Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Επιχείρηση "Συνεταιρισμός του Ιαγουάρου"

Ασκηση υψηλής κλίμακας στη Δανία από μέλη του ΝΑΤΟ και κράτη της "Συνεργασίας για την Ειρήνη"

Κινδυνεύει η ειρήνη στην περιοχή σας; Κανένας λόγος ανησυχίας πια, μια και οι μεγάλες δυνάμεις προβλέπουν και για αυτό. Αντικείμενο της άσκησης που θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα στη Βόρεια Ευρώπη (όρα Δανία) έχει στόχο την προετοιμασία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλων χωρών για τις επεμβάσεις σε περιοχές κρίσεων, με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης...

Με αυτό το σκοπό επίγειες δυνάμεις στρατού, εναέριες αεροπορικές δυνάμεις και δυνάμεις του ναυτικού από 17 κράτη - για πρώτη φορά συμμετέχουν και ρωσικές δυνάμεις στρατού - περισσότερα από 20 αεροσκάφη και τριάντα πολεμικά πλοία θα πάρουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση που θα γίνει σε ευρωπαϊκό έδαφος, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ - Συνεργασία για την Ειρήνη (ΡΙΡ), και με την επονομασία "Συνεταιρισμός του Ιαγουάρου '98" από τις 18 έως και τις 29 του Μάη. Το πρόγραμμα των στρατιωτικών ασκήσεων θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή Γιούτλαντ (στην ευρύτερη περιοχή που περικλείει την πόλη Φρέντερικσαβν) και τη θαλάσσια σε αυτή περιοχή. Εκτός από την "παρθενική" συμμετοχή των ρωσικών στρατευμάτων, μία ακόμα πρωτιά θα λάβει χώρα: Αυτή της διοίκησης σημαντικής στρατιωτικής μονάδας κατά τη διάρκεια της άσκησης του ΝΑΤΟ/ΡΙΡ, από σημαιοφόρο συνεργαζόμενης προς το ΝΑΤΟ χώρας και όχι πλήρους μέλους.

Στόχος της διεξαγωγής της άσκησης "Συνεταιρισμός του Ιαγουάρου '98" είναι η συνεργασία με τις διαταχθείσες δυνάμεις επίβλεψης και διατήρησης της ειρήνης σε μία περιοχή από δυνάμεις του ΟΗΕ. Η "υποθετική επιχείρηση" για τη διασφάλιση της ειρήνης περιλαμβάνει κρίση σε μία πιθανή περιοχή του κόσμου που κορυφώνεται με "ειρηνική επιχείρηση εκκένωσης" της ταραγμένης περιοχής. Επίσης, οι βασικές αρχές και δυνατότητες της πολυεθνικής δύναμης ανάπτυξης και διαλειτουργικότητας των στρατευμάτων ξηράς, αέρος και θαλάσσης θα προγραμματιστούν διεξοδικώς, θα εξεταστούν και αξιολογηθούν. Οι συμμετοχές από στρατιωτικές δυνάμεις που "συνεισφέρουν" 17 χώρες - 11 χώρες από τη ΡΙΡ και 6 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - είναι οι εξής: Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία και φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Επικεφαλής της άσκησης θα είναι ο ναύαρχος των Συμμαχικών Δυνάμεων της Βαλτικής, ο αντιναύαρχος Κνουντ Μπορκ,του Βασιλικού ναυτικού της Δανίας, που θα τεθεί επικεφαλής των πολυεθνικών κοινών στρατηγείων (CJ98). Στις επίγειες δυνάμεις επικεφαλής θα είναι ο συνταγματάρχης, Κίντε Χάνσεν,επίσης του Στρατού της Δανίας, διοικητής των δυνάμεων της περιοχής του Γιούτλαντ. Ο αντιστράτηγος Ρόσγκαρντ,διοικητής των Αεροπορικών συνδυασμένων Δυνάμεων και επιχειρήσεων Centre - 1 στο Φίντερουπ θα τεθεί επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων. Οι ναυτικές δυνάμεις θα τεθούν υπό την επίβλεψη του υποναύαρχου Ροσένιους,διοικητή του Σουηδικού Στόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ