Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ανεξάρτητη μόνο από τους λαούς
  • Γ. Θεωνάς: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη από όλα τα όργανα πολιτικού και δημοκρατικού ελέγχου
  • Θεματοφύλακας του ΕΥΡΩ ο νεοδιορισμένος πρόεδρος της ΕΚΤ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Ο διορισμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ολλανδός τραπεζίτης Βιμ Ντόιζεμπεργκ προσπάθησε χτες ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ψελλίζοντας διάφορα περί "ανεξαρτησίας", αλλά, όπως κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, "η ΕΚΤ θα έχει πράγματι τυπική ανεξαρτησία, αλλά μόνο από τους αντιπροσωπευτικούς πολιτικούς θεσμούς και το δημοκρατικό έλεγχο, ενώ θα έχει ουσιαστική εξάρτηση από τα κέντρα εξουσίας".Ο διορισμένος από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής (1/2 Μάη) Ολλανδός κεντρικοτραπεζίτης παρουσιάστηκε μαζί με τον Γάλλο αντιπρόεδρο Κρ. Νουαγιέ και τα τέσσερα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την "ακρόαση" έγκρισης, η οποία θα οριστικοποιηθεί την επόμενη βδομάδα από την Ολομέλεια του Στρασβούργου. Η"ακρόαση" των κεντρικοτραπεζιτών από την Οικονομική Επιτροπή θα ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή.

Ο διορισμένος πρόεδρος που θα διοικήσει την ΕΚΤ από την 1/1/1999, παρόλο που αναλαμβάνει ουσιαστικά από τον ερχόμενο Ιούλη, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χτες ενώπιον των ευρωβουλευτών της Οικονομικής Επιτροπής από το διορισμό - θρίλερ του περασμένου Σαββάτου. Ο Βιμ Ντόιζεμπεργκ δήλωσε ότι αναλαμβάνει τις "ευθύνες" του, αλλά θα μείνει στη θέση του "λιγότερο" από οχτώ χρόνια που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. "Η επιλογή του χρόνου παραίτησής μου θα είναι μια αυτόνομη απόφαση", δήλωσε ο κεντρικοτραπεζίτης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι "ποτέ" δε δήλωσε πόσο ακριβώς χρόνο σκοπεύει να εξασκήσει τα καθήκοντά του: "Δεν είπα ποτέ αν θα μείνω τέσσερα ή πέντε χρόνια, επέδειξα μόνο ότι δεν είναι πιθανό να παραμείνω ολόκληρη την προβλεπόμενη οχταετία. Είναι ανοιχτό ζήτημα πόσο θα μείνω, ούτε εγώ δεν το ξέρω, αλλά θέλω να εγγυηθώ ότι για ορισμένη περίοδο θα ασκήσω τα καθήκοντά μου".

Επίδειξη ανεξαρτησίας

Ο Βιμ Ντόιζεμπεργκ ισχυρίστηκε ότι "η ανεξαρτησία μου δε θίχτηκε από τα γεγονότα της προηγούμενης βδομάδας και δε θα έχουν καμιά επίδραση στη λειτουργία της ΕΚΤ" και χαρακτήρισε "απαράδεκτη" ενέργεια την υπόδειξη, από τώρα, της "εθνικότητας" του διαδόχου του. Οπως, όμως, είναι γνωστό, η δήλωση της Συνόδου Κορυφής ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βρετανός πρωθυπουργός Τ. Μπλερ τόνισε ότι "υπήρξε συμφωνία ότι ο διάδοχος του κ. Ντόιζεμπεργκ θα υποδειχτεί από τη Γαλλία για περίοδο οχτώ ετών" και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ "ενημέρωσε" τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ότι αυτός ο "διάδοχος" θα είναι ο Γάλλος κεντρικοτραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ. Επί της ουσίας, ο Βιμ Ντόιζεμπεργκ δήλωσε ότι "η ΟΝΕ δεν είναι ούτε η αιτία ούτε η λύση για το πρόβλημα της απασχόλησης στην Ευρώπη" και μπορεί να συμβάλει στην υποστήριξη μιας "υγιούς φορολογικής πολιτικής", αλλά "για την απασχόληση, απαιτείται πολιτική ανάπτυξης".

Σκληρή αντιπαράθεση

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνος ευρωβουλευτής που υπέβαλε προς το Διευθυντήριο της ΕΚΤ Ερωτήσεις για την κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη της ΟΝΕ του Μάαστριχτ ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς.Απευθυνόμενος στον Βιμ Ντόιζεμπεργκ, υπενθύμισε ότι η ΟΝΕ και οι προσπάθειες για "νομισματική σταθερότητα" - που είναι και ο κύριος "στόχος" της ΕΚΤ - "θα έχει ως τίμημα δραματικές συνέπειες στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού" και ρώτησε αν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ θα επιδείξει κάποια "ευαισθησία" απέναντι στην ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. Ο Βιμ Ντόιζεμπεργκ απάντησε ξεκάθαρα ότι "δε συμφωνεί με τις τραγικές συνέπειες της ΟΝΕ" και εκτιμά ότι "η προσπάθεια για νομική σταθερότητα οδηγεί στην ανάπτυξη και, μακροχρόνια, στην απασχόληση". Οσον αφορά το σύστημα κοινωνικής προστασίας, ο κεντρικοτραπεζίτης θεωρεί ότι "δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ελλειμματικούς φορείς" και "πρέπει γρήγορα να εξυγιανθεί". Οπως δήλωσε ο Γ. Θεωνάς, είναι εντυπωσιακό ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αναγνωρίζει τις αρνητικές συνέπειες της ΟΝΕ στη διόγκωση της ανεργίας, απόδειξη ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί κατά γράμμα την ΟΝΕ του Μάαστριχτ και τις εντολές αυτών που τον διόρισαν. Ο Γ. Θεωνάς ρώτησε μετά και τον Ισπανό κεντρικοτραπεζίτη Ευγ. Σόλανς, αν "ως προερχόμενος από την Ισπανία" μπορεί να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι η χώρα του έχει πετύχει χαμηλό πληθωρισμό, άρα "νομισματική σταθερότητα", έχοντας, ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο δείκτη ανεργίας σ' όλη την Κοινότητα. Απάντηση σιωπή (...), ίδια μουγκαμάρα και στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, σχετικά με τις προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Χ. Τιτμάγιερ ότι "ο συμβιβασμός των Βρυξελλών δε συμβάλλει στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ". Οπως τόνισε ο Γ. Θεωνάς, είναι φανερό ότι η ΕΚΤ ενώ τυπικά θα 'ναι "ανεξάρτητη" από όλα τα όργανα πολιτικού και δημοκρατικού ελέγχου, θα ελέγχεται από άλλα άτυπα κέντρα εξουσίας. Μια ειδική Ερώτηση απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και στην Φιλανδέζα κεντρικοτραπεζίτισσα Σ. Χαμαλάινεν, σχετικά με την ΟΝΕ και τη διεύρυνση προς την ΚΑ Ευρώπη. Η Φιλανδέζα κεντρικοτραπεζίτισσα παραδέχτηκε ότι οι υποψήφιες χώρες δε θα πρέπει να πληρούν τα περιβόητα "κριτήρια" του Μάαστριχτ, ώστε να ενταχθούν ως κράτη - μέλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δίνοντας αφορμή στον Γ. Θεωνά να τονίσει ότι ακριβώς γι' αυτό, χτίζεται μια "Ευρώπη δύο ταχυτήτων με απροσδιόριστη διάρκεια", επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει "όξυνση" ανάμεσα στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ που θα ανήκουν όλοι, στο Συμβούλιο ΕΥΡΩ που θα ανήκουν οι "εντός" της ΟΝΕ και στην ΕΚΤ, σχετικά με τη χάραξη και την υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ