ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Εγκαίνια - φιέστα παραπληροφόρησης

Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε χτες την ανακατασκευασμένη ΜΕΘ για τρίτη φορά, τα χειρουργεία που δεν πρόκειται να λειτουργήσουν σύντομα και μια ...παράγκα σαν οδοντιατρική μονάδα για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες

Μια ακόμη "παράγκα" στήθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας, για να στεγάσει την Οδοντιατρική Μονάδα για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ). Τα εγκαίνια της Μονάδας έκανε χτες ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας.Παράλληλα, έγιναν τα εγκαίνια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - για τρίτη φορά από τότε που κατασκευάστηκε - και των νέων χειρουργείων που δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν σύντομα. Και για τα δύο αυτά έργα δαπανήθηκαν αστρονομικά ποσά. Η ανακατασκευή της ΜΕΘ (σ.σ. πρόκειται για κτίριο του 1930) διήρκεσε, περίπου, τρία χρόνια. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δε λειτουργούσε, κυρίως, λόγω έλλειψης προσωπικού και σήμερα από τα εννέα κρεβάτια έχουν αναπτυχθεί τα έξι. Οσον αφορά τα νέα χειρουργεία, στεγάζονται στον πρώτο όροφο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η κατασκευή τους έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι έτοιμο ούτε καν το ασανσέρ που οδηγεί σ' αυτά. Ετσι, η ΜΕΘ αντί για 60 εκατομ. δραχμές, που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, κόστισε 300 εκατομ. δραχμές, ενώ η κατασκευή των χειρουργείων ενδέχεται να ξεπεράσει το 1 δισ. δραχμές.

Την ώρα που γίνονταν τα εγκαίνια των νέων χειρουργείων νοσηλευτές και νοσηλεύτριες συζητούσαν για την έλλειψη προσωπικού και αναρωτιόνταν "αυτό το χάος πώς θα λειτουργήσει;". Το θέμα τέθηκε και στην εκδήλωση, που προηγήθηκε των εγκαινίων, από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του Ασκληπιείου Γ. Γιαννικούρη και από τον διευθυντή της ΜΕΘ Αλ. Αναστασάκη.Ο Αλ. Αναστασάκης κάλεσε τον υπουργό "να βρει τρόπο να καλύψει τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Διαφορετικά - προέβλεψε - μέλλον για τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν υπάρχει". Από την πλευρά του ο Γ. Γιαννικούρης αναφέρθηκε στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που είχε τεθεί σε λειτουργία χωρίς προσωπικό και ακόμη υπολειτουργεί. Επίσης, μίλησε για τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας στα παμπάλαια κτίρια (σ.σ. χρονολογούνται από το 1930), που αποτελούν το Νοσοκομείο. "Η ανέγερση ενός κεντρικού κτιρίου θα στοίχιζε λιγότερο", σημείωσε.

Στη συνέχεια ζήτησε το λόγο η Μ. Σιναπλίδου,εκπρόσωπος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Νοσοκομείο, αλλά ο ίδιος ο υπουργός τής τον αφαίρεσε!

Ο Κ. Γείτονας αντί να παραδεχτεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία, εξαιτίας της πολιτικής περικοπών των κοινωνικών δαπανών που ακολουθεί η κυβέρνηση, μίλησε περί αναβάθμισης του Ασκληπιείου και όλων των Μονάδων Υγείας, που θα υπάρξει από την εφαρμογή των διατάξεων του αντι - ΕΣΥ νόμου. Επίσης, ζήτησε τη συμπαράσταση των εργαζομένων για..."να προχωρήσουν με συναινετικό μάνατζμεντ στα νοσοκομεία".

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά Χ. Ζαχαρόγιαννης,με δηλώσεις του στο "Ρ", καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας "να σταματήσει τις φιέστες παραπληροφόρησης και να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας υγείας, που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης γεννάει. Τα προβλήματα αυτά είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού, η απαράδεκτη ξενοδοχειακή και τεχνολογική υποδομή στις Μονάδες Υγείας. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τη μετακύληση του κόστους των Νοσοκομείων στα Ασφαλιστικά Ταμεία - συνέχισε ο Χ. Ζαχαρόγιαννης. Ηδη η κυβέρνηση καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να καταβάλουν το 10% των νέων αυξημένων απελευθερωμένων νοσηλίων στα Δημόσια Νοσοκομεία".

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Πληρώνουν τις "πλάτες" του Χαρδαλιά

Δέχονται εκβιασμούς να πουλήσουν 100 δραχμές φτηνότερα, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και την επιδότηση

Αποκαλυπτική ήταν η σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στο υπουργείο Γεωργίας, όπου και συναντήθηκαν οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας με τον υφυπουργό Γεωργίας Δ. Σωτηρλή,με στόχο να βρεθεί λύση για τα καπνά σοδειάς 1997, τα οποία αδυνατεί να αγοράσει η εταιρία ΑΤΤΙΚ του Γ. Χαρδαλιά,παρ' όλο που δεσμεύεται από σχετικά συμβόλαια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Γεωργίας σε αγαστή συνεργασία με τους καπνεμπόρους, εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς του Αγρινίου να πουλήσουν τα καπνά τους σε τιμές κατά 100 δραχμές το κιλό λιγότερες από αυτές που είχαν συμφωνήσει με την εταιρία ΑΤΤΙΚ. Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι τη διαφορά αυτή των 100 δραχμών θα την καρπωθούν μισή - μισή ο Χαρδαλιάς για να μεταβιβάσει τα συμβόλαια σε άλλους καπνεμπόρους και οι τελευταίοι που θα πάρουν τα καπνά για λογαριασμό του Χαρδαλιά.

Για τους εκβιασμούς αυτούς τεράστιες και αποκλειστικές είναι οι ευθύνες του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος φαίνεται να "σιγοντάρει" αυτές τις ενέργειες. Και αυτό γιατί, όχι μόνο δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να κατοχυρώσει την έγκαιρη υλοποίηση των συμβολαίων, που συνδέονται άμεσα με την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, αλλά και γιατί δεν υποχρέωσε τους καπνεμπόρους - όπως και τους εκκοκκιστές βαμβακιού - να καταθέσουν έγκαιρα στον Οργανισμό Καπνού ισόποση εγγυητική επιστολή τραπέζης για τα καπνά που αγόρασαν. Προφανώς ο υπουργός δεν το έκανε αυτό, επειδή ο Γ. Χαρδαλιάς - αλλά και ορισμένοι άλλοι καπνέμποροι - δεν είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει και να καταθέσει τέτοια εγγυητική επιστολή. Αυτό το γνώριζε, γιατί ο Γ. Χαρδαλιάς δεν είχε πληρώσει στους καπνοπαραγωγούς τα καπνά σοδειάς 1996.

Η συνειδητή παράλειψη του υπουργού, με το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα ότι θέλει περισσότερους καπνεμπόρους, για να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, έδωσε τη δυνατότητα στον Γ. Χαρδαλιά να αθετεί τα συμβόλαιά του, χωρίς καμιά συνέπεια, αλλά σαν επιβράβευση να παίρνει και προμήθεια 50 δραχμές το κιλό σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Εδωσε τη δυνατότητα στους καπνεμπόρους να αγοράσουν "κοψοχρονιάς" τα καπνά.

Η παράλειψη, όμως, αυτή του υπουργού δεν έχει μόνο πολιτικές ευθύνες αλλά και ποινικές. Γι' αυτό επιβάλλεται η παρέμβαση του εισαγγελέα και προς τους καπνεμπόρους και προς τον υπουργό Γεωργίας, γιατί εκτός από τους πρωτοφανείς εκβιασμούς είναι ορατός πια ο κίνδυνος, λόγω της καταληκτικής ημερομηνίας (15 Μάη 1998), οι καπνοπαραγωγοί να χάσουν και τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

ΟΣΕ
Παραπέμπονται δύο αρχιτεχνίτες για εκτροχιασμό

Με "κατασκευασμένο και διαβλητό πόρισμα" παραπέμπονται στα δικαστήρια δύο αρχιτεχνίτες του ΟΣΕ για τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας πριν τέσσερα χρόνια στην Τρίπολη, αν και έχουν ομόφωνα απαλλαγεί κάθε ευθύνης, από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Αυτό επισημαίνει με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, προσθέτοντας ότι για άλλη μια φορά προσπαθεί να αποσείσει από πάνω της η διοίκηση του ΟΣΕ τις τεράστιες ευθύνες της.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις 19 Ιούνη 1996 παραπέμπονται σε δίκη στο Ναύπλιο οι αρχιτεχνίτες του ΟΣΕ Παρ. Γιακουμόγλου και Στ. Μαντάς "ως μοναδικοί κατηγορούμενοι" για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με το "κατασκευασμένο και διαβλητό πόρισμα", που συνέταξε η Μόνιμη Επιτροπή Εξέτασης Ατυχημάτων του Οργανισμού, αποδίδοντας την ευθύνη στην ομάδα συντήρησης της επισκευαστικής μονάδας στου Ρέντη. Επισημαίνεται ότι οι δύο αρχιτεχνίτες παραπέμφθηκαν στη συνέχεια στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα τους απάλλαξε από κάθε ευθύνη.

Η διοίκηση του Συνδέσμου καταγγέλλει ότι η διοίκηση του ΟΣΕ με τις μεθοδεύσεις αυτές επιχειρεί να "φορτώσει" τις δικές της τεράστιες ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων και την καλεί να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν και όχι στους εργαζόμενους, τους οποίους για άλλη μια φόρα επιχειρούν να μετατρέψουν σε "εξιλαστήρια θύματα".

Ανησυχητική αύξηση των φορέων Εϊτζ στη νεολαία

Παρουσιάστηκε χτες στη Μόσχα έκθεση του ΟΗΕ, με αφορμή την παγκόσμια εκστρατεία για την προστασία των νέων

Κάθε λεπτό που περνά πέντε άτομα, ηλικίας 10-24 χρόνων, μολύνονται από τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια του Εϊτζ. Ταυτόχρονα παρατηρείται αλματώδης αύξηση των ποσοστών μόλυνσης στους νέους ανθρώπους της Ανατολικής Ευρώπης.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει η "Γιούνισεφ", με αφορμή την τελευταία έκθεση του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών κατά του AIDS (UNAIDS), η οποία παρουσιάστηκε χτες στη Μόσχα. Στο κοινό πρόγραμμα του UNAIDS, συμμετέχουν η "Γιούνισεφ", η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Παγκόσμια Τράπεζα.

"Η μόλυνση νεαρών ατόμων από τον ιό του HIV αυξάνει με ανησυχητικούς ρυθμούς και τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί τρομακτική αύξηση των ρυθμών μόλυνσης στην Ανατολική Ευρώπη", τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Μόσχα, ο εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, Πίτερ Πάιοτ.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το 1994 οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Ανατολική Ευρώπη έχουν τουλάχιστον εξαπλασιαστεί, στο σύνολο της περιοχής, ενώ στις πιο επιβαρυμένες περιοχές έχουν αυξηθεί μέχρι και 70 φορές!

Ετσι ενώ μέχρι το 1994, στην Ανατολική Ευρώπη ζούσαν μόλις 30.000 άτομα με τον ιό του ΗΙV (την ίδια χρονιά η Δυτική Ευρώπη παρουσίαζε δεκαπενταπλάσια ποσοστά), το 1995 η εικόνα αυτή άλλαξε, με αποτέλεσμα στο τέλος του 1997 να ζουν με τον ιό περίπου 190.000 άτομα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάπλωση της χρήσης ναρκωτικών, αλλά και στην αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.

Ιδιαίτερο βάρος στην έκθεση δίνεται στη σχέση των νέων με τον ιό HIV. Ετσι, τονίζεται ότι τα παιδιά και ιδιαίτερα οι νέοι συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό καινούριων μολύνσεων. Αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση:

  • Από το σύνολο των νέων μολύνσεων από τον ιό ΗΙV - που αποκτήθηκαν μετά τη βρεφική ηλικία - οι μισές είναι ανάμεσα σε νεαρά άτομα.
  • Από τα 30 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον ιό του HIV, τουλάχιστον το 1/3 είναι νεαροί.
  • Περίπου 1,7 εκατομμύρια νέοι μολύνονται από τον ιό του HIV κάθε χρόνο στην Αφρική και περίπου 700.000 στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Τα νέα χειρουργεία του "Ασκληπιείου", που εγκαινίασε χτες ο υπουργός Υγείας, έπρεπε να λειτουργούν εδώ και ενάμιση χρόνο. Η κατασκευή τους, που κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ