Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Στο επίκεντρο, ποικιλοτρόπως, το εμπάργκο
  • Ικανοποιημένος ο Κόφι Ανάν από τις εξελίξεις, πιέζει για άρση των κυρώσεων ο Αζίζ
  • Δεκάδες χιλιάδες τα θύματα του εμπάργκο στο Ιράκ

ΠΑΡΙΣΙ .-

Την ικανοποίησή του για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών με την ιρακινή ηγεσία, εξέφρασε, χτες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μετά από μη προγραμματισμένη συνάντηση, που είχε στην παρισινή πρωτεύουσα με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ταρέκ Αζίζ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος επανέλαβε την άμεση αναγκαιότητα άρσης των κυρώσεων σε βάρος της χώρας του. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ιρακινός υπουργός Υγείας, που συμμετέχει στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε ανατριχιαστικά στοιχεία για τις συνέπειες του εμπάργκο στον ιρακινό λαό. Την ίδια στιγμή, έρχονται στο φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες δύο διαφορετικών αντιπολιτευτικών ιρακινών οργανώσεων για μαζικές εκτελέσεις και βασανιστήρια αντιφρονούντων από το καθεστώς της Βαγδάτης.

Εκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν σε άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, απηύθυνε, εκ νέου, χτες, ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ταρέκ Αζίζ, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη. Ο Αζίζ είχε σύντομη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που σταμάτησε στο Παρίσι πριν μεταβεί στις Κάννες για το κινηματογραφικό φεστιβάλ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος επανέλαβε ότι η χώρα του έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι προβάλλουν εμπόδια στη σύναψη συμφωνιών για την εφαρμογή της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει την πώληση συγκεκριμένων ποσοτήτων πετρελαίου με αντάλλαγμα την προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε, από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την άποψη ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στη συνεργασία της Βαγδάτης με τον ΟΗΕ και την ειδική επιτροπή ελέγχου του αφοπλισμού (UNSCOM) και τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης της Βαγδάτης για ακόμη καλύτερη συνεργασία. Ο Ανάν, πριν από τις συνομιλίες του με τον Αζίζ, είχε σύντομη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των πρωτοβουλιών ενθάρρυνσης του Ιράκ. Ο Ιρακινός αξιωματούχος θα παραμείνει στο Παρίσι μέχρι την Παρασκευή και αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν, τον πρωθυπουργό, Λιονέλ Ζοσπέν, και με τον Ζακ Σιράκ.

Εκατόμβη από το εμπάργκο

Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ιρακινός υπουργός Υγείας, Ομίντ Μιντχάντ Μουμπάρακ, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τις φοβερές συνέπειες του εμπάργκο στον ιρακινό λαό. Οπως τόνισε ο Ιρακινός αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια μόνο του Μάρτη 15.000 άνθρωποι, εκ των οποίων 5.000 παιδιά, μικρότερα των 5 ετών, έχασαν τη ζωή τους από πείνα και από έλλειψη φαρμάκων, που αντιμετωπίζουν ακόμη και τις πλέον απλές ασθένειες. Σύμφωνα, πάντα, με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των θυμάτων του εμπάργκο φτάνει τους 39.000 ανθρώπους μόνο μέσα στους πρώτους 3 μήνες του 1998.

Ο Ιρακινός υπουργός Υγείας τόνισε, μάλιστα, ότι έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους ασθένειες, όπως η χολέρα, ενώ η πλειοψηφία των θυμάτων θα μπορούσε να έχει σωθεί, καθώς πάσχουν από αναπνευστική δυσλειτουργία ή από διάφορες κοιλιακές παθήσεις εξαιτίας της κακής διατροφής και της αβιταμίνωσης, αν υπήρχαν τα κατάλληλα φάρμακα. Τις καταγγελίες του Ομίντ Μιντχάντ Μουμπάρακ επιβεβαιώνουν οι εκθέσεις πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και των εκπροσώπων της αρμόδιας επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

Μαζικές εκτελέσεις

Εκτός, όμως, από τα θύματα του εμπάργκο, μία άλλη εκατόμβη εξελίσσεται παράλληλα στο Ιράκ, όπως υποστηρίζουν με ανακοινώσεις τους δύο διαφορετικές αντιπολιτευτικές οργανώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Ισλαμικής Επανάστασης (σιίτες μουσουλμάνοι), που έφτασε στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ασοσιέτεντ Πρες" στο Κάιρο, οι ιρακινές αρχές έθαψαν ζωντανούς περισσότερους από 100 αντιφρονούντες κρατουμένους, στα τέλη Απρίλη, σε περιοχή κοντά στις φυλακές του Ραντουανιγιάχ.

Ανάλογη ανακοίνωση - έκκληση προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέδωσε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ, στην οποία τονίζεται ότι έχουν ενταθεί οι μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων, τον τελευταίο καιρό, στα πλαίσια μιας επιχείρησης "εκκαθάρισης" των φυλακών που έχει ξεκινήσει η Βαγδάτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκτελεσμένοι κρατούμενοι στην πλειοψηφία τους είχαν συλληφθεί κατά την αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης του Μάρτη του 1991.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ