ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΕ - ΟΛΜΕ
Το ίδιο σκηνικό αναβολών και κωλυσιεργίας

Ανέβαλαν τη διαμόρφωση εισήγησης τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, με ευθύνη των πλειοψηφιών τους

Το σκηνικό της κωλυσιεργίας και της αναβολής των αγώνων επαναλήφτηκε χτες κατά τις χτεσινές συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, τα οποία με ευθύνη των πλειοψηφιών δεν κατέληξαν χτες σε εισήγηση. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να διαμορφώσει εισήγηση ενώ αύριο, Πέμπτη, τα δύο Διοικητικά Συμβούλια θα συνεδριάσουν από κοινού. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ οι δυνάμεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Συνεργασία" απέρριψαν την πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής ΕνότηταςΕκπαιδευτικών" για πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 10 Μάη και αντί αυτού ψήφισαν πρόταση για έναρξη της συζήτησης για την εισήγηση προς τον κλάδο σήμερα και ορισμό της ημερομηνίας γενικής συνέλευσης προέδρων μετά τη διαμόρφωση της εισήγησης. Επίσης, απέρριψαν πρόταση για κήρυξηαπεργίας, ώστε να γίνουν συγκεντρώσεις έξω από τις νομαρχίες στις 4 Μάη, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

"Αυτό το χιλιοπαιγμένο έργο της κωλυσιεργίας πρέπει να σταματήσει και αυτό που προέχει είναι η προσφυγή το συντομότερο δυνατό στη βάση", τόνισε στο "Ρ" ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Σάββας Σάββας."Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ πρέπει σε σύντομο διάστημα να καταλήξει σε εισήγηση, γιατί αυτό το κρίσιμο διάστημα, δεν πρέπει να χάνεται πολύτιμος χρόνος", τόνισε. Η ΔΕΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της παράταξης να πάρουν πρωτοβουλίες και να προγραμματίσουν γενικές συνελεύσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στη ΔΟΕ

Για μετά την κοινή συνεδρίαση των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ την ερχόμενη Πέμπτη ανέβαλε τη συζήτηση για τη διαμόρφωση εισήγησης προς τον κλάδο η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ. Η ΔΕΕ κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ανά βδομάδα, ξεκινώντας από τις 20 Μάη, γενική συνέλευση προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων στις 10 Μάη και απεργιακές κινητοποιήσεις τις μέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ στις 12 Ιούνη με καταλήψεις εξεταστικών κέντρων από τις 11 Ιούνη. Επισήμανε, επίσης, ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί πρέπει να αξιοποιηθεί για ενημέρωση και προετοιμασία του κλάδου, ενώ σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο της εισήγησης τόνισε ότι δεν πρέπει να περιορίζεται στο ζήτημα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, αλλά να περιλαμβάνει τα ευρύτερα ζητήματα της ανατροπής του νόμου 2525, της αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ Θανάσης Γκεσούλης μιλώντας στο "Ρ" τόνισε ότι "έχει φτάσει η στιγμή της σύγκρουσης καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ο στόχος για αποτροπή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ είναι συγκεκριμένος".

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΣΕΕ
Αναβολή για Οκτώβρη

Την απόφαση υπέγραψαν οι παρατάξεις ΠΑΣΠ - ΔΑΠ - ΣΥΝ. Τον "υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό" καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ ΤΕΙ

Αναβάλλει το Πανσπουδαστικό Συνέδριο η πλειοψηφία στο ΚΣ της ΕΣΕΕ και το παραπέμπει σε άγνωστη ημερομηνία μέσα στον Οκτώβρη, σε μια ακόμα ξεκάθαρη προσπάθεια υπονόμευσης του συνδικαλιστικού κινήματος των σπουδαστών. Αυτό προέκυψε στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΣΕΕ κατά την οποία οι παρατάξεις ΠΑΣΠ - ΔΑΠ - ΣΥΝ υπέγραψαν απόφαση για αναβολή του συνεδρίου και συνεδρίαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ δέκα μέρες μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών προκειμένου να καθορίσει νέα ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου. Οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας" ΤΕΙ με ανακοίνωσή τους αποκαλύπτουν τη στάση των άλλων παρατάξεων και τονίζουν πως "η εποχή της ανοχής από τους σπουδαστές τέλειωσε".

"Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ απέδειξε για δεύτερη κατά σειρά χρονιά ότι η κυβέρνηση και οι στημένοι βαστάζοι της πολιτικής της, μπρος στο θάψιμο κάθε αγώνα εναντίον της, είναι ικανοί να πιάσουν πάτο, τονίζεται στην ανακοίνωση. Η απόφαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ που αναβάλλει για μια ακόμα φορά τη διενέργεια του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου παραπέμποντας το χρονικά κάπου... στον Οκτώβρη προκαλεί στους σπουδαστές όχι μόνο αγανάκτηση, αλλά οργή.

Οι φαρδιές πλατιές υπογραφές των ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΥΝ κάτω από το κείμενο της κατάπτυστης απόφασής τους είναι οι υπογραφές διάλυσης του κεντρικού συνδικαλιστικού οργάνου του σπουδαστικού κινήματος. Είναι κατάπτυστη και αποκαλύπτει με έκδηλο τρόπο την κατάντια, αλλά και το πόσο επικίνδυνος είναι για τους σπουδαστές ο κυβερνητικός - υποταγμένος συνδικαλισμός", υπογραμμίζουν οι ΠΚΣ και συνεχίζουν: ""Αξιοι" συνεχιστές του παραδείγματος των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Α.Π. στη ΓΣΕΕ που σκοπεύουν να... γιορτάσουν την Πρωτομαγιά με τα συνθήματα των βιομηχάνων, έρχονται κι αυτοί να στήσουν στο εκτελεστικό απόσπασμα και το Πανσπουδαστικό Συνέδριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις πριν λίγες μέρες στις σπουδαστικές εκλογές πήραν απάντηση από τους ίδιους τους σπουδαστές με την υποχώρηση της δύναμης τους πανελλαδικά. Σήμερα τρέμουν στην ιδέα να καταγραφεί η πτώση τους και ακόμα περισσότερο τρέμουν στην ιδέα να αντικρίσουν αγωνιζόμενους σπουδαστές στο πλάι των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος, που να υψώνουν τη γροθιά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που στηρίζουν με όποιο τρόπο μπορούν", τονίζεται στην ανακοίνωση. "Ομως ας μην έχουν καμία αμφιβολία, η εποχή της ανοχής από τους σπουδαστές τέλειωσε. Η "Πανσπουδαστική" θα βρεθεί στο πλάι των σπουδαστών και ολόκληρου του λαού με ένα ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο. Δυσάρεστη θα είναι η εμπειρία για όποιον τολμήσει να βρεθεί στο διάβα τους", καταλήγουν οι ΠΚΣ ΤΕΙ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΡΑΜΑΣ
Οι εργοδότες περιφρονούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Αναθυμιάσεις προκλήθηκαν από βενζινοκίνητη αντλία ενώ δύο εργάτες δούλευαν σε αρδευτικό αντλιοστάσιο. Από το ατύχημα έχασε τη ζωή του ο εργάτης Θεόδωρος Βασιλειάδης,48 ετών, ενώ ο συνάδελφός του Ιωάννης Συμεωνίδης,39 χρόνων, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Δράμας με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, βρίσκεται ήδη εκτός κινδύνου.

Το εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο 1ο χιλιόμετρο του δρόμου Αγ. Αθανασίου - Κυργίων όπου πραγματοποιεί εργασίες η κατασκευαστική εταιρία ΛΑΠΕΡΚΑ ΑΕ. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας (ΕΚΔ) Μ. Γαλανόπουλος, στο αντλιοστάσιο δεν υπήρχαν τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας. Οι υποδείξεις και οι συστάσεις του Τεχνικού Επόπτη δεν τηρήθηκαν από την εταιρία. Για το λόγο αυτό το ΕΚΔ καταγγέλλει την επιχείρηση ΛΑΠΕΡΚΑ για τη μη εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του εργαζόμενου Θεόδωρου Βασιλειάδη.

Με αφορμή το θανατηφόρο αυτό εργατικό ατύχημα το ΕΚΔ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και τη μη τήρηση του Κώδικα Υγιεινής και Ασφάλειας από τις επιχειρήσεις του Νομού Δράμας.

"Δυστυχώς μόνο όταν φθάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα εργαζόμενους, θυμούνται οι επιχειρήσεις να τηρούν τυπικά και πρόχειρα κάποια μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και εκείνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Η μεγάλη ανεργία αναγκάζει τους εργαζόμενους να δέχονται και να υπομένουν παρόμοιες απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, προκειμένου να μην χάσουν το μεροκάματο για να ζήσουν την οικογένειά τους. Αυτή την ανάγκη εκμεταλλεύονται οι εργοδότες αδιαφορώντας περιφρονητικά για την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης εργατικό ατύχημα σημειώθηκε και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις εργαζόμενοι. Στην πίσω πλευρά του εργοστασίου "Χατζηιωάννου" σημειώθηκε αυτοανάφλεξη την ώρα που τοποθετούνταν εξαερωτής σε υπάρχουσα εγκατάσταση υγραερίου. Οι τραυματισθέντες Ι. Αλβέρτος, 33 ετών, Β. Βογκάλης, 33 ετών και ΜΙΛΕ ΟΛΣΙ, 28 χρόνων, μεταφέρθηκαν με ελαφρά εγκαύματα στα νοσοκομεία "Παπανικολάου" και "Παναγία".

Μέχρι 12 Μάη οι αιτήσεις στα ΠΕΚ

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιούνη θα λειτουργήσουν στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ) προγράμματα εισαγωγικής επιμόρφωσης των υποψήφιων για διορισμό εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 2 Φιλολόγων, ΠΕ 3 Μαθηματικών και ΠΕ 4 Φυσικών, οι οποίοι έχουν γραφτεί στην επετηρίδα ως εξής: ΠΕ2 Φιλόλογοι μέχρι 17 Νοεμβρίου 1988, ΠΕ 3 Μαθηματικών μέχρι 1 Ιουνίου 1983 και κλάδος ΠΕ 4 Φυσικών (και λοιπών ειδικοτήτων του ίδιου κλάδου) μέχρι 1 Νοέμβρη 1983.

Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τις 12 Μάη, δηλώνοντας ένα ή περισσότερα ΠΕΚ στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν με σειρά προτίμησης.

Αποφυλακίστηκε ο 18χρονος πατροκτόνος

Ελεύθερος αφέθηκε με χτεσινό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών ο 18χρονος, ο οποίος στις 26 Φλεβάρη σκότωσε με ένα σφυρί τον 48χρονο πατέρα του, επειδή κακομεταχειριζόταν τη μητέρα του.

Το οικογενειακό δράμα είχε παιχτεί σ' ένα σπίτι στου Ζωγράφου και αρκετοί ήταν εκείνοι που από την πρώτη στιγμή δικαιολόγησαν ως ένα βαθμό την ακραία πράξη του εφήβου, σημειώνοντας ότι, αφού μεγάλωνε σε περιβάλλον βίας, μοιραία θα έφτανε κάποια στιγμή και ο ίδιος στη βία και το έγκλημα. Πάντως, η ψυχολογική ερμηνεία της υπόθεσης δεν απασχόλησε το δικαστικό συμβούλιο, που δέχτηκε την άρση της προσωρινής κράτησης του νεαρού, λόγω κυρίως της ειλικρινούς μεταμέλειάς του, αλλά και γιατί έκρινε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος να επαναλάβει την πράξη του αν αποφυλακιστεί μέχρι να δικαστεί. Στον 18χρονο επιβλήθηκαν τρεις περιοριστικοί όροι: Ενα εκατομμύριο δραχμές χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Τιμούν την Πρωτομαγιά

Εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας στην ΑΣΟΕΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα η Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία παλαίμαχου συνδικαλιστή, προβολή ταινίας και συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ