ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Κρούσματα βίας ενόψει δημοψηφίσματος

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εκρυθμη κατάσταση φαίνεται να επικρατεί στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου εκεί όπως και στην υπόλοιπη Σερβία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί σήμερα δημοψήφισμα με ερώτημα την παρουσία διεθνούς μεσολάβησης, ή όχι, στις μελλοντικές συζητήσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων εκπροσώπων για το καθεστώς της συγκεκριμένης σερβικής επαρχίας.

Τα περιστατικά βίας έγιναν γνωστά κυρίως από σερβικές πηγές δύο 24ωρα πριν το σημερινό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του "Γαλλικού Πρακτορείου", σποραδικοί πυροβολισμοί και ριπές αυτομάτων όπλων ακούστηκαν χτες το μεσημέρι στα περίχωρα του χωριού Μπαμπαλότς,στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπου αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας.Το πρακτορείο επικαλέστηκε Σέρβους, που έχουν εγκατασταθεί σε στρατόπεδο προσφύγων σε απόσταση 300 μέτρων από το Μπαμπαλότς και δήλωσαν πως Αλβανοί επιτέθηκαν σε φυλάκιο ελέγχου των σερβικών δυνάμεων στην είσοδο του χωριού αυτού.

Την ίδια ώρα, αλβανικές πηγές ανακοίνωσαν πως σημαντικές σερβικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, εκφράζοντας ανησυχία για την εκδήλωση σερβικής επίθεσης κατά των αλβανικών χωριών στην περιοχή.Μάλιστα, πηγές του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου του Ρουγκόβα ανακοίνωσαν πως η σερβική αστυνομία εγκατέστησε χτες το πρωί φυλάκια ελέγχου στο χωριό Μπαμπαλότς (περίπου 1.600 Αλβανών κατοίκων), κοντά στο οποίο βρίσκεται το σερβικό προσφυγικό στρατόπεδο. Οι ίδιες πηγές είπαν πως στρατιωτική αυτοκινητοπομπή, προερχόμενη από το Πετς (βορειοδυτικά), διέσχισε το πρωί την πόλη Ντετσάνι και συνέχισε κατευθυνόμενη προς το Μπαμπαλότς.Το ίδιο κόμμα είχε ανακοινώσει ότι από προχτές επικρατεί "δραματική" κατάσταση στο Δυτικό Κοσσυφοπέδιο, ενώ εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη "επίθεση μεγάλης κλίμακας" των σερβικών δυνάμεων.

Εξάλλου, το περασμένο 48ωρο, εκπρόσωποι της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλά σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή της Ντρένιτσα στο Κοσσυφοπέδιο κατά τους βομβαρδισμούς πολλών χωριών της επαρχίας από τις ειδικές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας. Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθεί από άλλη πηγή...

Δηλώσεις Στρόουμπ Τάλμποτ για Κόσσοβο

Τη "στρατηγική του καρότου και του μαστιγίου" υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ έναντι του Βελιγραδίου για την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, κατά τη χτεσινή σύνοδο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

Ο Τάλμποτ μίλησε με έμφαση για τους σοβαρούς κινδύνους που ενεδρεύουν στην περιοχή και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εξευρεθεί "μια καλή ισορροπία μεταξύ του καρότου και του μαστιγίου", ώστε να εξαναγκαστούν το Βελιγράδι και η Πρίστινα να προχωρήσουν σε διάλογο. Ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ακόμη τη σημασία "μιας κοινής στρατηγικής" της Ομάδας Επαφής, η οποία θα συνέλθει την επόμενη Τετάρτη (29 του μήνα) στη Ρώμη για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της έναντι του ζητήματος.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ολοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός

ΤΙΡΑΝΑ.- Εξι είναι οι νέοι υπουργοί της αλβανικής κυβέρνησης, αφού προχτές το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Μεϊντάνι υπέγραψε το σχετικό διάταγμα που αφορά τους τέσσερις εξ αυτών.

Ο Αλβανός Πρόεδρος αποδέχτηκε την τοποθέτηση του Μπασκίμ Φίνο ως αντιπροέδρου Β της κυβέρνησης και υπουργού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ερμελίντα Μέξι ως υπουργού Οικονομίας, Συνεργασίας και Τουρισμού, του Λεονάρντ Σόλις ως υπουργού Υγείας και του Ιλίρ Μέτα στη θέση του γραμματέα Επικρατείας "για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου, ο Αλβανός Πρόεδρος ολοκλήρωσε χτες την υπογραφή των διαταγμάτων που απομένουν, ώστε η Βουλή σήμερα να προχωρήσει στην επικύρωσή τους.

Μέχρι στιγμής ανέλαβαν τα νέα τους καθήκοντα ο Καστριότ Ισλάμ, στη θέση του αντιπροέδρου Α κυβέρνησης και υπουργού Κυβερνητικού Συντονισμού και ο Περικλί Τέτα στη θέση του υπουργού Εσωτερικών - υπουργείο το οποίο μετονομάστηκε σε Δημόσιας Τάξης.

Λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και ενώ οι περισσότερες αλβανικές εφημερίδες κάνουν λόγο για παρέμβαση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, ώστε να αντιμετωπιστεί με το μικρότερο δυνατό κόστος η κρίση στις σχέσεις κυβέρνησης - Προεδρίας της Δημοκρατίας, η εφημερίδα "Αλμπάνια", η οποία πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα, σε χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της τόνιζε ότι αφ' ενός είναι λανθασμένη η γενικότερη άποψη περί εμπλοκής των ΗΠΑ για την έξοδο από την κρίση στις σχέσεις Προέδρου - πρωθυπουργού και αφ' ετέρου ότι στην Αλβανία δεν υπήρξε θεσμική κρίση.

Είναι η πρώτη φορά, σχολίαζαν χτες πολιτικοί παρατηρητές, που μια αντιπολιτευόμενη εφημερίδα εμφανίζεται να θέλει να αποκαταστήσει την "αλήθεια", έστω και αν αυτό συμβάλλει στην ωραιοποίηση της εικόνας της κυβέρνησης...

Την ίδια στιγμή, ο Σαλί Μπερίσα δέχεται για πρώτη φορά από όταν πέρασε στην αντιπολίτευση τα πρώτα θετικά σχόλια από τον κυβερνητικό Τύπο.

Η "Κόχα Γιόνε" σε άρθρο της χτες υποστήριζε ότι αυτό που χαρακτηρίζει τελευταία τη στάση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο πολιτικός ρεαλισμός...

Περιορισμένες δημοτικές εκλογές

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Μεϊντάνι προκήρυξε χτες πρόωρες δημοτικές εκλογές σε ορισμένες περιοχές της Αλβανίας, για την 21η Ιουνίου.

Η ψηφοφορία θα γίνει για την εκλογή δημάρχων σε έξι πόλεις και προέδρων σε εννέα κοινότητες, επειδή οι προκάτοχοί τους εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των ταραχών του περασμένου χρόνου.

Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα σε κοινή ανακοίνωσή τους προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη ζητούν να σταλούν παρατηρητές για την ψηφοφορία.

Οι τελευταίες δημοτικές εκλογές διεξήχθησαν στην Αλβανία τον Οκτώβρη του 1996. Στις εκλογές εκείνες, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε κερδίσει περίπου το 90% των δήμων και κοινοτήτων.

ΡΩΣΙΑ
Διαβουλεύσεις πριν την τρίτη ψηφοφορία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Η προσοχή των πολιτικών δυνάμεων της Ρωσίας σε σχέση με την πολιτική κρίση που προκάλεσε στη χώρα ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν στρέφεται τώρα στο μεγαλύτερο κόμμα της Ρωσίας - το ΚΚΡΟ. Από το πώς θα ψηφίσουν την Παρασκευή, 24 Απρίλη, κατά την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα οι κομμουνιστές βουλευτές για την επικύρωση του Σεργκέι Κιριένκο ως πρωθυπουργού της χώρας, θα εξαρτηθούν πολλά στις πολιτικές εξελίξεις. Την Πέμπτη η ΚΕ του κόμματος θα συνέλθει σε έκτακτη Ολομέλεια για να καθορίσει τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του στη Δούμα κατά την τρίτη ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι η θέση του ΚΚΡΟ παραμένει ίδια: οι κομμουνιστές πρέπει να καταψηφίσουν την υποψηφιότητα του Κιριένκο και τόνισε ότι πρέπει να γίνει ανοιχτή ψηφοφορία. Επέκρινε τον Γιέλτσιν για την απροθυμία του να κάνει διάλογο, ότι "εκβιάζει την Κρατική Δούμα" και ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, επιβάλλοντας την υποψηφιότητα του Κιριένκο. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΡΟ θα ωφεληθεί σε περίπτωση διενέργειας νέων εκλογών και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην προκειμένη περίπτωση η αντιπολίτευση θα εξασφαλίσει αρκετές έδρες, ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες συνταγματικές τροποποιήσεις για την περιστολή των υπερεξουσιών του Γιέλτσιν.

Σε περίπτωση τρίτης διαδοχικής καταψήφισης, ο Γιέλτσιν είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να διαλύσει τη Δούμα και να προκηρύξει νέες εκλογές. Επίσης, ο Ζιουγκάνοφ ανακοίνωσε ότι στις 21 Απρίλη πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης ανάμεσα στον Γιέλτσιν και μιας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για να "εξασφαλιστεί η ειρηνική επίλυση της παρατεινόμενης κρίσης στη χώρα". Ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε ότι δε θεωρεί τον κοινοβουλευτικό δρόμο "ως τον μοναδικό για την επίλυση των προβλημάτων" και ότι αναμένεται ένταση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Συνάντηση για σήμερα, Πέμπτη, του Γιέλτσιν με τους προέδρους της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γεγκόρ Στρόγεφ, ενόψει της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας, ανήγγειλε στη Δούμα ο Σελεζνιόφ. Ο Γιέλτσιν, όμως, απέκλεισε εκ των προτέρων την πιθανότητα να αλλάξει στάση στο θέμα της υποψηφιότητας του Κιριένκο για την πρωθυπουργία, παρά τη συνάντηση που έχει προγραμματίσει με τους προέδρους των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, στις 21 Απρίλη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η 5η Συμβουλευτική Συνέλευση των κομμάτων, κινημάτων και οργανώσεων της αριστερής αντιπολίτευσης στη Δούμα (απαρτίζουν τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας) και ζήτησαν από το ΚΚΡΟ να τερματίσει την πολιτική αντίθεση που εκφράζει στη Δούμα για την πρωθυπουργοποίηση του Κιριένκο και να μη δοθεί η αφορμή στον Γιέλτσιν να διαλύσει την Κάτω Βουλή. Ο πρόεδρος της Δούμας Σελεζνιόφ και ο πρόεδρος της "Ναροντοβλάστιε", Νικολάι Ριζκόφ, δήλωσαν ότι οι αριστερές πολιτικές ομάδες "συνέπεσαν" στην ανάγκη να παραταθεί ο "βίος" της Δούμας.

Ο Σελεζνιόφ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια για την άποψη του Ζιουγκάνοφ και δήλωσε ότι θα ήταν προτιμότερο να αποδεχτεί τον Κιριένκο και να συνεχιστεί η θητεία της παρούσας Δούμας. Απαντώντας, ο Ζιουγκάνοφ υπογράμμισε: "Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει την αποστολή του - την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική. Στο ΚΚΡΟ υπάρχει και πειθαρχία και υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να κρίνεται το κόμμα από τις εξαιρέσεις".

Τέλος, ο Κιριένκο, από τη μεριά του, δήλωσε στην τηλεόραση την Κυριακή, 19 Απρίλη, ότι είναι σχεδόν πεπεισμένος πως η Δούμα θα τον ψηφίσει για το αξίωμα του πρωθυπουργού στην τρίτη ψηφοφορία. Τη βεβαιότητά του ότι θα επικυρωθεί ο Κιριένκο ως πρωθυπουργός εξέφρασε και ο στενός συνεργάτης του Γιέλτσιν, Σεργκέι Σαχράι.

ΒΟΣΝΙΑ
Ισόβια προτείνει εισαγγελέας για τον Κάρατζιτς

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης θα ζητήσει η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου,Λουίζ Αρμπούρ, για τον πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, υπό την προϋπόθεση ότι ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία θα εμφανιστεί για να δικαστεί στη Χάγη...

"Εχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία σε βάρος του για να ζητήσουμε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης (για εγκλήματα πολέμου)" δήλωσε η εισαγγελέας, αναφέροντας τρεις πιθανότητες να εμφανιστεί ο Κάρατζιτς στη Χάγη: πρώτον, να παραδοθεί εθελοντικά, δεύτερον, να συλληφθεί από την ειρηνευτική δύναμη SFOR και τρίτον, οι αρχές της "Σερβικής Δημοκρατίας" της Βοσνίας να τον εκδώσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Η ίδια, πάντως, χαρακτήρισε ως "ρεαλιστικά" τα δύο πρώτα σενάρια.

Η Αρμπούρ συναντήθηκε χτες με ηγέτες της "Σερβικής Δημοκρατίας" της Βοσνίας και είχε συνομιλίες με στόχο τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της σερβικής οντότητας στη Βοσνία και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Παρατηρητής στο Βελιγράδι

Για το Βελιγράδι αναχώρησε στις 22.4.98 ο Θανάσης Παπαρήγας,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά από πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, για να συμμετάσχει ως παρατηρητής στο δημοψήφισμα που διεξάγεται στη χώρα αυτή σχετικά με το θέμα του Κόσσοβου.

Ο Γ. Ζιουγκάνοφ κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου

Ο Γ. Ζιουγκάνοφ κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ