ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζουν στο "σφυρί" ΛΑΡΚΟ και ΕΛΣΙ

Αν και οι δύο επιχειρήσεις, που είναι στρατηγικής σημασίας, έχουν κριθεί βιώσιμες από σχετικές μελέτες, η κυβέρνηση προωθεί την εκποίησή τους μαζί με άλλες εταιρίες τους ΟΑΕ

Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση δύο ακόμη βιομηχανικές επιχειρήσεις, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΣΙ, που ανήκουν στον ΟΑΕ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε, μάλιστα, την ίδια ώρα που τρεις πρώην επιχειρήσεις του ΟΑΕ που είχαν ιδιωτικοποιηθεί (οι κλωστοϋφαντουργίες, Καρπενησίου, Σάμου και Τιθορέας), κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους, με απόφαση των ιδιωτών που τις είχαν αγοράσει.

Απτόητη στο έργο της και αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που δημιουργείται και μάλιστα σε περιοχές τελείως αποβιομηχανοποιημένες, από τη μια αποφασίζει πλειστηριασμούς για τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποίησε στο παρελθόν και χρεοκόπησαν εκ νέου και από την άλλη οδηγεί στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο και νέες επιχειρήσεις.

Στην προσπάθειά της να πείσει, πάση θυσία, όσους την κατηγορούν για "ατολμία" στην εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ (είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη) και τα Ελληνικά Σιδηροκράματα (ΕΛΣΙ). Η κυβερνητική απόφαση για τον πλειστηριασμό των παραπάνω δύο μονάδων, πάρθηκε παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική μελέτη της ΕΤΕΒΑ που τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα και των δύο επιχειρήσεων. Η σχετική απόφαση για ιδιωτικοποίησή τους πάρθηκε την περασμένη Τρίτη σε συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Παπαντωνίου και Β. Παπανδρέου,ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιανίτσης και ο γγ του Τομέα Αποκρατικοποιήσεων Δ. Παρασκευάς.Ως σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση των παραπάνω επιχειρήσεων, επιλέχτηκε η ολλανδική τράπεζα ING BARINGS.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποφασίζει πλειστηριασμό για την Π - Π Καρπενησίου καθώς και για τα εργοστάσια της Πάτρας και της Χαλκίδας, ενταφιάζοντας οριστικά την άλλοτε κραταιά κλωστοϋφαντουργία. Οσο για το εργοστάσιο της Σάμου και την κλωστοϋφαντουργία Τιθορέας, που ουσιαστικά δε λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο, θα επιστρέψουν βάσει το σχετικού νόμου στην εκκαθαρίστρια τράπεζα ΕΤΒΑ φάινανς, για να οδηγηθούν με τη σειρά τους και αυτά στον πλειστηριασμό.

Πλειστηριασμό έχουν στα σκαριά και για τη λιπασματοβιομηχανία ΑΕΒΑΛ, την οποία επίσης οδήγησαν στο λουκέτο με τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πούλησε στα μουλωχτά το 2,6% της Ιονικής;
  • Εριξαν στο Χρηματιστήριο εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές από την προηγούμενη βδομάδα
  • Με αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων ετοιμάζονται να μπουν στο χορό της Ιονικής η Πίστεως και η Πειραιώς
  • Ανακοίνωση του ΕΚΑ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Ως κοινός αβανταδόρος της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας και τζογαδόρος της οδού Σοφοκλέους ενεργεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, που παρά τις επίσημες διαψεύσεις της, τις τελευταίες μέρες "ελάφρυνε" το χαρτοφυλάκιό της κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μετοχές της υπό πώληση θυγατρικής της. Μάλιστα, η Εμπορική αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν κατέχει ούτε το 64% της Ιονικής που κατείχε στις αρχές του χρόνου, ούτε το 62% που άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας την προηγούμενη βδομάδα, ούτε καν το 60%!. Στο χαρτοφυλάκιό της η Εμπορική Τράπεζα κατείχε το 60,42% της Ιονικής στις 5 του Μάη και το 57,79% στις 12 του μήνα!

Με βάση τα παραπάνω τουλάχιστον εκ του πονηρού μπορεί να θεωρηθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η Εμπορική Τράπεζα, μετά τα δημοσιεύματα που της απέδιδαν ευθύνες για την κατακόρυφη πτώση των μετοχών της Ιονικής. Οπως είναι γνωστό, η πτώση της τιμής αποδόθηκε στο γεγονός ότι η μαμά - Εμπορική "ρίχνει" στο Χρηματιστήριο μεγάλα πακέτα μετοχών της θυγατρικής της, ώστε να "πέσει" η τιμή της μετοχής και έτσι ευκολότερα να ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης. Οπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, "κλειδί" για την κατανόηση του όλου προβλήματος είναι η ίδια η ανακοίνωση της Εμπορικής, η οποία επί λέξει σημείωνε: "Από την ημερομηνία ανακοίνωσης της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας, ουδεμία συναλλαγή πραγματοποιείται επί των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας, ιδιοκτησίας της Εμπορικής". Εκείνο που απέφυγε να πει η διοίκηση της Τράπεζας ήταν ότι στο διήμερο που προηγήθηκε των ανακοινώσεων για την πώληση της Ιονικής πούλησε τουλάχιστον το 2,63% των μετοχών της Ιονικής που είχε στην κατοχή της...

Η Ιονική και οι μνηστήρες

Στο μεταξύ χτες η διοίκηση της Ιονικής συνέχισε την πολιτική εκβιασμών και εκφοβισμού των εργαζομένων στην Τράπεζα με παρεμβάσεις του ίδιου του προέδρου της Χ. Σταματόπουλου. Ο τελευταίος μάλιστα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, μίλησε για προσπάθεια της διοίκησης... "να εξαντλήσει τα ειρηνικά μέσα", επισημαίνοντας μάλιστα ότι "έχουμε ξεκινήσει και τα ένδικα μέσα και έχουμε στείλει διάφορα εξώδικα προς το σύλλογο"...

Στο μεταξύ πληθαίνουν τα σενάρια για τους υποψήφιους αγοραστές της Ιονικής. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας φέρεται ουσιαστικά να είπε σχεδόν δημόσια ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Ιονικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης (την αγόρασε πρόσφατα η Πειραιώς) σχετικά με τις κινητοποιήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη συμμετοχή στις απεργίες θα ισοδυναμεί με "εχθρική ενέργεια" προς την Τράπεζα, αφού στόχος της είναι να συμμετέχει στη διαδικασία αγοράς της. Σε μια τέτοια προοπτική συνηγορεί και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο Μ. Σάλλας προχώρησε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των δύο τραπεζών, ύψους 60 περίπου δισεκατομμυρίων δραχμών!

Αλλά και η διοίκηση της Πίστεως από ό,τι φαίνεται προετοιμάζεται για τη διαδικασία πώλησης της Ιονικής και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκεί στοχεύει η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της για τις 11 Ιουνίου, με μοναδικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Το ΕΚΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις

Την πλήρη αντίθεσή του στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση περισσότερων από 10 δημοσίων επιχειρήσεων, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Επισημαίνει ότι η αναιτιολόγητη ιδιωτικοποίηση των 2/3 του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε την αναβάθμιση των υπηρεσιών του πολίτη. Απαιτεί απ' την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναπτυξιακή αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, στην ισχυροποίηση των δημόσιων τραπεζικών ομίλων, ώστε ο ευρύτερος δημόσιος τομέας να διατηρήσει τον κοινωνικό του ρόλο και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Τέλος καλεί τα σωματεία - μέλη του και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες να συμμετέχουν στην 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 20 του Μάη και στη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στο κεντρικό κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας.

"Βέτο" στις ιδιωτικοποιήσεις και από τη Θεσσαλονίκη

Το ΕΚΘ καλεί σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των ΔΣ των Συλλόγων Εργαζομένων μιας σειράς Οργανισμών της πόλης, για αγώνες κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, συνταξιοδοτικό κλπ.

Οι εργαζόμενοι των υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και Τραπεζών της Θεσσαλονίκης, συντονίζουν τη δράση τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Σε σύσκεψη που συγκαλείται - μετά από πρωτοβουλία του ΕΚΘ - οι εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Εργαζομένων μιας σειράς Οργανισμών της πόλης, αναμένεται να αποφασιστεί αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλέον αποτελεσματικά οι αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης(ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, συνταξιοδοτικό).

Στη συνάντηση αυτή, που αναμένεται να δώσει μία νέα δυναμική στο κίνημα απόκρουσης της πολιτικής ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Υδρευσης, του Οργανισμού Αποχέτευσης, της ΔΕΘ, του ΟΣΕ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Εθνικής Τράπεζας, της Ιονικής κ.ά.

Στο μεταξύ, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ αποφάσισαν χτες τη συμμετοχή τους στην 4ωρη στάση εργασίας, καθώς και στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΣΕ για τις ΔΕΚΟ.Με ψήφισμά τους, οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση συνάντηση και συζήτηση από μηδενική βάση την ερχόμενη βδομάδα, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια θα συγκληθεί εκ νέου η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη ΔΕΘ όπου, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συνάντησης, θα καθοριστεί και το πλαίσιο των περαιτέρω ενεργειών. "Η ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας, που θα προκύψει με τις Υπηρεσίες της ΔΕΘ και η τυχόν παραχώρηση της χρήσης των ακινήτων για 30 ή 50 χρόνια αποτελεί έμμεση πώληση και χαριστική πράξη σε ιδιώτη.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση γίνεται ανακόλουθη όταν πρότινοςυποστήριζε ότι η ΔΕΘ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση ενώ σήμερα προσπαθεί να αναιρέσει την τοποθέτηση αυτή. Η ΔΕΘ ήταν και παραμένει στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, για την πόλη της Θεσσαλονίκης, ακόμη και για την εξωτερική πολιτική που γίνεται με οικονομικούς όρους", τονίζεται στο ψήφισμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει...

Το επιχειρηματικό κεφάλαιο το ενδιαφέρει να υπάρχει τολμηρή κυβέρνηση, την οποία και επικροτούμε, αλλά και αντιπολίτευση που θα ζητάει περισσότερα. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου,μιλώντας χτες στην ετήσια φιέστα απονομής "επιχειρηματικών βραβείων", που διοργανώνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Επιπροσθέτως εξέφρασε την ικανοποίηση των εκπροσώπων του κεφαλαίου που τα "δυο μεγάλα κόμματα και όχι μόνο", όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν συμφωνήσει πλήρως με την κατεύθυνση της πολιτικής που υπαγορεύει η πορεία προς την ΟΝΕ, όπως επίσης οι στόχοι και οι επιδιώξεις των μεγαλοεπιχειρηματιών. Την ίδια στιγμή πάντως δεν παρέλειψε να δώσει το στίγμα της απαίτησης των ίδιων για σταθερή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής, υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση να μην ενδώσει σε "πισωγυρίσματα" και "συμβιβασμούς".

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων στην ομιλία του μπήκε και στα χωράφια της Παιδείας, αξιώνοντας - και καταχειροκροτούμενος από την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κεφαλαίου - να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, στο όνομα δήθεν της συμβολής τους στην ανάπτυξη.

Κανένα... κενό δεν άφησε ο Κ. Σημίτης ανταπαντώντας στον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και περιγράφοντας με σαφήνεια την πολιτική του, η οποία ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση την αμετακίνητη απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει μέχρι τέλους το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που έχει εξαγγείλει στο φόντο και της "ιστορικής" - όπως τη χαρακτήρισε - απόφασης για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, που αξιολόγησε ότι "ανοίγει νέα σελίδα στην παγκόσμια ιστορία". Ο πρωθυπουργός έκανε ακόμη μερικά βήματα παραπέρα, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα χρειάζονται μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ αφού θύμισε ό,τι έχει κάνει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ότι τώρα προχωρούν με ταχύτητα "οι διαρθρωτικές αλλαγές" και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει τους στόχους του ιδιωτικού κεφαλαίου, χωρίς να αφήσει απ' έξω το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, αλλά και το Γ ΚΠΣ, που προορίζεται για το ξεκοκάλισμά του από μια χούφτα οικονομικά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ