Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΗΜΕΛ
Δε θέλουν κυβερνητικούς υποψήφιους

Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα το τμήμα της έρευνας της ΔΗΜΕΛ στην περιοχή της πρωτεύουσας και το οποίο αφορά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Σαφή απόρριψη από τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων και του κυβερνητικού κόμματος, των υποψηφίων που στηρίζονται από την κυβέρνηση, καταγράφει η έρευνα που έκανε η ΔΗΜΕΛ στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου. Επαναβεβαιώνεται και με αυτήν την έρευνα ότι είναι υψηλό το ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές σε αντίθεση με το ενδιαφέρον για τις νομαρχιακές που συγκεντρώνουν μικρότερο ενδιαφέρον και από αυτό για τις βουλευτικές. Ως πλέον πολιτικοποιημένοι σχετικά με το ενδιαφέρον για τις εκλογές καταγράφονται οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Στις ερωτήσεις που αφορούν το ενδιαφέρον και την ενασχόληση ειδικά με τα προβλήματα του δήμου, καταγράφονται απαντήσεις που δείχνουν από τη μια υψηλό το ενδιαφέρον για τα προβλήματα, αλλά χαμηλό το ποσοστό ενασχόλησης με αυτά τα προβλήματα.

Από τη δημοσκόπηση διαπιστώνεται σημαντική μείωση του εκλογικού ποσοστού όλων των άλλων κομμάτων, πλην ΚΚΕ, σε σχέση με τις εκλογές του '96. Για το ΚΚΕ η έρευνα δείχνει για τις τέσσερις αυτές εκλογικές περιφέρειες, μία αύξηση από το 7,7% στο 9,9% για την εκλογή νομάρχη και στο 10,3% για την εκλογή δημάρχου.

Σημαντικό ενδιαφέρον

Ειδικότερα: Στην πρώτη ενότητα που αφορά το ενδιαφέρον για τις εκλογές, από τις απαντήσεις στην ερώτηση "πόσο σας ενδιαφέρουν α) οι βουλευτικές, β) οι νομαρχιακές, γ) οι δημοτικές εκλογές", διαπιστώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για όλες τις εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό πως "καθόλου" απαντά μόνο το 6,5% για τις δημοτικές, το 14,7% για τις βουλευτικές και το 19,7% για τις νομαρχιακές. Από τη σύγκριση των ποσοστών που αφορούν βουλευτικές και νομαρχιακές, οι ερευνητές συμπεραίνουν πως η κεντρική εξουσία είναι πιο σημαντική από την περιφερειακή. Το γεγονός ότι οι δημοτικές εκλογές συναντούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και από τις βουλευτικές δείχνει πως η δημοτική αρχή είναι πιο προσιτή, πιο οικεία και δίνει τη δυνατότητα ευρύτερης συμμετοχής. Η δημοτική αρχή, σημειώνεται, και ιστορικά διατηρεί ένα αυξημένο κύρος.

Σε σχέση με την κομματική τους τοποθέτηση οι εκλογείς εμφανίζονται μέσα από τις ειδικές απαντήσεις που έδωσαν να διαφοροποιούνται σημαντικά ως προς το ενδιαφέρον τους για τις νομαρχιακές εκλογές. Ετσι οι περισσότερο πολιτικοποιημένοι ψηφοφόροι είναι του ΚΚΕ όπου οι απαντήσεις "πολύ" και "αρκετά" συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 52,5% ενώ ως λιγότερο πολιτικοποιημένοι αυτοί του ΔΗΚΚΙ όπου το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόνο μέχρι το 22,4%.

Χαμηλή ενασχόληση με τα προβλήματα

Στη δεύτερη ενότητα που αφορά το ενδιαφέρον και την ενασχόληση με τα προβλήματα του δήμου, το ποσοστό εμφανίζεται πολύ υψηλό, ανάλογο του ενδιαφέροντος για τις δημοτικές εκλογές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιλογή "καθόλου" συγκεντρώνει μόνο το 3,3%. Αντίθετα όμως στην ερώτηση για την απασχόληση με τα προβλήματα του δήμου, το ποσοστό όσων ασχολούνται με αυτά είναι σχετικά χαμηλό. Το "πολύ" και "αρκετά" συγκεντρώνουν μόνο 25,9% και το καθόλου 40,5%. Και από αυτές τις απαντήσεις οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται με το υψηλότερο ποσοστό στο "πολύ", ενώ στο "λίγο" και "αρκετά" βρίσκονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ και στο "καθόλου" οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και μετά της ΝΔ.

Δεν ευνοούνται οι συνεργασίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που αφορούν την ενότητα ερωτήσεων σχετικά με την κομματική προέλευση των υποψηφίων.

Ετσι στην ερώτηση για την υποστήριξη των υποψηφίων από κανένα ή ένα κόμμα, την υποστήριξη από δύο ή περισσότερα κόμματα, στην πρώτη θέση αναδεικνύεται η επιλογή αυτών που υποστηρίζονται από ένα κόμμα (34,5%) και στη δεύτερη θέση η επιλογή αυτών που δε στηρίζονται από κανένα κόμμα (31,8). Συμπεραίνεται ότι η κομματική πόλωση αν και δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα έντονη, παρ' όλα αυτά αυξάνει. Οι κομματικές συνεργασίες δεν εμφανίζουν γενικά δυναμική. Για συνεργασία μεταξύ δύο κομμάτων το ποσοστό είναι 14,3% και για περισσότερα από δύο κόμματα είναι 14,6%. Τα μικρότερα ποσοστά εμφανίζονται στην Α Πειραιά όπου δήμαρχος από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ είχε εκλεγεί ο Λογοθέτης και στην Α Αθήνας όπου υποψήφια είναι η Δαμανάκη με συνεργασία επίσης ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Σε ειδικό πίνακα που αφορά τις διαθέσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων του '96, στην Α Αθήνας, καταγράφεται το γεγονός ότι η συνεργασία δύο κομμάτων δε συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στο ΣΥΝ με δεδομένη μάλιστα αυτή τη συνεργασία στην υποψηφιότητα Δαμανάκη. Στο ΠΑΣΟΚ ειδικά το 38,9% των ψηφοφόρων του τοποθετείται υπέρ της επιλογής "υποστήριξη από κανένα κόμμα" και το 20,8% υπέρ της στήριξης από ένα κόμμα. Οι τοποθετήσεις αυτές εκτιμάται ότι μπορούν να ληφθούν και σαν δείκτης αντιδράσεων στην κομματική συνεργασία.

Δε θέλουν κυβερνητικούς

Αποκαλυπτικές των διαθέσεων είναι οι απαντήσεις στην ερώτηση "προτιμάτε υποψήφιο που να υποστηρίζεται από την κυβέρνηση ή όχι". Υπέρ εμφανίζεται μόνο το 27,3% ενώ ένα υπερδιπλάσιο 60,1% εκφράζεται με το όχι. Οι φιλοκυβερνητικοί υποψήφιοι εμφανίζονται να έχουν σχετικά μεγαλύτερες δυνατότητες μόνο στη Β Αθήνας, όπου ως γνωστό έχουν καταγραφεί και οι μεγαλύτερης έκτασης επιχειρήσεις εξαγοράς συνειδήσεων.

Ειδικότερα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται με ποσοστά μεταξύ 32,4% στη Β Αθήνας και 35,9% στη Β Πειραιά να ζητούν αντικυβερνητικό υποψήφιο. Από άλλες ερωτήσεις μάλιστα προκύπτει ότι αυτή η επιλογή τους είναι σε σημαντικό βαθμό συνειδητή. Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο δελτίο της έρευνας, στην πλειοψηφία τους οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το '96 απομακρύνθηκαν ή τείνουν να απομακρυνθούν από το ΠΑΣΟΚ σήμερα.

Η τελευταία ερώτηση της έρευνας η οποία είναι και ανοιχτή ερώτηση, καταγράφει τις επιλογές των ψηφοφόρων στην περίπτωση που θα είχαν να διαλέξουν ανάμεσα σε κομματικούς υποψήφιους. Οι απαντήσεις δείχνουν ότι μόνο το ΚΚΕ αυξάνει το ποσοστό του, ενώ όλα τα άλλα κόμματα εμφανίζουν σημαντική πτώση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο οι δημοτικές εκλογές (2017-10-14 00:00:00.0)
Αναμενόμενη επιλογή διαχείρισης (2007-06-17 00:00:00.0)
Η αποχή θα «καθορίσει» το δεύτερο εκλογικό γύρο... (2002-10-01 00:00:00.0)
Ηρθαν και τα γκάλοπ... (2002-07-30 00:00:00.0)
1974: Ο ελληνικός λαός λέει «όχι» στη μοναρχία (2000-12-08 00:00:00.0)
Εντονο το ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις (1998-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ