Πέμπτη 23 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανησυχητική αύξηση των φορέων Εϊτζ στη νεολαία

Παρουσιάστηκε χτες στη Μόσχα έκθεση του ΟΗΕ, με αφορμή την παγκόσμια εκστρατεία για την προστασία των νέων

Κάθε λεπτό που περνά πέντε άτομα, ηλικίας 10-24 χρόνων, μολύνονται από τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια του Εϊτζ. Ταυτόχρονα παρατηρείται αλματώδης αύξηση των ποσοστών μόλυνσης στους νέους ανθρώπους της Ανατολικής Ευρώπης.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει η "Γιούνισεφ", με αφορμή την τελευταία έκθεση του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών κατά του AIDS (UNAIDS), η οποία παρουσιάστηκε χτες στη Μόσχα. Στο κοινό πρόγραμμα του UNAIDS, συμμετέχουν η "Γιούνισεφ", η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και η Παγκόσμια Τράπεζα.

"Η μόλυνση νεαρών ατόμων από τον ιό του HIV αυξάνει με ανησυχητικούς ρυθμούς και τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειωθεί τρομακτική αύξηση των ρυθμών μόλυνσης στην Ανατολική Ευρώπη", τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στη Μόσχα, ο εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, Πίτερ Πάιοτ.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από το 1994 οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Ανατολική Ευρώπη έχουν τουλάχιστον εξαπλασιαστεί, στο σύνολο της περιοχής, ενώ στις πιο επιβαρυμένες περιοχές έχουν αυξηθεί μέχρι και 70 φορές!

Ετσι ενώ μέχρι το 1994, στην Ανατολική Ευρώπη ζούσαν μόλις 30.000 άτομα με τον ιό του ΗΙV (την ίδια χρονιά η Δυτική Ευρώπη παρουσίαζε δεκαπενταπλάσια ποσοστά), το 1995 η εικόνα αυτή άλλαξε, με αποτέλεσμα στο τέλος του 1997 να ζουν με τον ιό περίπου 190.000 άτομα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάπλωση της χρήσης ναρκωτικών, αλλά και στην αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών.

Ιδιαίτερο βάρος στην έκθεση δίνεται στη σχέση των νέων με τον ιό HIV. Ετσι, τονίζεται ότι τα παιδιά και ιδιαίτερα οι νέοι συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό καινούριων μολύνσεων. Αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση:

  • Από το σύνολο των νέων μολύνσεων από τον ιό ΗΙV - που αποκτήθηκαν μετά τη βρεφική ηλικία - οι μισές είναι ανάμεσα σε νεαρά άτομα.
  • Από τα 30 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον ιό του HIV, τουλάχιστον το 1/3 είναι νεαροί.
  • Περίπου 1,7 εκατομμύρια νέοι μολύνονται από τον ιό του HIV κάθε χρόνο στην Αφρική και περίπου 700.000 στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ