ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Επικίνδυνο "παιχνίδι" ανταγωνισμών

Αμερικανικές "φιτιλιές" στο εύφλεκτο έδαφος της Βαλκανικής

Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πλειοδοτήσει έναντι της Τουρκίας, επανήλθε στις διαβουλεύσεις για τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Μετακινούμενης Ταξιαρχίας και λαμβάνει μέρος στις σχετικές συζητήσεις που ξεκίνησαν προ μηνός στην Αγκυρα μετά από πρωτοβουλία της γειτονικής χώρας, προσφέροντας το Κιλκίς ως έδρα της νέας δύναμης.

Η ελληνική κυβέρνηση αρχικά, όταν εμφανίστηκε η τουρκική πρόταση, αμφιταλαντεύτηκε για τη στάση που θα κρατούσε και δεν έλαβε μέρος στην πρώτη συνάντηση. Ομως, όταν έγινε φανερό πως πίσω από την τουρκική πρόταση βρίσκονται αμερικανικά "στηρίγματα", η Αθήνα "κατάπιε" την "πίκρα" της για την υπονόμευση από τους Αμερικανούς μιας παλαιότερης ανάλογης ελληνικής ιδέας και έσπευσε να "συνεισφέρει" πρόθυμα. Η προθυμία της Αθήνας, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι "μεγιστοποιήθηκε" όταν η Ιταλία προσφέρθηκε και αυτή να συνεισφέρει σε άνδρες για τη δημιουργία της Ταξιαρχίας.

Εκτός από την Τουρκία και την Ιταλία, η Βουλγαρία επίσης, καθοδηγούμενη από την αμερικανική διπλωματία "αγκάλιασε" την τουρκική πρόταση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και να φιλοξενήσει στο έδαφός της την Ταξιαρχία.

Προτροπές ΕΕ για ανάμειξη Βουκουρεστίου;

Την ενεργότερη ανάμειξη της Ρουμανίας στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε χτες ο Πίτερ Ρίκετς,μέλος αποστολής της ΕΕ που επισκέφθηκε το Βουκουρέστι. "Χρειαζόμαστε την εμπειρία της Ρουμανίας" είπε ο Ρίκετς, ο οποίος αναφέροντας ότι η "Ρουμανία έχει το μεγαλύτερο στρατό στα Βαλκάνια" (δύναμης 200.000 ατόμων), προέβλεψε στη συνέχεια πως οι Βρυξέλλες θα συμβουλεύονται όλο και πιο συχνά το Βουκουρέστι για την κρίση στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Κατέληξε, μάλιστα, υποστηρίζοντας πως άμεσα "πρέπει να συγκροτηθεί η διεθνής δύναμη στην περιοχή για την αποτροπή οποιασδήποτε σύρραξης στην περιοχή".

Ο Ρίκετς βρέθηκε χτες στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Βαλκανικής για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο συγκρότησης πολυεθνικής δύναμης στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Περισσότερες και, ενδεχομένως, πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 22 Μάη στα Τίρανα, κατά τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών έξι χωρών της Βαλκανικής...

Αναφορικά με τη στάση της Ρουμανίας Ελληνες διπλωμάτες παρατηρούν πως το Βουκουρέστι δε βλέπει με "καλό μάτι" την αναβάθμιση του ρόλου της Βουλγαρίας και προτείνει ως έδρα της Ταξιαρχίας ένα στρατόπεδο του ρουμανικού στρατού στην Κωνστάντζα, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Ανδριανούπολη ή το Κιλκίς.

Η μόνη από τις βαλκανικές χώρες που δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στο "παιχνίδι" για την έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προφανώς γιατί βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Βαλκανική Ταξιαρχία, αν η κατάσταση στο Κόσσοβο ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η ΠΓΔΜ, όπως υπογραμμίζουν Ελληνες διπλωμάτες, με την τεράστια αλβανική μειονότητα στο έδαφός της, δε φαίνεται να τρέφει καμία εμπιστοσύνη, ούτε στη Βουλγαρία, ούτε στην Τουρκία, ούτε στην Ελλάδα...

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διευθέτηση προς όφελος της Τουρκίας

Το ΑΚΕΛ εκτιμά πως στόχος της αμερικανικής ανάμειξης είναι η εξυπηρέτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Στην Αθήνα χτες ο Μίλερ, σήμερα ο Κληρίδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Σήμερα κύριο μέλημα των ΗΠΑ δε φαίνεται να είναι η δίκαιη και η βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά κάποια διευθέτηση που θα εξυπηρετούσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εκτιμά το ΑΚΕΛ, απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος επέκρινε έντονα όσους εκφράζουν επιφυλάξεις όσον αφορά την αμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό.

Ο Γ. Κασουλίδης στις σχετικές επικριτικές δηλώσεις του υποστήριξε την περίεργη θέση ότι όσοι αντικρίζουν με σκεπτικισμό την αμερικανική παρέμβαση δε θέλουν τάχα λύση του Κυπριακού. Ο υπουργός Εξωτερικών έκαμε επίσης λόγο για αντιαμερικανισμό της δεκαετίας του 1960.

Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι οι επιφυλάξεις και ανησυχίες πολιτικών δυνάμεων δεν είναι αστήριχτες ούτε και ελαύνονται από αντιαμερικανισμό. Βασίζονται στη μακρόχρονη αρνητική εμπειρία από την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, πολιτική για την ποία άσκησε κριτική και ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πολύ περισσότερο, τονίζει το ΑΚΕΛ, βασίζονται στο γεγονός ότι σήμερα κύριο μέλημα των ΗΠΑ δε φαίνεται να είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά κάποια διευθέτηση που θα εξυπηρετούσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η πολιτική ηγεσία, παρατηρεί το ΑΚΕΛ, έχει καθήκον και υποχρέωση να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να εκφράζει τυχόν φόβους και ανησυχίες που τη διακατέχουν. Αυτό πρέπει να γίνεται, ώστε από τη μια να ενημερώνεται σωστά ο λαός και από την άλλη να στέλνονται τα μηνύματα που πρέπει στους διάφορους αποδέχτες, με στόχο οι όποιες διεθνείς παρεμβάσεις να εκδηλώνονται μέσα στα σωστά πλαίσια.

Το ΑΚΕΛ διασαφηνίζει ότι δεν απορρίπτει, αντίθετα επιζητά, την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα για τη λύση του Κυπριακού, αλλά η όποια παρέμβαση πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια του ΟΗΕ, να είναι υποβοηθητική της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα,, να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και να αποσκοπεί στην υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Επίσης, η όποια παρέμβαση δεν μπορεί να οδηγεί στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή σε άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Εξάλλου, πολιτικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν σημαντικές τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Λευκωσίας οι συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα στοχεύουν στο συντονισμό και στην αποσαφήνιση των προθέσεων του Κώστα Σημίτη επί του Κυπριακού.

Η "Χαραυγή", όργανο της ΚΕ του ΑΚΕΛ, εκτιμά ότι παρά τη μυστικότητα που υπάρχει αναφορικά με το περιεχόμενο της επίσκεψης Μίλερ και των όσων έχουν διαμειφθεί τις τελευταίες μέρες στο τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία από τους διάφορους Αμερικανούς αξιωματούχους που επισκέφθηκαν την περιοχή γίνεται αντιληπτό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν λύση - πακέτο για Κυπριακό - Αιγαίο και ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή διεύρυνση και ιδιαίτερα την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε χτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναμένεται να έρθει στην Κύπρο την 1η Μάη η δε παραμονή του θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και τις εξελίξεις που θα προκύψουν από τις διαβουλεύσεις του.

Σε ερώτηση αν η υπουργός Εξωτερικών Ολμπάιτ θα περιλάβει και την Κύπρο στην περιοδεία της στην Αγκυρα και την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπός απάντησε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση προς την κυπριακή κυβέρνηση γι' αυτό το θέμα.

Ο Μίλερ στην Αθήνα

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη συναντήθηκε χτες ο "βοηθός" του Ρ. Χόλμπρουκ για το Κυπριακό Τ. Μίλερ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως άποψη της Ουάσιγκτον είναι πως η συγκυρία βοηθά στην αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό.

Κινητικότητα στην Εκκλησία

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας. Η εκλογή θα γίνει την επόμενη Τρίτη 28 του Απρίλη και οι 77 μητροπολίτες με την ψήφο τους θα αναδείξουν το νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στο μεταξύ άρχισε να οριστικοποιείται το σκηνικό των συσχετισμών ενόψει της εκλογής. Ο επικρατέστερος, ίσως, από αυτούς που φέρονταν ως διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος,που ως παλαιότερος των μητροπολιτών εκτελεί χρέη τοποτηρητή στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δήλωσε ότι παραιτείται από την υποψηφιότητά του. Ο ογδοντάχρονος μητροπολίτης προβαλλόταν σαν μεταβατική λύση, πράγμα που τώρα ανοίγει το δρόμο για τους νεότερης ηλικίας διεκδικητές.

Βήμα επέμβασης στα εσωτερικά των λαών

Δήλωση του Ηλία Λέγγερη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στον "902 Αριστερά στα FM" για την ίδρυση της λεγόμενης Βαλκανικής Ταξιαρχίας, ο Ηλίας Λέγγερης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, δήλωσε:

"Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη δημιουργία του νέου στρατιωτικού πολυεθνικού Σώματος τύπου ΡΑΜΠΟ, τη λεγόμενη Βαλκανική Ταξιαρχία, που προωθείται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔ Μακεδονίας, Αλβανίας και Ρουμανίας. Αποτελεί υλοποίηση των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, οι οποίες τώρα διευρύνονται και με στρατό από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό Πρόγραμμα με την ονομασία "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη".

Αποτελεί ένα νέο βήμα επέμβασης στα εσωτερικά των χωρών και στο χτύπημα της αντίστασης και αντίδρασης των λαών της περιοχής ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που προωθούν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

Το πρόσχημα είναι το Κόσσοβο, αλλά η "Βαλκανική Ταξιαρχία" αφορά όλη την περιοχή. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες στην προώθηση της δημιουργίας Σώματος ΡΑΜΠΟ, όπως και τεράστιες είναι οι ευθύνες και των άλλων κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην υλοποίηση αυτών των εγκληματικών σχεδίων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό μας, την εργατική τάξη, τους λαούς της περιοχής, να αντιπαρατεθούν συντονισμένα στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και τους εκπροσώπους της στην περιοχή. Είναι ο μόνος δρόμος για να βγουν οι λαοί και η ειρήνη κερδισμένοι".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ