Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διευθέτηση προς όφελος της Τουρκίας

Το ΑΚΕΛ εκτιμά πως στόχος της αμερικανικής ανάμειξης είναι η εξυπηρέτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Στην Αθήνα χτες ο Μίλερ, σήμερα ο Κληρίδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Σήμερα κύριο μέλημα των ΗΠΑ δε φαίνεται να είναι η δίκαιη και η βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά κάποια διευθέτηση που θα εξυπηρετούσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εκτιμά το ΑΚΕΛ, απαντώντας σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος επέκρινε έντονα όσους εκφράζουν επιφυλάξεις όσον αφορά την αμερικανική παρέμβαση στο Κυπριακό.

Ο Γ. Κασουλίδης στις σχετικές επικριτικές δηλώσεις του υποστήριξε την περίεργη θέση ότι όσοι αντικρίζουν με σκεπτικισμό την αμερικανική παρέμβαση δε θέλουν τάχα λύση του Κυπριακού. Ο υπουργός Εξωτερικών έκαμε επίσης λόγο για αντιαμερικανισμό της δεκαετίας του 1960.

Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι οι επιφυλάξεις και ανησυχίες πολιτικών δυνάμεων δεν είναι αστήριχτες ούτε και ελαύνονται από αντιαμερικανισμό. Βασίζονται στη μακρόχρονη αρνητική εμπειρία από την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, πολιτική για την ποία άσκησε κριτική και ο ίδιος ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πολύ περισσότερο, τονίζει το ΑΚΕΛ, βασίζονται στο γεγονός ότι σήμερα κύριο μέλημα των ΗΠΑ δε φαίνεται να είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, αλλά κάποια διευθέτηση που θα εξυπηρετούσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η πολιτική ηγεσία, παρατηρεί το ΑΚΕΛ, έχει καθήκον και υποχρέωση να εκτιμήσει τις εξελίξεις και να εκφράζει τυχόν φόβους και ανησυχίες που τη διακατέχουν. Αυτό πρέπει να γίνεται, ώστε από τη μια να ενημερώνεται σωστά ο λαός και από την άλλη να στέλνονται τα μηνύματα που πρέπει στους διάφορους αποδέχτες, με στόχο οι όποιες διεθνείς παρεμβάσεις να εκδηλώνονται μέσα στα σωστά πλαίσια.

Το ΑΚΕΛ διασαφηνίζει ότι δεν απορρίπτει, αντίθετα επιζητά, την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα για τη λύση του Κυπριακού, αλλά η όποια παρέμβαση πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια του ΟΗΕ, να είναι υποβοηθητική της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα,, να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και να αποσκοπεί στην υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Επίσης, η όποια παρέμβαση δεν μπορεί να οδηγεί στην υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή σε άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Εξάλλου, πολιτικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν σημαντικές τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο της Λευκωσίας οι συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα στοχεύουν στο συντονισμό και στην αποσαφήνιση των προθέσεων του Κώστα Σημίτη επί του Κυπριακού.

Η "Χαραυγή", όργανο της ΚΕ του ΑΚΕΛ, εκτιμά ότι παρά τη μυστικότητα που υπάρχει αναφορικά με το περιεχόμενο της επίσκεψης Μίλερ και των όσων έχουν διαμειφθεί τις τελευταίες μέρες στο τρίγωνο Αθήνα - Αγκυρα - Λευκωσία από τους διάφορους Αμερικανούς αξιωματούχους που επισκέφθηκαν την περιοχή γίνεται αντιληπτό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν λύση - πακέτο για Κυπριακό - Αιγαίο και ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή διεύρυνση και ιδιαίτερα την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε χτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναμένεται να έρθει στην Κύπρο την 1η Μάη η δε παραμονή του θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και τις εξελίξεις που θα προκύψουν από τις διαβουλεύσεις του.

Σε ερώτηση αν η υπουργός Εξωτερικών Ολμπάιτ θα περιλάβει και την Κύπρο στην περιοδεία της στην Αγκυρα και την Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπός απάντησε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση προς την κυπριακή κυβέρνηση γι' αυτό το θέμα.

Ο Μίλερ στην Αθήνα

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη συναντήθηκε χτες ο "βοηθός" του Ρ. Χόλμπρουκ για το Κυπριακό Τ. Μίλερ.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε μετά τη συνάντηση πως άποψη της Ουάσιγκτον είναι πως η συγκυρία βοηθά στην αναζήτηση λύσης για το Κυπριακό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δε διαφαίνεται αλλαγή της στάσης της Αγκυρας (2000-12-16 00:00:00.0)
Συνάντηση Κληρίδη - Χριστόφια (1999-07-23 00:00:00.0)
Χρεοκόπησε η πολιτική Κληρίδη (1998-07-08 00:00:00.0)
"Παζάρι" για τους πυραύλους (1998-05-27 00:00:00.0)
Ο Χόλμπρουκ πιάνει δουλιά... (1997-06-11 00:00:00.0)
Αμερικανοευρωπαϊκό "ενδιαφέρον" (1996-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ