ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνέλευση ασυρματιστών "εν πλω"

Επί ποδός βρίσκονται οι ασυρματιστές σε στεριά και θάλασσα για να προστατέψουν το δικαίωμά τους στην εργασία και την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, που "χτυπιέται", με την εγκατάσταση στα πλοία του αναξιόπιστου - όπως έχει αποδειχθεί - νέου δορυφορικού συστήματος κινδύνου και ασφαλείας GMDSS.Χτες άνεργοι ασυρματιστές απέκλεισαν συμβολικά από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι τις εισόδους του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.Ενώ οι ασυρματιστές που βρίσκονται "εν πλω", ήδη έχουν ξεκινήσεισυνέλευση των Ωκεανών,που θα ολοκληρωθεί στις 30 Απρίλη με μοναδικό σκοπό, όπως αναφέρεται σε "φαξ" που έχουν στείλει προς όλους τους αρμόδιους φορείς: "Την ανάδειξη ομάδας συναδέλφων μας που θα αποτελέσει τη δική μας Επιτροπή Αγώνα, για να παλέψουμε, για το δικαίωμα εργασίας και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα".

Οι ασυρματιστές, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στα γραφεία του σωματείου τους και με πορεία κατέληξαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Σταύρο Σουμάκη για να εισπράξει ξανά το γνωστό: "Αλλάξτε επάγγελμα"!Τις προκλητικές απαντήσεις του υπουργού, μετέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασυρματιστών και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Βασίλης Καλεμάνης,για να εισπράξει και αυτός με τη σειρά του τις διαμαρτυρίες των ασυρματιστών για τους απαράδεκτους μέχρι τώρα χειρισμούς της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ενωσης απέναντι στα προβλήματα του κλάδου.

- Την αγανάκτηση των ασυρματιστών και γενικότερα των ναυτεργατών προκάλεσε η χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΕ της ΠΝΟ για τετράωρη στάση εργασίας την Πρωτομαγιά και η απόρριψη της πρότασης της ΠΕΜΕΝ,του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,αλλά και των άνεργων ναυτεργατών που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, για 48ωρη προειδοποιητική απεργία.

Μαζί σας στον αγώνα στους ωκεανούς

Μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη γενική συνέλευση των ασυρματιστών

Τη "συνέλευση των Ωκεανών", που έχουν ξεκινήσει οι ασυρματιστές, χαιρετίζει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,με επιστολή της, που στάλθηκε με "φαξ" προχτές, σε δύο πλοία, των οποίων οι ασυρματιστές συμβάλλουν στο συντονισμό της συνέλευσης. Η επιστολή διαβάστηκε στους Ωκεανούς, προκαλώντας αίσθηση στους ασυρματιστές, οι οποίοι ήδη από χτες άρχισαν να στέλνουν τα ανάλογα μηνύματα στους συναδέλφους τους στη στεριά.Στην επιστολή αναφέρεται: "Το ΚΚΕ αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που επικοινωνεί με τους ταξιδεύοντες ασυρματιστές - ναυτεργάτες και εύχεται σε όλους καλά ταξίδια. Χαιρετίζουμε τη Γενική Συνέλευση των Ωκεανών και πιστεύουμε ότι οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται, οι θέσεις και οι προβληματισμοί σας αναδεικνύουν την ουσία του προβλήματος, που είναι η πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος εργασίας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Οι εξελίξεις που ζούμε σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος κινδύνου και ασφαλείας GMDSS και την αυθαίρετη απομάκρυνση των ασυρματιστών από τα πλοία, αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση εκμετάλλευσης της νέας τεχνολογίας από το μεγάλο κεφάλαιο με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Πρόκειται για την επιβολή εγκληματικών επιλογών, που ανατρέπουν το δοκιμασμένο καταμερισμό εργασίας του πλοίου, επιφορτίζουν με πρόσθετα καθήκοντα τους ναυτίλους αξιωματικούς και απομακρύνουν από τα καράβια τους αξιωματικούς Ραδιοεπικοινωνιών, ένα πεπειραμένο εργατικό δυναμικό, εξειδικευμένο στα ζητήματα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των εφοπλιστών είναι τεράστιες. Τα επιχειρήματα που απολυτοποιούν τις κατευθύνσεις - αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, λειτουργούν σαν πρόσχημα. Το βασικό είναι ποιον ωφελούν οι αποφάσεις αυτές, εάν προάγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, εάν συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η πείρα του κλάδου σας είναι πλούσια. Το GMDSS παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας. Ο τομέας των επικοινωνιών απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό με αποκλειστικά καθήκοντα, που αφορούν το αντικείμενο. Το δικαίωμα εργασίας δεν μπορεί να θυσιάζεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της αύξησης των εφοπλιστικών υπερκερδών.

Το ΚΚΕ έχει φέρει, κατ' επανάληψη, το θέμα στη Βουλή και έχει παρέμβει στην Ευρωβουλή. Εχει υποστηρίξει την παραμονή του Ασυρματιστή στα πλοία στις κατά καιρούς συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, έχει αναδείξει το πρόβλημα στο "Ριζοσπάστη". Είμαστε στο πλευρό σας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας. Η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών είναι συνολική, "χτυπάει" τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους.

Η απάντηση είναι συγκεκριμένη. Μέσα από την ανάπτυξη συντονισμένων αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, επιβάλλεται να οικοδομούνται οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης και την εφαρμογή πολιτικής που θα είναι στην υπηρεσία των εργαζομένων και θα στηρίζεται σε αυτούς".

Επιστολή έστειλε επίσης η Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ.

Κινητοποιήσεις για Εμπορική - Ιονική

Σε 24ωρη απεργία σήμερα στις τράπεζες Εμπορική και Ιονική ενάντια στην πώληση

Τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ,για τη σημερινή απεργία στις τράπεζες Εμπορική και Ιονική και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το Μάη, σε περίπτωση που η κυβέρνηση ανακοινώσει την πώληση των τραπεζών ή τη συγχώνευσή τους με διαφορετικούς όρους από αυτούς που θέτει η ΟΤΟΕ, παρουσίασε η Ομοσπονδία χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την απόφαση που ψήφισαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και Α.Σ., προτείνεται αντί της συγχώνευσης της Τράπεζας η λειτουργία της υπό ενιαία διοίκηση για τρία χρόνια, χωρίς συνένωση υποκαταστημάτων.

Δόθηκαν επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, σε περίπτωση συγχώνευσης θα χρειαστεί να απολυθούν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι, ενώ και η πρόταση της ΟΤΟΕ, δεν αποκλείει τις απολύσεις στα πλαίσια της "εξυγίανσης" της τράπεζας. Ετσι, από 11.973 εργαζόμενους που έχουν σήμερα οι δυο τράπεζες, σε περίπτωση συγχώνευσης θα γίνουν 8.878,ενώ με την εξυγίανση 9.869.Τα υποκαταστήματα θα μειωθούν σε 393 από 546 στη συγχώνευση και σε 505 στην "εξυγίανση".

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών είχε καταθέσει πλαίσιο προτάσεων για συνολική, αγωνιστική αντίσταση των εργαζομένων στις τράπεζες και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση και στη γενικότερη αντεργατική πολιτική της.

Απεργία στου "Γεωργιάδη"

Τους εργαζόμενους της επιχείρησης εμφυαλωμένων ποτών "Γεωργιάδη",που έχουν ήδη συμπληρώσει 20 μέρες απεργίας, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Κατσαρό.Απευθυνόμενος ο Γιάννης Κατσαρός στους εργαζόμενους, τόνισε: "Θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σε μια περίοδο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, που αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις ποτών να διεκδικούν πρόσθετα δικαιώματα. Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα σας".

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στις πιέσεις της εργοδοσίας τονίζοντας ότι αυτός ο αγώνας μόνο με νίκη θα τερματιστεί.

Προκλήσεις και υπαινιγμοί Σουμάκη

Να... συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, που αφορούν την επικίνδυνη, για τη ζωή των ναυτεργατών, εταιρία Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ επιχείρησε χτες ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης,σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας τον αποκλεισμό που επέβαλε στον ΕΝ η αρμόδια Κοινοτική Επιτροπή ως... "αλλαγή κλάσης (σ.σ. κατηγορίας)"! Μάλιστα συμπλήρωσε: "Το υπουργείο δεν ασχολείται με τον Ελληνικό Νηογνώμονα", όταν αυτό είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή!

Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που ο υπουργός στη συνέντευξη, πρόσφερε για μια ακόμα φορά κάλυψη στον Ελληνικό Νηογνώμονα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά εκδικαζόταν νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, πλοιοκτήτριας εταιρίας του μοιραίου τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ,που κατέθεσαν οι οικογένειες τριών ακόμα πνιγμένων, όπου αναδείχτηκαν και πάλι οι εγκληματικές ευθύνες του ΕΝ.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός απάντησε με απολογητικό ύφος στα όσα δήλωσε γι' αυτόν ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Κλαυδιανός σε συνέντευξη Τύπου. "Ποτέ, ανέφερε, δεν υπήρξαν κόντρες για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού", και συμπλήρωσε ότι "είναι ανακρίβεια τα περί παρεμβάσεών μου στο λιμάνι". Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες, για να δοθούν τα προγραμματισμένα κονδύλια για έργα στον ΟΛΠ, ενώ προφανώς, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ανέφερε ότι με την παρουσία του στο λιμάνι "ενοχλήθηκαν συμφέροντα" και ότι "στο λιμάνι απειλήθηκε ακόμα και η ζωή μου μπροστά στα μάτια αυτών που μιλούν για παντελόνια", αρνούμενος να δώσει παραπέρα εξηγήσεις.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Προκλητική χρηματοδότηση

Συνεχίζοντας την προκλητική τακτική ενίσχυσης του "ταμείου εργατικών στελεχών",η διοίκηση της Εργατικής Εστίας αποφάσισε χτες τη χορήγηση 100 εκατ. δραχμών,με μόνη αντίθετη ψήφο, αυτή του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλου.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το αίτημα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας - οργανωτή των τοπικών συμφώνων απασχόλησης μεταξύ άλλων - για επιπλέον οικονομική ενίσχυση με 225 εκατ. δραχμές.Η Εργατική Εστία έχει ήδη αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το ΕΙΕ με 448 εκατ. δραχμές!Στη συνεδρίαση υποστηρίχτηκε από την πρόεδρο του Οργανισμού ότι έχει εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου για την παραπέρα ενίσχυση του ΕΙΕ.

Η έκδοση απόφασης αναβλήθηκε μετά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστή της ΕΣΑΚ, της οποίας πάγια θέση είναι η κατάργηση όλων των ανάλογων χρηματοδοτήσεων και η ενίσχυση των παροχών της Εστίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ