρους και να εξασφαλίσει την καταβολή ολόκληρης της επιδότησης στους καπνοπαραγωγούς του Ν. Σερρών, όπως άλλωστε έγινε και σε ανάλογες περιπτώσεις των προηγούμενων χρόνων.

Περιοδεία του Β. Μπούτα σε χωριά των Γρεβενών

Σε χωριά των νότιων περιοχών του Νομού Γρεβενών περιόδευσε, προχτές Δευτέρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ Β. Μπουγά και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Ο Βαγγέλης Μπούτας επισκέφτηκε την Τρικοκκιά,το Καρπερό,τη Δήμητρα και συζήτησε με κατοίκους τους, καθώς και με τον πρόεδρο της Κοινότητας Καρπερού Θ. Μωυσιάδη,τα τοπικά προβλήματα. Αργά το απόγευμα, συναντήθηκε με τη δημοτική αρχή και τα διοικητικά συμβούλια του αγροτικού συλλόγου και του συνεταιρισμού της πόλης της Δεσκάτης.Το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου, μίλησε σε συγκέντρωση της ΚΟ Δεσκάτης για τα 80χρονα του ΚΚΕ και αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στα αγροτικά θέματα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και έκαναν σύντομες παρεμβάσεις ο νομάρχης Γρεβενών Α. Πέτσας ο δήμαρχος Γ. Κόγιος,δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Τα κυρίαρχα προβλήματα της περιοχής της Δεσκάτης αφορούν την καλλιέργεια του "μπασμά", τις χαμηλές τιμές και μικρές ποσοστώσεις. Φέτος ήρθε να προστεθεί η υποβάθμιση της ποιοτικής σύνθεσης των καπνών από τους καπνεμπόρους, με σκοπό να ρίξουν τις τιμές ακόμα πιο χαμηλά, χωρίς να υπάρχει καμία προστασία από την πολιτεία, καθώς και το "φαινόμενο" Χαρδαλιάς. Η ΑΤΤΙΚ του Γ. Χαρδαλιά έχει ακόμα απλήρωτους τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής για τη σοδειά του 1996, ενώ δεν έδωσε "σημεία ζωής" για την παραγωγή του 1997 λίγες βδομάδες πριν λήξει η εμπορική περίοδος στα καπνά.

Την αγωνία τους για το μέλλον της κτηνοτροφίας μετέφεραν και οι αιγοπροβατοτρόφοι. Τα αρνιά και τα κατσίκια πουλήθηκαν σε χαμηλές τιμές (900 - 1.200 δραχμές το κιλό) τη χειμερινή περίοδο. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα το Πάσχα και στα χέρια των παραγωγών παραμένουν απούλητα πολλές εκατοντάδες αμνοερίφια. Πέρα από αυτά, τα προβλήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της περιοδείας δεν είχαν τελειωμό.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα θέσει τα προβλήματα αυτά στη Βουλή. Τόνισε όμως ότι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι ο ενωμένος αγώνας και η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με ενίσχυση του ΚΚΕ. Επίσης προειδοποίησε για τις ακόμα χειρότερες μέρες που προετοιμάζουν οι πολυεθνικές και πολιτικοί τους εκπρόσωποι στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Απομάκρυνση του προέδρου ζητούν οι εργαζόμενοι

Στο ψήφισμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης καταγγέλλεται ο Π. Μυλωνάς για "απαράδεκτη συναλλαγή" με την ΕΑΣ Λαμίας

Την απομάκρυνση του προέδρου του Οργανισμού Βάμβακος Π. Μυλωνά ζητούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού με απόφαση της ετήσιας γενικής συνέλευσής τους.

Στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης τονίζεται ότι "οι εργαζόμενοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης, μετά από τα όσα έχουν συντελεστεί και συντελούνται από το σημερινό πρόεδρο, απευθύνονται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες της και να απομακρύνει από τον Οργανισμό Βάμβακος τον Π. Μυλωνά που αποδεικνύεται ανεπαρκής και επικίνδυνος στην άσκηση διοίκησης". Επίσης, αναφέρονται και οι λόγοι που τα μέλη της γενικής συνέλευσης προχώρησαν σε αυτή την απόφαση.

Οπως επισημαίνεται στο ψήφισμα ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος από κοινού με την πολιτική ηγεσία αποσιωπούν το έργο και την προσφορά των εργαζομένων και για λόγους σκοπιμότητας φροντίζουν να σπιλώνουν την τιμή και την υπόληψή τους. Ειδικότερα για τον Π. Μυλωνά γίνεται αναφορά, ανάμεσα σε άλλα, ότι διαταράσσει το κλίμα εργασιακής ειρήνης με τις καθημερινές επιθέσεις του με αήθεις χαρακτηρισμούς σε στελέχη της υπηρεσίας, με τον τρόπο αντιμετώπισης του γενικού διευθυντή και άλλων τριών υπαλλήλων που παραπέμπονται στα πειθαρχικά όργανα και τις αδικαιολόγητες εσωτερικές μετακινήσεις υπαλλήλων. Ακόμα, στη συστηματική παρέμβασή του στη λειτουργία ακόμη και των θεσμικών οργάνων με αποκορύφωμα: Το χειρισμό της πρόσληψης εποχιακού προσωπικού στην κεντρική υπηρεσία, που οδήγησε στην παρέμβαση του ΑΣΕΠ, καθώς και την αδρανοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπηρεσία και τους εργαζόμενους.

Εκτός από τα παραπάνω στο ψήφισμα γίνεται μια ακόμα σοβαρή καταγγελία που αφορά: "Την απαράδεκτη συναλλαγή από πλευράς του προέδρου, για αποκατάσταση της ζημιάς που έπαθε το ΙΧ αυτοκίνητό του κατά τη διάρκεια περιοδείας, με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαμίας". "Είναι αδιανόητο και επιλήψιμο για μας - τονίζεται στο ψήφισμα - να λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους δοσοληψίες μεταξύ ελεγχόμενων από τον Οργανισμό Βάμβακος επιχειρήσεων (ΕΑΣ Λαμίας) και εποπτεύουσας αρχής των ελεγκτικών οργάνων".

"ΔΩΔΩΝΗ" - "ΠΙΝΔΟΣ"
Να πληρώσει η κυβέρνηση τα "σπασμένα" της υποτίμησης

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να αναλάβει η κυβέρνηση το κόστος των ζημιών που προκάλεσε η υποτίμηση της δραχμής, σε βασικές βιομηχανικές μονάδες του νομού Ιωαννίνων ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Οπως επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Αχιλλέας Κανταρτζής,με την υποτίμηση της δραχμής οι δύο συνεταιριστικές βιομηχανικές μονάδες στο νομό Ιωαννίνων, η γαλακτοβιομηχανία"Δωδώνη" και ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός "Πίνδος", ζημιώθηκαν περίπου από ένα δισεκατομμύριο δραχμές η καθεμιά, ενώ η ιδιωτική πτηνοτροφική επιχείρηση "Νιτσιάκος" 500 εκατομμύρια δραχμές.

Οι ζημιές αυτές θα επιβαρύνουν τόσο τους μικρο-κτηνοτρόφους και μικρο-πτηνοτρόφους, όσο και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και τους καταναλωτές. Και αυτό σε μια περιφέρεια, όπως είναι η Ηπειρος, που είναι τελευταία στην Ευρώπη, με το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης, υψηλή ανεργία, χαμηλό εισόδημα κλπ. Το πλήγμα των λίγων επιχειρήσεων από την υποτίμηση, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων εμπορικών και επαγγελματικών επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που αναφέρονται ή και άλλες μικρότερες στην περιοχή;
  • Πώς θα καλύψει τις ζημιές που υπέστησαν από την υποτίμηση;

Η κυβέρνηση "πνίγει" τους καπνοπαραγωγούς, για να "επιπλεύσει" ο Χαρδαλιάς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ