Παρασκευή 15 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βγάζουν στο "σφυρί" ΛΑΡΚΟ και ΕΛΣΙ

Αν και οι δύο επιχειρήσεις, που είναι στρατηγικής σημασίας, έχουν κριθεί βιώσιμες από σχετικές μελέτες, η κυβέρνηση προωθεί την εκποίησή τους μαζί με άλλες εταιρίες τους ΟΑΕ

Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση δύο ακόμη βιομηχανικές επιχειρήσεις, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΣΙ, που ανήκουν στον ΟΑΕ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε, μάλιστα, την ίδια ώρα που τρεις πρώην επιχειρήσεις του ΟΑΕ που είχαν ιδιωτικοποιηθεί (οι κλωστοϋφαντουργίες, Καρπενησίου, Σάμου και Τιθορέας), κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους, με απόφαση των ιδιωτών που τις είχαν αγοράσει.

Απτόητη στο έργο της και αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που δημιουργείται και μάλιστα σε περιοχές τελείως αποβιομηχανοποιημένες, από τη μια αποφασίζει πλειστηριασμούς για τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποίησε στο παρελθόν και χρεοκόπησαν εκ νέου και από την άλλη οδηγεί στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο και νέες επιχειρήσεις.

Στην προσπάθειά της να πείσει, πάση θυσία, όσους την κατηγορούν για "ατολμία" στην εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ (είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη) και τα Ελληνικά Σιδηροκράματα (ΕΛΣΙ). Η κυβερνητική απόφαση για τον πλειστηριασμό των παραπάνω δύο μονάδων, πάρθηκε παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική μελέτη της ΕΤΕΒΑ που τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα και των δύο επιχειρήσεων. Η σχετική απόφαση για ιδιωτικοποίησή τους πάρθηκε την περασμένη Τρίτη σε συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Παπαντωνίου και Β. Παπανδρέου,ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Τ. Γιανίτσης και ο γγ του Τομέα Αποκρατικοποιήσεων Δ. Παρασκευάς.Ως σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση των παραπάνω επιχειρήσεων, επιλέχτηκε η ολλανδική τράπεζα ING BARINGS.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αποφασίζει πλειστηριασμό για την Π - Π Καρπενησίου καθώς και για τα εργοστάσια της Πάτρας και της Χαλκίδας, ενταφιάζοντας οριστικά την άλλοτε κραταιά κλωστοϋφαντουργία. Οσο για το εργοστάσιο της Σάμου και την κλωστοϋφαντουργία Τιθορέας, που ουσιαστικά δε λειτουργούν εδώ και ένα χρόνο, θα επιστρέψουν βάσει το σχετικού νόμου στην εκκαθαρίστρια τράπεζα ΕΤΒΑ φάινανς, για να οδηγηθούν με τη σειρά τους και αυτά στον πλειστηριασμό.

Πλειστηριασμό έχουν στα σκαριά και για τη λιπασματοβιομηχανία ΑΕΒΑΛ, την οποία επίσης οδήγησαν στο λουκέτο με τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ