ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεκμετάλλευτο το γεωθερμικό πεδίο Νέστου

Τίποτα δεν έχει γίνει για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου του κάμπου του Νέστου, επισημαίνουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Γεωργίας.

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με τις γεωθερμικές έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών, προέκυψε μια περιοχή έντονου γεωθερμικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τη ζώνη (έκτασης 30 - 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων), ανάμεσα στα χωριά Ποντολίβαδο, Πετροπηγή, Ερατεινό και το Δήμο Χρυσούπολης. "Τα γεωθερμικά ρευστά, λέχθηκε από τότε σε πανηγυρικούς μάλιστα τόνους, θα χρησιμοποιούνταν σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και ξηραντηρίων, στην ιχθυοκαλλιέργεια ακόμη και για τη θέρμανση της βιομηχανικής ζώνης, που χωροθετήθηκε από παλιότερα, συμπτωματικά, στην ίδια περιοχή", αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Σημειώνουν ακόμη, πως από τον αρχικό εντοπισμό και μέχρι σήμερα, παρότι επιστρατεύτηκε κάποια στιγμή και η ΕΟΚ - σχετική χρηματοδότηση της οποίας είχε υποτίθεται εξασφαλιστεί - τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει σε επίπεδο εκμετάλλευσης.

Στη συνέχεια οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, τα εξής:

  • Ποιες δαπάνες και ενέργειες έγιναν για τη μελέτη και αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του κάμπου του Νέστου;
  • Ποια είναι τα τελικά πορίσματα, αν υπάρχουν, για την ποσότητα, την ποιότητα και το εκμεταλλεύσιμό του;
  • Ποιος φορέας ή υπηρεσία είναι χρεωμένος με την έρευνα και - τυχόν - την εκμετάλλευση; Υπέβαλε προτάσεις και σχέδια και ποια ήταν η απάντηση των υπουργείων;
Αστυνομικοί κακοποίησαν τσιγγάνους

Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κακοποίησης δυο νεαρών τσιγγάνων στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου ενεργείται με εντολή του αρχηγού της Αστυνομίας Α. Βασιλόπουλου,μετά από καταγγελίες του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι και την Ελληνική Ομάδα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση του ιατροδικαστή Πατρών Ορφέα Περίδη, οι Ρομά Λάζαρος Μπέκος,17 χρονών και Λευτέρης Κοτρόπουλος, 18 χρονών, βρέθηκαν να έχουν μέτριες σωματικές βλάβες που προκλήθηκαν από θλον όργανο. Οι τσιγγάνοι είχαν συλληφθεί στις 8 του Μάη και όπως είπαν στους εκπροσώπους των οργανώσεων τούς χτύπησαν οι αστυνομικοί με τα όπλα και τα γκλοπ τους αμέσως μετά τη σύλληψή τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι καταγγελίες ερευνώνται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ για να αμβλύνει τις εντυπώσεις πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την προστασία των μειονοτήτων. Ανέφερε επίσης ότι φέτος μεταξύ των ομάδων που είπαν τα κάλαντα στον πρωθυπουργό ήταν και μια ομάδα μικρών τσιγγάνων, ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης μοίρασε δώρα σε έναν καταυλισμό τσιγγάνων.

Σύσκεψη για τα ασφαλιστικά ταμεία αστυνομικών

Σύσκεψη με αντικείμενο την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Στη σύσκεψη συμμετείχε η πολιτική και φυσική ηγεσία, αρμόδιοι αξιωματικοί και ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Νίκος Φαρμάκης.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της σταδιακής ενοποίησης των δέκα συνολικά ταμείων πρόνοιας, επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των εν ενεργεία αστυνομικών και των συνταξιούχων. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Τέλος, αποφασίστηκε η υποχρεωτική ασφάλιση των νεοεισερχομένων αστυφυλάκων στο Ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων. Το όλο θέμα, σύμφωνα με τους υπουργούς πρέπει να έχει λήξει μέχρι τον Ιούνη. Σήμερα το αστυνομικό προσωπικό εξακολουθεί να ασφαλίζεται με βάση τις ρυθμίσεις που είχαν γίνει το 1984, όταν ενοποιήθηκε η Χωροφυλακή με την Αστυνομία Πόλεων. Το καθεστώς που εφαρμόστηκε τότε είναι άδικο, αφού οι αστυνομικοί ασφαλίζονται σε διαφορετικά Ταμεία, ακόμα και όταν υπηρετούν στο ίδιο γραφείο ή την ίδια υπηρεσία. Η αδικία είναι ακόμα μεγαλύτερη με τους νέους αστυφύλακες, οι οποίοι ασφαλίζονται στην τύχη, σύμφωνα με ένα μαθηματικό τύπο - εφεύρημα του νομοθέτη εκείνης της περιόδου.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Κάστρο Υμηττού
  • Ο Δήμος ΥΜΗΤΤΟΥ σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμήν των τριών ηρώων του "Κάστρου του Υμηττού", Δημήτρη Αυγέρη, Θάνου Κιοκμενίδη και Κώστα Φωλτόπουλου,το Σάββατο 16-5 και την Κυριακή 17-5-98.Το πρόγραμμα ανοίγει το Σάββατο 16-5 στις 5.30 μμ με αγώνα δρόμου. Την Κυριακή 17-5 συγκέντρωση στις 10 πμ μπροστά στο Δημαρχείο και ξεκίνημα της πορείας προς το χώρο του "Κάστρου", όπου θα συνεχιστεί το υπόλοιπο πρόγραμμα.
Μακρόνησος

Από την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνεται η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στο Μακρονήσι, την Κυριακή 24-5-98.Στην εκδήλωση ο θίασος του ηθοποιού και σκηνοθέτη Νικήτα Τσακίρογλου θα παρουσιάσει την τραγωδία του Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης".Δηλώσεις συμμετοχής από τις 11 έως 21-5-98 στα γραφεία της ΠΕΚΑΜ (Ακαδημίας 93).

Καρακόλιθος
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, οι Δήμοι ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και ΔΙΣΤΟΜΟΥ,καθώς και οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν την Κυριακή 17-5-98 στις 11 πμ εκδήλωση τιμής για τους 122 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους φασίστες κατακτητές στις 24-4-1944, στη θέση "Καρακόλιθος" Λιβαδειάς. Καλούνται οι Αρχές, οι μαζικοί φορείς και ο λαός της περιοχής να παραστούν στην εκδήλωση. Πούλμαν θα αναχωρήσουν (δωρεάν) από το Α Γυμνάσιο Λιβαδειάς.

- Το Παράρτημα της ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ παίρνει μέρος στην παραπάνω εκδήλωση και διοργανώνει εκδρομή την ίδια μέρα. Τα πούλμαν αναχωρούν στις 7 πμ από τα γραφεία του Παρ/τος (Κύπρου 60), καθώς και από τη Νεάπολη από την πλατεία Νεκροταφείου. Εγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Γενικές Συνελεύσεις
  • Τα παρακάτω παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν τη χρονιάτικη Γενική Συνέλευσή τους:

- ΜΕΝΙΔΙΟΥ το Σάββατο 16-5-98 στις 10.30 πμ στο ΚΑΠΗ Μενιδίου. Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα γίνει οριστικά το επόμενο Σάββατο την ίδια ώρα και χώρο.

- ΣΕΠΟΛΙΩΝ - ΘΥΜΑΡΑΚΙΩΝ την Κυριακή 24-5-98 στις 10 πμ στη νέα διεύθυνση των γραφείων του Αγχιάλου 26 και Πρεβέζης. Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί να πάρουν μέρος.

- ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ το Σάββατο 16-5-98 στις 9 πμ.Ταυτόχρονα θα τιμηθεί η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης - 9 Μάη - και Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης.

Ακόμη

  • Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξ/κών - Υπ/κών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) πραγματοποιεί την Τετάρτη 20-5-98 στις 11 πμ την Τακτική Γενική Απολογιστική της Συνέλευση, στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ, Λυκούργου 10, 4ος όρ. Η παρουσία όλων των μελών είναι απαραίτητη.
Συνεστιάσεις
  • Το Παράρτημα ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίασή του το Σάββατο 16-5-98 στις 8.30 μμ,στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς).
  • Το Παράρτημα ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (Λούτσας) πραγματοποιεί συνεστίαση την Παρασκευή 15-5-98 στις 8 μμ,στο κέντρο "Μιτεράν" (Αγ. Ιωάννου και Θήρας, Βραυρώνα) τηλ.: 0294/49.070.
Εκδρομή ΠΕΕΠΠ

Από την Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνεται 10ήμερο ταξίδι στην Ευρώπη από την Πέμπτη 28-5 έως το Σάββατο 6-6-98.Πόλεις που θα επισκεφτούν για τα τοπικά τους αξιοθέατα είναι: Ρώμη, Γενεύη, Παρίσι, Μπολόνια, Αγιος Μαρίνος. Δηλώσεις συμμετοχής έως 20-5-98. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526 και 5230.534.

Ωθούσαν παιδιά στην επαιτεία

Κερδοφόρα επιχείρηση αποτελούν τα κυκλώματα επαιτείας. Προχτές στην οδό Φυλής στην Αθήνα, πιάστηκαν από περιπολικό της Αμεσης Δράσης οι Αλβανοί Ραμαζάν Καράι, 40 χρόνων, Ζαφιρέ Καράι, 31 χρόνων και Φατμέρ Ραμάι, 29 χρόνων. Οι δυο πρώτοι εκμεταλλεύονταν τα παιδιά τους Εβερες, έξι χρόνων, Τζουλιέτα, εννέα χρόνων και Οπλεντίνα, 13 χρόνων, αναγκάζοντάς τα να ζητιανεύουν στα φανάρια των δρόμων.

Οι γονείς και το τρίτο άτομο που είναι συγγενής των παιδιών, κατείχαν 257.580 δραχμές και μια ατζέντα στην οποία έγραφαν τις εισπράξεις του κάθε ανήλικου, οι οποίες ήταν 1.748.580 δραχμές.

Επίσης προχτές το μεσημέρι πιάστηκε στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Σερίφου στην Αθήνα (Κ. Πατήσια) ο 32χρονος Αλβανός Αλεξ Ξιχάνι, τη στιγμή που εισέπραττε από 8χρονο ομοεθνή του τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει από επαιτεία. Ο μικρός ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι ο δράστης, που είναι θείος του, τον εξωθούσε σε επαιτεία και του παρέδιδε τις ημερήσιες εισπράξεις του.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Χωρίς γιατρό λόγω συνταξιοδότησης

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν για την ιατρική και φαρμακευτική κάλυψή τους ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Ταμείου Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθήνας, έως ότου διοριστεί νέος γιατρός ελεγκτής. Ο γιατρός που υπήρχε συνταξιοδοτήθηκε πριν δύο βδομάδες και η θέση του είναι κενή.

Επικοινωνήσαμε χτες με το γραφείο του διευθυντή του Ταμείου κ. Σερπετά, ο οποίος όχι μόνο δε φάνηκε αισιόδοξος για την άμεση κάλυψη της θέσης, αλλά μας είπε ότι "δεν υπάρχει πολιτική βούληση". Μολονότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πλήρωση της θέσης του γιατρού ελεγκτή, εν τούτοις ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Μας ενημέρωσε ότι μέχρι τότε, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα κάνουν εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο, για να καταθέσουν αργότερα τα παραπεμπτικά στο Ταμείο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων Λιθογράφων, Δ. Δρακόπουλος, καταγγέλλει "την τακτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της κυβέρνησης, που έχει ενημερωθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα και αδιαφορεί παντελώς για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και που έχουν σχέση με την υγεία των ενδιαφερομένων (υγειονομική περίθαλψη, φάρμακα κλπ). Πρέπει - συνέχισε - να λύσουν αμέσως το πρόβλημα την έλλειψης γιατρού ελεγκτή στο Ταμείο Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθήνας".

Γενική συνέλευση για τα ναρκωτικά

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) θα γίνει στις 27 Μάη, ώρα 6 μμ, στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ (Χαριλάου Τρικούπη 24, 1ος όρ.). Στη συνέλευση θα γίνει ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου, σχετικά με την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά στις 28 Ιούνη.

Σε ανακοίνωση του ΕΣΥΝ, αναφέρεται ότι η ευρωβουλευτής Χ. ντ' Ανκόνα, εξ ονόματος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, προειδοποιεί με υπόμνημά της ότι "θα δώσει μάχη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να διαφοροποιηθεί και να αποδεσμευτεί η Ενωμένη Ευρώπη από τις γνωστές Γενικές Συμβάσεις της Παγκόσμιας Κοινότητας του 1961, 1971 και 1988. Στοχεύει στην αποποινικοποίηση της χρήσης των παρανόμων ναρκωτικών, τη ρύθμιση της παραγωγής και του εμπορίου της κάνναβης, καθώς και να επιτραπεί ελεύθερα, κατόπιν ιατρικής συνταγής, η χορήγηση μεθαδόνης και ηρωίνης". Το ΕΣΥΝ σημειώνει ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ναρκωπολιτικής θα είναι πολύ δυσάρεστες για τη χώρα μας.

ΕΣΤΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Εκδήλωση για τη μητέρα

Ο Σύλλογος Γυναικών του Περάματος "Εστία της Γυναίκας", μέλος της ΟΓΕ, τιμά αύριο τη Μέρα της Μητέρας με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει, στις 7μμ, στο χώρο του ΗΣΑΠ (πεζόδρομος λεωφόρου Ειρήνης, έναντι Πλατεία Ηρώων). Στην εκδήλωση, που βασικό της σύνθημα είναι "Μάνα σε ξένο τόπο", θα συμμετέχουν γυναίκες από την Αλβανία, τις Φιλιππίνες, το Κουρδιστάν κ.ά. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ