ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ!

Του Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ

Πάσχα, πέρασμα από το χειμώνα στην άνοιξη ή από το θάνατο στη ζωή. Πάντα το Πάσχα συμβόλιζε την αέναη πάλη και τους πόθους του ελληνικού λαού να ξεφύγει από την καταπίεση και την εκμετάλλευση και να φτάσει σε υψηλότερους και φωτεινότερους ορίζοντες, όπου θα μπορεί να ανασαίνει ελεύθερος και οραματίζεται αλλιώς τον κόσμο. Πάντα το Πάσχα συμβόλιζε το πέρασμα προς την ελπίδα, ελπίδα για έξοδο από τη "βαρυχειμωνιά" μιας σκυφτής και ανυπόφορης ζωής.

Η ελπίδα αυτή, το φετινό Πάσχα, γίνεται πιο ζωηρή, η φλόγα της θεριεύει. Οχι χωρίς αιτία, ούτε γιατί πετάμε στα σύννεφα. Παρόλο που και φέτος ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νεοφιλελεύθερου τυφώνα, συνέχεια της "μεγάλης βδομάδας", που τον υποβάλλουν δεκαετίες τώρα οι πράσινες και μπλε κυβερνήσεις, ωστόσο, όλο και περισσότεροι δείχνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν να περάσουν "ακόμα τούτη την άνοιξη ραγιάδες". Ακριβώς, το δυνάμωμα των λαϊκών αγώνων και της αντίστασης των εργαζομένων, παρά τις αναρίθμητες αντιξοότητες και τα εμπόδια που τους ορθώνουν, είναι που κάνει το χαμόγελο που ανθίζει να φαντάζει πιο σίγουρο.

* * *

Η κυβέρνηση Σημίτη υποβάλλει σε απανωτά μαρτύρια και ατέλειωτο Γολγοθά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Εχει ξεδιπλώσει τους τελευταίους μήνες τη "βεντάλια" της ολομέτωπης επίθεσης κατά των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, προδιαγράφοντας ένα εφιαλτικό μέλλον για το λαό και τον τόπο. Καθημερινά, "σταυρώνει" με χοντρά καρφιά το "σώμα" της ελληνικής κοινωνίας, στέλνοντας πιο σύντομα την πλειοψηφία των εργαζομένων στον "επίγειο" θάνατο. Αντίθετα, εξωθεί στα ουράνια τα υπερκέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών, που έχουν εξασφαλίσει ήδη τον παράδεισο και τη σωτηρία των θησαυροφυλακίων τους.

Το τελευταίο διάστημα παίρνει σάρκα και οστά το όραμα του "απασχολήσιμου" και του "αυτοασφαλισμένου", που είχε παρουσιάσει ο Κ. Σημίτης ένα χρόνο πριν, λίγες μέρες πριν το περσινό Πάσχα. Εκείνοι που έτρεφαν αυταπάτες ότι δε θα προχωρούσε σε ένα τέτοιο άλμα προς το Μεσαίωνα η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών χρειάζεται, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Ασφαλώς, θα έχουν αντιληφθεί ότι ούτε την "ψυχή τους" θα σώσουν ούτε το μέλλον των παιδιών τους μ' αυτήν την κυβέρνηση.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση είναι αυτή που έχει αναλάβει να καταργήσει το 8ωρο, να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις, να απελευθερώσει τις απολύσεις, να γενικεύσει τις μερική απασχόληση κ.ο.κ. Είναι η κυβέρνηση, που έχει αναλάβει να ξεπουλήσει τις δημόσιες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, που δε διστάζει να βάλει χέρι ακόμα και στις αμυντικές βιομηχανίες, στα ΕΛΤΑ, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στην αμυντική βιομηχανία κ.ο.κ. Είναι η κυβέρνηση, που θέλει να δέσει χειροπόδαρα τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ώστε να μην αισθάνονται την παραμικρή ανασφάλεια οι πολυεθνικές και τα ντόπια αφεντικά να πολλαπλασιάζουν ασύστολα τα υπερκέρδη τους. Είναι η κυβέρνηση, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να περνά με επιτυχία τις καθημερινές εξετάσεις στις "δυνάμεις της αγοράς", όπως, άλλωστε, έχει ομολογήσει ο πρωθυπουργός.

Είναι η κυβέρνηση, που σαρώνει το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, παραδίνοντας τους "οικονομικά ασθενείς" στη φιλανθρωπία των εχόντων και κατεχόντων. Οραμά της είναι το αμερικανικό μοντέλο, όπου οι υπηρεσίες και τα αγαθά προσφέρονται μόνο σε όποιον μπορεί να πληρώσει. Από την άλλη, το κράτος περιορίζεται στο ρόλο του χωροφύλακα, θωρακιζόμενο ποικιλοτρόπως για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη "ανταρσία" των υπηκόων. Ολα τα παραπάνω, που στην πραγματικότητα συνιστούν μια αντεπανάσταση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, η κυβέρνηση Σημίτη επιχειρεί να τα εμφανίσει ως "σημαντική πρόοδο" και "ανάσταση"!

Παράλληλα, είναι η κυβέρνηση Σημίτη που έχει χρεωθεί να "κλείσει" τα θέματα εξωτερικής πολιτικής - διάβαζε ελληνοτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό - με γνώμονα τα συμφέροντα των Αμερικανών στην περιοχή. Σύμμαχοί της, το έτερον κόμμα του συστήματος, αλλά και οι παρακαλούντες και προαλειφόμενοι ΣΥΝδιαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας για τη σωτηρία του συστήματος.

* * *

Ομως δεν υπάρχει ποτέ η "μαύρη" όψη των πραγμάτων. Το "μουντό" χειμώνα διαδέχεται η άνοιξη, η ανά(σ)ταση και περήφανη νίκη της φύσης. Είτε το θέλουν είτε όχι οι "παντοδύναμοι" κρατούντες, αυτή η ανάσταση θα έρθει και στην κοινωνία. Φυσικά, όχι αυτόματα, όπως συμβαίνει με την αδιατάραχτη εναλλαγή των εποχών.

Ηδη, έχουν "σκάσει" και διαρκώς δυναμώνουν τα "φύτρα" της αγωνιστικής αντίστασης, που αποκτά ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Φύτρα συγκρότησης ενός μετώπου, που θα αχρηστεύει τα εκβιαστικά διλήμματα των κομμάτων του συστήματος, των κατά φαντασίαν αντιπολιτεύσεων (του ΣΥΝπολιτευόμενου μικρού εταίρου, ή του νοσταλγού του "καλού ΠΑΣΟΚ"), δε θα πειθαρχεί στις αποφάσεις "των επάνω", θα περιφρονεί επιδεικτικά την ιδεολογικοπολιτική τρομοκρατία που ασκείται από την άρχουσα τάξη, θα αλλάξει τους συσχετισμούς και στο πολιτικό επίπεδο.

Ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι όλο και περισσότεροι παραμερίζουν ή γκρεμίζουν τα αναχώματα, που στήνει διαρκώς το σύστημα, για να προσεγγίσουν τον οργανωμένο και ταξικό αγώνα. Παρακάμπτουν συνδικαλιστικές ηγεσίες, συμβιβασμένες ή ενταγμένες στο σύστημα εξουσίας, περιφρονούν τους διάφορους "διαφωνούντες" και "εσωκομματικές αντιπολιτεύσεις", που το μόνο που επιδιώκουν είναι να γίνουν "χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη".

Ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως η λύση δεν είναι στο "ο σώζων εαυτόν σωθήτω", απλούστατα, γιατί δεν μπορούν να σωθούν οι περισσότεροι. Ούτε ότι η λύση βρίσκεται στην "ουδέτερη" στάση ή στο καταφύγιο που προσφέρει το "ατομικό καβούκι", γιατί, απλούστατα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προσφέρει καμία προστασία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αλλά και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, που οι πλειοψηφούσες συνδικαλιστικές ηγεσίες φρόντιζαν να αποκοιμίζουν τις συνειδήσεις, προεξοφλώντας ότι η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα δε θα τους αγγίξει και, ήδη, βρίσκονται στο "μάτι" της.

Λύση δεν είναι ούτε η μεταφορά των ευθυνών για όλα τα δεινά στους μετανάστες, όπως επιχειρεί συστηματικά να κάνει το σύστημα, και να αφεθεί το δηλητήριο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού να διαχυθεί στις κοινωνικές "αρτηρίες".

* * *

Ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως δεν μπορεί να διατηρηθεί για πάντα μια τάξη πραγμάτων, ένας κράτος, μια οικονομία, που κρατούν στην εξαθλίωση την πλειοψηφία του λαού.

Ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε διστάζουν να κάνουν το άλμα και να συμπαραταχτούν με τις ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ. Το Κόμμα, που 80 χρόνια πρωτοστάτησε σε όλες τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και σήμερα συνεχίζει με συνέπεια τον αγώνα να διασωθούν από τη νεοφιλελεύθερη επίθεση και να διευρυνθούν, με άλλη βέβαια κυβέρνηση και πολιτική.

Οι κομμουνιστές, που γνωρίζουν πολύ καλά τις υπόγειες και μη διεργασίες στους χώρους δουλιάς, κατοικίας, μόρφωσης κ.α. και φροντίζουν καθημερινά για την αλλαγή των συνειδήσεων, έχουν σοβαρούς λόγους να αισθάνονται αισιόδοξοι. Γι' αυτό πατάει σε στέρεο έδαφος η προσδοκία τους για ανάσταση των κατατρεγμένων και περιφρονημένων αυτού του τόπου. Η αυθεντική ανάσταση.

Ηδη, έχουν "σκάσει" και διαρκώς δυναμώνουν τα "φύτρα" της αγωνιστικής αντίστασης, που αποκτά ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις. Φύτρα συγκρότησης ενός μετώπου, που θα αχρηστεύει τα εκβιαστικά διλήμματα των κομμάτων του συστήματος, των κατά φαντασίαν αντιπολιτεύσεων (του ΣΥΝπολιτευόμενου μικρού εταίρου, ή του νοσταλγού του "καλού ΠΑΣΟΚ"), δε θα πειθαρχεί στις αποφάσεις "των επάνω", θα περιφρονεί επιδεικτικά την ιδεολογικοπολιτική τρομοκρατία που ασκείται από την άρχουσα τάξη, θα αλλάξει τους συσχετισμούς και στο πολιτικό επίπεδο

Η κυβέρνηση Σημίτη υποβάλλει σε απανωτά μαρτύρια και ατέλειωτο Γολγοθά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Εχει ξεδιπλώσει τους τελευταίους μήνες τη "βεντάλια" της ολομέτωπης επίθεσης κατά των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, προδιαγράφοντας ένα εφιαλτικό μέλλον για το λαό και τον τόπο


ΤΟΥΤΕΣ τις μέρες συμπληρώνονται 35 χρόνια από έναν κορυφαίο σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινήματος ειρήνης, από τότε δηλαδή που ο μάρτυρας της ειρήνης Γρ. Λαμπράκης πραγματοποίησε την Α Μαραθώνια Πορεία, μέσα σε καθεστώς απαγορεύσεων, κρατικής βίας και τρομοκρατίας. Ο "Ρ" στέκεται εκτενέστερα στην ιστορική αυτή στιγμή, η οποία αποτελεί - και πρέπει να αποτελεί - πηγή έμπνευσης, ώστε οι γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος να πυκνώσουν από χιλιάδες νέους αγωνιστές (σελίδα 8).

"ΚΑΤΩ η δικτατορία - Ζήτω η δημοκρατία". 31 χρόνια μετά... Το πρωί της 21ης Απρίλη 1967, ο λαός της Αθήνας και όλης της χώρας θα βρεθεί μπροστά σε ένα σκηνικό τρόμου. Τανκς, περιπολίες στρατιωτών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι έγινε δικτατορία. Ο "Ρ" θυμάται και αναλύει την τότε κατάσταση (σελίδα 9).

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πρόνοια. Μέτωπο ενάντια στην κατεδάφιση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν πυκνώσει οι κινητοποιήσεις φορέων των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα χρόνια άλυτα προβλήματά τους οξύνονται από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ριζικές ανατροπές στην ισχύουσα κατάσταση της δημόσιας παροχής προνοιακών υπηρεσιών. Ο "Ρ" παρουσιάζει ορισμένες βασικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τις μελλούμενες αρνητικές αναδιαρθρώσεις στην κοινωνική πρόνοια (σελίδες 10 - 11).

"ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ των Αθηνών"... Τα πρόσωπά τους σκαμμένα, σαν η κάθε μέρα που περνά ν' αφήνει πάνω τους και από μια ρυτίδα. Τα κορμιά τους, λυγισμένα, ακολουθούν διστακτικά το βήμα. Και δείχνουν αυτά τα κορμιά σα να 'χουν πάρει το "σχήμα" του ύπνου της προηγούμενης βραδιάς. Ενας ύπνος, που συνήθως γίνεται σε κάποιο παγκάκι ή στη γωνιά κάποιας κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας.... (σελίδες 24 - 25).

ΣΥΜΒΟΛΟ της απελευθερωτικής πάλης των λαών ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ο Ρήγας Βελεστινλής και ποιητής της ο Διονύσιος Σολωμός, με τις ιδέες και το έργο τους, πέρασαν το κατώφλι της αθανασίας στην ιστορία. Ο "Ρ" παρουσιάζει αποσπάσματα από την ομιλία του Στρατή Κόρακα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στην επετειακή συνεδρίαση της Βουλής, στα 200 χρόνια από το θάνατο του Ρήγα και τη γέννηση του Σολωμού (σελίδες 14 - 15).

ΣΕ μια περίοδο, που έντεχνα και σκόπιμα καλλιεργείται κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί συνείδηση στο λαό ότι για όλα τα δεινά, από αυτό της ανεργίας μέχρι εκείνο της εγκληματικότητας, φταίνε οι ξένοι εργάτες, η Ομοσπονδία Οικοδόμων ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία. Οργανώνει καμπάνια, με στόχο να φέρει σε επαφή τους αλλοδαπούς, που εργάζονται στη χώρα μας, με τα συνδικάτα, να ενταχθούν σ' αυτά, ώστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες να αγωνιστούν για τη βελτίωση των όρων και συνθηκών δουλιάς (σελίδα 36).

ΟΙ εργατικές κατακτήσεις στον αιώνα μας, που η κυβέρνηση σκοπεύει να κατεδαφίσει, στηρίζονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: Το 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιφέρει ένα συντριπτικό χτύπημα σε μια σειρά από δικαιώματα, που οι εργαζόμενοι εξανάγκασαν τους κεφαλαιοκράτες να τα αποδεχτούν μέσα από πολύχρονους και αιματηρούς αγώνες και που αποτελούν έναν ελάχιστο, βασικό "ιστό" προστασίας, ο οποίος έχει ήδη υπονομευτεί στις μέρες μας (σελίδα 37).

ΔΕΚΑΔΕΣ "ανοιξιάτικα τραγούδια του θανάτου και της Ανάστασης" περιλαμβάνονται στα "Πασχαλιάτικα", τη νέα δισκογραφική κατάθεση της Δόμνας Σαμίου. Πρόκειται για ένα διπλό άλμπουμ, συνέχεια των εξαιρετικών "Αποκριάτικων", που είχε παρουσιάσει πριν τέσσερα χρόνια η Δ. Σαμίου και το οποίο εντάσσεται στη σειρά "Τραγούδια στον κύκλο του χρόνου". Ξεκινώντας από την Καθαρή Δευτέρα, καταγράφουν τη Σαρακοστή, τις τελετουργίες και τις κοριτσίστικες γιορτές "του Λαζάρου" και των "Βαϊων" μέχρι τα "μαγικά" τραγούδια της Λαμπρής και της Δεύτερης Μέρας του Πάσχα (σελίδα 17).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ