ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ 13 ΕΚ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
"Θα αγωνιστούμε ανυποχώρητα"
  • "Οχι" στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων
  • "Οχι" σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση
  • "Οχι" στον ψευδεπίγραφο "κοινωνικό διάλογο"

Την απόφασή τους να αγωνιστούν συντονισμένα γύρω από συγκεκριμένους στόχους, εκφράζουν σε ψήφισμα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας και της Θράκης που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Το κείμενο που υπογράφουν 13 Εργατικά Κέντρα, έχει ως εξής:

"Εμείς οι πρόεδροι, γενικοί γραμματείς, μέλη των προεδρείων και ΔΣ των Εργατικών Κέντρων των πόλεων της Μακεδονίας και Θράκης που συγκεντρωθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση του ΕΚ Θεσσαλονίκης, συζητήσαμε διεξοδικά για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Προβλήματα, που έχουν σχέση με τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, την αποβιομηχάνιση, την απασχόληση, την ανεργία.

Αναλύσαμε, επίσης, τις αρνητικές για τους εργαζόμενους επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά μέτρα που ακολούθησαν με αιχμή τις ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων για την περιοχή μας και την οικονομία (ΔΕΘ, Λιμάνι), καθώς και τις επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση.

Διαπιστώσαμε ότι τα προβλήματα έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Η Μακεδονία και η Θράκη, η Β. Ελλάδα, έχουν ανάγκη χάραξης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, που θα διασφαλίζει την παραγωγική τους βάση και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας κλπ.

Διατυπώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση μας στις επικείμενες μονομερείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (κατάργηση 8ωρου, αργίας Κυριακής, αδειών κλπ.) με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην κοινωνική ασφάλιση.

Δεν αποδεχόμαστε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση - μετοχοποίηση των στρατηγικής σημασίας, για την οικονομία της χώρας, δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων και δε θα αποδεχτούμε να υλοποιηθεί η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ και του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, μοναδικών μοχλών για την οικονομική ανάπτυξη της Β. Ελλάδας.Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος χρησιμοποιείται ως προσχηματικό άλλοθι για την επιβολή επαχθών λύσεων σε βάρος του κόσμου της εργασίας και προς όφελος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και της οικονομίας - καζίνο.

Η Γενική Συνομοσπονδία έχει την υποχρέωση να συντονίσει πανελλαδικά τους αγώνες των εργαζομένων, προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη ενεργοποίηση των συνδικαλιστικών δυνάμεων, η αγωνιστική συσπείρωση και πορεία τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις κυβερνητικές επιλογές και αποφάσεις.

Καλούμε την κυβέρνηση να αντιληφθεί τις ευθύνες της απέναντι στην εργατική τάξη και να προωθήσει λύσεις για την οικονομία της χώρας που θα στηρίζονται στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην παραγωγική ανάπτυξη και την κατοχύρωση και διεύρυνση του κράτους πρόνοιας.

Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε ανυποχώρητα για να μην υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, που επιρρίπτει διαρκώς νέα βάρη στην εργατική τάξη".

Τα Εργατικά Κέντρα που υπογράφουν είναι: Γιαννιτσών, Δράμας, Εδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κατερίνης, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Πτολεμαϊδας, Σερρών.

Συμπεριφορά επικυρίαρχου από τη ΧΟΧΤΙΦ

Υπό καθεστώς τρομοκρατίας και απομόνωσης εργάζεται το υπαλληλικό προσωπικό

Συμπεριφορά επικυρίαρχου επέδειξαν χτες, για μια ακόμα φορά, στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής ΧΟΧΤΙΦ,κατασκευάστριας εταιρίας του νέου αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα, που προσπάθησαν να εμποδίσουν κλιμάκιο συνδικαλιστών του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων να μοιράσει ενημερωτική ανακοίνωση στους υπαλλήλους της συγκεκριμένης, αλλά και άλλων εταιριών που διατηρούν γραφεία στα Σπάτα.

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας "Φάλαρης" ζήτησε από τους συνδικαλιστές τον αριθμό πρωτοκόλλου του Συνδέσμου, προκειμένου, όπως τόνισε, να ελέγξει ο δικηγόρος της εταιρίας αν υφίσταται ο Σύνδεσμος και αν το καταστατικό του καλύπτει τους υπαλλήλους της εταιρίας, αφού, όπως σημείωσε, είναι αλλοδαπή τεχνική εταιρία και όχι ελληνική!

Ακόμα και μετά τον έλεγχο, όμως, η επαφή συνδικαλιστών με εργαζόμενους δεν είναι δυνατή, αφού, όπως... διευκρίνισε ο κ. Φάλαρης, θα πρέπει να προηγηθεί έγγραφη αίτηση του σωματείου ότι επιθυμεί να κάνει περιοδεία στο χώρο, να εξεταστεί η αίτηση και αν εγκριθεί από την εταιρία τότε θα τους επιτραπεί η είσοδος! Η στάση αυτή δεν εμπόδισε τους συνδικαλιστές να συνεχίσουν την περιοδεία καλώντας τους υπαλλήλους να γραφτούν στο σωματείο, ενώ δήλωσαν ότι θα επανέλθουν στο χώρο.

Εμφανώς τρομοκρατημένοι οι υπάλληλοι στους χώρους που επισκέφτηκαν οι συνδικαλιστές, δίσταζαν ακόμα και να τους κοιτάξουν στα μάτια. Κάποιοι απ' αυτούς και αφού φρόντισαν να διαπιστώσουν ότι κανείς προϊστάμενος δεν τους παρακολουθεί, εν τάχει ομολόγησαν ότι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με αχαρακτήριστους όρους, ότι δεν παίρνουν επίδομα κομπιούτερ και δεν αμείβονται όσο θα έπρεπε. Να σημειωθεί ότι κανείς τους δεν ήταν σε θέση να απαντήσει πόσες ακριβώς ώρες δουλεύουν, πόσο και πότε είναι το διάλειμμά τους!

Κατά το "διαίρει και βασίλευε" οι εταιρίες φρόντισαν, όχι απλά να διαιρέσουν, αλλά να απομονώσουν τελείως τους υπαλλήλους μεταξύ τους. Ετσι, δεν έχουν ουσιαστική επαφή, αφού είναι τοποθετημένοι ανά δύο ή τρεις σε χωρισμένα γραφεία, που μοιάζουν με... κελιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γραφείο του υποδιοικητή της ΧΟΧΤΙΦ, Ρότζερς,υπάλληλος απαντώντας σε ερώτηση συνδικαλιστών για το αν υπάρχουν και τι είδους προβλήματα στο προσωπικό, είπε: "δεν ξέρω, εμείς οι τρεις είμαστε μεταξύ μας, δεν επικοινωνούμε με άλλους συναδέλφους". Οι "άλλοι συνάδελφοι", βέβαια, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, σε χωριστά όμως γραφεία.

Κόντρες και παραίτηση προέδρου στον ΟΛΠ

Σιγήν ιχθύος τηρεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Με παραίτηση από τη θέση του προέδρου του ΟΛΠ απάντησε ο Γ. Κλαυδιανός,για "λόγους ευθιξίας" όπως αναφέρθηκε, στις προκλητικές δηλώσεις και υβριστικούς χαρακτηρισμούς του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη,κατά την προχτεσινή του επίσκεψη σε σημείο του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά και μάλιστα σε ανοιχτή συζήτηση, στην οποία παραβρίσκονταν η διοίκηση του ΟΛΠ, διευθυντές του Οργανισμού και συναλλασσόμενοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται "αναγκαστική" παραίτηση, καθώς ο Γ. Κλαυδιανός, με δηλώσεις και συνεντεύξεις Τύπου, είχε κάνει γνωστό ότι δεν ήταν και τόσος θερμός υποστηριχτής των όσων σχεδίαζε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, τόσο για παρεμβάσεις στο λιμάνι με διάφορα έργα και οργανισμούς, όσο και στον τρόπο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, ενώ σε περσινή συνέντευξη είχε αναφέρει ότι ο ΟΛΠ είναι μία μετοχή. Επίσης, κυκλοφορεί ότι στην ουσία πρόκειται και για εσωκομματική κόντρα που έχει ξεκινήσει από τη μέρα που ο Κλαυδιανός τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου από την κυβέρνηση. Ο Κλαυδιανός προτάθηκε από άλλα στελέχη της κυβέρνησης και όχι από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος προόριζε τη θέση αυτή για άλλο πρόσωπο.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν, η παραίτηση του προέδρου έχει γίνει δεκτή από τον υπουργό, ενώ επίσημα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέχρι και χτες δεν επιβεβαιωνόταν τίποτα από όλα αυτά.

Οπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ,στη διοίκηση της οποίας πλειοψηφούν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, ο υπουργός κατά την προχτεσινή του επίσκεψη στο Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στο τηλεπικοινωνιακό πάρκο του Οργανισμού, με αφορμή τις διαφορές που υπήρχαν πάνω σε ένα... κυλικείο, ανέφερε: "Εχετε τακιμιάσει όλοι με τους αληταράδες του ΟΛΠ! Είσαστε όλοι διεφθαρμένοι"! Σύμφωνα με την Ενωση, το επεισόδιο αυτό, που είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου, έγινε "την καταλληλότερη χρονική στιγμή για κάποιους"... "Εμείς - συνεχίζει η ανακοίνωση - επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς στον υπουργό και τον καλούμε ή να παραιτηθεί ακολουθώντας το παράδειγμα του κ. Κλαυδιανού ή να κατονομάσει και να παραπέμψει στη δικαιοσύνη όλους τους διεφθαρμένους".

Κλαδική σύσκεψη

Κλαδική σύσκεψη πραγματοποιεί αύριο Κυριακή, στις 10 το πρωί, η ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων.Στη σύσκεψη - που γίνεται στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Αγίας Φιλοθέης 5Β στη Μητρόπολη - θα γίνει ανάλυση και συζήτηση των θέσεων για τη συνδιάσκεψη της παράταξης ΕΣΑΚ - ΔΕ, καθώς και η εκλογή αντιπροσώπων για την παναθηναϊκή συνδιάσκεψη της παράταξης.

Απεργία στα ΚΑΕ

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Τρίτη 28 του Απρίλη οι εργαζόμενοι στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, με ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει τα ΚΑΕ και να τους οδηγήσει στην ανεργία. Επίσης αποφασίστηκε η συνέχιση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο της διοίκησης των ΚΑΕ.

Εκδήλωση στις Σέρρες

Εκδήλωση με θέμα "Νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 του Απρίλη, στις 8μμ, στην αίθουσα της ΔΕΠΚΑ Σερρών, με ομιλητή τον Φίλιππα Γεωργουδάκη, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ. Την εκδήλωση διοργανώνουν η ΕΣΑΚ, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Σερρών".

Υπονομευτικές μεθοδεύσεις στην ΠΝΟ

Η νόθα πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, συνεχίζοντας την υπονομευτική της τακτική, δεν προσήλθε χτες στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΕ της Ομοσπονδίας, προκειμένου να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση ενόψει της 1ης Μάη!

Ετσι λόγω τεχνητής έλλειψης απαρτίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε επ' αόριστο! Η μεθόδευση των στελεχών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, καταγγέλθηκε από τους προέδρους της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Γιώργο Τούσσα και Γιάννη Μανουσογιαννάκη, αντίστοιχα, που συμμετέχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή. Οι δύο συνδικαλιστές κάλεσαν τους ναυτεργάτες να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία που αγωνίζονται για να αποκρουστεί η αντιναυτεργατική πολιτική και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη, που ήδη έχουν αποφασίσει τα πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ