• Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν στην οικογένειά του η Αλέκα Παπαρήγα και ο Χ. Φλωράκης
  • - Απλή και ανεπίσημη, σύμφωνα με τη δική του επιθυμία, θα είναι η κηδεία σήμερα το απόγευμα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, ο οποίος έφυγε στη 1.40' χτες το πρωί. Η νεκρώσιμη ακολουθία... - 1998-04-24 00:00:00.0"/>
  • Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν στην οικογένειά του η Αλέκα Παπαρήγα και ο Χ. Φλωράκης
  • - Απλή και ανεπίσημη, σύμφωνα με τη δική του επιθυμία, θα είναι η κηδεία σήμερα το απόγευμα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, ο οποίος έφυγε στη 1.40' χτες το πρωί. Η νεκρώσιμη ακολουθία... - 1998-04-24 00:00:00.0" /> Σε "στενό κύκλο" σήμερα η κηδεία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 7
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
    Σε "στενό κύκλο" σήμερα η κηδεία
    • "Απλή και ανεπίσημη", όπως ο ίδιος επιθυμούσε
    • Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν στην οικογένειά του η Αλέκα Παπαρήγα και ο Χ. Φλωράκης

    Απλή και ανεπίσημη, σύμφωνα με τη δική του επιθυμία, θα είναι η κηδεία σήμερα το απόγευμα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή, ο οποίος έφυγε στη 1.40' χτες το πρωί. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στις 6 το απόγευμα, στον Ναό της Αγίας Φιλοθέης στη Φιλοθέη, ενώ δε θα εκφωνηθούν επικήδειοι λόγοι. Εκτός από τους συγγενείς και στενούς συνεργάτες του καθώς και την πολιτική ηγεσία δε θα επιτραπεί η παρουσία κανενός άλλου εντός της εκκλησίας. Αμέσως μετά η σορός του Κ. Καραμανλή θα ενταφιαστεί στον περίβολο του Ιδρύματος Καραμανλή στη Φιλοθέη, όπου βρίσκεται και το αρχείο για το έργο του.

    Από καιρό ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει την επιθυμία του να μην υπάρξει λαϊκό προσκύνημα ή άλλες τιμές και επικήδειοι και είχε δώσει σαφείς και αναλυτικές εντολές σε ιδιόχειρο σημείωμα που είχε παραδώσει στον στενό συνεργάτη του Π. Μολυβιάτη. Η σορός μεταφέρθηκε χτες το πρωί από το "Υγεία" στην οικία του στην Πολιτεία, αλλά δεν επετράπη παρά σε ελάχιστους να διαβούν την πόρτα της.

    Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ σήμερα οι δημόσιες υπηρεσίες αργούν. Σ' ό,τι αφορά τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, θα αργήσουν αν το αποφασίσουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια.

    Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ κάλεσε τα μέλη του κόμματος, με εγκύκλιο που απέστειλε ο γραμματέας οργανωτικού, να συμμετέχουν στη σημερινή τελετή της κηδείας "κατακλύζοντας τους γύρω χώρους", ενώ ανέστειλε κάθε κομματική δραστηριότητα. Και η κυβέρνηση ανέβαλε τις προγραμματισμένες για σήμερα δραστηριότητες, ενώ ο Κ. Σημίτης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κηδεία.

    Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Κ. Καραμανλή εξέφρασαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Χ. Φλωράκης. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε το παρακάτω τηλεγράφημα στην οικογένεια του Κ. Καραμανλή: "Για το θάνατο του προσφιλούς σας προσώπου δεχτείτε τα συλλυπητήριά μου". Από την πλευρά του ο Χαρίλαος Φλωράκης έστειλε στην οικογένεια του Κ. Καραμανλή το παρακάτω τηλεγράφημα: "Συλλυπητήρια για το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Τη βαθιά της θλίψη και οδύνη για το θάνατο του Κ. Καραμανλή εξέφρασαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Κοινός παρoνομαστής των δηλώσεων που έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, κ. α., ήταν η υπογράμμιση του πρωταγωνιστικού ρόλου του στην πολιτική ζωή της τελευταίας 50ετίας και η προσφορά των "πολύτιμων υπηρεσιών" του στον τόπο με κυρίαρχη την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος επισπεύδει την επιστροφή του από την Ουγγαρία, για να παραστεί στην κηδεία, στη δήλωσή του υπογράμμισε τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του Κ. Καραμανλή "αναδειχθείς πρωτεργάτης της οικονομικής αναπτύξεως της χώρας και θεμελιωτής του συγχρόνου δημοκρατικού πολιτεύματος".

    Ο Κ. Σημίτης τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Κ. Καραμανλή "στην αναίμακτη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία με την αποκατάσταση και αναμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών και την καθιέρωση ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους Ελληνες".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στη δήλωσή του αναφέρει ότι "το όραμα και οι αρχές του ιδρυτή μας πάντα θα μας εμπνέουν και θα μας οδηγούν".

    Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο Κ. Καραμανλής "έφυγε πλήρης ημερών και με το έργο του να έχει αναγνωριστεί από ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η καλύτερη δικαίωση που μπορεί να εύχεται ένας πολιτικός". Ανάλογες δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ, της ΠΟΛ.ΑΝ., βουλευτές της ΝΔ, ο Γ. Σουφλιάς, κ.ά.

    Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν ηγέτες από το εξωτερικό, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Χ. Κολ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Σαντέρ, ο αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουρντ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Ετσεβίτ, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, κ.ά.

    Σε έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε την ανέγερση ανδριάντα του Κ. Καραμανλή σε κεντρική πλατεία, καθώς και τη σχετική μετονομασία κεντρικής οδού ή πλατείας της πόλης.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Γνήσιο παιδί της γενιάς της Αντίστασης (1998-06-02 00:00:00.0)
    Συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Γιάννη Παλάσκα (1998-04-05 00:00:00.0)
    Πέθανε ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ Γ. Ζίγδης (1997-10-22 00:00:00.0)
    Πέθανε ο Αντώνης Καρκάνης (1997-09-05 00:00:00.0)
    Δηλώσεις και μηνύματα (1996-06-25 00:00:00.0)
    Συλλυπητήρια για τον Π. Παρασκευόπουλο (1996-05-22 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ