ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Λέμε ΟΧΙ σ' ένα συντηρητικό Σύνταγμα

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στη χτεσινή πρώτη συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος

"Σήμερα λέμε ΟΧΙ στην αναθεώρηση, όχι σε ένα συντηρητικό Σύνταγμα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι αύριο ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του και την ψήφο του θα πει ΝΑΙ σε ένα δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα".

Με την επισήμανση αυτή ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κινούνται "προς μία κατεύθυνση ποιο συντηρητική από αυτές που περιέχονται στο παρόν Σύνταγμα της χώρας". Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε συγκεκριμένα:

"Σήμερα, με δοσμένους τους συσχετισμούς στη χώρα μας και ευρύτερα με την ισχυρή παρουσία που έχουν οι πολυεθνικές, θα ήταν μεγάλη αφέλεια να ελπίζουν κάποιοι ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα που να κατοχυρώνουν τη Λαϊκή Κυριαρχία και Ανεξαρτησία, που να κατοχυρώνουν και να διευρύνουν τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα του λαού μας.

Το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούμε ύστερα από τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και την αλλαγή στους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης, κυριαρχείται σήμερα από τις πολυεθνικές και την επιρροή που αυτές, μέσω των ιμπεριαλιστικών χωρών, προσπαθούν να ασκήσουν στους διεθνείς οργανισμούς, σε όλους τους τομείς της διεθνούς κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Ετσι οι βασικές επιδιώξεις των υπερεθνικών κέντρων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η άρση κάθε εμποδίου στην ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου, προβάλλονται από τα ισχυρά προπαγανδιστικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σαν υποχρεωτικά για τους λαούς του πλανήτη μας".

Πολλές από αυτές τις επιλογές, υπογράμμισε ο Ορ. Κολοζώφ, επιδιώκουν να τις κατοχυρώσουν όχι μόνο με νόμους και διατάγματα, αλλά με συνταγματικές διατάξεις και τόνισε:

"Ο κύριος λόγος αναθεώρησης του Συντάγματος είναι να εξασφαλιστεί και συνταγματικά η ανεμπόδιστη ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να προωθηθεί η λογική της υπερίσχυσης του Κοινοτικού Δικαίου, απέναντι ακόμη και στο Σύνταγμα της χώρας μας και τέλος να κατοχυρωθεί, όσο είναι δυνατόν, η μόνιμη πρόσδεση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτά προκύπτουν καθαρά από τις προτάσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ και δεν μπορεί να αποκρυβεί από περίτεχνες και αμφιλεγόμενες εκφράσεις, η θέληση της κυβέρνησης και της ΝΔ να υποταγεί πλήρως το Ελληνικό Δίκαιο, το Ελληνικό Σύνταγμα, σε τελευταία ανάλυση η Εθνική μας Ανεξαρτησία και κυριαρχία στα υπερεθνικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν μπορούν να κρύψουν τη θέλησή τους, να εμποδίσουν εξελίξεις αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εφόσον ο ελληνικός λαός το αποφασίσει, επικαλούμενοι τότε ότι είναι συνταγματική υποχρέωσή μας η παραμονή στην ΕΕ.

Η ενσωμάτωση στην ΕΕ απαιτεί και την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Ετσι, παρά τα όσα ακούγονται και σήμερα εδώ μέσα, περί κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προτείνονται αλλαγές στο άρθρο 25 από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, με τις οποίες προσπαθούν να νομιμοποιήσουν και συνταγματικά τη δρομολογημένη ήδη πολιτική τους για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση των κατακτήσεων του λαού μας.

Ενα προοδευτικό Σύνταγμα θα έπρεπε να κατοχυρώνει το "κοινωνικό κεκτημένο" και προστατεύει το λαό από τις κυβερνητικές επιθέσεις στα δικαιώματά του. Αντί για αυτό, προωθείται τροποποίηση, ώστε να οδηγηθούμε σε περικοπές κοινωνικών παροχών και συρρίκνωση δικαιωμάτων (ατομικών και κοινωνικών) στο κατώτερο δυνατό επίπεδο (στον πυρήνα του κάθε δικαιώματος όπως λέει η πρόταση)".

Η άλλη πρόταση

Σε τρεις άξονες κινείται η πρόταση του ΚΚΕ για μία δημοκρατική και προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ο Ορ. Κολοζώφ. Οι άξονες αυτοί αφορούν:

- Στην κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και στη διεύρυνση της λαϊκής κυριαρχίας.

- Στην ουσιαστική κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

- Στη θεσμοθέτηση της ουσιαστικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

"Εάν θέλουμε να μιλάμε πραγματικά για ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας μέσα από το Σύνταγμα, το πρώτο που θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε είναι ο λαός να είναι κυρίαρχος στον τόπο του", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Γι' αυτό προτείνουμε τη μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε υπερεθνικά όργανα όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ. Γι' αυτό ζητάμε την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης από τη Βουλή για οποιαδήποτε πρόταση προωθείται για συζήτηση και απόφαση από τα κοινοτικά όργανα. Γι' αυτό ζητάμε το Σύνταγμα να απαγορεύει τις ξένες βάσεις στη χώρα μας και να καθιερώνει απαγόρευση των πυρηνικών και χημικών όπλων. Γι' αυτό ζητάμε κατάργηση της κατάπτυστης διάταξης που δίνει αυξημένη προστασία στο ξένο κεφάλαιο.

Ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας σημαίνει καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν πάγιο εκλογικό σύστημα, ενίσχυση της Βουλής, ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος στα ΜΜΕ, προώθηση μορφών άμεσης δημοκρατίας".

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε:

"Οι προτάσεις του ΚΚΕ, που αποτέλεσαν στόχους πάλης του λαϊκού κινήματος για πολλές δεκαετίες, για να γίνουν πράξη χρειάζεται να αλλάξουν ριζικά οι πολιτικοί συσχετισμοί, το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί".

Α. ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Ποιες αλλαγές είναι αναγκαίες

Η παρέμβαση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ

"Η κατεύθυνση της αναθεώρησης του Συντάγματος κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχει ανάγκη ο τόπος",υπογράμμισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Κανταρτζής,τονίζοντας ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προτείνουν αλλαγές που έρχονται να αναθεωρήσουν το Σύνταγμα σε πιο αντιδραστική ακόμα κατεύθυνση, που θα ενισχύσει τα δεσμά της υποτέλειας.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που κατά το ΚΚΕ είναι αναγκαίες να γίνουν στο υπάρχον Σύνταγμα τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τη Βουλή.Ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών επιτροπών, περιορισμό της ασυδοσίας της κυβέρνησης, απαγόρευση κατάθεσης άσχετων τροπολογιών, νομοθετική πρωτοβουλία από το λαό για πρόταση νόμου υπογραμμένη από 20.000 πολίτες, σύμφωνη γνώμη της Βουλής πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης στα κοινοτικά όργανα.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Συνταγματική κατοχύρωση της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομού και της τριτοβάθμιας σε επίπεδο περιφέρειας. Εκλογή όλων των οργάνων των ΟΤΑ με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία με απλή αναλογική.

Εκλογικός νόμος.Συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

Πρόεδρος Δημοκρατίας.Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην επαναφορά ορισμένων εξουσιών στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης είναι αντίθετο και στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του, γιατί ο Πρόεδρος "μπορεί να μην έχει σήμερα υπερεξουσίες, αλλά έχει όμως κάποιες ουσιαστικές αρμοδιότητες (διάλυση της Βουλής, διερευνητικές εντολές, αναπομπή νόμων κ. ά.) και καλό είναι να είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, να μην έχει μόνο ένα κόμμα την ευθύνη για την εκλογή του".

Ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.Πλήρης κατάργηση της εκτόπισης, πλήρης απαγόρευση της συγκέντρωσης πληροφοριών που αφορούν τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Πλήρης αναγνώριση των πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Κοινωνικό κεκτημένο.Το ΚΚΕ υποστηρίζει την κατοχύρωση του λεγόμενου κοινωνικού κεκτημένου, δηλαδή τη συνταγματική πρόβλεψη ότι η παρεχόμενη από την κοινή νομοθεσία προστασία δεν επιτρέπεται να μειωθεί. Επίσης να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας.

Δικαιοσύνη.Η ηγεσία της δικαιοσύνης να εκλέγεται από ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό εκλεκτορικό σώμα, που θα βάζει τέρμα στο καθεστώς της άμεσης εξάρτησης από την κυβέρνηση.

Διαδικασία αναθεώρησης.Θέση του ΚΚΕ είναι ότι η ψήφιση των υπό αναθεώρηση άρθρων θα πρέπει να γίνει με 151 ψήφους και όχι με 180, ώστε η ψήφιση των νέων διατάξεων από την επόμενη Βουλή να χρειάζεται την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, για να μην αφεθεί αποκλειστικά σε ένα κόμμα.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συναινετικά...

Εκκληση για "συναινετική αναθεώρηση" του Συντάγματος, απηύθυνε χτες με την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η αναθεώρηση έχει ως προϋπόθεση την "πρόθεση πραγματικής συναίνεσης", προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ενός "όσο το δυνατόν πιο αποδεκτού πολιτικού συμβολαίου". Οπως είπε, αυτό θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα του νέου Συντάγματος που θα προκύψει. Σχετικά με το περιεχόμενο της αναθεώρησης, τόνισε ότι πρέπει να περιέχει "εκσυγχρονιστικές τομές", προκειμένου να ανταποκριθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ειδικά ως προς το θέμα της συνταγματικότητας των νόμων που ψηφίζονται από τη Βουλή. Παράλληλα, ζήτησε την ψήφιση του εκλογικού νόμου στην πρώτη σύνοδο κάθε νέας Βουλής, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη αλλαγής. Τέλος, επανέφερε τη θέση της ΝΔ για τη θεσμοθέτηση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού "αυτή η πραγματικότητα ήδη υπάρχει".

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Καταγγελίες κατά ΠΑΣΟΚ

Βάλλοντας κυρίως κατά των μεθοδεύσεων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρουσιάστηκε χτες στην αίθουσα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως "η προτεινόμενη από το ΠΑΣΟΚ διάταξη για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους από τη θητεύουσα Βουλή, σκοπεύει να αποσυνδέσει εμμέσως την εκλογή Προέδρου από την προσφυγή σε εκλογές, μετατρέποντας έτσι τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό σε κομματικό όργανο ή σε όργανο πολιτικής συναλλαγής στο παρασκήνιο".

Τόνισε ακόμα ότι "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως προκύπτει από τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σκοπεύουν στην αποδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας, με την υποταγή του Συντάγματός μας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου των Βρυξελλών".

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Αρχισε χτες στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία, όπως φαίνεται και από τις προτάσεις, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ΝΔ, στόχο έχει την ανεμπόδιστη ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα και από τις τοποθετήσεις, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του προέδρου της ΝΔ. "Σήμερα λέμε όχι στην αναθεώρηση, όχι σε ένα συντηρητικό Σύνταγμα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι αύριο ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του και την ψήφο του θα πει ναι σε ένα δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα", υπογράμμισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ.

Η συζήτηση επί της αρχής συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ για τη συζήτηση των υπό αναθεώρηση άρθρων θα διατεθούν πέντε συνεδριάσεις. Η ψηφοφορία θα γίνει στο τέλος της συζήτησης συνολικά για όλες τις διατάξεις που προτείνονται για αναθεώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα Βουλή αποφασίζει μόνο για το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και όχι για το περιεχόμενο της αναθεώρησης, που είναι αρμοδιότητα της επόμενης Βουλής, η οποία θα είναι αναθεωρητική. Εάν η σημερινή Βουλή αποφασίσει με 151 ψήφους την αναθεώρηση ενός άρθρου, η επόμενη θα χρειαστεί 180 για να το αναθεωρήσει, ενώ, αντίθετα, εάν τώρα αποφασιστεί με 180 ψήφους, θα χρειαστεί μόνο 150 στην αναθεωρητική Βουλή.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ζητά συμμετοχή...

Τη θέληση του κόμματός του να συμμετάσχει ενεργά στις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος μέσω συναινετικών διαδικασιών, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος,εστιάζοντας την παρέμβασή του στον τρόπο που γίνεται η αναθεώρηση.

Οπως χαρακτηριστικά είπε "ο ΣΥΝ δε συμφωνεί με την προοπτική μιας μονοκομματικής αναθεώρησης. Δε συμφωνεί να δοθεί από την παρούσα Βουλή εν λευκώ η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να καθορίσει με 151 ψήφους το περιεχόμενο των αναθεωρητικών διατάξεων". Πρόσθεσε δε, ότι "ζητούμε από τη Βουλή να μη δώσει πλειοψηφία 180 ψήφων, παρά μονάχα σε όσες προτάσεις είναι σαφείς ως προς το περιεχόμενό τους, είναι ομόφωνες και δεν αναφέρονται σε κεντρικής σημασίας διατάξεις του Συντάγματος".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Υπό τη σκιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναθεώρηση

Για μείωση του κράτους έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Μια ακόμα επιβεβαίωση σχετικά με το ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος, θα κινηθεί σε συντηρητική κατεύθυνση έδωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Σημίτης,με την παρέμβασή του στην έναρξη της σχετικής συζήτησης στη Βουλή. Επανέφερε τις γνωστές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για συρρίκνωση του κρατικού τομέα, ενώ παράλληλα αποσαφήνισε ότι θα ενισχυθούν άρρηκτα οι σχέσεις εξάρτησης Ελλάδας - ΕΕ.

Οπως είπε "δεν επιτρέπεται να παραγνωρίζουμε ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης συνδέεται σε κάθε νέα φάση της με νέα προβλήματα. Η δυναμική αυτή μας αναγκάζει να θέτουμε περιοδικά σε συνταγματικό επίπεδο το βασικό ερώτημα της σχέσης της πολιτείας με την Ευρωπαϊκή Ενωση". Πρόσθεσε δε ότι "η αναθεώρηση προωθείται παράλληλα με την επιτάχυνση της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η χώρα συμμετέχει ενεργά σε αυτήν με επαρκή συνταγματικό εξοπλισμό. Οπως έχει αποδειχθεί, ο Καταστατικός μας Χάρτης παρέχει πρόσφορες ασφαλιστικές δικλείδες που διευκολύνουν την όσμωση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, που θα γίνει στην επόμενη σύνοδο της Βουλής, θα δώσει για μια ακόμα φορά την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η επάρκεια του Συντάγματός μας".

Οσον αφορά το ρόλο του κράτους, ο Κωνσταντίνος Σημίτης υποστήριξε ότι "η απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας προϋποθέτει την ύπαρξη ενός κράτους - στρατηγείου με προσδιορισμένη αποστολή. Το κράτος καλείται λοιπόν σήμερα να αναπροσδιορίσει τις λειτουργίες του και να διατηρήσει μόνον όσες πράγματι είναι αναγκαίες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ