Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
"Χιονοστιβάδα" αντιδράσεων για τις πυρηνικές δοκιμές

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Και ξαφνικά η Ινδία βρέθηκε στο... "επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας", όχι όμως ως η "μεγάλη αναδυόμενη αγορά", ή το θύμα μιας νέας ασιατικής οικονομικής κρίσης: οι τρεις πυρηνικές δοκιμές που διεξήγαγε προχτές οδήγησαν το Πακιστάν να αρχίσει να κραδαίνει την πιθανότητα "αντίμετρων" διά του ίδιου του Προθυπουργού του, Ναουάζ Σαρίφ, την Ουάσιγκτον να προανακοινώσει σφοδρές "εμπορικές κυρώσεις" διά εκπροσώπου του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, τον Ρώσο ομόλογό του Μπορίς Γιέλτσιν να "καταδικάσει" την ενέργεια και τους πάντες να στρέψουν ανήσυχα το βλέμμα τους στην ασιατική υποήπειρο...

Βέβαια, τα σημεία που δήλωναν ότι η κρίση θα ξέσπαγε ήταν ορατά ήδη από την αρχή του χρόνου. Πλην όμως, άλλο "ενδείξεις" και αναλύσεις πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών περί "ενδεχομένων", και άλλο οι τρεις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ινδουιστής - εθνικιστής Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Οι αντιδράσεις χτες έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας. Το "Ρόιτερς" μετέδιδε με την ένδειξη του "επείγοντος" ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, "είναι βέβαιο ότι θα επιβάλει κυρώσεις με σημαντικές συνέπειες στην Ινδία για τις πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε", επικαλούμενο δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζον Χόλουμ.

"Οι δοκιμές θα αποφέρουν στην Ινδία απομόνωση και ανταπόδοση", είπε ο Χόλουμ, διευκρινίζοντας ότι με τη λέξη "ανταπόδοση" εννοεί οικονομικές κυρώσεις.

"Υπάρχει μια ευρεία γκάμα κυρώσεων στο τραπέζι των αποφάσεων, οι οποίες θα ληφθούν σύντομα", πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Αυτές περιλαμβάνουν τον τερματισμό της αμερικανικής υποστήριξης για δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, τραπεζικές πιστώσεις και πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας.

Κατ' ιδίαν Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν στο "Ρόιτερς" ότι οι σύμβουλοι του Κλίντον τού προτείνουν να αποφασίσει την επιβολή "της πλήρους σειράς των κυρώσεων", που προβλέπονται από τον αμερικανικό νόμο Γκλεν - Σίμινγκτον. Το Πακιστάν, χώρα ευρέως θεωρούμενη ως έχουσα τη δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων και εχθρική προς την Ινδία (με την οποία διεξήγαγε τρεις πολέμους εδώ και πενήντα χρόνια), ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει όλα τα "κατάλληλα" μέτρα για την ασφάλειά του. Ο Ναουάζ Σαρίφ, μάλιστα, πρωθυπουργός του Ισλαμαμπάντ, είπε ότι η χώρα του "δε θα δεχτεί υπαγορεύσεις".

Στην κατεύθυνση των οικονομικών κυρώσεων προς την Ινδία "προσανατολίζεται", σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, και η Ιαπωνία. Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία επέδωσαν έντονες διπλωματικές διαμαρτυρίες.

Τη "λύπη του" για τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές στην έρημο του Ρατζαστάν εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τονίζοντας ότι η Ινδία έχει υπογράψει τη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών. "Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει ένα ντε φάκτο μορατόριουμ για τις πυρηνικές δοκιμές", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, και κάλεσε όλα τα κράτη να δείξουν "μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να διευκολύνουν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό".

Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση, που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις ινδικές πυρηνικές δοκιμές και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέρεκ Φάτσετ, προειδοποίησε ότι "το θέμα θα εξεταστεί σήμερα (χτες) στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η Γαλλία απλώς απέφυγε να καταδικάσει το Νέο Δελχί. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, επέκρινε την Ινδία για τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές μετά από 24 χρόνια και τόνισε ότι ήταν βήμα προς "λάθος κατεύθυνση". Και ο Ρώσος Πρόεδρος Γιέλτσιν εξέφρασε την "έκπληξή" του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ