ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
"Εξουσιοδοτήσεις" αντί για αγώνα

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ απέρριψε την απεργιακή πρόταση της ΕΣΑΚ για την ΕΓΣΣΕ, εξουσιοδοτώντας σχετικά την Εκτελεστική Επιτροπή. Συμπόρευση ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο πλαίσιο για την Πρωτομαγιά

Την πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας την Πρωτομαγιά αποφάσισε χτες ομόφωνα η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ,ύστερα από μια πολύωρη συνεδρίαση, κατά την οποία η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ειδικότερα οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επέβαλαν τις δικές τους θέσεις στα θέματα του διεκδικητικού πλαισίου της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, στον τόπο της συγκέντρωσης (Πεδίον Αρεως) και στη διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υπονομεύοντας έτσι την πάλη για τις συμβάσεις.

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ πρότειναν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και ένα πλαίσιο διεκδίκησης που απαντά σε όλες τις κυβερνητικές προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα κάλεσαν όλα τα σωματεία της Αθήνας στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος,έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα αγώνα και ενότητας, κόντρα στις λογικές της συναίνεσης και του συμβιβασμού.

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού της δράσης για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ τόνισε ότι η σημαντική συμμετοχή των εργαζομένων στην προηγούμενη 24ωρη απεργία έχει να κάνει "με την ανάγκη που νιώθουν σήμερα οι εργαζόμενοι να αντισταθούν και να πουν το δικό τους ΟΧΙ απέναντι σε αυτή την πολιτική που η κυβέρνηση εφαρμόζει". Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα ότι "δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική" και ένα μήνυμα "αντίστασης απέναντι στις επιλογές των βιομηχάνων", καθώς και ένα μήνυμα προς "τη συνδικαλιστική ηγεσία, τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό το τρόπο, αλλά πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα και να αφήσουμε τη γραμμή της συναίνεσης και να ενισχύσουμε τη γραμμή του αγώνα και της ταξικής πάλης".

Οι προτάσεις της ΕΣΑΚ απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία κατέληξε σε ένα πλαίσιο που διαπνέεται από την αντίληψη της αποδοχής του "κοινωνικού διαλόγου", της ρύθμισης των "απορυθμισμένων" εργασιακών σχέσεων, της αντιμετώπισης του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ με τις προτάσεις που είχε η ΓΣΕΕ το... 1996, όταν ψηφιζόταν ο νόμος 2414 για τον "εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ", με τον οποίο είχε συμφωνήσει!

Υστερα από εισήγηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου,αποφασίστηκε με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ,η πραγματοποίηση πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως,υπό την αιγίδα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ. Καταλήχθηκε επίσης το πλαίσιο της συγκέντρωσης και εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει 24ωρη απεργία ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ΕΓΣΣΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την ουσία του πλαισίου και του προγράμματος δράσης που πρότεινε, θέλησε να προβοκάρει την πρωτοβουλία των σωματείων της Αθήνας για το γιορτασμό, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "όσοι επιλέγουν διασπαστικές κινητοποιήσεις έχουν την ευθύνη έναντι της ιστορίας και έναντι αυτών που εκπροσωπούν". Η επίθεση αυτή έγινε και από τη ΔΑΚΕ και την ΑΠ. Με την εισήγηση συμφώνησαν πλήρως και οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ, οι οποίοι όμως δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία, αφού αποχώρησαν για να πάνε στην κηδεία του Κ. Καραμανλή. Το δικό της πλαίσιο πρότεινε και ψήφισε η ΑΠ, σε μια προσπάθεια διαχωρισμού της θέσης της από την ΠΑΣΚΕ, ωστόσο στη συζήτηση που ακολούθησε - όπως έγινε και με τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ - θέλησε να αποσαφηνίσει ότι δεν είναι εναντίον του "κοινωνικού διαλόγου". Εκτός αυτού, δεν ξεκαθάρισε αν θα συμμετάσχει ή όχι στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ για τη διεκδίκηση της ΕΓΣΣΕ είναι: Μέσα στο Μάη πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας,που θα συνδυάζεται με τα ζητήματα των ΔΕΚΟ και θα υπερασπίζει την Αμυντική Βιομηχανία. Πραγματοποίηση συλλαλητηρίου έξω από τον τόπο και την ώρα που θα γίνει η επόμενη διαπραγματευτική συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την ΕΓΣΣΕ. Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, συλλαλητήρια, πορείες, καταλήψεις κ. ά.

Προτάθηκαν επίσης οι θέσεις της ΕΣΑΚ για:

- Σύγκρουση και ρήξη με κεφάλαιο και κυβέρνηση για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

- Συγκρότηση πανελλαδικού αγωνιστικού μετώπου, για απεργιακό συντονισμό όλων των ΔΕΚΟ και χάραξη γραμμής αντίστασης με όλες τις επιχειρήσεις της Αμυντικής Βιομηχανίας.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1998
Αγωνιστικός "αναβρασμός" παντού

Συνδικαλιστές "οργώνουν" τους χώρους δουλιάς και καλούν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και σε αποφασιστική αντίσταση στην αντεργατική λαίλαπα. Πλήθος εκδηλώσεων σε εργοστάσια και επιχειρήσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της εργατικής τάξης, που αποκτά σήμερα ξεχωριστό περιεχόμενο, καθώς κεφάλαιο, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκουν να σβήσουν απ' τον εργατικό χάρτη - 112 χρόνια μετά - το 8ωρο και όλες τις θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων. Συνδικαλιστές από δεκάδες σωματεία της Αθήνας "οργώνουν" τους τόπους δουλιάς και καλούν τους εργαζόμενους να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης, συμμετέχοντας μαζικά στην κορυφαία πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί.

Στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε μια σειρά επιχειρήσεις των κλάδων ένδυσης. Μία ώρα στάση εργασίας αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας,ώστε να διευκολυνθούν οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε εργοστάσια και βιοτεχνίες του κλάδου. Κοινή εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους αλλοδαπούς διοργανώνουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλάδων Ενδυσης για την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Την ίδια μέρα στις 5μμ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση - εκδήλωση στο χώρο του ΜΙΝΙΟΝ.

Εξάλλου τη Δευτέρα το πρωί, συνδικαλιστές θα πραγματοποιήσουν περιοδείες στο Μηχανογραφικό Κέντρο του Δημοσίου, στα Τμήματα του ΟΣΕ στην πλατεία Αττικής και στους Αγ. Αναργύρους, στα γραφεία της "Ολυμπιακής" στη Συγγρού. Την Τρίτη το πρωί θα γίνουν περιοδείες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, στα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας Πρόνοιας, στην Τεχνική Διεύθυνση "Ολυμπιακής" και στο ΤΕΒΕ. Την Τετάρτη στον ΟΣΚ, στην Εργατική Εστία, στη Στατιστική Υπηρεσία, ΥΠΕΧΩΔΕ, στα υπουργεία Μεταφορών και Γεωργίας, στον ΕΟΤ, στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και στα εργοστάσια μετάλλου ΚΑΖΗΣ, "Φυρογένης" και "Δράκος Πολέμης".

Στις κατά τόπους πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και στην κορυφαία συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί, με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και σημειώνει πως η μεγαλύτερη τιμή στην εργατική Πρωτομαγιά είναι η αντίσταση και αντεπίθεση των εργαζομένων στην ανελέητη επίθεση εργοδοτών, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας σε διακήρυξή του υπογραμμίζει πως αν και η αντεργατική πολιτική εντείνεται, η πλειοψηφία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ - ΠΟΕΜ επιμένουν στη γραμμή του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Καλεί τους μεταλλεργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και τονίζει την ανάγκη δημιουργίας πανεργατικού λαϊκού μετώπου πάλης.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, απευθύνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.Καλεί τους συνταξιούχους να διατρανώσουν την απόφασή τους ότι ακόμα πιο δυναμικά θα αγωνιστούν για την αντιμετώπιση της κυβερνητικής επίθεσης και να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Αθήνας - Πειραιά - Προαστίων.

Σε γραμμή συναίνεσης το ΕΚΑ

Ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της διοίκησης του ΕΚΑ, στην οποία η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για γιορτασμό με αγωνιστική προοπτική και στήριξη της πρωτοβουλίας των Σωματείων για διεκδικητικό γιορτασμό στο Σύνταγμα. Η πλειοψηφία, ακολουθώντας την πεπατημένη, αποφάσισε τη στήριξη της τακτικής της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ - σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση - επισήμαναν την αναντιστοιχία μεταξύ των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που αρνούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για πανελλαδικό συντονισμό. Επίσης καταδίκασαν την άρνηση των πλειοψηφιών αυτών να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, μετά και τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις, αφού επιμένουν να συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο της απάτης.

Η ΔΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

Εκδήλωση για την ανεργία στο Κερατσίνι

Σε εκδήλωση με θέμα την ανεργία την Τετάρτη 29 Απρίλη στις 7μμ στην πλατεία Λαού στα Ταμπούρια,καλεί εργαζόμενους, άνεργους, όλο το λαό της πόλης η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κερατσινίου".

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η επικεφαλής της ΔΑΣ Ε. Παπαδοπούλου,θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι νεολαίας και συνδικάτων. Επίσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα απ' τον "Επιτάφιο" του Γ. Ρίτσου σε τραγούδι και απαγγελία.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός οδηγούνται στην εξαθλίωση, ότι στον Πειραιά η ανεργία έφτασε στο 20-25% και υπογραμμίζει πως μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να υπερασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές.

Περιοδεία στο ΜΙΝΙΟΝ

Στους χώρους του πολυκαταστήματος ΜΙΝΙΟΝ περιόδευσε χτες κλιμάκιο συνδικαλιστών και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος. Ο Γ. Πέρος,γραμματέας του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ, μιλώντας στους συναδέλφους του, τόνισε: "Εχουμε υποχρέωση - τόνισε ο συνδικαλιστής - να γιορτάσουμε την Πρωτομαγιά μαζί με αυτούς που μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα για την επιβίωσή μας, μαζί με αυτούς που έχουν διάθεση να αγωνιστούν κόντρα στην κυβερνητική λαίλαπα".

Από την πλευρά του ο Ν. Τσούνης,μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη κατάργηση του οχτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης.

Την ημέρα της Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ θα κάνουν προσυγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα και συντεταγμένα θα πορευτούν προς την πλατεία Συντάγματος.

- Λίγο μετά το τέλος της περιοδείας στο πολυκατάστημα, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο ΜΙΝΙΟΝ, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Οι εργαζόμενοι έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ. Μετά από πιέσεις, ο διευθυντής της ΔΕΗ κ. Παπαθανασίου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του σωματείου και κατέληξαν στο να πληρώνουν 400 χιλιάδες δραχμές την ημέρα, ώστε να συνεχιστεί η παροχή ρεύματος στο πολυκατάστημα.

Εσείς θα καταργούσατε και την Πρωτομαγιά

Του Γιάννη ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ

Μπροστά στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, η σκέψη των εργαζομένων γυρνάει στους μεγάλους αγώνες για το 8ωρο και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Πρωτομαγιά και 8ωρο είναι απόλυτα δεμένα. Ας ξαναθυμηθούμε.

1886.Συνέδριο εργατών στη Βαλτιμόρη. Απόφαση: "Η πρώτη και κυριότερη ανάγκη, για να αποδεσμευτεί η εργατική τάξη από την καπιταλιστική σκλαβιά, είναι η ψήφιση νόμου, με τον οποίο οι 8 ώρες θα είναι κανονικό ωράριο εργασίας".

1879.Οι ανθρακωρύχοι της Πενσυλβάνια απεργούν για αύξηση μισθών και το δικαίωμα να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις. Αρχίζουν οι συλλήψεις απεργών, οι δίκες και καταδίκες, οι απαγχονισμοί. Η εφημερίδα ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ γράφει: "Ολοι είχαν στο πέτο τους από ένα κόκκινο γαρίφαλο... δύο λεπτά αργότερα, έφεραν έξω δύο από τους καταδικασμένους, τον Μακ Γκίαν και τον Ντόιλ. Το κουράγιο τους ήταν κάτι εκπληκτικό. Καθώς ανέβαιναν στο ικρίωμα, ένωσαν τα χέρια και, μια στιγμή προτού ανοίξει η καταπακτή, ο Ντόιλ είπε στον Μακ Γκίαν: "Χιούι ας πεθάνουμε σαν άντρες". Σαν άντρες πέθαναν και άλλοι 16 καταδικασμένοι ανθρακωρύχοι.

1886.Ο αγώνας για το 8ωρο γενικεύεται. Οι εργάτες φορούν "παπούτσια του 8ωρου". Οι εργάτες τραγουδούσαν ένα τραγούδι που ηχούσε απειλητικά στ' αυτιά της εργοδοσίας.

"Θέλουμε να τα αλλάξουμε τα πράγματα.

Βαρεθήκαμε να μοχθούμε απ' τα χαράματα.

Ισα - ίσα μόνο για να ζούμε και να μην έχουμε μια ώρα να σκεφτούμε. Θέλουμε να νιώσουμε του ήλιου την φωτιά και

των λουλουδιών την ευωδιά.

Και θέλημα θεού στους αιώνες

να εφαρμοστούν οι οχτώ ώρες.

Μαζεύουμε τις δυνάμεις απ' τα γιαπιά, τα εργοστάσια, τα μαγαζιά. Οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες δουλιά

και οχτώ ώρες για ό,τι θέλει ο καθένας μας".

1 Μάη 1886.Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί διαδηλώνουν στο Σικάγο και άλλες πόλεις για το 8ωρο. Πολλοί εργάτες δολοφονούνται. Ο Πάρσον και ο Σπάις σε λίγες μέρες συλλαμβάνονται, καταδικάζονται και απαγχονίζονται. Πολύ λίγες γραμμές από τις χιλιάδες σελίδες που γράφτηκαν για τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης, για το 8ωρο και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Στους Ελληνες εργάτες έρχεται αυθόρμητα το ερώτημα:

"Εσείς που παριστάνετε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, έχετε διαβάσει αυτές τις γεμάτες ηρωισμό και αυτοθυσία σελίδες, τις θυμόμαστε ή θέλετε να τις ξεχάσετε; Οταν βάζετε τις υπογραφές σας δίπλα στις υπογραφές των βιομηχάνων και της κυβέρνησης για την κατάργηση του 8ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων και της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων, δεν είναι σαν να προσθέτετε και τη δική σας ψήφο, στην ψήφο των δικαστών που καταδίκασαν τους ανθρακωρύχους, τον Πάρσον και τον Σπάις. Δε γινόσαστε και εσείς δολοφόνοι τους, δολοφόνοι του 8ωρου και των Συλλογικών Συμβάσεων; Ε, ΟΧΙ, κύριοι κάλπικοι ηγέτες. Οσα υποκριτικά θα ψελλίσετε, ότι τάχα τιμάτε τους αγώνες της εργατικής τάξης και την Πρωτομαγιά, κανέναν δε θα πείσετε. Τα έργα σας μιλάνε καθαρά. Μέσα από τον τάφο τους οι νεκροί ήρωες της εργατικής τάξης, σας καταγγέλλουν. Σας πετάνε στα μούτρα τις υποκριτικές αναφορές στις θυσίες τους. Τη θυσία τους την τιμούν εκείνοι που και σήμερα αγωνίζονται για το 8ωρο και τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τα δικαιώματα και τα οράματα της εργατικής τάξης.

Εσείς, αν μπορούσατε θα καταργούσατε και την Πρωτομαγιά, γιατί είναι συνδεδεμένη με το 8ωρο και τις Συλλογικές Συμβάσεις, που σήμερα προδίδετε". (Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το τελευταίο τεύχος της "Εργατοϋπαλληλικής Φωνής")

ΒΟΛΟΣ
Αγωνιστικό προσκλητήριο από ΕΣΑΚ - ΔΕ

Να πάρουν μαζικά, ταξικά - αγωνιστικά μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας,καλούν τους εργαζόμενους του Βόλου,η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν ότι ο αγώνας των εργαζομένων σήμερα αφορά την υπεράσπιση των κατακτήσεων και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Τονίζεται ακόμα ότι απαιτείται η δημιουργία ενός πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου πάλης, το οποίο, σε συνεργασία και συντονισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορεί να αναχαιτίσει την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και μονοπωλίων και να ανατρέψει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, επιμένοντας στη λογική του συμβιβασμού, προχώρησαν σε μια διακήρυξη - "σούπα" για την Πρωτομαγιά, κάνοντας, για μια ακόμα φορά, φανερή τη διάθεσή τους για φρενάρισμα των αγώνων.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στη διοίκηση του ΕΚΒ πρότειναν ένα άλλο διεκδικητικό πλαίσιο, που όμως δεν έγινε δεκτό. Μάλιστα, έγιναν προσπάθειες από το προεδρείο του ΕΚΒ - και ιδιαίτερα από στελέχη της ΠΑΣΚΕ - να αποκλειστεί εκπρόσωπος της ΔΑΣ από τις ομιλίες στη συγκέντρωση. Τελικά, μπροστά στον κίνδυνο να απομονωθούν, δέχτηκαν να μιλήσει εκπρόσωπος της ΔΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό, όμως, ότι δε δέχτηκαν ούτε την πρόταση της ΔΑΣ να πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων στις 6 Μάη και παμβολιώτικο συλλαλητήριο στις 14 Μάη, με 4ωρη στάση εργασίας.

Συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ περιοδεύουν σε χώρους δουλιάς, μοιράζοντας τη διακήρυξη της παράταξης και καλώντας τους εργαζόμενους στην προσυγκέντρωση στις 9πμ στη συμβολή των οδών Αντωνοπούλου και Δημητριάδος και από κει στη συγκέντρωση της πλατείας Ελευθερίας.

Συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου δίνει τη Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, που οργανώνει την κορυφαία συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Πανεξόρμηση στον Πειραιά

Τη διοργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Κοραή, στις 10.30 το πρωί, αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,ενώ στις 10 το πρωί θα γίνει προσυγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στο ΕΚΠ.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν ξεκινήσει σειρά από εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και καλούν τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις που θα γίνουν στους χώρους δουλιάς, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση.

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ κατέθεσαν ένα αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων, όπως καθορίστηκε και από την προχθεσινή σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων του Πειραιά, που απαντά στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας. Ενα πλαίσιο που καλεί σε αντίσταση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μέσα από το συντονισμό των αγώνων. Απαίτησαν επίσης την αλλαγή της στάσης των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ και ΕΚΠ, την αποχώρησή τους από κάθε είδους "κοινωνικό διάλογο" και την απεμπλοκή του ΕΚΠ από την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ απέρριψαν το πλαίσιο που κατέθεσαν οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ. Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ δήλωσαν ότι οι ταξικές δυνάμεις μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία θα δώσουν τη μάχη για την απόκρουση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Από τη χθεσινή περιοδεία συνδικαλιστών στο ΜΙΝΙΟΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην πλατεία Αριστοτέλους η συγκέντρωση

ΤΕ ΕΣΑΚ - ΔΕ: Αυτή η πολιτική δε διορθώνεται, πρέπει να ανατραπεί

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 10 το πρωί, θα γίνει η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση του ΕΚΘ.Η ΤΕ ΕΣΑΚ - ΔΕ,με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση, καθώς και στις προσυγκεντρώσεις που γίνονται μία ώρα νωρίτερα στο Βαρδάρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στο Συντριβάνι.

"Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πρόσκαιρη και αποσπασματική, αλλά μόνιμη και σταθερή χωρίς ημερομηνία λήξης. Σχεδιάζεται και υλοποιείται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τους στόχους του διεθνούς και του ντόπιου κεφαλαίου. Δεν έχει μόνο ως στόχο να αφαιρέσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά την ιδεολογική πολιτική ενσωμάτωση της εργατικής τάξης στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου", τονίζεται στην ανακοίνωση.

"Αυτή η πολιτική - συνεχίζεται - δε διορθώνεται, βασικό καθήκον για την εργατική τάξη σήμερα είναι: Η δημιουργία πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου πάλης για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ενα Μέτωπο που θ' αμφισβητεί το χαρακτήρα και την ουσία αυτής της πολιτικής και θα παλεύει σταθερά και αταλάντευτα για την ανατροπή της".

Να πάρουν μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και στις προσυγκεντρώσεις καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου ο Συνδυασμός Ταξική Ενότητα - ΕΣΑΚ Εργαζομένων στην Κατεργασία Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ