Παρασκευή 24 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Επικίνδυνο "παιχνίδι" ανταγωνισμών

Αμερικανικές "φιτιλιές" στο εύφλεκτο έδαφος της Βαλκανικής

Η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πλειοδοτήσει έναντι της Τουρκίας, επανήλθε στις διαβουλεύσεις για τη δημιουργία μιας Βαλκανικής Μετακινούμενης Ταξιαρχίας και λαμβάνει μέρος στις σχετικές συζητήσεις που ξεκίνησαν προ μηνός στην Αγκυρα μετά από πρωτοβουλία της γειτονικής χώρας, προσφέροντας το Κιλκίς ως έδρα της νέας δύναμης.

Η ελληνική κυβέρνηση αρχικά, όταν εμφανίστηκε η τουρκική πρόταση, αμφιταλαντεύτηκε για τη στάση που θα κρατούσε και δεν έλαβε μέρος στην πρώτη συνάντηση. Ομως, όταν έγινε φανερό πως πίσω από την τουρκική πρόταση βρίσκονται αμερικανικά "στηρίγματα", η Αθήνα "κατάπιε" την "πίκρα" της για την υπονόμευση από τους Αμερικανούς μιας παλαιότερης ανάλογης ελληνικής ιδέας και έσπευσε να "συνεισφέρει" πρόθυμα. Η προθυμία της Αθήνας, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι "μεγιστοποιήθηκε" όταν η Ιταλία προσφέρθηκε και αυτή να συνεισφέρει σε άνδρες για τη δημιουργία της Ταξιαρχίας.

Εκτός από την Τουρκία και την Ιταλία, η Βουλγαρία επίσης, καθοδηγούμενη από την αμερικανική διπλωματία "αγκάλιασε" την τουρκική πρόταση, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και να φιλοξενήσει στο έδαφός της την Ταξιαρχία.

Προτροπές ΕΕ για ανάμειξη Βουκουρεστίου;

Την ενεργότερη ανάμειξη της Ρουμανίας στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε χτες ο Πίτερ Ρίκετς,μέλος αποστολής της ΕΕ που επισκέφθηκε το Βουκουρέστι. "Χρειαζόμαστε την εμπειρία της Ρουμανίας" είπε ο Ρίκετς, ο οποίος αναφέροντας ότι η "Ρουμανία έχει το μεγαλύτερο στρατό στα Βαλκάνια" (δύναμης 200.000 ατόμων), προέβλεψε στη συνέχεια πως οι Βρυξέλλες θα συμβουλεύονται όλο και πιο συχνά το Βουκουρέστι για την κρίση στο γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Κατέληξε, μάλιστα, υποστηρίζοντας πως άμεσα "πρέπει να συγκροτηθεί η διεθνής δύναμη στην περιοχή για την αποτροπή οποιασδήποτε σύρραξης στην περιοχή".

Ο Ρίκετς βρέθηκε χτες στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Βαλκανικής για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο συγκρότησης πολυεθνικής δύναμης στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Περισσότερες και, ενδεχομένως, πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 22 Μάη στα Τίρανα, κατά τη συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών έξι χωρών της Βαλκανικής...

Αναφορικά με τη στάση της Ρουμανίας Ελληνες διπλωμάτες παρατηρούν πως το Βουκουρέστι δε βλέπει με "καλό μάτι" την αναβάθμιση του ρόλου της Βουλγαρίας και προτείνει ως έδρα της Ταξιαρχίας ένα στρατόπεδο του ρουμανικού στρατού στην Κωνστάντζα, αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Ανδριανούπολη ή το Κιλκίς.

Η μόνη από τις βαλκανικές χώρες που δεν επιθυμεί να λάβει μέρος στο "παιχνίδι" για την έδρα της Ταξιαρχίας είναι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προφανώς γιατί βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Βαλκανική Ταξιαρχία, αν η κατάσταση στο Κόσσοβο ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η ΠΓΔΜ, όπως υπογραμμίζουν Ελληνες διπλωμάτες, με την τεράστια αλβανική μειονότητα στο έδαφός της, δε φαίνεται να τρέφει καμία εμπιστοσύνη, ούτε στη Βουλγαρία, ούτε στην Τουρκία, ούτε στην Ελλάδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ