ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
ΟΝΕ (για την πλουτοκρατία) και "ξερό ψωμί" (για το λαό)

Σε μια συνέντευξη - κήρυγμα υπέρ του "εθνικού οράματος" της πλουτοκρατίας, που ταυτίζεται με τον εξοντωτικό "μονόδρομο" της ΟΝΕ, προχώρησε χτες ο πρωθυπουργός, καλώντας τον ελληνικό λαό να αποκτήσει "συναίσθηση" (!) του... χρέους του και να συναινέσει στην ευρω- σύνθλιψή του. Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να συνδυάσει το λόγο του με την επίδειξη βαθιάς περιφρόνησης απέναντι στα λαϊκά στρώματα, στα οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον τους, αρνούμενος τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ και τα παρεπόμενά του, που, όπως ο ίδιος ομολογεί, αποτελούν "εξαιρετικής ιστορικής σημασίας" εξελίξεις στο πλαίσιο της ΕΕ και θα καθορίζουν τη ζωή γενεών επί γενεών Ελλήνων.

Ενδεικτικοί των μεθόδων και των μεθοδεύσεων, που θα ακολουθηθούν για την επιβολή της πολιτικής της ΟΝΕ, είναι οι στεντόρειοι τόνοι που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να δηλώσει, σε απάντηση των κοινωνικών αντιδράσεων, ότι "θα εφαρμόσουμε αταλάντευτα την πολιτική μας - θα εφαρμόσουμε το νόμο". Οσο για τη νεοφιλελεύθερη και αντιλαϊκή μονοχρωμία του αστικού πολιτικού συστήματος, η επισήμανση του πρωθυπουργού πως, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ και ο ΣΥΝ τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ΟΝΕ, συνιστά φωτογράφιση όλων εκείνων που κινούνται στην αντίπερα όχθη των λαϊκών συμφερόντων.

"Μάχη της Ελλάδας"...

Ο Κ. Σημίτης θέλησε ήδη από την εισαγωγική του τοποθέτηση να προσδώσει χαρακτήρα "εθνικής παλιγγενεσίας" στις αποφάσεις της ΕΕ για το ΕΥΡΩ και τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. "Δίνουμε τη μάχη της Ελλάδας",ήταν η επωδός των πρωθυπουργικών λόγων, που δεν έπαυε να επαναλαμβάνει ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ήταν "ιστορικές", πως "η πορεία προς την ΟΝΕ είναι αμετάκλητη" και να υπόσχεται πως η πολιτική του "ΟΝΕ και ξερό ψωμί" δε θα εξαντλήσει τους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους...

Συναισθανόμενος απόλυτα ότι εκείνο που θεωρείται "ιστορικό" για την ολιγαρχία είναι καταστροφικό για τους εργαζόμενους, ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να παρουσιάσει την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ ως "φιλολαϊκά" επιτεύγματα, που θα "ωφελήσουν" τα κοινωνικά στρώματα και τη χώρα και θα συμβάλουν στην κοινωνική δικαιοσύνη...

"Αταλάντευτα" αντιλαϊκός και προκλητικός

Απόλυτα συνεπής στην τακτική της αντιστροφής της πραγματικότητα, ο Κ. Σημίτης κακοποίησε για μια ακόμα φορά την αλήθεια, με προκλητικό, μάλιστα, τρόπο. Οπως ισχυρίστηκε, "εμείς προστατεύουμε τα εισοδήματα των εργαζομένων", "προσφέραμε πραγματικές αυξήσεις την τελευταία τριετία", "εμείς καταφέραμε να μην εξατμίζονται οι κόποι των εργαζομένων" (!) και όλα αυτά βέβαια για να εμφανίσει τα "συγχαρητήρια" των Βρυξελλών προς την κυβέρνηση για την αντιδραστική πολιτική της, ως "ειδική δήλωση που επιβεβαιώνει ότι οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο"... Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι αυτοί που κάνουν λόγο για λιτότητα είναι οι τραπεζίτες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες (!), επειδή εκείνοι είναι που φορολογούνται (!), και επειδή δεν μπορούν να αντιδράσουν αλλιώς, δημιουργούν κλίμα κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι επιβάλλει λιτότητα κατά των εργαζομένων!

Από την προπαγανδιστική φαρέτρα του πρωθυπουργού δεν έλειψαν αναφορές περί της προσπάθειας για εξασφάλιση "συναίνεσης" των εργαζομένων απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική, αφού είναι πρόδηλοι οι φόβοι της κυβέρνησης απέναντι στην εντεινόμενη κοινωνική οργή. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, "δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα χωρίς να το συζητήσουμε με τους εργαζόμενους", αφού "θέλουμε να προχωρήσουμε με όσο γίνεται μεγαλύτερη συναίνεση". Για να μην υπάρχουν, ωστόσο, παρερμηνείες, ο πρωθυπουργός υπήρξε ξεκάθαρος απέναντι στα κέντρα του μεγάλου κεφαλαίου. Ακόμα και χωρίς την ανοχή των εργαζομένων "θα εφαρμόσουμε αταλάντευτα την πολιτική μας, θα εφαρμόσουμε το νόμο", είπε...

Στο στόχαστρο τα βαρέα και ανθυγιεινά
  • "Είναι αναγκαία κάποια αναθεώρηση του θεσμού", δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας
  • Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Απέφυγε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ανακοινώσει ποια από τα μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένα ως βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα καταργήσει η κυβέρνηση, υπακούοντας στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, υπογραμμίζοντας ότι τα βαρέα και ανθυγιεινά, δηλαδή η πρόωρη συνταξιοδότηση κατά πέντε χρόνια, δόθηκε σε τμήματα της εργατικής τάξης, επαγγέλματα και ειδικότητες, σε αντιστάθμισμα για την πρόωρη φθορά της υγείας τους από την έκθεση για χρόνια σε βλαπτικούς παράγοντες.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η διατήρηση των βαρέων και ανθυγιεινών δίνει τη δυνατότητα να βρουν εργασία και κάποια τμήματα της νεολαίας, που μαστίζεται από την ανεργία και ζήτησε από την κυβέρνηση την προστασία του θεσμού.

Επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες ο Ν. Φαρμάκης στην απάντησή του είπε ότι "είναι αναγκαία κάποια αναθεώρηση του θεσμού υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων" και της ανάπτυξης της τεχνολογίας. Η αναθεώρηση αυτή είπε "θα περιέχει το βασικό πυρήνα των σημερινών βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων" και ανακοίνωσε ότι από την εποχή που ξεκίνησε ο θεσμός περισσότερες από εξήντα ομάδες επαγγελμάτων και εβδομήντα ειδικότητες έχουν υπαχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, δηλαδή το 38% του συνόλου των άμεσα ασφαλισμένων.

"Ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών είναι μια σοβαρή μεταπολεμική κατάκτηση και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί", τόνισε στην παρέμβασή του ο Ν. Γκατζής, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μια βασική, ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών και του επαγγελματικού κινδύνου.

"Δεν μπορεί, είπε, η κυβέρνηση να αμφισβητεί και να βάζει το ερώτημα, όπως έκανε ο υπουργός, όταν πήγε στον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων του Τύπου και ρώτησε ποιο είναι άραγε το βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα σε ένα φορέα που ξέρει ότι έχει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και τις περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες".

Σχολιάζοντας τα όσα περί τεχνολογίας είπε ο υφυπουργός, ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι η τεχνολογία είναι ουσιαστικά ένα μέσο που δεν είναι ξεκομμένο από την επιδίωξη του καπιταλιστικού κέρδους και έφερε ως παράδειγμα τις δέκα χιλιάδες νέες χημικές ουσίες που πρόσθεσε τα τελευταία χρόνια η νέα τεχνολογία. Η επίπτωση αυτών στην υγεία των εργαζομένων δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί, είπε και αναρωτήθηκε: "Πώς, λοιπόν, με ποια κριτήρια, με ποια μέσα εσείς σκοπεύετε να καταργήσετε τέτοιες παροχές των εργαζομένων;".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στην κυβερνητική επίθεση και ζήτησε να αναζητηθεί λύση στην κατεύθυνση της αύξησης των ασφαλίστρων των εργοδοτών για τα βαριά και ανθυγιεινά, όπως είχε θεσπιστεί στην αρχή. Τέλος, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει και καταργεί ουσιαστικά την οικονομική διαχείριση των ταμείων, τα οποία θα μπορούσαν και αυτά να συμβάλουν στη διατήρηση των βαρέων και ανθυγιεινών.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Λέμε στον Σημίτη προχώρα"!
  • Επιμένει ο πρόεδρος της ΝΔ στη γραμμή της υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής
  • Κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν εκμεταλλεύεται την αντιπολιτευτική τακτική του!
  • Εκλογές τώρα, ζήτησε η Ντ. Μπακογιάννη

Την εμμονή του στην τακτική προσφοράς συναίνεσης και στήριξης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παράλληλα, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται ότι έχει απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση που ακολουθεί αυτήν την τακτική. "Ο Κ. Σημίτης έχει μία προνομία, την οποία αφήνει, δυστυχώς, ανεκμετάλλευτη. Τη δημιουργική αντιπολίτευση που του κάνουμε"! Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να εκλιπαρήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων που έχει δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες: "Τι του λέμε (σ.σ. του Κ. Σημίτη) εμείς σήμερα; Στην ουσία, του λέμε προχώρα (!!!). Επιτέλους, κάνε κάποια από αυτά που πρέπει να γίνουν".

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε στο να κινδυνολογήσει για τις επιπτώσεις από τη μη ένταξη της χώρας στην τρίτη φάση της ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, ακριβώς για να καλλιεργήσει το έδαφος και να υποβοηθήσει την κυβέρνηση στην ταχύτερη εφαρμογή της αντιλαϊκής λαίλαπας. Αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπέστη την 2α Μάη εθνική υποβάθμιση και υποτίμηση, υποστήριξε ότι οι συνέπειες από τη μη ένταξη στο ΕΥΡΩ θα είναι σημαντικές και κινδυνεύουν να γίνουν ανυπολόγιστες. Η Ελλάδα, είπε, κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο, βρίσκεται αντιμέτωπη με το "φάσμα της διολίσθησης, στην απομόνωση και στην περιθωριοποίηση" κλπ.

Αλλη μια φορά απέφυγε να ζητήσει εκλογές, παραμένοντας πιστός στη γραμμή της ολόπλευρης υποστήριξης της κυβέρνησης στο όνομα του "εθνικού στόχου".

Το "κενό" στο πολιτικό "διά ταύτα" της ηγεσίας επιχείρησε να καλύψει η Ντ. Μπακογιάννη,η οποία πρότεινε να ζητήσει η ΝΔ να γίνουν εκλογές τώρα. Δικαιολογώντας την πρότασή της, είπε ότι η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο 18μηνο πρέπει να έχει νωπή λαϊκή εντολή, γιατί διαφορετικά θα αποτύχει.

Η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία ουσιαστικά επανέρχεται στο παιχνίδι εξουσίας στη ΝΔ, προκάλεσε έκπληξη στους βουλευτές και την έντονη αντίδραση ορισμένων υποστηρικτών της ηγεσίας (π.χ., Γ. Κεφαλογιάννης). Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε ο ίδιος να απαντήσει και το καθήκον ανατέθηκε στον εκπρόσωπο του κόμματος, ο οποίος δικαιολόγησε τη θέση της ηγεσίας, λέγοντας ότι δεν εξαρτώνται οι εκλογές από την αντιπολίτευση.

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής είχε χτες έναν καλό λόγο για να μη ζητήσει εκλογές. Η εικόνα της συνεδρίασης της ΚΟ ήταν εικόνα διάλυσης, αφού λίγοι βουλευτές παρευρίσκονταν, ενώ απουσίαζαν ηγετικά στελέχη (Κ. Μητσοτάκης, Μ. Εβερτ, κ.ά.).

"Θύελλα" αναλήθειαςκαι περιφρόνησης

Ιδιαίτερη προσπάθεια κατέβαλε ο πρωθυπουργός για να πείσει ότι δε θα υπάρξει "θύελλα μέτρων" που θα οφείλονται στην ΟΝΕ, και ενώ την ίδια ώρα η "θύελλα" των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό και στον εισοδηματικό τομέα είναι εν εξελίξει! Δε δίστασε, δε, να υποστηρίξει, ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική έχει την έγκριση του ελληνικού λαού, αλλά όταν ο "Ρ" του επισήμανε ότι ουδέποτε ο ελληνικός λαός ρωτήθηκε για το Μάαστριχτ και τις συνέπειές του (υποτίμηση, κατάργηση 8ωρου, αντιασφαλιστικά προγράμματα Σπράου κλπ.) και τον ρώτησε γιατί δεν προχωρά σε δημοψήφισμα, ο Κ. Σημίτης επέλεξε να φυγομαχήσει. Ισχυρίστηκε ότι έχει δικαίωμα να εφαρμόσει την πολιτική του με βάση τις εκλογές του 1996... και αρνήθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εκδηλώνοντας τη βαθύτατη περιφρόνηση του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στο λαό.

Οι συνένοχοι και ο... "ηγεμών"

Σημαντική ήταν η αλήθεια των τοποθετήσεων του πρωθυπουργού σε σχέση με το κόμμα του και τα θρυλούμενα περί "διαφωνιών" ή περί "εσωκομματικής αντιπολίτευσης". Οπως είπε, στο Υπουργικό Συμβούλιο "υπάρχει πάντα σύμπνοια" ως προς την ακολουθούμενη πολιτική, για να συμπληρώσει ότι "οι κριτικές φωνές δεν αλλοιώνουν ούτε τροποποιούν την πολιτική μας" και λέγοντας, απαξιωτικά, πως δε χρειάζεται "να μεγεθύνουμε την άποψη του ενός και του άλλου"... Εξίσου αποκαλυπτικός ήταν σε σχέση με τα υποστηριζόμενα περί "καλού" και "κακού" ΠΑΣΟΚ. Οπως τόνισε, και ορθά, η σημερινή πολιτική είναι συνέχεια της πολιτικής του Α. Παπανδρέου από το 1993, ενώ ανέφερε πως η "συντριπτική πλειοψηφία" του ΠΑΣΟΚ και των ψηφοφόρων του τον στηρίζει.

Ακολούθως και αφού εμφάνισε εικόνα ανεκτικότητας απέναντι σε όσους του ασκούν εσωκομματική κριτική, λέγοντας πως δεν είναι εποχή για "να κόβονται δέντρα", προχώρησε σε μια επίδειξη ηγεμονισμού, λέγοντας ότι "κυβερνώ όπως πιστεύω ότι είναι σωστό και όπως προκύπτει από τη συνεργασία μου" με άλλους και πως "η κυβέρνηση δεν είναι όμηρος έναντι οιουδήποτε".

Ας σημειωθεί πως δεν παρέλειψε να προβεί σε μαθήματα... πολιτικής κουλτούρας για να δικαιολογήσει την... ευρυχωρία του απέναντι στις άλλες απόψεις, υποστηρίζοντας εμμέσως ότι η δημοκρατικότητα στην πολιτική αντιπαράθεση και το διάλογο, σε αυτή τη χώρα, κατοχυρώθηκαν επί των ημερών του...

"Οχι" στις εκλογές "ναι" στους ομογάλακτους

Και χτες ο Κ. Σημίτης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ επέλεξε να τονώσει τη δικομματική αντιπαράθεση ασκώντας κριτική στις... νεοφιλελεύθερες θέσεις της ΝΔ. Απολαυστικά, πάντως, ήταν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για... "να μην αδικήσει" τη ΝΔ και το ΣΥΝ, που όπως υπογράμμισε "συμφωνούν με το στόχο της Ελλάδος για είσοδο στην ΟΝΕ". Οσο για το αν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με πολιτικά όμορους χώρους, μετά τις επόμενες εκλογές, αν και χαρακτήρισε "άκαιρο" να πει οτιδήποτε, τελικά είπε ότι, "αν κάποιος είναι ικανός και θέλει να συμμετάσχει, είναι ευπρόσδεκτος"...

Ν. Μπ.

ΝΔ - ΠΟΛ.ΑΝ.

Ούτε μία λέξη κριτικής επί της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπόρεσε να εκστομίσει ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην απαντητική του δήλωση στη συνέντευξη του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας, άλλη μια φορά, ότι συμπλέει και στηρίζει την κυβέρνηση. Το μόνο για το οποίο κατηγόρησε τον Κ. Σημίτη ήταν για "προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού", επειδή τον διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να λάβει σκληρά μέτρα για να μπούμε στην ΟΝΕ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ., Αντ. Σαμαράς, κάλεσε τον Κ. Σημίτη να αντιληφθεί ότι "στις διεθνείς συμμαχίες, όπως είναι η Νομισματική Ενοποίηση - που εμείς τη θεωρούμε πολύτιμη για την Ελλάδα - δεν μπαίνουν μόνες τους οι κυβερνήσεις αλλά και οι λαοί"!.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Οτι χτες η συνέντευξη του Κ. Σημίτη θα είχε χαρακτήρα παράστασης, ήταν γνωστό. Το μέγεθος όμως των σκηνοθετικών προετοιμασιών ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Μέχρι και τους τοίχους του Ζαππείου είχαν ντύσει με ειδική... ταπετσαρία, όπου απεικονίζονταν τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης...

***

Είναι ενδεικτικό ότι πριν την έναρξη της συνέντευξης οι κυβερνώντες είχαν μοιράσει διάφορους πίνακες με τους... θετικούς δείκτες της οικονομίας. Πίνακες που υποχρέωναν τους καμέραμαν των τηλεοπτικών συνεργείων να προβάλλουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης...

***

"Δε θα υπάρξει θύελλα μέτρων", είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

***

Εχουμε ήδη ανακοινώσει τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό, την "εξυγίανση" των ΟΣΕ και ΕΛΤΑ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ, την "απελευθέρωση" της ενέργειας στη ΔΕΗ (...), ήταν η επόμενη φράση του...

***

Πράγματι, δεν πρόκειται για θύελλα. Χιονοστιβάδα είναι.

***

Σε μια στιγμή της παράστασης ο πρωθυπουργός σήκωσε ένα ομόλογο του 1914. Ορίστε, είπε, από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να πληρώνουμε τόκους για δάνεια. Πράγμα που προφανώς θα σταματήσει με την ΟΝΕ...

***

Μόλις πριν ένα μήνα συνάψατε δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων, σημείωσε ο "Ρ" προς τον πρωθυπουργό. Αλήθεια, αυτά τα δικά σας τα "ευρω-δάνεια", μέχρι πότε θα τα πληρώνει ο λαός, ήταν το ερώτημα.

***

Ποια ήταν η απάντηση; Δεν υπήρξε απάντηση. Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν είχε υπολογίσει τα χρόνια...

***

"Οι στόχοι μας δεν είναι κομματικοί, είναι εθνικοί", κατέληξε ο πρωθυπουργός. Εκείνη τη στιγμή άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα έξω από το Ζάππειο κατά των διαδηλωτών.

***

Για "εθνικούς" λόγους, προφανώς...

ΕΚΑ
"Δε θα συνεργήσουμε"

Την αντίθεσή του στη συνέχιση της σκληρής λιτότητας, όπως προδιέγραψε στη χτεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, για την ένταξη της χώρας και της δραχμής στην ΟΝΕ, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.Οπως επισημαίνει "σ' αυτή την πορεία της νέας δοκιμασίας του εισοδήματος, της αμφισβήτησης θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της συρρίκνωσης των υπηρεσιών του δημοσίου και του κράτους πρόνοιας - που προβάλλονται ως τα κύρια μέσα για την επίτευξη των οικονομικών στόχων - οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να είναι συνοδοιπόροι".

Τέλος τονίζει ότι περιθώρια για μονομερείς θυσίες δεν υπάρχουν και ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να συνεργήσουν στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι.

ΚΚΕ
Στα ΜΑΤ το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού και την ταυτόχρονη επίδειξη αυταρχισμού στους εργαζόμενους

Το πραγματικό πρόσωπό της έδειξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χτες, με την επίδειξη αυταρχισμού, επιτιθέμενη με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα κατά των εργαζομένων, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός συνεντευξιαζόταν στο Ζάππειο, καταγγέλλει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του, με την οποία καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την αντίστασή τους στην κυβερνητική πολιτική. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού και την επίθεση κατά των εργαζομένων, τονίζεται:

"Στην προκλητική συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο Ζάππειο, όπου προσπάθησε με ψέματα να εξωραϊσει την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, την καλύτερη απάντηση έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι της "ΙΟΝΙΚΗΣ", οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στο "ΜΙΝΙΟΝ", που αγωνιστικά διεκδικούν το στοιχειώδες δικαίωμά τους στη δουλιά. Ο πρωθυπουργός έφθασε στο πρωτοφανές σημείο προκλητικότητας να ισχυριστεί ότι το εισόδημα των εργαζομένων, όχι μόνο αυξήθηκε, αλλά υπάρχει και περίσσευμα! Τι άλλο να σχολιάσει κανείς;

Το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν στο Ζάππειο, αλλά στη νέα επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, που, την ίδια ώρα, με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, προσπάθησε να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι ένα μόνο δρόμο έχουν, για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους: Το συντονισμένο, επιθετικό αγώνα τους, που, βήμα το βήμα, μέρα τη μέρα, πρέπει να διευρύνεται, να δυναμώνει, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, την καθολική αντίθεσή τους στην κυβέρνηση, που έχει αναλάβει την υλοποίηση αυτής της πολιτικής".

ΣΥΝ
Απόκρυψη ευθυνών

Να κρύψει τις ευθύνες της για τη μη συμμετοχή στην πρώτη φάση της ΟΝΕ (που είναι ο καημός του ΣΥΝ... ) και να εξωραϊσει την πιο οδυνηρή για τον ελληνικό λαό πολιτική που έχει αποφασίσει για τους επόμενους 18 μήνες, επιδιώκει η κυβέρνηση, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη χτεσινή συνέντευξη του Κ. Σημίτη. Κατηγορεί, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι επιμένει στην πολιτική της διγλωσσίας, της απόκρυψης και των αιφνιδιασμών, επιμένει στη δογματική λογική του μονόδρομου και προβλέπει ότι, παρά τις ανέξοδες πρωθυπουργικές διακηρύξεις περί "κοινωνικού προσώπου", τα επόμενα χρόνια θα είναι οδυνηρά για τους κοινωνικά ασθενέστερους.

Στην ίδια ανακοίνωση του ΣΥΝ, με αφορμή την επίθεση των ΜΑΤ, κατηγορεί την κυβέρνηση για απρόκλητη επίδειξη πυγμής κατά των διαδηλωτών καθηγητών και των εργαζομένων της Ιονικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ