ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ - ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Αγωνιστικό, απεργιακό προσκλητήριο

Σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 27 του Μάη, στα συλλαλητήρια και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, καλεί η παράταξη τους εργαζόμενους, ώστε να στείλουν μήνυμα ότι "δεν παραδίνονται, δε συμβιβάζονται, αυτή η πολιτική δε θα περάσει"

Αγωνιστικό προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 του Μάη, στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια,απευθύνει στους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ - ΔΕ,τονίζοντας την ανάγκη να σταλεί μήνυμα πως "οι εργαζόμενοι δεν παραδίδονται, δε συμβιβάζονται, η αντεργατική κυβερνητική πολιτική μπορεί να αναχαιτιστεί".

Η ΕΣΑΚ - ΔΕ επισημαίνει πως "υπάρχουν δυνατότητες να αλλάξει η κατάσταση με την παρέμβαση και τη δράση των εργαζομένων", ότι "απέναντι στο μπλοκ κυβέρνησης - βιομηχάνων είναι αναγκαίο να αντιπαρατεθεί ο ενωμένος, συντονισμένος αγώνας των εργαζομένων". Σημειώνει πως αυτό το αναγκαίο και μεγάλο καθήκον δεν υπάρχει ελπίδα ότι μπορούν να το προωθήσουν οι δυνάμεις που συνθέτουν τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

"Οι εργατοϋπάλληλοι - επισημαίνει - είναι ανάγκη τώρα να στηρίξουν και να διευρύνουν ενωτικές πρωτοβουλίες συντονισμού που παίρνονται αυτή την περίοδο από αρκετά συνδικάτα σε όλη τη χώρα. Να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της επιτυχίας της 24ωρης απεργίας στις 27/5/98, που υποχρεώθηκαν να προκηρύξουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ώστε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στη συσπείρωση και ενίσχυση του αγωνιστικού μετώπου κατά της αντιλαϊκής πολιτικής".

Σημειώνοντας πως η καταστροφική κυβερνητική πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις, γιατί υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τονίζει: "Αυτή η πολιτική είναι ανάγκη άμεσα να αναχαιτιστεί με τους αγώνες και την ενιαία πάλη όλων των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, των επαγγελματιών, της νεολαίας, των ανέργων, των συνταξιούχων. Να ανατραπεί κάτω απ' την πάλη των εργαζομένων, με τη συγκρότηση του μετώπου ενάντια στα μονοπώλια, με την καταδίκη της κυβέρνησης. Να ανοίξει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού και της χώρας".

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν και να βροντοφωνάξουν: "Οχι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου, την ελαστικοποίηση του χρόνου απασχόλησης. Την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάργηση της μονιμότητας των εργαζομένων στο δημόσιο.

Οχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, της υγείας, της παιδείας.

Να αποχωρήσει τώρα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης".

Η ΕΣΑΚ - ΔΕ επισημαίνει ότι "όσο η αντεργατική καταιγίδα από κυβέρνηση και κεφάλαιο δε συναντά την αντίσταση των εργαζομένων, γίνεται σφοδρότερη, σαρώνει στο πέρασμά της το σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, καταστρέφει τη δημόσια περιουσία". "Η οικονομική ολιγαρχία - συνεχίζει - θησαυρίζει και αυξάνει τα προνόμιά της, αποθρασύνεται, απαιτεί όλο και μεγαλύτερα κέρδη και αρπάζει βασικές εργατικές κατακτήσεις και η κυβέρνηση σχεδιάζει και προωθεί την αντιλαϊκή επέλαση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Σημειώνοντας ότι η νεοφιλελεύθερη θύελλα δεν είναι πρόσκαιρη, ότι η πορεία προς την ΟΝΕ είναι ταυτόσημη με την ένταση της εκμετάλλευσης και κάθε μορφής καταπίεσης των εργαζομένων, υπογραμμίζει: "Καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δε γίνεται για να καλυτερεύσει η οικονομία. Γίνεται για να περάσει ο πλούτος της χώρας άμεσα στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου. Αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά αφορά συνολικά τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται απ' αυτή την πολιτική.

Οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου ωραρίου, 8ωρου - 7ωρου, το πολύμορφο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, χτυπούν τα θεμέλια των εργασιακών κοινωνικών δικαιωμάτων και θα πλήξουν όλους τους εργαζόμενους. Θα ενταθεί και θα γενικευτεί η εργοδοτική ασυδοσία, απέναντι στο ξεμοναχιασμένο και ανυπεράσπιστο εργαζόμενο. Θα γενικευτεί η μερική απασχόληση, θα χτυπηθεί το εισόδημα μέσα απ' την κατάργηση της υπερωριακής αμοιβής, θα αυξηθεί η ανεργία.

Η κοινωνική ασφάλιση που πλήττεται, το εισόδημα που μειώνεται, γίνονται βραχνάς για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όλου του εργαζόμενου λαού. Κάθε δικαίωμα που αφαιρείται, κάθε κατάκτηση που καταργείται, ανοίγει το δρόμο για ένταση της επίθεσης".

Επισημαίνει στη συνέχεια πως "η επίθεση αυτή κυβέρνησης - ολιγαρχίαςεξαπολύεται με σφοδρότητα γιατί έχει τη στήριξη και της ηγεσίας της ΝΔ, γιατί αξιοποιείται η άσφαιρη και αποπροσανατολιστική αντιπολίτευση του ΣΥΝ και γιατί έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των διοικήσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που καθημερινά βουλιάζουν στο βούρκο της ταξικής συνεργασίας, που αρνούνται να συντονίσουν και να οργανώσουν τους αγώνες, ενώ με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπέγραψαν για άλλη μια φορά απαράδεκτη ΕΓΣΣΕ, που στο ελάχιστο δεν καλύπτει τις απώλειες των εργαζομένων".

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στην κοινή δράση η διέξοδος

Πανεργατικά συλλαλητήρια την Τρίτη σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Αργος, Ναύπλιο, Ζάκυνθο, Κόρινθο. Η απόφαση για συντονισμό δράσης βρίσκει θετική ανταπόκριση από εργαζόμενους και σωματεία που καλούν στις κινητοποιήσεις. Συλλαλητήρια και στις θεσσαλικές πρωτεύουσες

Πανεργατικά συλλαλητήρια διοργανώνονται την Τρίτη 19 Μάη σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Αργος και Ναύπλιο, με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου, που έχουν συγκροτήσει τα Εργατικά Κέντρα περιοχής Πελοποννήσου,τα οποία καλούν και σε 24ωρη πανεργατική απεργία στις 27 Μάη. Πανεργατικό συλλαλητήριο την ίδια μέρα διοργανώνουν στην Κόρινθο τα Εργατικά Κέντρα Κορίνθου - Κιάτου - Λουτρακίου,ενώ θα πραγματοποιηθεί πανζακυνθινό συλλαλητήριο με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.Επίσης σχεδιάζεται ανάλογο συλλαλητήριο και στη Σπάρτη.

Τη "σκυτάλη" παίρνει η Θεσσαλία,με τη διοργάνωση παλλαϊκών συλλαλητηρίων μέσα στη βδομάδα στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Η αρχή γίνεται από το Βόλο την Τρίτη στις 7.30 μμ στην πλατεία Ελευθερίας. Ακολουθούν η Λάρισα την Τετάρτη στις 8.30 μμ στην πλατεία Ταχυδρομείου και τα Τρίκαλα την Παρασκευή στις 8.30 μμ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και στην Καρδίτσα.

Την απόφαση του Συντονιστικού των Εργατικών Κέντρων Πελοποννήσου υιοθετεί και στηρίζει το Περιφερειακό Γραφείο ΝΑ Πελοποννήσου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ,το οποίο, με επιστολή του, καλεί τα σωματεία - μέλη του να συντονίσουν τη δράση τους στα πλαίσια της απόφασης του Συντονιστικού. Επίσης, καλεί να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την είσοδο των εργολάβων και προτείνει για τη Δευτέρα 18 Μάη συμβολικό κλείσιμο κάθε πύλης του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και των ορυχείων.

Ο Σύλλογος Μηχανοτεχνιτών και Εργατών Μετάλλου Τρίπολης, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την απόφαση για συντονισμό δράσης των Εργατικών Κέντρων και απευθύνει κάλεσμα για καθολική συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο την Τρίτη 19 Μάη στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης στις 8 το βράδυ και στην πανεργατική απεργία. Επισημαίνει ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ, κάτω απ' την πίεση και το συντονισμό δράσης σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα, αναγκάστηκε να προκηρύξει απεργία στις 27 Μάη.

Με ομόφωνο ψήφισμα της συγκέντρωσης τους, οι εργαζόμενοι - μέλη του Παραρτήματος Τρίπολης της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ στηρίζουν το πλαίσιο αιτημάτων και την απόφαση του Συντονιστικού οργάνου και καλούν σε καθολική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Τρίπολη και στην πανεργατική απεργία.

"Ο συντονισμός απ' τα κάτω, η κοινή δράση σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους", τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μεγαλόπολης της ΕΣΚ - ΔΕΗ και χαιρετίζει τη δημιουργία του Συντονιστικού της Πελοποννήσου. Καταγγέλλει τους συνδικαλιστές που καταψήφισαν την απόφαση για συντονισμό σε Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και Περιφερειακό Γραφείο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και όσους άλλους (κύρια της ΠΑΣΚΕ) αρνούνται να συγκαλέσουν τα διοικητικά συμβούλια σωματείων της ΔΕΗ για να πάρουν θέση. Καλεί τους εργαζόμενους "να δυναμώσουν και με την ψήφο τους στην ΕΣΚ, αυτήν την προσπάθεια συντονισμού της δράσης που δίνει διέξοδο και ελπίδα".

Στο συλλαλητήριο στην Τρίπολη καλεί, με ανακοίνωσή του, και το Σωματείο Οικοδόμων Γορτυνίας και χαιρετίζει την ενιαία ανάπτυξη αγώνων που προωθείται και στην Πελοπόννησο.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Καλαμάτα την Τρίτη στην πλατεία σιδηροδρομικού σταθμού και στην πανεργατική απεργία, απευθύνει το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα της Μεσσηνίας,τονίζοντας την ανάγκη της κλιμάκωσης του αγώνα. Επίσης στο συλλαλητήριο της Καλαμάτας καλεί τους φίλους της παράταξης η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία".

Ζάκυνθος

Προσκλητήριο για καθολική συμμετοχή στο πανζακυνθινό συλλαλητήριο την Τρίτη 19 Μάη, στις 9 το βράδυ, έξω απ' το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, απευθύνει προς τους εργαζόμενους, τους νέους, τους συνταξιούχους το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Επίσης καλεί στην πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση την Τετάρτη 27 Μάη, στις 10 πμ, στο Εργατικό Κέντρο.

Το ΕΚΖ, στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η εργατική τάξη βρίσκεται μπροστά σε μια καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, που στοχεύουν στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατάργηση του 8ωρου, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Καταδικάζει τη γραμμή συναίνεσης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που συμμετείχε στο σικέ "κοινωνικό διάλογο" και χαιρετίζει το συντονισμό δράσης των Εργατικών Κέντρων της χώρας, "που γεννά μια αισιοδοξία για τον προγραμματισμό της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης". Στο πανζακυνθινό συλλαλητήριο την Τρίτη 19 Μάη και στην πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση στις 27 Μάη, στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καλεί, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Σερβιτόρων - Εργατών Ξενοδοχείων Ζακύνθου.

Στους αγώνες η απάντηση

Συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την απαράδεκτη συμφωνία για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στους αγώνες

Την έντονη αντίδραση συνδικαλιστικών οργανώσεων πυροδότησε η απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μια σύμβαση "ντροπής", όπως τη χαρακτηρίζουν σε ανακοινώσεις τους.

Επιβεβαιώνοντας αυτές τις καταγγελίες χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,αφού χαρακτήρισε "θετική" τη συμφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, δήλωσε περιχαρής ότι "οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιούνται με όρους που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές", καθώς και ότι μέσα από τέτοιες συμφωνίες "δημιουργούμε ένα περιβάλλον εργασιακής ειρήνης"!

Υποτιμώντας τη νοημοσύνη των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι αυτή η συμφωνία "έχει μόνο νικητές", αφού οι εργαζόμενοι "κέρδισαν" μέσο όρο αυξήσεων 5,3%! Με τη σειρά του και ο πρόεδρος των βιομηχάνων εξέφρασε την εκτίμηση ότι στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει "εργασιακή ειρήνη", ενώ άφησε να εννοηθεί ότι έγινε και παραχώρηση από την πλευρά των βιομηχάνων σε ό,τι αφορά την πέμπτη βδομάδα άδειας και τη "διασφάλιση" των ανέργων.

Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο κάνει λόγο για "ξεπούλημα", αφού - όπως σημειώνει - "οι αυξήσεις που προβλέπονται δεν καλύπτουν όχι την αύξηση των τιμών των καταναλωτικών αγαθών που προέκυψαν από την υποτίμηση, αλλά ούτε και την αγορά ενός καφέ". Καλεί, στη συνέχεια, τους εργαζόμενους κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, με τη μαζική τους συμμετοχή, να δώσουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην απεργία στις 27 του μήνα και συγκεκριμένα "να δώσουν μήνυμα αντίστασης προς την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου και αγανάκτησης προς τους ξεπουλημένους "συνδικαλιστές" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που προσδοκώντας υπουργικά έδρανα, δείχνουν "καλό πρόσωπο" στο κεφάλαιο, παραχωρώντας ανερυθρίαστα δικαιώματα των εργαζομένων".

"Προκλητική" χαρακτηρίζει την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει αυτή τη σύμβαση και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: "Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαίνεται να έχει αναλάβει εργολαβία να περάσει στους εργαζόμενους την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που λειτουργεί κάτω από την καθοδήγηση του ΣΕΒ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενώ το σύνολο των εργαζομένων απαιτούσε μονοετή Εθνική Σύμβαση, η ΓΣΕΕ προχώρησε και πάλι στην υπογραφή διετούς, χαρίζοντας πολλά δισεκατομμύρια στην πλουτοκρατία".

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί με τη σειρά του τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή της ΓΣΕΕ, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να ανατρέψουν τους συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα τόσο στο συνδικαλιστικό κίνημα όσο και στο πολιτικό σκηνικό. Επιπλέον, τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 27 του Μάη και στη στάση εργασίας στις 20 του Μάη, καθώς και στους μελλοντικούς αγώνες κάτω από το συντονισμό Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, αντιδρώντας στο ισοπέδωμα των εργασιακών σχέσεων και διεκδικώντας υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων.

Είκοσι ένα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης του Πειραιά,σε κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τη συμφωνία της "ντροπής" που έγινε ανάμεσα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους και την κυβέρνηση, για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας διετούς διάρκειας με επαίσχυντους όρους.

Απαράδεκτη συμφωνία στην ΠΕΣΙΝΕ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Να αποδεχτεί την πρόταση της ΠΕΣΙΝΕ - παρά και ενάντια στις αποφάσεις των συνελεύσεων των εργαζομένων - για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας αποφάσισε η πλειοψηφία του σωματείου, μια πρόταση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας, πάγια επιδίωξη της εταιρίας.

"Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως οι απαιτήσεις και προτάσεις της διεύθυνσης είναι διαταγές προς υλοποίηση από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο χώρο", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ, που καταγγέλλει τη στάση των δύο παρατάξεων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: "Αντί η πλειοψηφία να παλέψει για την ικανοποίηση του αιτήματος που ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση (250.000 δραχμές συν ένα βασικό μεροκάματο), βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση της διεύθυνσης να δίνονται κάποια χρήματα, αφού υλοποιηθούν οι στόχοι της εταιρίας, που θα έχουν σαν βάση κέρδη άνω του 12%".

Σύσκεψη λογιστών

Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιεί την Τρίτη, 19 Μάη, στις 7 μμ, η ΕΣΑΚ Λογιστών με θέματα: Ανάλυση και συζήτηση των θέσεων της ΕΣΑΚ - ΔΕ για την πανελλαδική συνδιάσκεψη, ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του κλάδου, εκλογή αντιπροσώπων για την παναθηναϊκή συνδιάσκεψη και νέου γραφείου της ΕΣΑΚ Λογιστών. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών, στην οδό Κάνιγγος 27.

Συνάντηση αντιπροσώπων ΕΚΑ

Σε σύσκεψη καλεί την ερχόμενη Δευτέρα 18 του Μάη η Τοπική Επιτροπή Αθήνας της ΕΣΑΚ τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, που είναι αντιπρόσωποι στο 23ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΑ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μμ στην αίθουσα Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15) και θα έχει θέμα την τακτική της παράταξης στο 23ο Συνέδριο.

Απεργίες στον ΟΔΔΥ

Στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει σε ανώνυμη εταιρία τον ΟΔΔΥ,στρώνοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή του, αντιδρούν οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν χτες με καθολική συμμετοχή τετράωρη στάση εργασίας, ενώ με απόφαση έκτακτης Γενικής τους Συνέλευσης κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις.Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18 Μάη θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 7.30 πμ ως τις 10 πμ και από τις 1.30 μμ μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Την Τρίτη και την Τετάρτη, 19 και 20 Μάη, πραγματοποιούν 48ωρη απεργία. Στα πλαίσια της απεργίας, την Τρίτη θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του ΟΔΔΥ, ενώ την Τετάρτη συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Η ΤΕ Φωκίδας της ΕΣΑΚ

Η Τοπική Επιτροπή Φωκίδας της ΕΣΑΚ καλεί σε Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη την Τετάρτη 3 Ιούνη στις 7 μμ στο Εργατικό Κέντρο Φωκίδας στην Αμφισσα. Θέματα της συνδιάσκεψης θα είναι: Η ενοποίηση των Επιτροπών Φωκίδας της ΕΣΑΚ και της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας". Οι θέσεις της ΕΣΑΚ - ΔΕ για την πανελλαδική συνδιάσκεψη. Πρόγραμμα δράσης της παράταξης στη Φωκίδα. Εκλογή γραμματείας και αντιπροσώπων.

Εφοπλιστική "θυσία" με 3,8%...

Οι αυξήσεις - κοροϊδία που πρότειναν οι εφοπλιστές και οι... εκπτώσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,ήταν αυτά που καταγράφτηκαν κατά τη χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση της ΠΝΟ με την Ενωση Εφοπλιστών της Ακτοπλοϊας για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η εφοπλιστική πρόταση ήταν να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με... αύξηση 3,8%,όταν μόνο η φορολογία που έχει επιβληθεί στο μισθό των ναυτεργατών είναι από 1η Γενάρη 1998 6% για το κατώτερο πλήρωμα! Αυτή την πρόκληση μάλιστα τη χαρακτήρισαν "θυσία" από τη μεριά τους!

Η ΠΝΟ από 10% αύξηση που διεκδικούσε, κατέβηκε με τη μία στο 9%,όταν η ίδια είχε αποφασίσει ότι το 10% έπρεπε να αυξηθεί, λόγω της υποτίμησης της δραχμής!

"Η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ εξακολουθεί να παρουσιάζει εκφυλιστικά φαινόμενα", σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας."Περίμενε 6 μήνες - συνεχίζει - για να κατέβει τελικά κατά 1% από το ποσοστό που διεκδικούσε, αντί να ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων. Επιμένουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη των απεργιακών κινητοποιήσεων για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Είναι υποχρέωση των ναυτεργατών να παρέμβουν αποφασιστικά για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης της ΠΝΟ".

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συντονίζονται και απαιτούν κλιμάκωση

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, αποφάσισε το ΕΚΠ

Τη συμμετοχή των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας στις 20 του μήνα και στην 24ωρη απεργία στις 27 του μήνα, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.Είκοσι ένα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης του Πειραιά, μ' ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που αποφάσισαν στην τελευταία τους σύσκεψη, απαιτούν να συνεδριάσει άμεσα η Διοίκηση του ΕΚΠ και να αποφασίσει, όπως οφείλει, την παραπέρα κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν τα ίδια.

Συγκεκριμένα, τα σωματεία αποφάσισαν και προτείνουν στη διοίκηση του ΕΚΠ: Εκτακτη συνεδρίαση όλων των ΔΣ των σωματείων και των αντιπροσώπων του ΕΚΠ. Πραγματοποίηση παμπειραϊκού συλλαλητηρίου, αφού πρώτα κληθούν και άλλες κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις. Στην απεργία στις 27 του μήνα να πραγματοποιηθούν συμβολικοί 2ωροι αποκλεισμοί από απεργιακές προσυγκεντρώσεις κλάδων σε κομβικά σημεία του Πειραιά και στη συνέχεια, με παράλληλες πορείες, κοινή απεργιακή συγκέντρωση στο ΥΕΝ. Την πραγματοποίηση δεύτερης 24ωρης απεργίας στις 4 Ιούνη,απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία από τον Πειραιά στη Βουλή.

Στην ανακοίνωση των σωματείων τονίζεται ότι μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις είναι επιτακτική ανάγκη η οικοδόμηση από τα πρωτοβάθμια σωματεία ενός μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και η ενίσχυση του ταξικού ρεύματος. "Ο παλλαϊκός αγώνας - υπογραμμίζεται - και το μέτωπο της εργατικής τάξης με τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι όρος για την ανατροπή της αντιλαϊκής - βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής".

Σύσκεψη συνταξιούχων μετάλλου

Σε έκτακτη γενική συνέλευση της Συντονιστικής Επιτροπής, την Τετάρτη, στις 10πμ καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων Μετάλλου Αθήνας τα σωματεία Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Πειραιά και Σαλαμίνας, με θέμα την ένταξη στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ του επικουρικού τους ταμείου, ΕΤΕΜ.

Το σωματείο καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΟΕΜ για την απόφαση να συμμετάσχει στην "παρωδία διαλόγου για την ένταξη του ΕΤΕΜ στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ". Στην ανακοίνωση εκφράζεται η άρνηση των συνταξιούχων να συμμετάσχουν σ' αυτό το διάλογο, μια και - όπως τονίζεται - το ΕΤΕΜ "είναι ένα υγιές ταμείο, με αναλογία 1/4,8 και αν εξυγιανθεί και παρθούν τα μέτρα που πρέπει, δε θα έχει κανένα πρόβλημα".

Συγκέντρωση καθαριστριών

Συγκέντρωση και πορεία προς το ξενοδοχείο "ΚΑΡΑΒΕΛ",όπου συνεδριάζει η ΚΕΔΚΕ, πραγματοποιούν σήμερα στις 11 το πρωί οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων της Αθήνας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από διάφορα σωματεία της χώρας. Στόχος της κινητοποίησης είναι να ενημερωθεί, για μια ακόμα φορά, η ΚΕΔΚΕ για τα αιτήματα των εργαζομένων και να πιέσει από την πλευρά της για την ικανοποίησή τους.

Οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων διεκδικούν την αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης με υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου και όχι έργου που υπογράφουν μέχρι σήμερα, καταβολή επιδόματος για τις επιπλέον ώρες που εργάζονται στη διάρκεια των εκλογών, να μην καθυστερείται η καταβολή των δεδουλευμένων τους κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ