ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σεναρίων και διαψεύσεων συνέχεια

Επανήλθε με ιδιαίτερη ένταση χτες στο προσκήνιο η εκλογολογία του τελευταίου διαστήματος, διανθισμένη αυτή τη φορά και με σενάρια ανασχηματισμού. Σενάρια, μάλιστα, που υποστηρίζουν ότι οι μεν εκλογές θα γίνουν 14 Ιούνη, ο δε, ανασχηματισμός το Μάη κλπ... Το όλο κλίμα ήρθε να ενισχύσει και η ερμηνεία δηλώσεων του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα σε απογευματινή εφημερίδα, όπου επανέλαβε τα λεχθέντα εκ μέρους του πρωθυπουργού, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση δε θέτει σε πρώτη μοίρα τη διατήρηση της εξουσίας, αλλά την προώθηση της πολιτικής της. Αποστροφή που εκτιμήθηκε ως υπαινιγμός για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες...

Το γεγονός της αναζωπύρωσης της εκλογολογίας προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, ανέφερε ότι "δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού, όπως δεν υφίσταται και θέμα πρόωρων εκλογών. Οσα περί του αντιθέτου βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας - συνεχίζεται στην ανακοίνωση - αποτελούν αστήρικτες υποθέσεις και φανταστικά σενάρια". Παράλληλα και ο Χρ. Πρωτόπαππας έσπευσε με δηλώσεις του να υποστηρίξει ότι στη συνέντευξή του στην εφημερίδα δηλώνει το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών...

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι για το εν πολλοίς τεχνητό εκλογολογικό κλίμα που διαμορφώνεται και συντηρείται, κάθε άλλο παρά αναίτιες είναι "διαρροές" και "πληροφορίες" που εκπέμπουν συνεργάτες του ίδιου του πρωθυπουργού, για λόγους που πρέπει να αναζητηθούν στα παιχνίδια συσχετισμών στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης. Θεωρείται, δηλαδή, ότι τα παραπάνω στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αξιοποιώντας την επίκληση των εκλογών ή του ανασχηματισμού, ουσιαστικά επιδιώκουν να διαμορφώσουν "απειλητικό" περιβάλλον ρευστότητας, με αποδέκτες τους "διαφωνούντες" και μη εντός του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, πηγές του Μαξίμου δεν παρέλειπαν χτες, σε μια προσπάθεια να αποσυνδέσουν τον πρωθυπουργό από τα παραπάνω σενάρια, να αναφέρουν ότι ο Κ. Σημίτης "ενοχλήθηκε σφόδρα" από τη φημολογία, γεγονός που προκάλεσε και την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΥΓΕΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Επιδεινώνεται συνεχώς

Επιδεινώνεται ραγδαία η κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή, που νοσηλεύεται από την περασμένη Κυριακή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του "Υγεία". Χτες, αναζωπυρώθηκε η παλιά λοίμωξη (σ. σ. αυτή που τον οδήγησε στο Νοσοκομείο). Ο Κων. Καραμανλής παρουσίασε το πρωί πυρετό μεγαλύτερο από 38,5 και τα λευκά αιμοσφαίρια "ανέβηκαν" σε 22.000. Σήμερα αναμένεται να βγουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Το ιατρικό δελτίο, που εξεδόθη χτες στις 11 πμ, αναφέρει: "Η κατάσταση της υγείας του Προέδρου παραμένει σοβαρή, αλλά εξακολουθεί να είναι γενικά σταθερή. Τις πρωινές ώρες σήμερα (σ. σ. χτες) παρουσίασε μικρή παροδική αύξηση της θερμοκρασίας, για την οποία έγιναν όλες οι απαραίτητες διαγνωστικές και θεραπευτικές ενέργειες. Εξακολουθεί η υποστήριξη της αναπνοής με αναπνευστήρα, χωρίς ακόμη να μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για προσπάθεια αποδέσμευσης. Η κατάσταση των υπολοίπων οργάνων και συστημάτων συνεχίζει να παραμένει ικανοποιητική. Για οποιαδήποτε μεταβολή της καταστάσεως, έγκυρη ενημέρωση θα γίνεται μόνον κατόπιν νέου ανακοινωθέντος υπογραφομένου από τους θεράποντες ιατρούς".

Σημειώνεται ότι αν η λοίμωξη δεν υποχωρήσει, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σηψαιμίας (σ. σ. δηλαδή να προχωρήσει η λοίμωξη στο αίμα). Για να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο οι γιατροί, τροποποίησαν χτες το θεραπευτικό σχήμα αντιβιοτικών φαρμάκων, που του χορηγούν.

Οι πνεύμονες του Κων. Καραμανλή εξαιτίας της παραμονής του στον αναπνευστήρα έχουν ατροφήσει. Οι δικές του αναπνοές είναι μηδενικές, ενώ με την υποστήριξη του μηχανήματος έχει 15 αναπνοές το λεπτό. Η κακή αιμάτωση της καρδιάς, εξαιτίας της κακής οξυγόνωσης, ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην καρδιακή λειτουργία. Αυτό μεγαλώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εγκεφαλικού επεισοδίου.

"Εφυγε" η Βιργινία Ποδιά

Η αντρειωμένη αγωνίστρια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, του λαϊκού - προοδευτικού και κομμουνιστικού κινήματος, Βιργινία Ποδιά, έχασε τη μάχη με το θάνατο ύστερα από ένα σκληρό και πολύχρονο αγώνα.

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή, θερμά της συλλυπητήρια στην αγαπημένη της κόρη Ιωάννα, στα αδέλφια της και τους συγγενείς της.

Η Βιργινία Ποδιά ήταν γόνος αγωνιστικής και ηρωικής οικογένειας, με πολλά θύματα ενάντια στους ξένους και ντόπιους κατακτητές.

Ο άντρας της ήταν ο θρυλικός καπετάνιος του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Γιάννης Ποδιάς, που έπεσε στο πεδίο των μαχών τον Ιούνη του 1947 στον Ψηλορείτη.

Ο αδελφός της, Νίκος Σαμαρίτης, καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, έπεσε σαν ήρωας στις 8 Αυγούστου του 1948 καταδικασμένος σε θάνατο από το Στρατοδικείο Ηρακλείου.

Ο πατέρας της εκτελέστηκε από τους χιτλερικούς κατακτητές. Αλλος αδελφός της "έπεσε" στην Αλβανία.

Την Βιργινία Ποδιά, με τα μεγάλα φωτεινά μάτια, την αγέρωχη καρδιά, την έθρεψαν τα ιδανικά της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, του σοσιαλισμού, για έναν κόσμο χωρίς φασισμούς και πολέμους. Γι' αυτά τα ιδανικά γνώρισε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές. Σ' αυτά τα ιδανικά έμεινε πιστή ως την τελευταία της πνοή.

Αγαπημένη συντρόφισσα, συναγωνίστρια Βιργινία,

Το όνομά σου θα μείνει πολύτιμη παρακαταθήκη στις νέες γενιές. Ενα πολύτιμο πετραδάκι στο μεγαλόπρεπο οικοδόμημα του ωραίου και της αλήθειας που οικοδομείται από εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες, όπου Γης.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου!

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

  • Τα θερμά συλλυπητήριά τους εκφράζουν επίσης η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου της ΚΝΕ.
Χρόνος

Ασφαλώς η εξίσωση του χρόνου θα πρέπει να υπάρχει σε πολλές διαστάσεις. Μια κύρια, υποθέτω, είναι Ανθρωπος + Χρόνος = Παραγωγή, ή κάπως έτσι.

Για τους περισσότερους ανθρώπους ο χρόνος έχει σχέση με την απόλυτη ζωή τους και με διάφορες αναμονές, φυσικές ή ψυχικές.

Από τις παλιές μου συζητήσεις, με την Ελλη Αλεξίου, θυμάμαι που μου έλεγε ν' αποφεύγω την πλάνη της έκφρασης: ένα λεπτό που μου φάνηκε ένας αιώνας ή άλλες παρόμοιες.

Ενα λεπτό, είναι ένα λεπτό. Μου θύμιζε τη συγγραφέα Γερτρούδη Στάιν που έλεγε, ένα τριαντάφυλλο είναι ένα τριαντάφυλλο, ένα τριαντάφυλλο.

Αλλά όλοι μας δανειζόμαστε, έστω και προσωρινά, ποιητικές άδειες ή συμβολισμούς για να εκφράσουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση.

***

Προ ημερών είδαμε στην τηλεόραση εικόνες από ένα εργοστάσιο κλωστοποιίας ή υφασμάτων, στην Ινδία, όπου οι εργάτες φορούν πατίνια για να τρέχουν πιο γρήγορα από τη μια μηχανή στην άλλη για να προλαβαίνουν την υγρασία της κλωστής ή την ξηρασία της.

Εικόνες που δείχνουν μόνο την εκμετάλλευση της ανθρώπινης παραγωγικής δύναμης, την ταχύτητα με την οποία θ' απομακρύνουν οι εργοδότες τους εργάτες, που θα περισσεύουν, εξαιτίας της ταχύτητας των άλλων εργατών με τα πατίνια. Και βεβαιότατα τον αποκλεισμό πρόσληψης νέων εργατών.

Οι ανάγκες της παραγωγής θα καλύπτονται από τα ρολά που θα φοράνε οι εργάτες για να τρέχουν μέσα στο εργοστάσιο.

Δεν είχαν περάσει δυο μέρες και η μικρή οθόνη μάς ενημέρωσε ότι στον κόσμο μας υπάρχουν διακόσια πενήντα εκατομμύρια παιδιά κάτω από άγρια εργασιακή εκμετάλλευση. Από αυτά, τα εβδομήντα εκατομμύρια ανήλικων εργατών, σε πλήρη εκμετάλλευση, βρίσκονται στην Ινδία.

***

Προφανώς, κανένας καταστατικός χάρτης, καμιά εργασιακή σύμβαση ή οποιαδήποτε μεγαλόσχημος συμφωνία μεταξύ κεφαλαίου και εργαζομένων δεν είναι ικανή να σταματήσει την εκμετάλλευση της ανθρώπινης δύναμης, ανηλίκων ή ενηλίκων.

Αυτή η υπόθεση βρίσκει τη λύση της μόνο μέσα στη συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης και μόνο από αυτή μπορεί να απελευθερωθεί.

Ας μην παρασυρόμαστε από τη μορφή που παίρνει η εκάστοτε εργατική τάξη. Με αυτό τον όρο εννοούμε κάθε εργαζόμενο όποια κι αν είναι τα χαρακτηριστικά της εργασίας που επιτελεί.

Ασφαλώς, το τέλος του εικοστού αιώνα δεν μπορεί να είναι σαν το δέκατο ένατο. Και αλίμονο αν και οι εργασιακές σχέσεις είχαν μείνει οι ίδιες.

Οι επαναστάσεις δε γίνονται επί ματαίω.

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Εκκληση της "Δημοκρατικής Μέριμνας"

Σας αναγγέλλουμε τη φετινή οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα, που σκοπό έχει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που περιθάλπουμε στην αντιμετώπιση των αυξημένων δαπανών τους των γιορτών του Πάσχα.

Οι άνθρωποι αυτοί, στην πλειοψηφία τους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, άρρωστοι στο σύνολό τους και σε βαριά γεράματα πλέον.

Χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη δική σας συμπαράσταση και βοήθεια. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Ομως πιστεύουμε ότι μέσα σ' αυτές - ενάντια σ' αυτές - θα κάνετε πάλι το καθήκον σας απέναντι στο Σωματείο μας, όπως άλλωστε τόσα χρόνια τώρα.

Με τη βεβαιότητα ότι κι αυτή τη φορά θα υπάρξει από μέρους σας πρόθυμη ανταπόκριση σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα.

Οι προσφορές σας γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας, Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκατάστημα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 480210/14.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ