Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Λέμε στον Σημίτη προχώρα"!
  • Επιμένει ο πρόεδρος της ΝΔ στη γραμμή της υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής
  • Κατηγορεί την κυβέρνηση γιατί δεν εκμεταλλεύεται την αντιπολιτευτική τακτική του!
  • Εκλογές τώρα, ζήτησε η Ντ. Μπακογιάννη

Την εμμονή του στην τακτική προσφοράς συναίνεσης και στήριξης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Παράλληλα, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύεται ότι έχει απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση που ακολουθεί αυτήν την τακτική. "Ο Κ. Σημίτης έχει μία προνομία, την οποία αφήνει, δυστυχώς, ανεκμετάλλευτη. Τη δημιουργική αντιπολίτευση που του κάνουμε"! Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να εκλιπαρήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων που έχει δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες: "Τι του λέμε (σ.σ. του Κ. Σημίτη) εμείς σήμερα; Στην ουσία, του λέμε προχώρα (!!!). Επιτέλους, κάνε κάποια από αυτά που πρέπει να γίνουν".

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του το αφιέρωσε στο να κινδυνολογήσει για τις επιπτώσεις από τη μη ένταξη της χώρας στην τρίτη φάση της ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, ακριβώς για να καλλιεργήσει το έδαφος και να υποβοηθήσει την κυβέρνηση στην ταχύτερη εφαρμογή της αντιλαϊκής λαίλαπας. Αφού επανέλαβε ότι η Ελλάδα υπέστη την 2α Μάη εθνική υποβάθμιση και υποτίμηση, υποστήριξε ότι οι συνέπειες από τη μη ένταξη στο ΕΥΡΩ θα είναι σημαντικές και κινδυνεύουν να γίνουν ανυπολόγιστες. Η Ελλάδα, είπε, κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο, βρίσκεται αντιμέτωπη με το "φάσμα της διολίσθησης, στην απομόνωση και στην περιθωριοποίηση" κλπ.

Αλλη μια φορά απέφυγε να ζητήσει εκλογές, παραμένοντας πιστός στη γραμμή της ολόπλευρης υποστήριξης της κυβέρνησης στο όνομα του "εθνικού στόχου".

Το "κενό" στο πολιτικό "διά ταύτα" της ηγεσίας επιχείρησε να καλύψει η Ντ. Μπακογιάννη,η οποία πρότεινε να ζητήσει η ΝΔ να γίνουν εκλογές τώρα. Δικαιολογώντας την πρότασή της, είπε ότι η πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο 18μηνο πρέπει να έχει νωπή λαϊκή εντολή, γιατί διαφορετικά θα αποτύχει.

Η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη, με την οποία ουσιαστικά επανέρχεται στο παιχνίδι εξουσίας στη ΝΔ, προκάλεσε έκπληξη στους βουλευτές και την έντονη αντίδραση ορισμένων υποστηρικτών της ηγεσίας (π.χ., Γ. Κεφαλογιάννης). Ο Κ. Καραμανλής απέφυγε ο ίδιος να απαντήσει και το καθήκον ανατέθηκε στον εκπρόσωπο του κόμματος, ο οποίος δικαιολόγησε τη θέση της ηγεσίας, λέγοντας ότι δεν εξαρτώνται οι εκλογές από την αντιπολίτευση.

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής είχε χτες έναν καλό λόγο για να μη ζητήσει εκλογές. Η εικόνα της συνεδρίασης της ΚΟ ήταν εικόνα διάλυσης, αφού λίγοι βουλευτές παρευρίσκονταν, ενώ απουσίαζαν ηγετικά στελέχη (Κ. Μητσοτάκης, Μ. Εβερτ, κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ