Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΠΠΩΝ
Δημαρχιακά "μαθήματα" αδιαφορίας...

Εδώ και χρόνια οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές της πόλης προσπαθούν να πείσουν (! ) τον δήμαρχο, ότι δεν είναι και τόσο παιδαγωγικό να κάνεις μάθημα χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση και... σκεπή

Αντιμέτωποι με τα σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα του σχολείου τους, αλλά και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής, είναι οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς του Γυμνασίου Σαππών τα τελευταία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμος είναι ενήμερος ήδη από το 1996 για τα προβλήματα του σχολείου, έπρεπε να κατέβουν σε αποχή οι μαθητές το Φλεβάρη του 1998 (!) για να λυθεί το πρόβλημα των τουαλετών, ενώ δυο μέρες μετά την αποχή, το αμφιθέατρο πλημμύρισε επειδή η οροφή έχει πρόβλημα στεγανότητας. Ολα αυτά τη στιγμή που, όπως φαίνεται από τα σχετικά έγγραφα αλλά και όπως σημειώνεται στις επιστολές του διευθυντή του σχολείου προς τον δήμο, ο τελευταίος έχει επιχορηγηθεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με το ανάλογο ποσό για τις επισκευές! Βέβαια, εδώ προκύπτει και το ερώτημα, πώς ο ΟΣΚ παρέλαβε σχολείο με τέτοιες κακοτεχνίες.

Εκτός, όμως, από την έλλειψη στεγανότητας του κτιρίου, το σχολείο αντιμετωπίζει και μια σειρά προβλημάτων, που ξεκινούν από τα καταστρεμμένα καλοριφέρ και τις διακοπές ρεύματος μέχρι την έλλειψη πυροσβεστήρων και την αντικατάσταση των σπασμένων τζαμιών. Στις 6/2/96, ο διευθυντής του σχολείου Β. Βεκίνης στέλνει προς τον δήμαρχο Ντ. Χαριτόπουλο επιστολή, στην οποία αναφέρονται όλες οι ελλείψεις του σχολείου και το ποσό των 14,6 εκατομμυρίων δραχμών, που ο διευθυντής εκτιμούσε ότι έπρεπε να προϋπολογιστεί για την αποκατάσταση αυτών των αναγκών.

"Φτιάχτο μόνος σου"!

Ενδεικτική για το ύφος και ήθος της δημοτικής αρχής είναι η "τηλεγραφική" επιστολή του δημάρχου προς τον γυμνασιάρχη στις 29/11/96, στην οποία, ούτε λίγο - ούτε πολύ, λέει στον γυμνασιάρχη να... λύνει μόνος του τα προβλήματα. Λέει συγκεκριμένα: "Σας πληροφορούμε ότι η αντικατάσταση των τζαμιών ανέρχεται σε 500.000 δρχ. και των πορτών σε 350.000 δρχ., η επισκευή των οποίων θα γίνει από τον ανάδοχο του έργου που εκτελέστηκε στο σχολείο σας. Σας γνωρίζουμε όμως ότι στο μέλλον οι αντικαταστάσεις των τζαμιών και μικροεπισκευών θα επιβαρύνουν τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου".

Τι γίνεται, όμως, με τις υπόλοιπες επισκευές; Τίποτα, όπως προκύπτει από την πολυσέλιδη επιστολή του διευθυντή του σχολείου προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ροδόπης στις 10/2/98. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται ότι, ενώ ο δήμος επιχορηγήθηκε με 14 εκατομμύρια δραχμές για τις επισκευές, "μέχρι τέλους του 1997 έγιναν μόνο κάποιες μικροεργασίες και μερεμέτια που δεν αντιστοιχούν σε καμία περίπτωση σε ουσιαστική επίλυση του προβλήματος". Προστίθεται μάλιστα ότι μόνο "κατόπιν υποδείξεων του Υγειονομικού" και πιέσεις από διεύθυνση, μαθητές και της ίδιας της Δευτεροβάθμιας "αποφασίστηκε επιτέλους η ανάθεση του έργου επισκευής σε εργολάβο κατασκευών". Στο μεταξύ, στις 3/2/98 οι μαθητές προχωρούν σε δίωρη αποχή.

Στην επιστολή αναφέρεται, επίσης, ότι παρά τις δεκάδες αιτήσεις προς το δήμο για το πρόβλημα των διακοπών του ηλεκτρικού, ειδικά το χειμώνα, δεν έγινε απολύτως τίποτα. "Αξίζει να σημειωθεί", γράφει ο διευθυντής, "ότι και γι' αυτό το πρόβλημα έχει επιχορηγηθεί ο δήμος". Γενικά, στην επιστολή αυτή περιγράφονται τα ίδια προβλήματα που αναφέρονταν και στην επιστολή του '96!Ο διευθυντής "αδειάζει" τον δήμαρχο γράφοντας ότι "ο δήμος δεν έχει δείξει μέχρι τώρα (στα πλαίσια των υποχρεώσεών του απέναντι στο σχολείο) το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται", ενώ "το κατά καιρούς εκδηλωνόμενο ενδιαφέρον του δήμου προς το σχολείο είναι αποσπασματικό και χωρίς να γίνεται η σωστή ιεράρχηση στην εκτέλεση έργων". Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι δόθηκαν εκατομμύρια για το βάψιμο του κτιρίου, ενώ η σκεπή εξακολουθεί να μην είναι στεγανή. Την ίδια στιγμή, "το κόστος των εργασιών που πραγματοποιούνται δεν αντιστοιχεί στο ύψος των επιχορηγήσεων που λαμβάνει ο δήμος για το σχολείο".

Τέλος, ο διευθυντής εκτιμά, με αφορμή την αυθαίρετη παραχώρηση από τον δήμαρχο της αίθουσας του κλειστού γυμναστηρίου για κατάλυμα των εργατών που έφτιαχναν το νέο γυμναστήριο (!), ότι ο δήμαρχος πιστεύει πως "τα σχολεία βρίσκονται υπό την απόλυτη αρμοδιότητά του και ότι ο ίδιος αποτελεί ένα είδος τοπικού προϊσταμένου"...

Στις 10/3/98 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του γυμνασίου στέλνει έγγραφο στον δήμαρχο και αφού αναφέρει για μια ακόμη φορά τα προβλήματα, ζητά έγγραφη απάντηση μέσα σε οχτώ μέρες. Φαίνεται όμως πως ούτε... άγραφη απάντηση δεν πήραν, γιατί στις 21/3 ο Σύλλογος αναγκάζεται να απευθυνθεί κατευθείαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να το καλέσει, "για όφελος των παιδιών μας", όπως γράφουν, να ενεργήσει για να λυθούν τα προβλήματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ