ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟ

Μαχητής και της πένας

Πώς να μη συγκινηθεί κανείς, αντικρίζοντας το όνομα και το περίφημο πορτρέτο του; Πώς να μην υποκλιθεί - και γι' αυτό - στο ιερό του όνομα; Πώς να μη τον θαυμάσει - και γι' αυτό - αφού το μυριάκριβο παιδί του λαού μας, οΝίκος Μπελογιάννης,"σε πρώιμη εποχή" που λέει κι ο Μπρεχτ, μελέτησε κι έγραψε τι σημαίνει και τι συνεπάγεται το "Ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα";Πώς να μη χαρείς με το γεγονός ότι αυτή η μεγάλης ιστορικής και πολιτικής σημασίας και αξίας μελέτη του Μπελογιάννη, βρισκόταν στο Αρχείο του ΚΚΕ.Οτι σώθηκε, βγήκε για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, ως φόρος τιμής στη μνήμη του και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες, τις αφιερωμένες στα 80χρονα του ΚΚΕ, εκδόσεις της "Σύγχρονης Εποχής".Μια έκδοση που αποκτά πρόσθετη σημασία, καθώς προλογίζεται από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Και προλογίζεται με το λόγο της οφειλόμενης τιμής στον ήρωα - μάρτυρα του "μαζικού, λαϊκού αγώνα", που "ενέπνευσε ποιητές και ζωγράφους, μουσικούς και άλλους καλλιτέχνες" και "πέρασε τα μηνύματά του έξω από τα ελληνικά σύνορα". Τον "μαχητή και της πένας", αφού "Παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε, προσπάθησε να κάνει αυτό που οφείλει ο κάθε αγωνιστής, ιδιαίτερα ο κομμουνιστής και η κομμουνίστρια: Να δρα πολύπλευρα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη της σκέψης, της θεωρίας (...)". Και, βέβαια, με το λόγο της - αποδειγμένα - ορθής εκτίμησης του ΚΚΕ για όλα τα χρόνια της παρουσίας και δράσης του ξένου κεφαλαίου στη χώρα μας.

Εξάλλου, "καρπός" αυτής της ορθής κρίσης του ΚΚΕ, ήταν και η μελέτη του Μπελογιάννη, που γραμμένη μεταπολεμικά, κατά την εποχή της ανοιχτής αγγλικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης, "με οργισμένο ύφος, αλλά πάντα με στοιχεία" αποκαλύπτει και καταγγέλλει το ρόλο του ξένου κεφαλαίου, ξεκινώντας από το 1821 με τα κατ' ευφημισμόν "δάνεια της ανεξαρτησίας" και φθάνοντας μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια. Γιατί, όπως σημειώνει ο Μπελογιάννης, "Οποιος θελήσει να γράψει για το ξένο κεφάλαιο και ιδιαίτερα για τα εξωτερικά δάνεια, δεν μπορεί να μη δέσει την ιστορία τους με πολλά από τα κυριότερα πολιτικά γεγονότα, που ξετυλίχτηκαν στην Ελλάδα τούτα τα 120 χρόνια".

Πολιτικό, ιστορικό, επίκαιρο, τελικώς βαθιά ανθρώπινο το γραπτό "κειμήλιο" του Μπελογιάννη, κληροδοτημένο στο λαό μας.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Διγλωσσία

"Διπλή γλώσσα" χρησιμοποιεί η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, επιδιώκοντας να υλοποιήσει τον ίδιο στόχο, το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Οταν απευθύνεται προς τους κυρίαρχους της αγοράς και τους "επενδυτές" τούς διαβεβαιώνει με κάθε επισημότητα ότι δεν πρόκειται να σταματήσει και μάλιστα θα επισπεύσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ετσι, τους υπόσχεται ότι το ...65% των μετοχών της Ιονικής θα πουληθεί άμεσα και πάντως μέσα στο '98, το τρίτο πακέτο για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ - συνολικά το 40% - θα πουληθεί μέχρι το Σεπτέμβρη, ενώ φτάνει στο σημείο να τους εκμυστηρεύεται - όπως γράφει χτες η "Καθημερινή" - ότι και η "Ολυμπιακή" θα παραδοθεί στους ιδιώτες και οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν το Μάη!

Την ίδια ώρα καθησυχάζει τους δικούς της, κυρίως, συνδικαλιστές, οι οποίοι είναι έτοιμοι από καιρό να πειστούν, ότι δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις, ότι θα γίνει διάλογος και άλλα τέτοια παρόμοια. Το χειρότερο είναι ότι αυτοί επιχειρούν να πείσουν και τους εργαζόμενους!

Μόνο όσοι θέλουν να παραμείνουν τυφλοί και να οδηγηθούν ως πρόβατα επί σφαγήν εξακολουθούν να τρέφουν αυταπάτες για το πού το πάει η κυβέρνηση Σημίτη και για ποιο Θεό δουλεύει.

Παλιά τους τέχνη...

"Σε ποιους δήμους τα βρήκαν - Μυστική συμφωνία ΝΔ - ΚΚΕ"... Αυτός ήταν ένας από τους πρωτοσέλιδους τίτλους που "κοσμούσαν" χτες τα περίπτερα. Ποιο έντυπο επέλεξε να κυκλοφορήσει με την παραπάνω "είδηση"; Αν κρίνει κανείς από το "παλιά μου τέχνη κόσκινο", εύκολα καταλήγει ότι πρόκειται για την "Αυριανή".

Μάλιστα στο... εμβριθές "ρεπορτάζ" του παραμάγαζου του Τσουκάτου, υπήρχαν και... πληροφορίες. Πληροφορίες του τύπου η ΝΔ θα στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΚΕ στη Λάρισα, με αντάλλαγμα την υποστήριξη του ΚΚΕ στην περιοχή τάδε κ. ο. κ. Βέβαια, την ώρα που γράφονταν τα παραπάνω στην "Αυριανή", η ΝΔ ανακοίνωνε τον δικό της υποψήφιο στη Λάρισα...

Κατά τα λοιπά "τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα". Που σημαίνει ότι όσες φορές το ΠΑΣΟΚ, είτε με το παλιό είτε με το "νέο" του ήθος, θέλει να φέρει σε πέρας τις προβοκατόρικες αθλιότητές του, τις αναθέτει στους ειδικευμένους του είδους. "Υπόδειγμα δημοσιογραφίας", όπως έλεγε και ο μακαρίτης Α. Παπανδρέου...

Ανακολουθίες...

"Δεν υπάρχει φερεγγυότητα στο λόγο του κ. Σημίτη. Λέει πρώτα κάποια πράγματα, τα οποία στη συνέχεια αποκηρύσσει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται, στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όλες αυτές οι ανακολουθίες". Αυτά έλεγε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος σε ραδιοφωνικό σταθμό, με αφορμή τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Βεβαίως, δε γνωρίζουμε το μεταξύ τους αλισβερίσι και πώς διαμορφώθηκε στις επίσημες συναντήσεις τους και στο παρασκήνιο, για να ξέρουμε πού ακριβώς δημιουργήθηκαν οι ανακολουθίες που επικαλείται ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ωστόσο, επίσημα, οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη ήταν πολύ καθαρές, οι εκλογές είναι πολιτικές και η κυβέρνηση επιδιώκει να επικυρώσει την πολιτική της. Κι αυτό ζητά το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του και όταν υποστηρίζει "κεντροαριστερούς" υποψηφίους, είτε στελέχη ΠΑΣΟΚ είτε ΣΥΝ. Εδώ δεν υπάρχει καμιά ανακολουθία και ο ΣΥΝ δεν κάνει τίποτα περισσότερο με την "κεντροαριστερή" συνεργασία του, παρά να στηρίζει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Η πραγματική ανακολουθία βρίσκεται στα λόγια και τα έργα της ηγεσίας του ΣΥΝ κι αυτήν προσπαθεί να κρύψει με τις δηλώσεις του ο Ν. Κωνσταντόπουλος.

ΠΡΟΣΩΠΟ

Μπιλ Ρίτσαρντσον

Αν κανείς πίστευε τα όσα μετέδιδαν στα τέλη της βδομάδας τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για την επίλυση της ινδο-πακιστανικής κρίσης έφυγε από το Νέο Δελχί περίπου άπρακτος: Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Μπιλ Ρίτσαρντσον - περί ου ο λόγος - είδε τον συνομιλητή του Ινδό υπουργό Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες να εξέρχεται από την αίθουσα και να δηλώνει (όπως ακριβώς και πριν) ότι η Ινδία "θα εξετάσει το ζήτημα της πυρηνικής της πολιτικής (...) και θα αποφασίσει".

Ηττα λοιπόν; Κάθε άλλο. Ο Ρίτσαρντσον, όπως έγινε σαφές από τις πολύ προσεκτικές δηλώσεις του, απέφυγε να... ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση των Ινδουιστών - Εθνικιστών του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP). Εδειξε να λαμβάνει υπόψη του αυτό που κραύγαζαν εδώ και καιρό οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", αλλά και μια ινδική εφημερίδα, η "Χίντου": Η ρητορική της νέας ινδικής κυβέρνησης στο θέμα των πυρηνικών κοντεύει να λήξει. Ακολουθήστε πολιτική χαμηλών τόνων και το ζήτημα θα "ξεφουσκώσει".

Για το τίποτε λοιπόν όλος ο θόρυβος εδώ και δύο βδομάδες, αναίτια η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από το Πακιστάν; Κάθε άλλο, οι κίνδυνοι παραμένουν. Απλώς η αμερικανική διπλωματία φρόντισε να "προλάβει" κάθε εξέλιξη: Αν η κρίση κατευναστεί, πάει καλά. Αν όχι, θα έχει αποκαταστήσει διόδους επικοινωνίας και θα έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της...

Εξάλλου ο Ρίτσαρντσον είχε σκοπό και να "προετοιμάσει το έδαφος" για την πιθανή επίσκεψη Κλίντον σε μερικούς μήνες - άρα δε συνέφεραν ακρότητες...

Μπ. Γ.

Δοξαστικό

Πάσχα,

μέρα γιορτινή

και χαρείτε

ταπεινοί,

φάτε, πιείτε,

κάντε γλέντι,

(γεια χαρά,

λαέ αφέντη)!

Πάσχα μέγα

και λαμπρό,

μπρος αρχίστε

το χορό,

το συρτό,

την πεντοζάλη,

(γεια σου Ελπίδα,

γεια σου πάλη)!

Πάσχα, Ανοιξη,

χαρά,

στην ψυχή, λαέ,

φτερά,

κι όνειρα άρχισε

να κάνεις,

(γεια σου Ανάσταση,

που φτάνεις)!

Ο οίστρος

Η ανάσταση των πολλών

Δεν μπορεί να αποκρυβεί, στο όνομα οποιασδήποτε σκοπιμότητας ή χάρη ενός γενικότερου κλίματος τεχνητής ευφορίας, ότι ούτε φέτος θα υπάρξει ανάσταση για την πλειοψηφία του λαού. Το "πασχαλινό τραπέζι" δεν μπορεί να γεμίσει με τη φτώχεια, την ανεργία και τη λιτότητα που πλήττει τις λαϊκές μάζες. Φροντίζουν γι' αυτό η κυβέρνηση Σημίτη και οι κοινωνικοί σύμμαχοί της, οι οποίοι υποβάλλουν καθημερινά σε "σταύρωση" τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, κάθε μέρα ανεβαίνουν στα ουράνια τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών, όπως δείχνει και το πανηγύρι που έχει στηθεί στη Σοφοκλέους.

Η σκληρή αυτή πραγματικότητα δεν μπορεί όμως να "πάρει από κάτω" τον κόσμο της δουλιάς, ο οποίος ποτέ δεν αποκαθήλωσε τις ελπίδες του για μια αληθινή ανάσταση. Το Πάσχα συμβολίζει τον ασίγαστο πόθο του να πάψει να είναι υποδουλωμένος στα δεσμά αυτού του σάπιου συστήματος και να δημιουργήσει το μέλλον που του ταιριάζει, φυσικά επί της γης και όχι στον παράδεισο. Οσο και αν η σημερινή τάξη πραγμάτων εμφανίζεται παντοδύναμη, κανείς δεν ξεχνάει ότι αυτό συνέβαινε με όλες τις "κυρίαρχες καταστάσεις" στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Η ανάσταση των πολλών θα έρθει και δεν μπορούν με τίποτα να την εμποδίσουν. Είναι αναγκαιότητα και όχι μεταφυσική προσδοκία.

"Εκσυγχρονιστικές" φυλακές για παιδιά

Σε ένα ακόμα "εκσυγχρονιστικό" - "σοσιαλιστικό" μέτρο προχώρησε η κυβέρνηση Μπλερ, εγκαινιάζοντας φυλακή για παιδιά 12 έως 14 χρονών, στη Βρετανία. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, που καταγγέλλουν ότι αυτές οι φυλακές θα αποτελέσουν "σχολές του εγκλήματος", η κυβέρνηση των Εργατικών προχώρησε στη δημιουργία της πρώτης φυλακής, η οποία μάλιστα, θα διευθύνεται από ιδιωτική εταιρία και θα "φιλοξενήσει" 40 παιδιά. Η δικαιολογία γι' αυτή την απόφαση είναι τόσο φτηνή αλλά και τόσο ανεύθυνη! Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι είχαν δεσμευτεί κεφάλαια από την κυβέρνηση των Συντηρητικών και γι' αυτό προχώρησε στην ανέγερση της φυλακής. Αυτός είναι ο "εκσυγχρονιστικός σοσιαλισμός" του Μπλερ, τον οποίο θαυμάζει και μιμείται ο "δικός" μας Σημίτης. Αντί να διατίθενται κεφάλαια για την πρόληψη της παιδικής εγκληματικότητας, χτίζει φυλακές για παιδιά...

... Και επιβεβαίωση

Αλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ επιβεβαιώνει αμέσως παρακάτω τις ανακολουθίες του κόμματός του, όταν αναφέρεται στην κεντροαριστερή υποψηφιότητα Δαμανάκη στην Αθήνα. "Οι δημοτικές εκλογές στην Αθήνα έχουν έναν ιδιαίτερα πολιτικό χαρακτήρα", λέει και, προφανώς, η κοινή υποψηφιότητα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην Αθήνα επιλέχτηκε με βάση αυτή την ιδιαιτερότητα. Ομως, μόλις προχτές, μιλώντας στη σύσκεψη του κόμματός του για τις νομαρχιακές εκλογές στην Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική, ο Ν. Κωνσταντόπουλος διευκρίνιζε πως οι νομαρχιακές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα και γι' αυτό ο ΣΥΝ κατεβαίνει αυτόνομα στις νομαρχιακές! Είπατε τίποτα για ανακολουθίες; Εκτός κι αν παρασύρθηκε από το ΠΑΣΟΚ και την Μ. Δαμανάκη, οπότε ας το πουν για να τους... συμπονέσουμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ