Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστική πρωτοβουλία για την Πρόνοια
  • Στη σύσκεψη των ΟΣΝΙΕ και της ΠΟΜΕΕΑ - που γίνεται σήμερα - συμμετέχει και η Ομοσπονδία των Γονέων των συλλόγων στο ΙΒΣΑ
  • Κάλεσμα για συμμετοχή στη σύσκεψη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑΜΕΑ και Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ

"Οι εργαζόμενοι στον κοινωνικό - προνοιακό χώρο και ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας", είναι το θέμα της σύσκεψης που συνδιοργανώνουν σήμερα το απόγευμα η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ) με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας των Γονέων των παιδιών στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ). Η σύσκεψη θα γίνει στην Ενωση Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όρ. ) και ώρα 6μ.μ.

Κάλεσμα προς τους πρωτοβάθμιους φορείς των ΑΜΕΑ, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ΑΜΕΑ, συνδικαλιστές και μέλη των συλλόγων, να πάρουν μέρος στη σύσκεψη, κάνει και η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) ΑΜΕΑ και Γονέων και Κηδεμόνων των ΑΜΕΑ. Η ΕΣΚ θεωρεί ότι η παρουσία τους είναι αναγκαία, προκειμένου να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους και να χαράξουν κοινή πορεία, συντονίζοντας τα βήματά τους με τους εργαζόμενους στους προνοιακούς χώρους και να οργανώσουν την αντίστασή τους στα αντιαναπηρικά - αντιλαϊκά μέτρα, που ήδη βιώνουν στο πετσί τους. Μέτρα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους και υπονομεύουν το αύριο όλων μας.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΚ αναφέρεται ότι η κατάσταση των ΑΜΕΑ, των παιδιών, των γονέων και κηδεμόνων που έχουν παιδιά ΑΜΕΑ, επιδεινώνεται από την ολομέτωπη επίθεση στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση. Στο όνομα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, των προγραμμάτων σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προωθείται η πλήρης εμπορευματοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η υγεία, η πρόνοια, η παιδεία, ο πολιτισμός, αντιμετωπίζονται με τους νόμους της αγοράς και έχουν κριτήριο το κέρδος.

"Με το νομοσχέδιο για την πρόνοια που προωθεί η κυβέρνηση και η πρόνοια μπαίνει στη λογική της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τους κέρδους, προωθείται η ανταποδοτικότητα και ενισχύεται η "φιλανθρωπική" δραστηριότητα, ενώ ο εθελοντισμός από κοινωνική αξία και ανιδιοτελή προσφορά μετατρέπεται σε επάγγελμα. Το ίδιο διάστημα προχωράει για ψήφιση νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή, που κινείται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ ο νέος νόμος 1648 για την απασχόληση των ΑΜΕΑ κινείται στη λογική της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, παρέχοντας μέχρι και "χρηματική επιβράβευση" σ' αυτούς τους επιχειρηματίες που θα απασχολούν ΑΜΕΑ", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Γι' αυτή την αρνητική κατάσταση στο χώρο των ΑΜΕΑ, η ΕΣΚ επιρρίπτει ευθύνες στη συμβιβασμένη και κυβερνητικά ελεγχόμενη πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) και των οργανώσεων - μελών της. "Αντί να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για προβολή και επίλυση των οξυμένων και χρόνιων προβλημάτων μας, ουσιαστικά με τις επιλογές τους διευκολύνουν το "πέρασμα" της κυβερνητικής πολιτικής", τονίζει η ΕΣΚ. Θεωρεί ότι η ευθύνη της ΕΣΑΕΑ είναι τεράστια, διότι "σύρθηκε" στον "κοινωνικό διάλογο" και προσυπέγραψε το "σύμφωνο εμπιστοσύνης". Επίσης, τονίζει ότι μεγάλες ευθύνες έχουν και οι δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες οργανώσεις των ΑΜΕΑ που δεν ενημέρωσαν για νόμους και ρυθμίσεις που "πέρασε" η κυβέρνηση και υπονομεύουν το μέλλον των ΑΜΕΑ. "Μεγαλύτερες οι ευθύνες τους - καταλήγει- που προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των μελών τους, να πνίξουν κάθε αγωνιστική διάθεσή τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ