Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Εκκληση Καναδών βουλευτών για δικαιώματα στους Ζαπατίστας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Εκκληση για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νότιο Μεξικό απηύθυνε χτες πενταμελής αντιπροσωπεία Καναδών βουλευτών, που ολοκλήρωσε χτες τετραήμερη επίσκεψη στο Μεξικό, με αφορμή τη σφαγή των 45 Ινδιάνων στις 22 του περασμένου Δεκέμβρη. Οι Καναδοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση του Μεξικανού Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο να αρχίσει ξανά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με εκπροσώπους των ανταρτών Ζαπατίστας.

Οι πέντε Καναδοί βουλευτές δήλωσαν ότι συγκλονίστηκαν από τη φτώχεια, το φόβο και την έλλειψη εμπιστοσύνης που διαπίστωσαν ότι υπάρχει ανάμεσα στους υποστηρικτές των Ζαπατίστας και τους αξιωματούχους της κυβέρνησης στην πολιτεία Τσιάπας. Ο Ζακ Σααντά, βουλευτής του καναδικού κυβερνώντος "Φιλελεύθερου Κόμματος", δήλωσε χαρακτηριστικά: "Αυτές οι τέσσερις μέρες ήταν εξαιρετικά φορτισμένες για μας. Μας έκαναν να διαπιστώσουμε πόσο υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι". Ο ίδιος βουλευτής πρόσθεσε ότι ο Μεξικανός υπουργός Εσωτερικών, Φρανσίσκο Λαμπαστίδα, υποσχέθηκε πως ο στρατός θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των αυτοαποκαλούμενων αυτόνομων κοινοτήτων των ανταρτών, εφόσον πληροφορηθούν ότι εκεί δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες περίπου 30 κωμοπόλεις του Νότιου Μεξικού έχουν αναδείξει σκιώδεις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τους αντάρτες Ζαπατίστας, αφήνοντας στο περιθώριο τις εκλεγμένες τοπικές αρχές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ