Κοινή διακήρυξη έξι κομμάτων Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου, για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος
Στην καταδίκη οιασδήποτε πράξης οδηγήσει στην κλιμάκωση της έντασης ή στην έναρξη στρατιωτικής σύρραξης στην Κύπρο και στην επίλυση του κυπριακού ζητήματος μόνον μέσα στο πλαίσιο ειρηνικών και ουσιαστικών συζητήσεων μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων πλευρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συμφώνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη οι εκπρόσωποι έξι κομμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.
Στην κοινή διακήρυξή τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ,του ΣΥΝ,του ΑΚΕΛ,του CTP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα),του YKP (Κόμμα Νέας Κύπρου) και του ODP (Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης) υπογραμμίζουν ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική θέληση και σεβασμό στα υψηλά επίπεδα συμφωνιών και ανάλογων αποφάσεων του ΟΗΕ για την Κύπρο. Υποστηρίζουν δε την έναρξη συζητήσεων "χωρίς προϋποθέσεις και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών" και την εξεύρεση λύσεων που θα "εγγυώνται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την αυτοκυριαρχία και την ενότητα της δι - κοινοτικής, δι - ζωνικής Κύπρου"... Σε χαρακτηριστικό σημείο της κοινής ανακοίνωσης των παραπάνω κομμάτων επισημαίνεται επίσης ότι "για να είναι βιώσιμη και εφικτή η λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να βασίζεται στην πολιτική και οικονομική ισότητα των δύο κοινοτήτων και να εξασφαλίζει την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες όλων των πολιτών δίχως εξαιρέσεις και ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή τους"... "Τα κόμματα διακηρύσσουν πως επειδή ο σοβινισμός είναι σε έξαρση - αποσκοπώντας να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων - επιθυμούν να έχουν ένα συνεχώς ανοιχτό μέτωπο αγώνα κατά του εθνικισμού, του θρησκευτικού φανατισμού και προκαταλήψεων".
Πάνω στο θέμα της προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ, τα κόμματα διατηρούν τις αντίστοιχες θέσεις τους και συμφωνούν στη συνέχιση του διαλόγου. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των έξι κομμάτων έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν τις συναντήσεις τους στο μέλλον, ενθαρρύνοντας τις συναντήσεις συνδικαλιστικών φορέων, ομίλων γυναικών και νεότητας, στο πλαίσιο της προώθησης της φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.
ΡΟΔΟΣ
(Του ανταποκριτή μας Κ. ΖΗΛΑΚΟΥ). -
Ο νέος ρόλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ είναι στο επίκεντρο των εργασιών της εαρινής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΔΕΕ, που από χτες πραγματοποιείται στη Ρόδο. Η συγκεκριμένη σύνοδος διεξάγεται στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο 6μηνο του 1998 και οι εργασίες της ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, οι περίπου 50 υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των 28 χωρών της ΔΕΕ, παρουσία και του γγ του ΝΑΤΟ Ξ. Σολάνα, συζήτησαν για τη συγκρότηση Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, οι οποίες θα επεμβαίνουν ανά την Ευρώπη. Βέβαια το βλέμμα τους ήταν στραμμένο στο Κόσσοβο. Ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος σε δηλώσεις που έκανε μετά τη χτεσινή σύνοδο επιβεβαίωσε ότι το θέμα του Κόσσοβου απασχόλησε τις εργασίες και έκανε λόγο για ανάληψη δράσεων, στην κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματος της αλβανικής κυβέρνησης για προστασία των συνόρων της Αλβανίας, αλλά είπε ότι η ιδέα για επέμβαση στο Κόσσοβο δε συζητήθηκε, γιατί αυτό, όπως ανέφερε, αν γινόταν χωρίς την έγκριση της Γιουγκοσλαβίας, θα σήμαινε εισβολή στη χώρα αυτή. Στη συνέχεια, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι η ΔΕΕ αποκτά δυνατότητα κινητοποίησης στρατιωτικών δυνάμεων στη βάση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ΔΕΕ δεν έχει ψευδαισθήσεις πως θα μπορέσει να λειτουργήσει από μόνη της, αλλά πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον ΟΑΣΕ, στην ΕΕ, και το ΝΑΤΟ.
Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, οι δύο υπουργοί απέφυγαν να κάνουν αναφορά, παρότι ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους. Πάντως, η σκιά των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) επλανάτο στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου. Αδιευκρίνιστο όμως παρέμενε αν θα υπάρξει επίσημη συνάντηση του Ελληνα με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας. Τα ΜΟΕ έριξαν τη σκιά τους στο παρασκήνιο.
Για τα μέτρα αυτά, έχει εδώ και μήνες ξεκινήσει ένα άτυπος ελληνοτουρκικός διάλογος, υπό την αιγίδα του γγ του ΝΑΤΟ. Τα ΜΟΕ αναμένεται να είναι και το αντικείμενο της συνάντησης, αν προκύψει, του Ελληνα υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Σεζγκίν, ο οποίος ήρθε στη Ρόδο την Κυριακή το απόγευμα με θαλαμηγό, προερχόμενος από την απέναντι ακτή. Φιλοδοξία του γγ του ΝΑΤΟ είναι, μέσω μιας τέτοιας συνάντησης των δύο υπουργών Αμυνας, να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία έστω και μερικής εφαρμογής των ΜΟΕ, καθώς, όπως φαίνεται, ο διάλογος έχει προχωρήσει, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση που είχαν προ μηνός στη Βουλιαγμένη ο Ελληνας και ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αθ. Τζογάνης και Ισ. Καρανταγί.Το κλίμα στη Ρόδο προς στιγμή βάρυνε, εξαιτίας των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Αμυνας, ο οποίος πριν την άφιξή του είχε δηλώσει ότι θα έθετε στη σύνοδο θέμα υποστήριξης από την Ελλάδα του κουρδικού κόμματος ΡΚΚ, όμως με την άφιξή του στο νησί ανασκεύασε τις δηλώσεις αυτές, λέγοντας ότι θα ασχοληθεί μόνο με τα θέματα της ατζέντας. Σε δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους, παρέπεμψε το θέμα των ΜΟΕ στο διάλογο που γίνεται σε επίπεδο πρέσβεων στο ΝΑΤΟ.
Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η προώθηση των λεγόμενων θεμάτων ευρωπαϊκής ασφάλειας, ειδικότερα ο ρόλος και οι προοπτικές της ΔΕΕ μετά τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ στο Αμστερνταμ και του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Βέβαια, τα ζητήματα αυτά που έχουν να κάνουν με τη στρατηγική της ΔΕΕ, αλλά και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στρατιωτικής παρουσίας και παρέμβασης, όπως συζητιέται για το Κοσσυφοπέδιο, δε θα λυθούν στην παρούσα σύνοδο, καθώς οι ουσιαστικές αποφάσεις λαμβάνονται στο ΝΑΤΟ, όπου συμμετέχουν και παίζουν πρωτεύοντα ρόλο οι Αμερικανοί. Στη Ρόδο, αυτό που μπορεί να καθοριστεί είναι ένα πλαίσιο δράσης, αφού, εκτός των άλλων, η ΔΕΕ δε διαθέτει δικά της στρατιωτικά μέσα, αλλά, αν ενδεχόμενα χρειαστεί να συγκροτηθεί μια δύναμη υπό τη σημαία της ΔΕΕ, θα πρέπει να "δανειστεί" τα μέσα από το ΝΑΤΟ.
Στην κυβέρνηση έχει εναποθέσει την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και τις... ελπίδες της η ηγεσία της ΝΔ σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της αντιλαϊκής λαίλαπας, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της το ρόλο του νεροκουβαλητή από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό ενθαρρύνει και πιέζει την κυβέρνηση για ένα σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στις ΔΕΚΟ - κατέθεσε ήδη σχετική πρόταση νόμου - και τις τράπεζες, ευνοεί το ξεπούλημα της Ιονικής, Εμπορικής αλλά και Εθνικής, αλλά και για άλλες νεοφιλελεύθερες "τομές", όπως η θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας των ιδιωτικών ΑΕΙ, που επανέλαβε προχτές ο Κ. Καραμανλής.
Την ίδια στιγμή αποφεύγει συστηματικά και επίμονα να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας τα στελέχη, όπως η Ντ. Μπακογιάννη, που υποβάλλουν αυτό το αίτημα, ότι ρίχνουν σωσίβιο στην κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη συνεχίζει να προβάλλει, παρά την επίσημη απόρριψή της από την ηγεσία του κόμματος, με συνεντεύξεις την πρότασή της, "εγγράφοντας υποθήκες" για το παιχνίδι εξουσίας στη ΝΔ.
Παράλληλα, η Ρηγίλλης αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και των συνεχιζόμενων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων με αφορμή την αντιπολιτευτική τακτική.
Προχτές το βράδυ έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή, όπου σύμφωνα με πληροφορίες πάρθηκαν οι οριστικές αποφάσεις για τις νομαρχίες, όπου η ηγεσία της ΝΔ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, λόγω της ξεχωριστής πολιτικής τους σημασίας, ως προκρίματος για τις βουλευτικές εκλογές. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοσιοποίηση της λίστας των υποψηφίων νομαρχών που θα υποστηρίξει και, μάλλον, και των υποψηφίων δημάρχων στις 3 μεγαλύτερες πόλεις.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος, εμμέσως πλην σαφώς, απέρριψε, σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή", την πρόταση του Αντ. Σαμαρά για κεντρική συνεργασία στις δημοτικές εκλογές, γιατί την πρώτη φορά ζήτησε "αντικαποδιστριακό μέτωπο" και τη δεύτερη "αντισημιτικό μπλοκ". "Η ΝΔ, είπε, επιδιώκει προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά αυτές πρέπει να γίνονται στη βάση θέσεων και όχι "αντιθέσεων" που δημιουργούν τακτικές συμμαχίες, κενές περιεχομένου, άρα ληξιπρόθεσμες και όχι ωφέλιμες για τον τόπο".
Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ο ένας από τους Ελληνες πολιτικούς που έχουν προσκληθεί για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της φετινής συνόδου της περιβόητης Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, που θα γίνει αυτή τη βδομάδα στη Σκοτία. Η πρόσκληση που απηύθυνε το "ιερατείο των ισχυρών" του κόσμου στον Κ. Καραμανλή δεν ξαφνιάζει και μάλλον αποτελεί επιβράβευση για τη συνεπή στάση του απέναντι στα κελεύσματα των πολυεθνικών και των "μεγάλων αφεντικών" τους. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Λέσχης ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις "προγραμματικές δεσμεύσεις" του για τη χώρα μας και να κριθεί από το "απαιτητικό" ακροατήριο.
Από τη Ρηγίλλης δεν κρύβουν τη χαρά τους για την πρόσκληση, αφού τη θεωρούν έμμεσα ως "χρίσμα" για την πρωθυπουργία. Προφανώς ξεχνούν ότι από τους Ελληνες πολιτικούς που προσκλήθηκαν τα τελευταία χρόνια (Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπανδρέου, Στ. Μάνος, Γερ. Αρσένης, κ.ά.) κανένας δεν έγινε πρωθυπουργός. Γιατί εκτός από το χρίσμα της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ χρειάζεται και η ψήφος του ελληνικού λαού...
Οι εκβιασμοί του διεθνούς παράγοντα, κυρίως της αμερικανικής διπλωματίας, προς την κυπριακή κυβέρνηση, για να αποδεχτεί τη "λύση" που προωθεί ο Ρ. Χόλμπρουκ, βγαίνουν στην επιφάνεια, καθώς η Λευκωσία κάνει λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια υποδείξεων προς την κυπριακή κυβέρνηση για τους ρωσικούς πυραύλους S - 300.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης,σε χτεσινές δηλώσεις του, ανέφερε πως οι υποδείξεις για όσους εκφράζουν ανησυχίες για αποσταθεροποίηση, θα πρέπει να απευθυνθούν αποκλειστικά προς την τουρκική και όχι προς την κυπριακή κυβέρνηση.
Στέλνοντας, παράλληλα, μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ο Χρ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της, γιατί δυστυχώς δεν είδε να διατυπώνεται καμία αντίδραση στις δηλώσεις του υπαρχηγού Τουρκικού Επιτελείου, Τσεβίκ Μπιρ,που επισκέφθηκε παράνομα την κατεχόμενη Κύπρο, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο αποτελούν "παράγοντα σταθερότητας και ότι δε θα την εγκαταλείψουν".
Ο Χρ. Στυλιανίδης είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρασυρθεί σε αχρείαστους σχολιασμούς επί του θέματος των πυραύλων, παροτρύνοντας τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να αποφύγουν υπερπροβολή του θέματος κατά τρόπο που, ίσως, προκαλέσει ζημιά στην ευαίσθητη αυτή χρονική περίοδο που διερχόμαστε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου,επί του θέματος, σημειώνοντας πως δεν έχει στη διάθεσή του το πλήρες κείμενο των δηλώσεων. Υπενθύμισε, όμως, την πάγια θέση της Αθήνας για CASUS BELLI.