Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αιματηρές φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Πεδίον μάχης θύμιζε χτες το πανεπιστήμιο Τρισάκτι της κεντρικής Τζακάρτας. Τουλάχιστον τέσσερις φοιτητές ξεψύχησαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των εκατοντάδων αστυνομικών που έσπευσαν να καταπνίξουν με βροχή δακρυγόνων και αληθινών πυρών μία από τις πολλές νεανικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται σ' όλη τη χώρα ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου Σουχάρτο.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαδήλωση μπροστά από ένα οδόφραγμα που είχε στήσει η αστυνομία για να τους εμποδίσει να προχωρήσουν προς το Κοινοβούλιο, ανακάλυψαν στις γραμμές τους έναν αστυνομικό με πολιτικά. Οι αστυνομικοί για να τον απελευθερώσουν άρχισαν να χτυπούν τους φοιτητές και άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας στην αρχή σφαίρες από λάστιχο και στη συνέχεια αληθινές, σύμφωνα πάντα με αυτόπτες μάρτυρες. Στο σημείο των συγκρούσεων έπεσαν και δακρυγόνα ενώ ακούγονταν και πυρά αυτόματων όπλων. Τα αιτήματα των φοιτητών, πέρα από την παραίτηση της κυβέρνησης του πάνω από 30 χρόνια Προέδρου της Ινδονησίας, Σουχάρτο, είναι η θέσπιση συνταγματικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Η διοίκηση του στρατού ισχυρίστηκε ότι τόσο οι στρατιώτες όσο και η αστυνομία είχαν εντολή να μην χρησιμοποιούν αληθινά πυρά για να διαλύουν τις διαδηλώσεις των φοιτητών.

Νωρίτερα μέλη του ανεπίσημου συνδικάτου εργαζομένων βάδισαν ως τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το αίτημα να αποσύρει το δάνειο για την ανόρθωση της οικονομίας ώσπου η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ζητάει ο λαός.

Η φτώχεια μειώνει τον αριθμό των μαθητών...

Μαζικά αναμένεται να εγκαταλείψουν φέτος τις σπουδές τους πολλές χιλιάδες αγόρια και κορίτσια στην Ινδονησία, αφήνοντας τα σχολεία τους, για να εργαστούν και να κερδίσουν τα προς το ζην, κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης που πλήττει τις οικογένειές τους, αναφέρεται σε έκθεση των εκπαιδευτικών αρχών της χώρας, που δημοσιεύτηκε χτες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζακάρτα Ποστ",ο Χινταγιάτ Σγιαρίεφ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Γραφείου Προγραμματισμού Ανάπτυξης, δήλωσε πως "όσο εντείνονται τα προβλήματα της οικονομίας, ολοένα και περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν τα σχολεία τους". Ο ίδιος πρόσθεσε πως πολλά από τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν από υποσιτισμό και διάφορες ασθένειες, που θα θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές τους.

"Πολλοί γονείς στην επαρχία θα αναγκαστούν επίσης να απομακρύνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία, καθώς αυτά θα χρειαστούν για να βοηθήσουν στην ενίσχυση του συρρικνωμένου τους οικογενειακού εισοδήματος" τόνισε ο Σγιαρίεφ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η ανεργία στην Ινδονησία θα τριπλασιαστεί φέτος και θα φτάσει τους 13,5 εκατ. ανέργους, σε σχέση με τα 4,5 εκατ. του 1997.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας (2008-05-22 00:00:00.0)
Οι φοιτητές ξαναρχίζουν τις διαδηλώσεις (1998-11-10 00:00:00.0)
Κινήσεις "αποσύνδεσης" από τον Σουχάρτο ή εντυπώσεων; (1998-05-26 00:00:00.0)
Διογκώνονται οι αντικυβερνητικές αντιδράσεις (1998-05-14 00:00:00.0)
Ετοιμος για συμφωνία με το ΔΝΤ ο Σουχάρτο (1998-01-15 00:00:00.0)
Προσωρινό "πάγωμα" της κρίσης μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ (1998-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ