ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φόρος τιμής στους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Με πορεία προς το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή οι εκδηλώσεις για τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944.

Σήμερα, στις 8.30 μμ,στην κεντρική πλατεία της πόλης, χορευτικά συγκροτήματα θα καλύψουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ αύριο στις 5.30 μμ θα γίνει η εκκίνηση Ανώμαλου Δρόμου από το Σκοπευτήριο και στις 8 μμ άφιξη λαμπαδηδρομίας από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Τέλος, την Κυριακή 10-5-98, στις 10 πμ, θα γίνει πορεία από το παλιό Δημαρχείο προς το Σκοπευτήριο και απότιση φόρου τιμής στους εκτελεσμένους. Οι αντιστασιακοί - μέλη της ΠΕΑΕΑ με τα λάβαρά τους θα συμμετάσχουν στην πορεία και εκπρόσωπος από τα Κεντρικά Γραφεία θα μιλήσει στο Σκοπευτήριο.

Το βράδυ της ίδιας μέρας θα δοθεί συναυλία στην πλατεία.

  • Πούλμαν για την εκδήλωση της Κυριακής δρομολογούν τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ: Ιλίου (Ανω Λιόσια) στις 9 πμ από το δημαρχείο, Κορυδαλλού στις 9.30 πμ από την Πλ. Ελευθερίας, Ν. Ηρακλείου στις 9 πμ από τα "Τρία Αστέρια", Πετρούπολης στις 9.30 πμ από το δημαρχείο και Αγ. Αναργύρων στις 8.45 πμ από το δημαρχείο της πόλης.
"Μπαρούτι" μυρίζει η ΕΥΔΑΠ

Παραιτήσεις και αντικαταστάσεις στελεχών με αντικείμενο την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης και το μοίρασμα της πίτας στο "μεγάλο φαγοπότι" των έργων

Καζάνι που βράζει θυμίζει εδώ και αρκετό διάστημα η ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας τόσο της επιτάχυνσης της διαδικασίας από την κυβέρνηση της ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης, αλλά και της διαμάχης των διαπλεκομένων συμφερόντων να καρπωθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα από το "μεγάλο φαγοπότι" των έργων και προμηθειών της επιχείρησης, που γίνονται είτε μέσω του "Πακέτου" Ντελόρ, είτε μέσω απευθείας αναθέσεων μεγάλων εργολαβιών.

Πτυχές των διαπλοκών αυτών είναι και οι παραιτήσεις και αντικαταστάσεις στελεχών που δρομολογήθηκαν την τελευταία βδομάδα. Συγκεκριμένα, μετά την παραίτηση που υπέβαλαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γ. Ανδρεάδης,όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Π. Ντρης,η κυβέρνηση με κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελή, προχώρησε στην τοποθέτηση ως προέδρου της ΕΥΔΑΠ του Γ. Παπαβασιλείου, τοπογράφου μηχανικού, ως τώρα προέδρου του ΕΛΚΕΠΑ και διεκδικητή της θέσης του προέδρου του ΤΕΕ από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης, αντικαταστάθηκαν δύο μέλη του ΔΣ της επιχείρησης, οι κ. Σακκάς και Τασιός,από τους Κλήμη Σφαέλο που είναι γενικός διευθυντής υδραυλικών έργων στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την Μαργαρίτα Κατσίμη, που είναι στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ο Π. Ντρης, πάντως, θα εξακολουθήσει να είναι διευθύνων σύμβουλος μέχρι να οριστεί αντικαταστάτης του.

Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη 28 του Απρίλη το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ ενέκρινε τη σύμβαση με την ΕΤΕΒΑ, η οποία μέσα στους επόμενους 10 μήνες θα ετοιμάσει την όλη διαδικασία για να οδηγηθεί η επιχείρηση στα χέρια των ιδιωτών - παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων - μέσω Χρηματιστηρίου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη το σενάριο για το σπάσιμο της ΕΥΔΑΠ σε διάφορες θυγατρικές εταιρίες, με πρώτη αυτή που θα αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας.

Ταυτόχρονα, "αντικείμενο του πόθου" των διαπλεκομένων φαίνεται να είναι και τα φιλέτα των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ συνολικού ύψους 50 δισ. δρχ. και τα οποία συγχρηματοδοτούνται από το "Πακέτο" Ντελόρ, με προοπτική να φτάσουν τα 90 με 100 δισ. δρχ. μέχρι το 2000. Τα έργα αυτά τα διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ μέσω της αγγλικής εταιρίας "Γουότσον", που προσελήφθη ήδη ως σύμβουλος, κατά παράβαση της νομοθεσίας, δεδομένου ότι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχουν γνωματεύσει ότι δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν στελέχη για την επίβλεψη έργων, όπως η ΕΥΔΑΠ, δε δικαιολογείται να προσλαμβάνουν ιδιώτες συμβούλους.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι όχι μόνο συνεχίζεται η διαδικασία της λειτουργίας του έργου της Ψυττάλειας από ιδιωτική εταιρία, αλλά σ' αυτήν ετοιμάζεται να ανατεθούν απευθείας επιπλέον έργα 4 δισ. δρχ. περίπου, όπως οι μονάδες καύσης των καταλοίπων και παραγωγής ρεύματος στην Ψυττάλεια.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αθωώθηκε η συνδικαλίστρια

Αθώα έκρινε τελικά χτες το Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά την Ελένη Ηλιοπούλου, εργαζόμενη στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων σ' αυτό, μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον της με το ανυπόστατο αιτιολογικό της ψευδούς κατάθεσης, ο Γιώργος Βοϊδονικόλας, διοικητικός υπάλληλος του Νοσοκομείου.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 1990 και αφορά σκάνδαλα που είχαν βγει στην επιφάνεια, σχετικά με προμήθειες υλικού του Νοσοκομείου και για τα οποία ο Γ. Βοϊδονικόλας,πρόεδρος της επιτροπής που διενεργούσε τους διαγωνισμούς προμήθειας,μετά από ελέγχους που έγιναν, με βάση κάποιες κατηγορίες, ενώ διώχτηκε ποινικά και πειθαρχικά για παράνομες πράξεις, "έσυρε" στα δικαστήρια την Ελ. Ηλιοπούλου με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης, καθώς και ότι είχε πρόθεση να πλήξει (!) την τιμή και την υπόληψή του! Να σημειωθεί ότι στην κατάθεση που είχε δώσει η Ελ. Ηλιοπούλου το 1994 απλώς είχε αναφέρει τις φήμες που μέχρι εκείνη την περίοδο κυκλοφορούσαν στο Νοσοκομείο για σκάνδαλα και οι οποίες επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια!

Συγκεκριμένα, το 1992 μετά το σάλο που ξέσπασε διενεργήθηκε έλεγχος στο Νοσοκομείο από επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι συνέταξαν ένα πόρισμα με το οποίο αποδίδονταν ευθύνες για παράνομες πράξεις και, μεταξύ των άλλων, ζητούνταν η άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του Γ. Βοϊδονικόλα και των υπόλοιπων μελών της επιτροπής! Επιπλέον, σε αναφορά που συνέταξε την ίδια χρονιά ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραλαβής Υγειονομικού ΥλικούΠαύλος Πολάκης,ο οποίος ήταν και μάρτυρας υπεράσπισης της Ε. Ηλιοπούλου,κατήγγειλε ότι υπήρχαν τεράστιες ευθύνες, σχετικά με τα σκάνδαλα των προμηθειών, μεταξύ των άλλων και στην επιτροπή που ήταν πρόεδρος ο Γ. Βοϊδονικόλας!

Ο Γ. Βοϊδονικόλας αντί να κάνει μήνυση σ' αυτούς που τον καταγγέλλουν για συγκεκριμένες πράξεις, μήνυσε την Ελ. Ηλιοπούλου για μια κατάθεση που είχε δώσει το 1994 και απλώς ανέφερε τα όσα μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν ακουστεί σχετικά με τις προμήθειες και τα οποία αποδείχτηκαν και χτες στο δικαστήριο. Ο Γ. Βοϊδονικόλας προέβη σ' αυτήν την ενέργεια κύρια γιατί η Ε. Ηλιοπούλου - που είναι και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του Νοσοκομείου - ήταν αυτή που ουσιαστικά ξεσκέπασε το σκάνδαλο όταν δε δέχτηκε να επικυρώσει ένα τιμολόγιο με ένα εξωπραγματικό ποσό για προμήθεια γαζών.

Ποινική δίωξη κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου ασκήθηκε κατά του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., αντιστρατήγου Αθ. Βασιλόπουλου, με βάση τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του στις 14 Μάη ο αρχιφύλακας Εμμ. Μαραγκάκης. Ο αρχιφύλακας, με διαταγή του αρχηγού, αποσπάστηκε στις 5 Απρίλη για τρεις μήνες από την Ειδική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών στο Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών, ύστερα από συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο της εφημερίδας "Αυριανή" Στ. Βορίνα, σχετικά με υπόθεση σύλληψης διακινητών κοκαϊνης στο Κολωνάκι. Κατά την άποψη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ "ο αρχιφύλακας δεν ενημέρωσε ως όφειλε τον διοικητή Ασφαλείας Αττικής" ή ακόμα και τον ίδιο προσωπικά "για θέματα ιδιαίτερα λεπτά και ευαίσθητα που αφορούν την υπηρεσία του, αλλά κατέφυγε στο δημοσιογράφο, δημιουργώντας ηθικό πρόβλημα σε όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην πιο ευαίσθητη υπηρεσία, την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών. Ευνόητο είναι ότι η παραμονή του στην υπηρεσία αυτή εγκυμονούσε ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους".

Εκτός από την παραπάνω εξήγηση, που έδινε ο αντιστράτηγος Αθ. Βασιλόπουλος σε απαντητικό δελτίο Τύπου προς την "Αυριανή" και σε άλλες εφημερίδες στις 8 του Απρίλη, ανέφερε επίσης ότι "ο αρχιφύλακας Εμμ. Μαραγκάκης είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για δωροδοκία, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα είχε διωχτεί και ποινικά. Το 1988 αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών". Ο αρχιφύλακας θεώρησε ότι σκοπός του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ήταν να τον παρουσιάσει ως αναξιόπιστο και "καρφί" δημοσιογράφου για να δικαιολογήσει την απόσπασή του, καθώς και να σπιλώσει την αξιοπιστία και το κύρος του. Ετσι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη υποβάλλοντάς του μήνυση. Ηδη ο αρχηγός κλήθηκε και έδωσε εξηγήσεις στην 9η πταισματοδίκη που ανέλαβε να διενεργήσει προανάκριση για την υπόθεση.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε χθες ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ (ΤΣΩΝΗΣ) 75 χρόνων, από το χωριό Κάτω Κουρούνη Κύμης Ευβοίας. Η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή 8.5.98 στις 2 μ.μ. στην Κάτω Κουρούνη Ευβοίας.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 10 Μάη 1998 και ώρα 11.15 π.μ. ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Πειραιά υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, υιού, αδελφού και θείου

ΙΩΑΝΝΗ ΠΕΤΡ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η σύζυγος: Γραμματία.

Τα τέκνα: Πέτρος και Σοφία Γεωργοπούλου.

Οι γονείς: Σταυρούλα Γεωργοπούλου, Σοφία Λαμπράκη.

Τα αδέλφια: Σωτήρης και Θεόδωρος Γεωργόπουλος, Ευαγγελία και Αγησίλαος Μουνδρέας, Μαρία και Παναγιώτης Βρυώνης, Παναγιώτης Λαμπράκης, Μιχάλης και Ελισάβετ Λαμπράκη.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

"Θερίζει" ο μελιταίος στη Λάρισα

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο νομό Λάρισας από τα αυξημένα κρούσματα μελιταίου πυρετού που εμφανίστηκαν σε κοπάδια αιγοπροβάτων και ιδιαίτερα στην περιοχή της ορεινής Ελασσόνας. Η επανεμφάνιση της νόσου αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αφού μέχρι στιγμής πάνω από 10.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί.

Τα απανωτά κρούσματα της ασθένειας προβληματίζουν ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ το θέμα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι η σοβαρή αυτή πάθηση των αιγοπροβάτων ανήκει στις ζωοανθρωπονόσους και μεταδίδεται στον άνθρωπο, προκαλώντας του μάλιστα σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα υγείας. Κι ενώ ο μελιταίος "θερίζει" στη Λάρισα, το υπουργείο Γεωργίας μαζί με το υπουργείο Οικονομικών καθυστερούν να εκδώσουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τη συνέχιση των εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης ζωοανθρωπονόσων, πράγμα που έχει επισημάνει με σχετική Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ