ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΒΑΥΑΡΙΑΣ
Πληρώνουν διπλούς φόρους!

Η παρακράτηση μέχρι 43% των εισοδημάτων τους καθιστά προβληματική την παραμονή τους εκεί, με άμεσο κίνδυνο να μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς τα ελληνικά σχολεία

Χωρίς εκπαιδευτικούς κινδυνεύουν να μείνουν τα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας, καθώς, πέρα από τα κάθε λογής λειτουργικά προβλήματα, έχουν να αντιμετωπίσουν και το διωγμό, ουσιαστικά, των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν πρόσθετους φόρους φτάνοντας στην παρακράτηση μέχρι και του 43% του εισοδήματός τους.

Στα ελληνικά σχολεία βασικής εκπαίδευσης της Βαυαρίας (δημοτικά και γυμνάσια), εκτός από τους αποσπασμένους από την Ελλάδα εκπαιδευτικούς, υπηρετούν και συμβασιούχοι, οι οποίοι πληρώνονται από τη βαυαρική κυβέρνηση διά μέσου του ελληνικού προξενείου. Από όλους τους Ελληνες εκπαιδευτικούς παρακρατείται ποσοστό 10% ως ασφαλιστική εισφορά του εργοδότη - που είναι το βαυαρικό κράτος - προς τους εκπαιδευτικούς, όμως τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονται στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά στον κωδικό 3159 του κρατικού προϋπολογισμού (ο οποίος αντιστοιχεί σε "απολήψεις από ξένες χώρες έναντι παροχής αγαθών - υπηρεσιών"). Επίσης, εδώ και 10 χρόνια το ελληνικό προξενείο παρακρατεί κάθε μήνα από το μισθό των εκπαιδευτικών επιπλέον ένα 15%, υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο αποστέλλεται επίσης στον κωδικό 3159.

Από τον περασμένο Οκτώβρη προέκυψε πως το ελληνικό κράτος προτίθεται να επιβάλει πρόσθετη φορολόγηση στους Ελληνες εκπαιδευτικούς της Βαυαρίας, ανεβάζοντας το ποσοστό παρακράτησης σε 43%. Το γεγονός προκάλεσε την παρέμβαση του γενικού προξένου της Ελλάδος στο Μόναχο, Α. Πέτροβα, ο οποίος με έγγραφό του τον περασμένο Οκτώβρη, αφού αναφέρεται στις εισφορές των Ελλήνων εκπαιδευτικών, σημειώνει ότι η παρακράτηση του 15% δεν είναι γνωστή στη γερμανική πλευρά, δεν προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία που διέπει τη λειτουργία των σχολείων και μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο ως καθαρή φορολογία. Οι παρακρατήσεις αυτές θεωρούνται από τους Βαυαρούς ως φορολογία που επιβάλλει το ελληνικό κράτος στους πολίτες του, γι' αυτό και δεν απαιτούν μέχρι σήμερα υποβολή φορολογικής δήλωσης από τους Ελληνες εκπαιδευτικούς. Ο γενικός πρόξενος χαρακτηρίζει "άδικη και καταχρηστική" την πρόσθετη φορολόγηση του μισθού που χορηγεί στους εκπαιδευτικούς το γερμανικό κράτος.

Το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στο παραπάνω έγγραφο, τονίζει: "Εχουμε τη γνώμη ότι σε καμία περίπτωση το παραπάνω ποσοστό ή μέρος αυτού αποτελεί ένα είδος φορολογίας των αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Βαυαρίας".

Στο θέμα παρενέβη και η ΟΛΜΕ, που με υπόμνημα ζητά, αν νομοθετηθεί μια νέα εφάπαξ φορολόγηση με 15%, να νομοθετηθεί συγχρόνως και η κατάργηση κάθε άλλης παρακράτησης πέραν του 10% που προβλέπει η διακρατική συμφωνία, ή να υιοθετηθεί η πρόταση να θεωρηθεί το ήδη παρακρατούμενο 15% πέραν της διακρατικής συμφωνίας ως συντελεσθείσα φορολογία που προβλέπεται από τη διακρατική συμφωνία και να μην προβεί το ελληνικό κράτος σε επιπλέον φορολόγηση των εκπαιδευτικών.

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
"Κλείνουν" ένα - ένα τα ΤΕΙ από την Τετάρτη

Δυναμικές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου αποφάσισε η Ομοσπονδία Εκτάκτου Εκπαιδευτικού και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Τετάρτη οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί, αρχίζοντας από την Καβάλα και συνεχίζοντας με Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, θα "κλείνουν" σταδιακά τα ΤΕΙ, με στόχο, αν στο μεταξύ δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, μέσα σε 10 μέρες να κλείσουν όλα.

Οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί απαιτούν την άμεση απορρόφηση και μονιμοποίηση των επί σειρά ετών μονίμως εκτάκτων, τριετείς συμβάσεις για όσους έκτακτους απασχολούνται πάνω από 3 χρόνια στα ΤΕΙ, εξίσου αξιολόγηση της εκπαιδευτικής με την επαγγελματική δραστηριότητα για προσλήψεις εκτάκτου και μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης, διεκδικούν μηνιαίο τρόπο πληρωμής και αύξηση κατά 5 των ωρών ανάθεσης, για επίλυση του προβλήματος της μειωμένης ασφάλισης στο ΙΚΑ και της κατοχύρωσης του επιδόματος ανεργίας του καλοκαιριού, αλλά και για πληρωμή σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού παραμένουν απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη σε αρκετά ακόμα ΤΕΙ και ψήφο στα όργανα του ΤΕΙ, αφού καλύπτουν το 70% του εκπαιδευτικού προσωπικού και θα πρέπει να παίρνουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχουν καλυφθεί οι 372 θέσεις μονίμων καθηγητών, αλλά μόνο 95, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων. Τονίζει μάλιστα ότι το υπουργείο πρέπει να καταλάβει πως οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτουν πρόσκαιρες και περιστασιακές ανάγκες, αφού ξαναπροσλαμβάνονται μετά από προκηρύξεις κάθε Σεπτέμβρη για σειρά ετών (ακόμη και 15 χρόνια) ως "έκτακτοι".

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μιλώντας στο "Ρ" είπαν ότι ο κλάδος αγνοείται συστηματικά στα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας και παρά τις 16 τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, οι έκτακτοι εξακολουθούν να μην "υπάρχουν". Τονίζουν μάλιστα ότι στα ΤΕΙ Πειραιά οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη, ενώ σε άλλα ΤΕΙ αυτές τις μέρες πληρώνονται για το Δεκέμβρη και το Γενάρη. Μάλιστα, έκαναν Πάσχα με το δώρο των Χριστουγέννων.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Τελούμε την Κυριακή 26.4.98 και ώρα 1.15 μ.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνα για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, αδελφού και θείου

ΙΩΑΝΝΗ Ν. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΣΟΛΩΝΑ)

Η σύζυγος: Αλέκα.

Τα αδέλφια: Δημήτριος Δημητρίου (Νικηφόρος), Ασημάκης και Μαρία Δημητρίου, Κατίνα Ψαριανού, Λούλα και Στάθης Τύμπας, Χρήστος και Μαρία Ραχιώτη, Παναγής Θεοδωράκης, Θανάσης και Νίτσα Ζεκεντέ.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

***

Τελούμε την Κυριακή 26.4.98 και ώρα 11.00 π.μ. ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο εις τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Περιστερίου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΛΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η σύζυγος: Ολγα.

Τα τέκνα: Ευάγγελος, Φανή και Γιάννης.

Οι έγγονοι. Η αδελφή. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Συνέδριο - σταυροδρόμι

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών. Την ερχόμενη Τετάρτη, δεύτερη μέρα του 9ου τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας, στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, οι 300 και πλέον αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων οργανώσεων των αστυνομικών καλούνται να χαράξουν το νέο διεκδικητικό πλαίσιο και να επιλέξουν τη νέα ηγεσία.

Τα αρνητικά φαινόμενα και οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται σε ορισμένα σωματεία ή ακόμα και στην ίδια την ΠΟΑΣΥ, αποτελούν οπωσδήποτε ένα καλό μάθημα για όσους θα αποφασίσουν να ασχοληθούν στα σοβαρά με τον συνδικαλισμό στο χώρο της Αστυνομίας. Αρκεί, φυσικά, να μη δουν τις εκλογές ως ευκαιρία για την επίλυση των όποιων εσωκομματικών ή ενδοϋπηρεσιακών τους διενέξεων, αλλά σαν νέα αφετηρία για την ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού τους δικαιώματος και για την προώθηση του εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι "σειρήνες" είναι πολλές. Ηδη κυκλοφορούν διάφορες φήμες περί οργανωμένης επιχείρησης αποπροσανατολισμού των συνέδρων από ορισμένους αντιπροσώπους που έχουν "διαφορές" με τη σημερινή διοίκηση. Αλλοι λένε ότι γίνεται προσπάθεια εξαγοράς ορισμένων αντιπροσώπων, με στόχο την απονεύρωση της ΠΟΑΣΥ και άλλοι φοβούνται ότι θα παρουσιαστούν "αεριτζήδες" και "αλεξιπτωτιστές" της τελευταίας ώρας, για να υποστηρίξουν, δήθεν, τα συμφέροντα των αστυνομικών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και γενικότερα η κυβέρνηση, έχουν κάθε λόγο να ενισχύουν αυτές τις προσπάθειες. Εξάλλου, όταν ο συνδικαλισμός είναι του χεριού της, καμιά κυβέρνηση, δεν έχει βλάψει μέχρι σήμερα. Στο χέρι των αστυνομικών είναι να απομονώσουν τις "σειρήνες"...

Εκρηξη με στόχο το Ισραηλιτικό Συμβούλιο

Εκρηξη από φιαλίδια γκαζιού προκλήθηκε χτες το μεσημέρι στο ασανσέρ και τις σκάλες του 6ου ορόφου του κτιρίου που στεγάζονται τα γραφεία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου,στην οδό Σουρμελή 2 στην Αθήνα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ανεπαίσθητες φθορές, ενώ όσοι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο δε διέτρεξαν κανέναν κίνδυνο.

Προβληματισμό και ερωτηματικά προκάλεσε ωστόσο το τηλεφώνημα που έγινε λίγο αργότερα στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" από άγνωστο πρόσωπο που υποστήριξε ότι ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό της "Ομάδας Διεθνούς Αλληλεγγύης". Ο βομβιστής είπε ότι το χτύπημα έγινε για την αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού λαού και για την αυτοοργάνωση των λαών χωρίς κράτος και αστυνομία. Εκανε μάλιστα νουθεσίες και προς τον ισραηλινό λαό, λέγοντας ότι πρέπει να ακολουθήσουν άλλο δρόμο για να μην περάσουν πάλι τα δεινά του παρελθόντος. Το γεγονός προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των εκπροσώπων των ισραηλιτικών κοινοτήτων που λειτουργούν στην Ελλάδα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες από όλους τους Ελληνες. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, εντείνει τις προσπάθειές της, ώστε οι διωκτικές αρχές να οδηγηθούν στον εντοπισμό των δραστών.

Εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας

Κατά της πολιομυελίτιδας θα εμβολιαστούν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι και έξι ετών την ρχόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη 30 τουΑπρίλη, ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος, ανεξάρτητα από το αν έχουν προηγηθεί κι άλλοι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στο παρελθόν.

Για τη διευκόλυνση των γονέων θα υπάρχουν συνεργεία από παιδιάτρους και νοσηλεύτριες υγείας στα εξής σημεία: Στις Διευθύνσεις Υγείας και τα Κέντρα Υγείας της Νομαρχίας Αθηνών. Σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ και ΠΙΚΠΑ και στους δήμους.

Οι γονείς που θα προσέρχονται στα σημεία εμβολιασμού θα πρέπει απαραιτήτως να είναι εφοδιασμένοι με τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών. Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα κέντρα εμβολιασμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ