ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ - ΚΝ ΚΟΥΒΑΣ
Θερμές, συντροφικές σχέσεις

Επέστρεψε από την Κούβα η αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ μετά από 6ήμερη επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας (UJC). H αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τον Γραμματέα του ΚΣ, Νίκο Σοφιανό και τη Νέλλη Γεωργοπούλου,μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης, είχε θερμές, συντροφικές συναντήσεις με την ηγεσία της ΚΝ Κούβας, το ΚΚ Κούβας και κοινωνικούς φορείς της νεολαίας.

Στα πλαίσια της επίσκεψής της η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την ηγεσία της ΚΝ Κούβας, με την καθοδήγηση του ΚΚ Κούβας και να συζητήσει με τους Κουβανούς συντρόφους για τη μεγάλη προσπάθεια του του κουβανικού λαού να οικοδομήσει το σοσιαλισμό σε συνθήκες απάνθρωπου και εξοντωτικού αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο ιμπεριαλισμός στο νησί της επανάστασης, για την πάλη των κομμουνιστών στην Ελλάδα, για την οργάνωση της πάλης του ελληνικού λαού και της νεολαίας ενάντια στην αντιλαϊκή επέλαση, αλλά και για την κατάσταση στην ΠΟΔΝ, τις κοινές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουν οι οργανώσεις των δύο χωρών, την έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης της ΚΝΕ να γνωρίσουν από κοντά τόσο την προσπάθεια του λαού της Κούβας, μέσα από τις επισκέψεις τους στην επαρχία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά και τα επιτεύγματα του κουβανικού πολιτισμού.

Στις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε θερμό και συντροφικό κλίμα, επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι στενοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο οργανώσεις, καθώς και η ανάγκη της ακόμη πιο στενής συνεργασίας τόσο σε επίπεδο ΠΟΔΝ, όσο και σε διμερείς επίπεδο.

Σε ιδιαίτερα συντροφικό κλίμα έγιναν οι συναντήσεις με τον Α' Γραμματέα της ΚΝ Κούβας, σ. Οτο Ριβέρο Τόρες,όπου συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις από το 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που πραγματοποιήθηκε στην Κούβα το περασμένο καλοκαίρι, οι πρωτοβουλίες που θα πάρει η ΚΝΕ εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον κουβανικό λαό, και ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ για την εθελοντική δουλιά που προσφέρει η κουβανική νεολαία καθώς και για την πορεία προς το 7ο Συνέδριο της ΚΝ Κούβας (Δεκέμβρης '98).

Στις συναντήσεις των δύο Γραμματέων των Οργανώσεων συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στην πορεία της ΠΟΔΝ, ιδιαίτερα μπροστά στο 15ο Συνέδριό της, ενώ στα πλαίσια της αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, συμφωνήθηκε η αποστολή μπριγάδας της ΚΝΕ στην Κούβα, στο άμεσο μέλλον. Ο Γραμματέας της ΚΝΕ κάλεσε με αφορμή το 24ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" αντιπροσωπεία της ΚΝ Κούβας να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ θα μελετηθεί το χρονοδιάγραμμα για μελλοντική επίσκεψη του Α' Γραμματέα της ΚΝ Κούβας στην Ελλάδα.

Ενδιαφέρουσα και ζεστή υπήρξε και η συνάντηση του Ν. Σοφιανού με τον σ. Αλμπέρτο Ροντρίγκες,αναπλ. υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

Η συζήτηση επιβεβαίωσε την αμοιβαία εκτίμηση και στενή σχέση ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚ Κούβας, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ για τις προτεραιότητες, τους στόχους και τα άμεσα καθήκοντα που βάζει σήμερα το ΚΚ Κούβας.

Ισχυρότερη παρουσία του ΚΚΕ στο "Ιντερνετ"

Ισχυρότερη θα είναι από τη Δευτέρα η παρουσία του ΚΚΕ στον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφοριών (World Wide Web) με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του κόμβου του στη διεύθυνση http://www.kke.gr και τις νέες σελίδες με πλούσιο περιεχόμενο που θα μεταδίδονται μέσω αυτού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα χρήσιμες θα μπορούσαν να φανούν οι σελίδες αυτές στα μέλη και τις οργανώσεις του κόμματος που διαθέτουν πρόσβαση στο "Ιντερνετ", αφού θα αποτελούν μεταξύ άλλων ένα ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο αρχείο όλων των δημοσιευμένων αποφάσεων και επεξεργασιών του. Εξίσου χρήσιμες θα είναι όμως και σε κάθε άνθρωπο που αναζητά την αλήθεια για τις κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας και στον κόσμο και "τολμά" να ακούσει την άλλη άποψη, την άποψη του ΚΚΕ, από πρώτο χέρι και όχι πετσοκομμένη και διαστρεβλωμένη όπως παρουσιάζεται συνήθως - όταν παρουσιάζεται - από τα αστικά ΜΜΕ. Οι Ελληνες του εξωτερικού, ειδικότερα, αποκτούν ένα επιπλέον κανάλι επικοινωνίας με το ΚΚΕ, πέρα από την άμεση επικοινωνία με τις κομματικές οργανώσεις του σε όσες χώρες υπάρχουν.

Με το ξενόγλωσσο περιεχόμενό του και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει, ο κόμβος του ΚΚΕ στο "Ιντερνετ" αναμένεται να προκαλέσει και διεθνές ενδιαφέρον μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων όπου Γης. Τα σχόλια, οι ιδέες και οι προτάσεις γι' αυτή τη νέα παρουσία του ΚΚΕ στο Web είναι καλοδεχούμενα στη διεύθυνση mailbox

  • kke.gr.
Βαλκάνιοι χωροφύλακες

Την "τοπική χωροφυλακή" των Βαλκανίων, που θα αποτελείταιαπό ιθαγενείς, συγκροτούν οι Αμερικανοί. Η "νέα τάξη" χρειάζεται και τους ροπαλοφόρους της για να επιβληθεί, αλλά και να εδραιωθεί. Οπως είναι γνωστό από την ιστορία οι κατά καιρούς κατακτητές συγκροτούσαν από ντόπιους μισθοφόρους, που τους στρατολογούσαν για ένα κομμάτι ψωμί, τις τοπικές φρουρές τους, οι οποίες αναλάμβαναν την τήρηση της τάξης. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν και σήμερα οι Αμερικανοί με τη συγκρότηση της βαλκανικής πολυεθνικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης. Οι διαδικασίες επιταχύνονται, ενόψει αύξησης της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι εγκέφαλοι της "νέας τάξης" εξασφαλίζουν με "ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Από τη μια αυτή καθαυτή τη δύναμη που θα είναι ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα, για να επέμβει, και από την άλλη βάζουν τις βαλκανικές χώρες και τις υποταγμένες σε αυτούς εξουσίες τους σε ένα παιχνίδι για την εξασφάλιση της πρωτοκαθεδρίας. Οι κατά τόπους τοποτηρητές των Αμερικανών διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τα πρωτεία. Πρωτοστατούν η Ελλάδα και η Τουρκία, χώρες με... προνομιακές σχέσεις με τον επικυρίαρχο, καθώς είναι μέλη του ΝΑΤΟ και έπονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία και από κοντά η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.

Η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας, μάταια απ' ό,τι φαίνεται, την ανάθεση ρόλου από τους Αμερικανούς, εδώ και κάποιους μήνες, έχει ξεκινήσει εκστρατεία προώθησης των αμερικανικών σχεδίων για συγκρότηση της πολυεθνικής ταξιαρχίας των Βαλκανίων. Περιοδεύει τις βαλκανικές χώρες για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή τους σχετικά με τη συγκρότηση της ταξιαρχίας και αν είναι δυνατόν την εγκατάστασή της στην Ελλάδα. Από την άλλη υπάρχει και η Τουρκία που διεκδικεί και αυτή την έδρα της ταξιαρχίας, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια άνευ προηγουμένου "ευγενής άμιλλα" μεταξύ των δύο "συμμάχων" χωρών. Η καθεμιά διεκδικεί για τον εαυτό της την πατρότητα της ιδέας. Οι επικυρίαρχοι, όμως, έχουν δείξει τις προτιμήσεις τους υπέρ της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να εκτίθεται ακόμα περισσότερο και να εκθέτει, βέβαια, τη χώρα στους κινδύνους, που συνεπάγονται αυτοί οι τυχοδιωκτισμοί, προκειμένου να διασφαλίσει έστω κάποια ψίχουλα...

Η κυβέρνηση εγκλωβίζει τη χώρα στο φαύλο κύκλο των τυχοδιωκτικών παιχνιδιών της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Στην προσπάθειά της να διεκδικήσει την ανάθεση εκ μέρους των Αμερικανών ρόλου τοποτηρητή στην περιοχή των Βαλκανίων και κατ' επέκταση οικονομικού ρόλου για την άρχουσα τάξη της χώρας στη λεηλασία των χωρών της περιοχής, δε διστάζει για τίποτα. Προσφέρει "γην και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές, για να ετοιμάσουν τις δυνάμεις που θα επεμβαίνουν στα Βαλκάνια. Υπουργοί της περιοδεύουν σαν να πρόκειται για υπαλλήλους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η υποτέλεια έχει αναχθεί σε νέα "μεγάλη ιδέα" της άρχουσας τάξης. Σε τελική ανάλυση, η κυβέρνηση "επενδύει" στην πολιτική των ιμπεριαλιστών του "διαίρει και βασίλευε", υπονομεύοντας με τον τρόπο αυτό την ειρήνη και υποθηκεύοντας το μέλλον του ελληνικού λαού.

ΝΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συζήτηση για το Μέτωπο

Η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ διοργανώνει, σήμερα Παρασκευή 24 Απρίλη και ώρα 8.30 μμ στο Κέντρο Νεότητας, στην Πλατεία Κάλβου στη Ζάκυνθο, συγκέντρωση - συζήτηση στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Θέμα της συζήτησης είναι: "Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού Μετώπου".Το κάλεσμα της ΝΕ, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του νησιού και τη νεολαία, που είναι εκείνοι που έχουν τον πρώτο λόγο στο λαϊκό μέτωπο της αντίστασης και αντεπίθεσης στη συντήρηση και τη "νέα τάξη πραγμάτων" για οριστική ανατροπή του κυρίαρχου μπλοκ δυνάμεων.

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στη Βουλγαρία

Αναχώρησε σήμερα για τη Σόφια αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Νίκο Κούρο,μέλος του ΚΣ, για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συνεδρίου της Βουλγαρικής Σοσιαλιστικής Ενωσης Νέων, το οποίο θα διεξαχθεί στις 24 - 26 του Απρίλη στη Σόφια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στη Σόφια θα γίνουν επίσημες συναντήσεις με την ηγεσία της ΒΣΕΝ και αντιπροσωπεία του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα - Τσοχατζόπουλου

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ, συναντάται, σήμερα Παρασκευή, στις 17.00 μμ, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

Η συνάντηση, που ζητήθηκε από το ΚΚΕ προκειμένου να ενημερωθεί για την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ο. Κοέν και τις συζητήσεις με τον Ελληνα ομόλογό του, θα γίνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Η όψη της αρχικής σελίδας του κόμβου του ΚΚΕ στον Παγκόσμιο Ιστό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ