Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Πληρώνουν τις "πλάτες" του Χαρδαλιά

Δέχονται εκβιασμούς να πουλήσουν 100 δραχμές φτηνότερα, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και την επιδότηση

Αποκαλυπτική ήταν η σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στο υπουργείο Γεωργίας, όπου και συναντήθηκαν οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας με τον υφυπουργό Γεωργίας Δ. Σωτηρλή,με στόχο να βρεθεί λύση για τα καπνά σοδειάς 1997, τα οποία αδυνατεί να αγοράσει η εταιρία ΑΤΤΙΚ του Γ. Χαρδαλιά,παρ' όλο που δεσμεύεται από σχετικά συμβόλαια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Γεωργίας σε αγαστή συνεργασία με τους καπνεμπόρους, εκβιάζουν τους καπνοπαραγωγούς του Αγρινίου να πουλήσουν τα καπνά τους σε τιμές κατά 100 δραχμές το κιλό λιγότερες από αυτές που είχαν συμφωνήσει με την εταιρία ΑΤΤΙΚ. Αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι τη διαφορά αυτή των 100 δραχμών θα την καρπωθούν μισή - μισή ο Χαρδαλιάς για να μεταβιβάσει τα συμβόλαια σε άλλους καπνεμπόρους και οι τελευταίοι που θα πάρουν τα καπνά για λογαριασμό του Χαρδαλιά.

Για τους εκβιασμούς αυτούς τεράστιες και αποκλειστικές είναι οι ευθύνες του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος φαίνεται να "σιγοντάρει" αυτές τις ενέργειες. Και αυτό γιατί, όχι μόνο δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να κατοχυρώσει την έγκαιρη υλοποίηση των συμβολαίων, που συνδέονται άμεσα με την καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων, αλλά και γιατί δεν υποχρέωσε τους καπνεμπόρους - όπως και τους εκκοκκιστές βαμβακιού - να καταθέσουν έγκαιρα στον Οργανισμό Καπνού ισόποση εγγυητική επιστολή τραπέζης για τα καπνά που αγόρασαν. Προφανώς ο υπουργός δεν το έκανε αυτό, επειδή ο Γ. Χαρδαλιάς - αλλά και ορισμένοι άλλοι καπνέμποροι - δεν είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει και να καταθέσει τέτοια εγγυητική επιστολή. Αυτό το γνώριζε, γιατί ο Γ. Χαρδαλιάς δεν είχε πληρώσει στους καπνοπαραγωγούς τα καπνά σοδειάς 1996.

Η συνειδητή παράλειψη του υπουργού, με το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα ότι θέλει περισσότερους καπνεμπόρους, για να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους, έδωσε τη δυνατότητα στον Γ. Χαρδαλιά να αθετεί τα συμβόλαιά του, χωρίς καμιά συνέπεια, αλλά σαν επιβράβευση να παίρνει και προμήθεια 50 δραχμές το κιλό σε βάρος των καπνοπαραγωγών. Εδωσε τη δυνατότητα στους καπνεμπόρους να αγοράσουν "κοψοχρονιάς" τα καπνά.

Η παράλειψη, όμως, αυτή του υπουργού δεν έχει μόνο πολιτικές ευθύνες αλλά και ποινικές. Γι' αυτό επιβάλλεται η παρέμβαση του εισαγγελέα και προς τους καπνεμπόρους και προς τον υπουργό Γεωργίας, γιατί εκτός από τους πρωτοφανείς εκβιασμούς είναι ορατός πια ο κίνδυνος, λόγω της καταληκτικής ημερομηνίας (15 Μάη 1998), οι καπνοπαραγωγοί να χάσουν και τις κοινοτικές επιδοτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ