ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Στο επίκεντρο, ποικιλοτρόπως, το εμπάργκο
  • Ικανοποιημένος ο Κόφι Ανάν από τις εξελίξεις, πιέζει για άρση των κυρώσεων ο Αζίζ
  • Δεκάδες χιλιάδες τα θύματα του εμπάργκο στο Ιράκ

ΠΑΡΙΣΙ .-

Την ικανοποίησή του για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών με την ιρακινή ηγεσία, εξέφρασε, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά από μη προγραμματισμένη συνάντηση, που είχε στην παρισινή πρωτεύουσα με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ταρέκ Αζίζ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος επανέλαβε την άμεση αναγκαιότητα άρσης των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ιρακινός υπουργός Υγείας, που συμμετέχει στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε ανατριχιαστικά στοιχεία για τις συνέπειες του εμπάργκο στον ιρακινό λαό. Την ίδια στιγμή, έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες δύο διαφορετικών αντιπολιτευτικών ιρακινών οργανώσεων για μαζικές εκτελέσεις και βασανιστήρια αντιφρονούντων από το καθεστώς της Βαγδάτης.

Εκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν σε άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, απηύθυνε, εκ νέου, χτες, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ταρέκ Αζίζ, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη. Ο Αζίζ είχε σύντομη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που σταμάτησε στο Παρίσι πριν μεταβεί στις Κάννες για το κινηματογραφικό φεστιβάλ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος επανέλαβε ότι η χώρα του έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι προβάλλουν εμπόδια στη σύναψη συμφωνιών για την εφαρμογή της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει την πώληση συγκεκριμένων ποσοτήτων πετρελαίου με αντάλλαγμα την προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την άποψη ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη συνεργασία της Βαγδάτης με τον ΟΗΕ και την ειδική επιτροπή ελέγχου του αφοπλισμού (UNSCOM) και τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης της Βαγδάτης για ακόμη καλύτερη συνεργασία. Ο Ανάν, πριν από τις συνομιλίες του με τον Αζίζ, είχε σύντομη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των πρωτοβουλιών ενθάρρυνσης του Ιράκ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος θα παραμείνει στο Παρίσι μέχρι την Παρασκευή και αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, τον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν, και με τον Ζακ Σιράκ.

Εκατόμβη από το εμπάργκο

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιρακινός υπουργός Υγείας, Ομίντ Μιντχάντ Μουμπάρακ, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τις φοβερές συνέπειες του εμπάργκο στον ιρακινό λαό. Οπως τόνισε ο Ιρακινός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια μόνο του Μάρτη 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 5.000 παιδιά, μικρότερα των 5 ετών, έχασαν τη ζωή τους από πείνα και από έλλειψη φαρμάκων, που αντιμετωπίζουν ακόμη και τις πλέον απλές ασθένειες. Σύμφωνα, πάντα, με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων του εμπάργκο φτάνει τους 39.000 ανθρώπους μόνο μέσα στους πρώτους 3 μήνες του 1998.

Ο Ιρακινός υπουργός Υγείας τόνισε, μάλιστα, ότι έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους ασθένειες, όπως η χολέρα, ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων θα μπορούσε να έχει σωθεί, καθώς πάσχουν από αναπνευστική δυσλειτουργία ή από διάφορες κοιλιακές παθήσεις εξαιτίας της κακής διατροφής και της αβιταμίνωσης, αν υπήρχαν τα κατάλληλα φάρμακα. Τις καταγγελίες του Ομίντ Μιντχάντ Μουμπάρακ επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και των εκπροσώπων της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Μαζικές εκτελέσεις

Εκτός, όμως, από τα θύματα του εμπάργκο, μία άλλη εκατόμβη εξελίσσεται παράλληλα στο Ιράκ, όπως υποστηρίζουν με ανακοινώσεις τους δύο διαφορετικές αντιπολιτευτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης (σιίτες μουσουλμάνοι), που έφτασε στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ασοσιέτεντ Πρες" στο Κάιρο, οι ιρακινές αρχές έθαψαν ζωντανούς περισσότερους από 100 αντιφρονούντες κρατουμένους, στα τέλη Απρίλη, σε περιοχή κοντά στις φυλακές του Ραντουανιγιάχ.

Ανάλογη ανακοίνωση - έκκληση προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέδωσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ, στην οποία τονίζεται ότι έχουν ενταθεί οι μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων, τον τελευταίο καιρό, στα πλαίσια μιας επιχείρησης "εκκαθάρισης" των φυλακών που έχει ξεκινήσει η Βαγδάτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκτελεσμένοι κρατούμενοι στην πλειοψηφία τους είχαν συλληφθεί κατά την αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης του Μάρτη του 1991.

ΙΝΔΙΑ
"Χιονοστιβάδα" αντιδράσεων για τις πυρηνικές δοκιμές

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Και ξαφνικά η Ινδία βρέθηκε στο... "επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας", όχι όμως ως η "μεγάλη αναδυόμενη αγορά", ή το θύμα μιας νέας ασιατικής οικονομικής κρίσης: οι τρεις πυρηνικές δοκιμές που διεξήγαγε προχτές οδήγησαν το Πακιστάν να αρχίσει να κραδαίνει την πιθανότητα "αντίμετρων" διά του ίδιου του Προθυπουργού του, Ναουάζ Σαρίφ, την Ουάσιγκτον να προανακοινώσει σφοδρές "εμπορικές κυρώσεις" διά εκπροσώπου του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν να "καταδικάσει" την ενέργεια και τους πάντες να στρέψουν ανήσυχα το βλέμμα τους στην ασιατική υποήπειρο...

Βέβαια, τα σημεία που δήλωναν ότι η κρίση θα ξέσπαγε ήταν ορατά ήδη από την αρχή του χρόνου. Πλην όμως, άλλο "ενδείξεις" και αναλύσεις πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών περί "ενδεχομένων", και άλλο οι τρεις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ινδουιστής - εθνικιστής Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Οι αντιδράσεις χτες έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας. Το "Ρόιτερς" μετέδιδε με την ένδειξη του "επείγοντος" ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, "είναι βέβαιο ότι θα επιβάλει κυρώσεις με σημαντικές συνέπειες στην Ινδία για τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε", επικαλούμενο δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζον Χόλουμ.

"Οι δοκιμές θα αποφέρουν στην Ινδία απομόνωση και ανταπόδοση", είπε ο Χόλουμ, διευκρινίζοντας ότι με τη λέξη "ανταπόδοση" εννοεί οικονομικές κυρώσεις.

"Υπάρχει μια ευρεία γκάμα κυρώσεων στο τραπέζι των αποφάσεων, οι οποίες θα ληφθούν σύντομα", πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Αυτές περιλαμβάνουν τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης για δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, τραπεζικές πιστώσεις και πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας.

Κατ' ιδίαν Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν στο "Ρόιτερς" ότι οι σύμβουλοι του Κλίντον τού προτείνουν να αποφασίσει την επιβολή "της πλήρους σειράς των κυρώσεων", που προβλέπονται από τον αμερικανικό νόμο Γκλεν - Σίμινγκτον. Το Πακιστάν, χώρα ευρέως θεωρούμενη ως έχουσα τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων και εχθρική προς την Ινδία (με την οποία διεξήγαγε τρεις πολέμους εδώ και πενήντα χρόνια), ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα "κατάλληλα" μέτρα για την ασφάλειά του. Ο Ναουάζ Σαρίφ, μάλιστα, πρωθυπουργός του Ισλαμαμπάντ, είπε ότι η χώρα του "δε θα δεχτεί υπαγορεύσεις".

Στην κατεύθυνση των οικονομικών κυρώσεων προς την Ινδία "προσανατολίζεται", σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, και η Ιαπωνία. Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία επέδωσαν έντονες διπλωματικές διαμαρτυρίες.

Τη "λύπη του" για τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές στην έρημο του Ρατζαστάν εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι η Ινδία έχει υπογράψει τη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών. "Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει ένα ντε φάκτο μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, και κάλεσε όλα τα κράτη να δείξουν "μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να διευκολύνουν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό".

Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέρεκ Φάτσετ, προειδοποίησε ότι "το θέμα θα εξεταστεί σήμερα (χτες) στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η Γαλλία απλώς απέφυγε να καταδικάσει το Νέο Δελχί. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, επέκρινε την Ινδία για τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές μετά από 24 χρόνια και τόνισε ότι ήταν βήμα προς "λάθος κατεύθυνση". Και ο Ρώσος Πρόεδρος Γιέλτσιν εξέφρασε την "έκπληξή" του...

ΝΑΤΟ
Επιχείρηση "Συνεταιρισμός του Ιαγουάρου"

Ασκηση υψηλής κλίμακας στη Δανία από μέλη του ΝΑΤΟ και κράτη της "Συνεργασίας για την Ειρήνη"

Κινδυνεύει η ειρήνη στην περιοχή σας; Κανένας λόγος ανησυχίας πια, μια και οι μεγάλες δυνάμεις προβλέπουν και για αυτό. Αντικείμενο της άσκησης που θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα στη Βόρεια Ευρώπη (όρα Δανία) έχει στόχο την προετοιμασία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλων χωρών για τις επεμβάσεις σε περιοχές κρίσεων, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης...

Με αυτό το σκοπό επίγειες δυνάμεις στρατού, εναέριες αεροπορικές δυνάμεις και δυνάμεις του ναυτικού από 17 κράτη - για πρώτη φορά συμμετέχουν και ρωσικές δυνάμεις στρατού - περισσότερα από 20 αεροσκάφη και τριάντα πολεμικά πλοία θα πάρουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση που θα γίνει σε ευρωπαϊκό έδαφος, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ - Συνεργασία για την Ειρήνη (ΡΙΡ), και με την επονομασία "Συνεταιρισμός του Ιαγουάρου '98" από τις 18 έως και τις 29 του Μάη. Το πρόγραμμα των στρατιωτικών ασκήσεων θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή Γιούτλαντ (στην ευρύτερη περιοχή που περικλείει την πόλη Φρέντερικσαβν) και τη θαλάσσια σε αυτή περιοχή. Εκτός από την "παρθενική" συμμετοχή των ρωσικών στρατευμάτων, μία ακόμα πρωτιά θα λάβει χώρα: Αυτή της διοίκησης σημαντικής στρατιωτικής μονάδας κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ/ΡΙΡ, από σημαιοφόρο συνεργαζόμενης προς το ΝΑΤΟ χώρας και όχι πλήρους μέλους.

Στόχος της διεξαγωγής της άσκησης "Συνεταιρισμός του Ιαγουάρου '98" είναι η συνεργασία με τις διαταχθείσες δυνάμεις επίβλεψης και διατήρησης της ειρήνης σε μία περιοχή από δυνάμεις του ΟΗΕ. Η "υποθετική επιχείρηση" για τη διασφάλιση της ειρήνης περιλαμβάνει κρίση σε μία πιθανή περιοχή του κόσμου που κορυφώνεται με "ειρηνική επιχείρηση εκκένωσης" της ταραγμένης περιοχής. Επίσης, οι βασικές αρχές και δυνατότητες της πολυεθνικής δύναμης ανάπτυξης και διαλειτουργικότητας των στρατευμάτων ξηράς, αέρος και θαλάσσης θα προγραμματιστούν διεξοδικώς, θα εξεταστούν και αξιολογηθούν. Οι συμμετοχές από στρατιωτικές δυνάμεις που "συνεισφέρουν" 17 χώρες - 11 χώρες από τη ΡΙΡ και 6 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - είναι οι εξής: Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Επικεφαλής της άσκησης θα είναι ο ναύαρχος των Συμμαχικών Δυνάμεων της Βαλτικής, ο αντιναύαρχος Κνουντ Μπορκ,του Βασιλικού ναυτικού της Δανίας, που θα τεθεί επικεφαλής των πολυεθνικών κοινών στρατηγείων (CJ98). Στις επίγειες δυνάμεις επικεφαλής θα είναι ο συνταγματάρχης, Κίντε Χάνσεν,επίσης του Στρατού της Δανίας, διοικητής των δυνάμεων της περιοχής του Γιούτλαντ. Ο αντιστράτηγος Ρόσγκαρντ,διοικητής των Αεροπορικών συνδυασμένων Δυνάμεων και επιχειρήσεων Centre - 1 στο Φίντερουπ θα τεθεί επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων. Οι ναυτικές δυνάμεις θα τεθούν υπό την επίβλεψη του υποναύαρχου Ροσένιους,διοικητή του Σουηδικού Στόλου.

Από τη συνάντηση του Κ. Ανάν με τον Τ. Ασίζ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ