ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική πρωτοβουλία για την Πρόνοια
  • Στη σύσκεψη των ΟΣΝΙΕ και της ΠΟΜΕΕΑ - που γίνεται σήμερα - συμμετέχει και η Ομοσπονδία των Γονέων των συλλόγων στο ΙΒΣΑ
  • Κάλεσμα για συμμετοχή στη σύσκεψη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑΜΕΑ και Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ

"Οι εργαζόμενοι στον κοινωνικό - προνοιακό χώρο και ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας", είναι το θέμα της σύσκεψης που συνδιοργανώνουν σήμερα το απόγευμα η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας των Γονέων των παιδιών στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ). Η σύσκεψη θα γίνει στην Ενωση Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όρ. ) και ώρα 6μ.μ.

Κάλεσμα προς τους πρωτοβάθμιους φορείς των ΑΜΕΑ, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ΑΜΕΑ, συνδικαλιστές και μέλη των συλλόγων, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη, κάνει και η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) ΑΜΕΑ και Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ. Η ΕΣΚ θεωρεί ότι η παρουσία τους είναι αναγκαία, προκειμένου να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους και να χαράξουν κοινή πορεία, συντονίζοντας τα βήματά τους με τους εργαζόμενους στους προνοιακούς χώρους και να οργανώσουν την αντίστασή τους στα αντιαναπηρικά - αντιλαϊκά μέτρα, που ήδη βιώνουν στο πετσί τους. Μέτρα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους και υπονομεύουν το αύριο όλων μας.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρεται ότι η κατάσταση των ΑΜΕΑ, των παιδιών, των γονέων και κηδεμόνων που έχουν παιδιά ΑΜΕΑ, επιδεινώνεται από την ολομέτωπη επίθεση στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Στο όνομα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, των προγραμμάτων σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθείται η πλήρης εμπορευματοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, ο πολιτισμός, αντιμετωπίζονται με τους νόμους της αγοράς και έχουν κριτήριο το κέρδος.

"Με το νομοσχέδιο για την πρόνοια που προωθεί η κυβέρνηση και η πρόνοια μπαίνει στη λογική της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τους κέρδους, προωθείται η ανταποδοτικότητα και ενισχύεται η "φιλανθρωπική" δραστηριότητα, ενώ ο εθελοντισμός από κοινωνική αξία και ανιδιοτελή προσφορά μετατρέπεται σε επάγγελμα. Το ίδιο διάστημα προχωράει για ψήφιση νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, που κινείται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ ο νέος νόμος 1648 για την απασχόληση των ΑΜΕΑ κινείται στη λογική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, παρέχοντας μέχρι και "χρηματική επιβράβευση" σ' αυτούς τους επιχειρηματίες που θα απασχολούν ΑΜΕΑ", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Γι' αυτή την αρνητική κατάσταση στο χώρο των ΑΜΕΑ, η ΕΣΚ επιρρίπτει ευθύνες στη συμβιβασμένη και κυβερνητικά ελεγχόμενη πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και των οργανώσεων - μελών της. "Αντί να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για προβολή και επίλυση των οξυμένων και χρόνιων προβλημάτων μας, ουσιαστικά με τις επιλογές τους διευκολύνουν το "πέρασμα" της κυβερνητικής πολιτικής", τονίζει η ΕΣΚ. Θεωρεί ότι η ευθύνη της ΕΣΑΕΑ είναι τεράστια, διότι "σύρθηκε" στον "κοινωνικό διάλογο" και προσυπέγραψε το "σύμφωνο εμπιστοσύνης". Επίσης, τονίζει ότι μεγάλες ευθύνες έχουν και οι δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις των ΑΜΕΑ που δεν ενημέρωσαν για νόμους και ρυθμίσεις που "πέρασε" η κυβέρνηση και υπονομεύουν το μέλλον των ΑΜΕΑ. "Μεγαλύτερες οι ευθύνες τους - καταλήγει- που προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των μελών τους, να πνίξουν κάθε αγωνιστική διάθεσή τους".

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Αντικοινωνικές προϋποθέσεις για τη μετακίνηση

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι τυφλοί, μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης με οικονομικούς περιορισμούς και για το 1998 στη χορήγηση της κάρτας μετακίνησης.

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ) καταγγέλλει την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Υγείας - Πρόνοιας,"που παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του Συνδέσμου, εξέδωσαν μια απαράδεκτη υπουργική απόφαση, με την οποία πλήττεται καίρια μια βασική κοινωνική κατάκτηση των τυφλών, δηλαδή η δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησής τους στα αστικά συγκοινωνιακά μέσα".

Ο ΠΣΤ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει με συγκεκριμένα στοιχεία στον ελληνικό λαό τι εξοικονομεί με την επιβολή οικονομικών κριτηρίων στους τυφλούς, προκειμένου να χορηγήσει τις κάρτες. "Είμαστε αναγκασμένοι, για μια ακόμη φορά, να δηλώσουμε όχι απλά την πλήρη αντίθεσή μας σε τέτοιες βαθιά αντικοινωνικές ρυθμίσεις, αλλά την απόφασή μας για κλιμάκωση των αγώνων μας, προκειμένου να προασπίσουμε θεμελιακές κατακτήσεις του χώρου μας", συνεχίζει.

Η άρση των οικονομικών περιορισμών για τη χορήγηση κάρτας μετακίνησης είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των τυφλών. Εντός των ημερών συγκαλείται εκτάκτως το ΔΣ του ΠΣΤ, το οποίο θα εξαγγείλει κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για την πλειοψηφία των ΑΜΕΑ, το ατομικό εισόδημα θα παραμείνει στα 3,5 εκατομ. δραχμές και το οικογενειακό εισόδημα στα 5,5 εκατομ. δραχμές. Το οικογενειακό εισόδημα θα προσαυξάνεται κατά 1,5 εκατομ. δραχμές για κάθε ανάπηρο παιδί, αν υπάρχει στην οικογένεια.

Σημειώνεται ότι η ισχύς της κάρτας μετακίνησης του 1997 παρατείνεται μέχρι τις 30 Απριλίου.

"Ανθυγιεινές" προσεγγίσεις

Στα χτεσινά "Νέα" δημοσιεύτηκε μελέτη του ΕΚΚΕ για τις "Δαπάνες Υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων".

Τη μελέτη - αναφέρει το δημοσίευμα - επεξεργάστηκε η Ομάδα Ερευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής στα πλαίσια του Κοινωνικού Διαλόγου για την Κοινωνική Ασφάλιση, με υπεύθυνο τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου Πατρών Αρη Σισσούρα.Μεταξύ των διαπιστώσεων της μελέτης είναι και τούτη, όπως το παρουσιάζει η εφημερίδα: "Τα περισσότερα Ταμεία παρουσιάζουν πλεόνασμα στους κλάδους υγείας, πλην του ΙΚΑ, που αντιμετωπίζει σημαντικό έλλειμμα". Στη μελέτη δεν αναφέρονται - εκτός και αν παραλείφθηκαν απ' την εφημερίδα - οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει το έλλειμμα στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ. Ο κλάδος υγείας του ΙΚΑ έγινε ελλειμματικός μετά τις απανωτές αυξήσεις των νοσηλίων του 1992 και 1993 απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Να πώς συνοψίζονται τα αποτελέσματα εκείνων των αυξήσεων σε μελέτη των Ι. Μητρόπουλου, Α. Αθανασόπουλου και Α. Σισσούρα,(σ.σ. του ίδιου καθηγητή που εκπόνησε τη νέα μελέτη) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Κοινωνία Οικονομία και Υγεία" (Τεύχος 1 του 1996): "Στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) το ΙΚΑ αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή υπηρεσιών, αφού οι επισκέψεις στα τοπικά υποκαταστήματά του σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας έφτασαν τα 31 εκατομμύρια, ποσοστό που αναλογεί στο 38,74% του συνόλου επισκέψεων για ΠΦΥ... Εσοδά του είναι οι εισφορές εργαζομένων και των εργοδοτών, που αποτελούν και την κύρια πηγή για τον κλάδο υγείας και αντιπροσωπεύουν το 85% των συνολικών εσόδων του ΙΚΑ. Ενώ τα ταμεία υγείας μέχρι το 1992 παρουσιάζουν πλεόνασμα, εξαιτίας της πολιτικής των χαμηλών αμοιβών προς τους παραγωγούς (ιατρούς, νοσοκομεία), η κατάσταση αυτή φαίνεται να αλλάζει, λόγω των σημαντικών αυξήσεων στα νοσήλια που πληρώνουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Αποτέλεσμα αυτού η δημιουργία ελλειμμάτων στον κλάδο ασθενείας και μεγαλύτερη άντληση εσόδων από το κράτος, που εξαναγκάζεται να επιχορηγεί εκτός του κλάδου συντάξεων και τον κλάδο υγείας" (σ.σ.: Η υπογράμμιση δική μας).

Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, ήρθε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στα μουλωχτά επέβαλε το διαφοροποιημένο νοσήλιο (3 - 2 - 98). Ακόμα δεν είδαμε στην πράξη τα αποτελέσματα αυτής της απόφασης, αλλά σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς, το ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί 35-40 δισ. επιπλέον για το 1998. Βέβαια, μια άμεση γεύση του σημαίνει το νέο εκσυγχρονιστικό νοσήλιο πήραν οι δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνουν 10% για τα εμμέσως ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους.

Η άλλη διαπίστωση, όπως μεταφέρεται στην εφημερίδα, είναι τούτη: "Το ΙΚΑ φαίνεται να είναι το Ταμείο που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών και είναι αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο έλλειμμα σε όλες τις πηγές των στοιχείων".

Πέρα απ' τις οφειλές - ξεπερνούν μαζί με τα πρόστιμα τα 700 δισ. δραχμές - των οφειλετών προς το ΙΚΑ το ίδιο το κράτος προκαλεί τα ελλείμματα στο Ιδρυμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, στην εικοσαετία 1975 - 1996 το κράτος έκανε, μέσω του Ιδρύματος, κοινωνική πολιτική, το κόστος της οποίας έφτασε τα 2,79 τρισ. δραχμές Το κράτος επιχορήγησε το ΙΚΑ με 1,825 τρισ. και διέγραψε 0,724 τρισ. Συνολικά δηλαδή το κράτος έδωσε στο ΙΚΑ 2,559 τρισ. και του χρωστά άλλα άλλα 230,886 δισ. Τόσα δηλαδή όσο είναι περίπου και το οργανικό έλλειμμα του Ιδρύματος (232,15 δισ. δραχμές) για το 1998.

Αλήθεια, τα χρέη τρίτων ή οι κρατικές επιβαρύνσεις προς το ΙΚΑ - εκτός αν παραλείφθηκαν απ' την εφημερίδα - δεν αποτελούν παράμετρο στις προσεγγίσεις των επιστημόνων;

Η πρόταση των επιστημόνων, όπως μεταφέρεται στην εφημερίδα, είναι τούτη:"Στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών πρέπει να δούμε πλέον σοβαρά την "ενοποίηση των προϋπολογισμών των Ταμείων" και τη δημιουργία ενός "ενιαίου κλάδου κοινωνικής ασφάλισης για την υγεία"". Ετσι "σε περίπτωση που γίνει δυνατή η ενοποίηση των προϋπολογισμών των Ταμείων, είναι πιθανό το σωσσωρευτικό έλλειμμα να εξισορροπούσε το έλλειμμα του ΙΚΑ".

Εδώ αποκαλύπτεται και τι θα σημάνει αυτή η "εξισορρόπηση" στην πράξη - αν γίνει ενοποίηση. Οποιοι κλάδοι υγείας δεν εξανεμιστούν απ' τα διαφοροποιημένα νοσήλια θα ξετιναχτούν μέσω του ενοποιημένου ταμείου. Τα λεφτά, δηλαδή, είναι το ζητούμενο, καθώς επικρατεί ένας και μοναδικός... εξορθολογισμός: Περικοπές και πάλι περικοπές.

Φαινόμενα αρνητικά και περιπτώσεις σπατάλης υπάρχουν. Αλλά η πρόταση για την αντιμετώπισή τους όχι μόνο δε θα τις αντιμετωπίσει αλλά θα δημιουργήσει και νέες σπατάλες.

Γ. Μ.

Εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας

Από χτες έως και την Πέμπτη, 30 Απρίλη 1998, ενόψει και της Πανελλήνιας Μέρας Εμβολιασμού κατά της Πολιομυελίτιδας, διενεργούνται εμβολιασμοί σε όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι και έξι ετών. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του υπουργείου Υγείας, ο εμβολιασμός κρίνεται αναγκαίος, ανεξάρτητα από το αν έχουν προηγηθεί και άλλοι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στο παρελθόν.

Οπως ανακοίνωσε η Νομαρχία Αθηνών, συνεργεία από παιδιάτρους και νοσηλεύτριες υγείας, θα υπάρχουν στις Διευθύνσεις Υγείας και τα Κέντρα Υγείας της Νομαρχίας, σε όλα τα υποκαταστήματα ΙΚΑ και ΠΙΚΠΑ και στους κατά τόπους δήμους. Οι γονείς που θα προσέρχονται στα κέντρα εμβολιασμού θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών.

Τηλε - διάγνωση

Η διάγνωση δερματοπάθειας σε ασθενή των φυλακών Κέρκυρας από γιατρό του Πανεπιστημίου του Γέιλ και του Νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός", με τη μέθοδο της τηλεϊατρικής, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του 1ου Διεθνούς Σεμιναρίου Τηλεϊατρικής που οργάνωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Η διάγνωση έγινε με ζωντανές συνδέσεις με το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, το χώρο του Σεμιναρίου και το Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Μία ακόμη περίπτωση που μπορεί να έχει άμεση αντιμετώπιση με την τηλεϊατρική μπορεί να είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Οι γιατροί υποστήριξαν ότι κάθε διόγκωση πλέον πρέπει να διερευνάται. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο τοποθετούν στο λαιμό και λειτουργεί σαν ανιχνευτής εικόνας στο θυρεοειδή αδένα. Αυτή η εικόνα με την τηλεϊατρική μπορεί να φτάσει από την πιο απομακρυσμένη περιοχή σε ένα κεντρικό νοσοκομείο από όπου θα δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή του όζου σε καρκίνωμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ